Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hangszórójavítás (otthon)
 
Témaindító: weasels, idő: Márc 18, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   108 / 119
(#) morell válasza tothbela hozzászólására (») Nov 21, 2020 /
 
Köszönöm a választ.
Az általad írt tekercs adatok a 0,22 átmérővel nekem 8,8 ohmra jöttek ki, n=96. Fajlagos ellenállás 0.0175.
A BEAG HX-302 így néz ki eredetileg. 10 mm légrés, 10 mm tekercsmagasság, 0,25 mm, 5,1 ohm, n=71, 40W.
A BEAG 10 mm-es légrés magasságához mekkora tekercsmagasság kellene?
Ezek a tekercseim vannak. Az alu 12,5 mm (0,25 mm 10,1 g, 6,4 ohm, n=90), a fekete alu 19 mm (0,3 mm 16,3 g, 5,4 ohm, n=110).
A papírmembrán 15 g körül lenne.
Az eredeti adatait, érzékenységét nem ismerem, a nagyobb csévével gyengébb lenne.
Melyik Eminence típust írtad és mik az adatai?

Másik kérdés a csévetest anyaga (papír, alumínium, kapton, üvegszál) mennyiben befolyásolja a hangot? A ragasztó hatása szintén?
(#) tothbela válasza morell hozzászólására (») Nov 22, 2020 /
 
Gyors válasz.
A huzalnak nekem 0,4 Ohm a méterenkénti ellenállása, 0,250-0,255 a lakkozással együtt. Ez a táblázatom szerint 0,22 névleges. A hordozón 90-95 menet.
Gamma 10A, ezek vannak mind a basszeres, mind a monitor dobozokban. A gyári adatokat megtalálod, a javítottnak nincs archiválva, így nem tudom megmutatni.
Üvegszálassal csak nem régen kezdtem dolgozni, szerintem hasonló hangra mint a kapton, csak jobban tapad rá ragasztó, ezért jobban terhelhető. Az alunak mélyben van változtatása, mert az örvényáramok miatt jobban csillapított a hangszóró. A papír szélessávúhoz jó, de a PA nem neki való. A ragasztó nem nagyon szól be a hangképbe, csak ne legyen nehéz, és maradjon merev ne lágyuljon ki.
Természetesen annál érzékenyebb, minél inkább bent van a légrésbe a tekercs, de nem tudom mi a célod vele. Nagy löketet nem fog torzításmentesen tudni, ahhoz a hosszabb tekercs kellene, de amennyivel nő a terhelhetőség, legalább annyival csökken az érzékenység, így valójában nem lesz hangosabb, csak mélyebbre fog menni. A nagyobb tömeg is erre utal. Érdemes lenne TS paramétert mérni, nem sok minden kell hozzá. Megmutatná milyen dobozt szeret.
Biztosan van akinek több a tapasztalata, hátha jelentkezik.
(#) fery45 hozzászólása Nov 25, 2020 / 2
 
Kedves morell!
Magamról csak annyit, hogy évtizedeken keresztül rendezvényeket hangosítottam és szervizes voltam. Sok hangszórót és erősítőt javítottam. Tapasztalatom és szakirodalmi ismereteim alapján már sok kollégának igyekeztem segíteni, de ez több kollégában ellenszenvet okozott. Sőt a moderátorok több hozzászólásomat minden indok nélkül törölték. Nem jutott el az érintett kollégához. Ezt csak azért írom, hogy megtörténhet, hogy a moderátor törli a hozzád szólásomat!
Nem értem az eredeti kérdésedet. Az a tapasztalatom, hogy sok hangszóró újra tekercselésekor megváltozik a hangszóró hangzása. Nagyon ritka, hogy kedvező irányba változik. Az előfordult, hogy több mélyet sugárzott, de a felső határfrekvencia erősen csökkent.
A hangszórók javításánál mindig az eredeti gyári értékekre érdemes javítani. Jobb paraméterek elérésére kevés esélyünk van. Ha ez lehetséges lenne, akkor a gyártó is így gyártaná a hangszóróját. A gyártónak is érdeke, hogy a bevezetett villamos teljesítményhez viszonyítva a legnagyobb hangerőt, legkisebb torzítást , és egyéb kedvezőbb adatokat érje el.
Ha hosszabb tekercset készítünk, akkor több tekercsmenet a póluson kívül van, és ezek nincs a mágneses térrel kapcsolatban. Ezek a menetek nem fejtenek ki mozgató erőt. Ezek a menetek csak az impedanciát növelik, és egyben csökkentik a hangszótó felső határfrekvenciáját. Nagy teljesítménnyel járatva a hangszórót nagy kitéréssel rezeg, ekkor is sok tekercs menet kijön a mágneses térből (pólusból). Ezért a nagyobb teljesítmény nem hoz a teljesítménnyel arányos hangerőt. A nagy teljesítmény viszont csak tekercset melegít, és ettől nincs hang.
A cséve anyagának a tekercs mozgató erejét kell közvetítenie. Nincs a hangzásra hatással. Az üvegszálas és kaptán csévék a szilárdságuk miatt vékonyabb anyagúak lehetnek, ez viszont vastagabb huzallal való tekercselést tesz lehetőséget. Így az ohmikus ellenállás kisebb, kevésbé melegszik a tekercs. Alu. csévéknél a csévében légrést kell hagyni, mert zárt fémcsőben örvényáram keletkezik! Ettől halkabban szól a hangszóró. Más részről a tekercs melegedésénél a rézhuzal kisebb mértékben tágul az aluhoz viszonyítva. Ilyenkor az alu lemez nagyobb tágulása miatt befelé "hólyagosodik"! Ez olyan mértékű lehet, hogy eléri a mágnes vasmagját, amitől zizegő hangzás hallható, a hólyagos rész és vason való csúszástól. A leírtakból következik, hogy előnytelen az alu cséve alkalmazása. Sokan állítják, hogy az alu cséve elvezeti a hőt - igaz - , de nem említik a réz és alu erősen eltérő hőtágulását, és az említett zizegő hangzást. Ez csak teljes újra tekercseléssel javítható! Tehát: ha nem melegszik, majd zizegni fog, és újra tekercselhetsz.
Egyébként nem értem, hogy miért melegítjük tekercset. Ha sok villamos teljesítményünk van miért nem üzemeltetünk egy helyett kettő, három, négy ... hangszórót. Így nagyobb hangerő keletkezik. Én mindig több hangszóróval hangosítottam és soha nem égett le a hangszóróm. Így Hi-Fi minőséget nyújtottam.
Az elmúlt 60 év szakirodalmát folyamatosan áttanulmányoztam. Az utolsó két évtized külföldi irodalmát is. Sehol nem találkoztam olyan méretezési leírással amely ismertette volna, hogy adott mágnes légrésébe mekkora paraméterű tekercset kell helyezni, majd erre mekkora átmérőjű kónusz (membrán), milyen rugalmasságú pille és perem milyen frekvencia menetet és hangosságot produkál.
Sokat lehetne még írni. Kérdezz, ha valami érdekel.
Tisztelettel H.F.
(#) rozsdas111 hozzászólása Dec 4, 2020 / 1
 
Sziasztok. A hangváltó kondenzátorait és tekercseit hogyan tudom ellenőrizni? DC2550 hangfalam magas és közép hangszórója nem szól, de szakadást nem mutat a műszer. A hangváltó hibájára gondolok. A multiméteremmel kapacitást nem tudok mérni.
(#) tothbela válasza rozsdas111 hozzászólására (») Dec 4, 2020 / 1
 
A kritikus kondenzátorokkal párhuzamosan 1-10µF-os kondenzátort kell forrasztani. Lehet sima elkó is, mivel utána csak kis teljesítménnyel lesz tesztelve. Egy mobiltelefon kimenete éppen elég egy halk tesztre. Ha megjelenik a közép és magas hang, utána lehet kondenzátort keresni.
(#) rozsdas111 válasza tothbela hozzászólására (») Dec 4, 2020 /
 
közben rákerestem a multiméteres megoldásra is.
(#) csapo1002 hozzászólása Dec 22, 2020 /
 
Sziasztok. Nem tudom jó helyre írok-e, de megpróbálom. Hangszórót cseréltem az autómba, 22 éves F Astra. Az első ajtókban kellett cserélnem, a hátsókat (kalaptartó) tavasszal megoldottam. Tehát: az eredeti kábelt "csokival" kötöttem össze az új hangszó kábelével. A kérdésem az lenne, hogy lehetséges-e a "csoki" miatt teljesítménycsökkenés? A válaszokat előre is köszönöm.
(#) antiktelefon válasza csapo1002 hozzászólására (») Dec 22, 2020 /
 
Nem, ahhoz nagyon rosszul kéne összekötnöd. Vagy a hangszórók polaritása nem stimmel, vagy ami valószínűbb, más impedanciájú hangszórókat építettél be. Mi van rá írva, 4 vagy 8 ohm?
(#) csapo1002 válasza antiktelefon hozzászólására (») Dec 22, 2020 /
 
Hát megmondom őszintén, fogalmam sincs. Annyi biztos, ugyanolyan típusú (JVC) és méretű van elöl is, mint hátul.
(#) reloop válasza csapo1002 hozzászólására (») Dec 22, 2020 /
 
Szia! A hangszórók érzékenysége amit becibellben (dB) szokás megadni széles skálán mozog. Ugyan azon hangnyomás eléréséhez kétszer akkora teljesítményt kell egy 85 dB érzékenységű hangszóróba juttatnod, mint egy 88 dB-esbe. Ettől akár jóval nagyobb eltéréssel is járhatott a csere. A hangszórók "reklámanyagában" előfordulnak költői túlzások, a saját mérés az igazi támpont.
Szerk.: ügyeltél a polaritáshelyes bekötésre?
A hozzászólás módosítva: Dec 22, 2020
(#) csapo1002 válasza reloop hozzászólására (») Dec 22, 2020 /
 
Igen, a polaritással nincs gond, arra odafigyeltem. De már arra is gondoltam, hogy ugye a hátsó a kalaptartóban van a szélvédő alatt. Lehetséges, hogy azért "dübög" jobban a hátsó mert a szélvédő visszaveri a basszust?
(#) reloop válasza csapo1002 hozzászólására (») Dec 22, 2020 /
 
A nagyobb üreg a hangszóró mögött jobb átvitelt biztosít a mély hangok számára.
Ha a középtartomány is feltűnően halkabb, akkor a hangszóró érzékenysége alacsony. Ettől az azonos gyártmányok sem mentesek a légrés, a mágnes ereje, a pille-membránszél merevség szórósából eredően.
Járatás után a mechanikai veszteség csökkenni fog, van még remény
(#) Cinema válasza reloop hozzászólására (») Dec 23, 2020 /
 
Mérte már valaki egy-két autós-hangszóró frekvencia menetét?
Milyenek? - mert amiket Én láttam diagramokat, azok "nagyon szépek", némelyik túlságosan is.
Az érzékenységet hogy mérik ebben az esetben, tehát autós hangszóró esetén? Ha ugyanúgy, mint a normál hangszórókat, akkor van egy-kettő, ami egész jó, a többi pedig elmegy. Kinek, mit lehet elhinni, elfogadni, hogy az nagyjából megfelel annak, amit írnak róla?
Potyára nem akarok beruházni autós-hangszóró-párra, ha nem muszáj.

Kellemes Ünnepeket!

Üdv!
(#) fery45 válasza Cinema hozzászólására (») Jan 13, 2021 /
 
Igen, mértem. Már korábban írtam, hogy van stúdióm és műszereim. Mérőmikrofonos mérések nagyon eltérnek a gyártók adataitól. A legelső tapasztalataim alkalmával azt tapasztaltam, hogy a javított és vizsgált hangszórók a stúdiómban ugyanazzal az erősítővel, zenével, hangszínállítással jelentősen eltérő hangszínezettel szólnak. Műszeres teljesítmény mérés alapján az azonos teljesítménnyel megszólaltatva is eltérés van. A korábbi években - ezen az oldalon is - többek vitatkoztak velem. Remélem, hogy most is vitatkozni fogtok.
Az érzékenységi méréssel gond van. Egy részről van egy szabvány, mely a mérendő hangszórót egy adott méretű sík lap megadott méretű helyére szerelve mér, más részről sokan a "hangfalban" másképp szólva dobozba szerelten mérnek 1 watt teljesítménnyel, harmadszor a dobozban lévő hangszórót teljes teljesítménnyel járatva vizsgálják.
Ezek után hogyan akarod mérni az érzékenységet?
Tisztelettel:H.F.
(#) msteve válasza fery45 hozzászólására (») Jan 14, 2021 / 1
 
Érdekes...az általam javított hangszóróknál nem érzékelek változást a javítatlanhoz képest
Lehet hogy nem jól csinálok valamit...!?
Bár hangszín szabályozót sem használok 25éve.
A hozzászólás módosítva: Jan 14, 2021
(#) tothbela hozzászólása Jan 14, 2021 /
 
Sziasztok!

Elgondolkodtam azon amit shalafi.66 írogatott a hangszórók dobozba tevéséről, miszerint (ha jól értelmezem) bizonyos határok között szabadon dönthetünk, hogy a maximális kihasználható terhelhetőséget célozzuk meg, vagy a mély hangok felé kívánjuk kiterjeszteni a hangsugárzónkat.

Nosza, bele a lecsóba, nézzük mit is jelent ez.

Volt itthon egy RFT B3010 pár, amit nem szerettem, mert ha rajta volt az előlap, nem szólt szépen, ha meg levettem róla, csúnya volt mint a bűn. De nem is ez volt a legnagyobb probléma. Valahogy nem igazán ment mélyre. Vagyis igen, de csak ha nagyobb hangerőn döngettem. Egy PC mellé szerettem volna, de 80cm-ről nem üvölthettem, meg nem is akartam szétdöngetni szegényt.

No mivel már biztosan be van járatva, megmérem a T-S paramétereit egy hozzáadott súly eljárással. Tervező program, és kiderült, a saját 4,5-5l körüli dobozban csakugyan visszafogottabb a membránkitérés, ergo nehezebben lehet mechanikailag szétveretni, a group delay is alacsony ami miatt érthetőbbek a mélyebb hangszerek hangjai, úgymond nem brummog, de egy 9l-es reflex dobozba 56Hz-re hangolva nagyon kellemesen szól. Igaz, most nem biztos hogy szeretné ha döngetném, de nem is kell. Gyakorlatilag bőven 1W alatt használom, és meg is szerettem a hangját. Talán kap egyszer egy "A" osztályú erősítőt, valami JLH koppintást ami csak 2X5W-os.

Most viszont hozzám került egy Audioflex Black Label AX-550, amiről semmi infó nincs. Gyakorlatilag fillérekbe került, ezért nem volt szívem ott hagyni, már csak a doboza miatt is megérte. Betettem az átalakított RFT helyére a monitor két oldalára, és......
... No ennek sincs mély tartománya annak ellenére hogy 15l körüli reflex doboz. Nézzük hát mi benne a hangszóró. Egy ARN5608 van benne kicsit más köntösbe öltöztetve. Ez gyárilag tunningolt, nehezített membránú. Az eredeti 88dB érzékenységet lerontották 85dB-re, talán kicsit merevebb is a membrán, viszont most elvileg már reflex dobozban is jó. Legalább is abban van. Nézzük mit bír, sok veszteni valóm úgy sincs. A mechanikai összehasonlítást egy ARN5604-el végeztem, van belőle 4 darab itt elfekvőben, azok lágyabbak.
Megdöngettem rendesen (nem használok hangszín szabályzót sok éve én sem), hát ez házibuli hangerőre van kitalálva. Ott megjöttek a hangok, de én panelban lakok, így sajnos úgy gondolom új gazdát keresek neki. Nem ide való. Vagy veszek bele Pázmánditól mélyközepet, ami talán jobb lesz.

Többet nem írok, mennem kell dolgozni.
(#) msteve válasza tothbela hozzászólására (») Jan 14, 2021 /
 
Ezzel az RFT-vel nekem is jó tapasztalataim vannak.
Egyszer beépítettem egy reflex dobozba aminek a méretei ha jól emlékszem:
magasság:400
mélység:250
szélesség kb.160
Megdöbbentő mélyeket produkált,főleg a méretéhez képest
(#) Ge Lee válasza tothbela hozzászólására (») Jan 14, 2021 /
 
Egy probléma van vele, a helyiség határt szab a mértéktelen doboz térfogatnak. Még a 80-as évek végén amikor azt sem tudtam mi a doboz, és nem volt más csak a vacak videoton, egyszer kivettem belőle a mélyet (mert már akkor sem tetszett hogy semmi mélye nincs), és beletettem egy gorenje fagyasztóláda karton dobozába. Az egyik ismerősnek készült épp az asztalon egy TDA2030-as erősítő, azzal hajtottam meg úgy 5-6W-tal. Két szobával odébbról átjöttek hogy sürgősen fejezzem be a dübörgést, pedig mindkét ajtó zárva volt.
Most is van itthon egy pár (DC2050E), ingyen kaptam csak vigyem el hogy ne foglalják a helyet. A mély hab peremei persze szét voltak porladva benne, vettem hozzá a Lacitól új peremeket meg porvédőket, szerencsére az akkoriban használt ragasztó simán lejött a membránról, így könnyen le lehetett takarítani a maradványokat, és egy központosítás után fel lehetett ragasztani az újakat.
Aztán meghallgattam... Polc hangszórónak elmegy, a nagy dobozaim mellett úgy szól, mintha sokol rádiót hasonlítanék egy ghetto blasterhez.
A képen a takarítás előtti és utáni állapot, peremezésre előkészítve. A porvédő is könnyen lejött róla, azzal sem kellett szenvedni.

HA20-1018.jpg
    
(#) fery45 válasza msteve hozzászólására (») Jan 14, 2021 / 1
 
Kedves mesteve!
Cinema kérdésére válaszoltam. Én nem javított, hanem új hangszórókról írtam, és tapasztaltam a jelentős hangszín eltérést. Több példánynál a hangszín szabályzók állításával megközelítettem az ízlésem szerinti kedvező hangszínezetet. Ez egyéni ízlés! Természetesen mindenkinél ez más-más. Még egy fontos dolog: sok hangszórónál a hangszín állítás más-más beállított helyzetű!
Sok esetben a javított hangszóróknál nem ismerem az eredeti hangszínezetet, mert külföldi gyártmány, és doboz nélkül kerül javításra. Hiába van stúdióm, csak meghallgatással tudom ellenőrizni. Nem műhelyben, munka asztalon, valamilyen zenével, valamilyen kis teljesítménnyel ellenőrzöm a javítást (nehogy leégjen a tekercse).
Legtöbb alkalommal, javítás után a tulajdonos úgy értékeli a javításaimat, hogy eredeti gyári hangszínezetű.
Én használok hangszínszabályzót, hang generátoros frekvencia vizsgálatot, mindezt mérő mikrofonos méréssel, ugyanis idős korom miatt a magas hangokat nem hallom. Hát nézem szkópon és mérem hangfrekis csővoltmérővel. Így olyan pici eltéréseket is ki tudok mutatni, amit sok fiatal (tulajdonos is) füllel nem vesz észre. Ezért javaslom mindenkinek a műszeres mérést.
Tisztelettel.H.F.
(#) msteve válasza fery45 hozzászólására (») Jan 14, 2021 / 5
 
"a javított és vizsgált hangszórók a stúdiómban"
Akkor én nem értelmeztem jól a szöveget...
A hangszín szabályozók problémája hogy ezek frekvenciafüggő erősító fokozatok.
Torzítást,zajt visznek a rendszerbe.Ezt már huszonévesen Quad405-Orion korszakban felfedeztem,azóta nem használok mást,csak végfokot hangerő szabályozóval.
Ez meg is látszik...pontosabban hallatszik az audio rendszeremen.
A múlt héten adtam el a kilencedik pár Gólemet,pedig az első pár kivételével mindegyiket olyan ügyfél vette meg,aki javítani valót hozott,és feltűnt neki hogy mi szól a háttérben.
(#) Ge Lee válasza msteve hozzászólására (») Jan 14, 2021 /
 
Azt a dobozt szívesen meghallgattam volna. Ránézésre jól kell szólnia. Milyen hangszórók vannak benne?
(#) msteve válasza Ge Lee hozzászólására (») Jan 14, 2021 /
 
Mindegyik saját készítésű.
A magassugárzót kivéve...ami a közép közepén van.
Ha felém jársz,bármikor szívesen megmutatom.
A második párat megtartom magamnak,az bármikor meghallgatható.
De már készül a kistestvére,azon már a magas is saját.
Úgyis jó volna találkoznunk,mert nekem meg a te segítséged kellene ahhoz hogy be tudjam fejezni a kerámiamembrán-készítő berendezést...
(#) Gafly válasza msteve hozzászólására (») Jan 14, 2021 /
 
Az a sárga ott mögötte, a fekete izével felül, függőlegesen, az mi?
(#) msteve válasza Gafly hozzászólására (») Jan 14, 2021 / 1
 


Az két különálló berendezés. A sárga az a papírmembrán merítő szerkezet,a fekete tartály az asztalon áll,és az a papírdaráló a membránokhoz. Csak a fotón egy vonalba kerültek...
(#) Gafly válasza msteve hozzászólására (») Jan 14, 2021 / 1
 
Látod, látod, mekkora hülye vagyok, de legalább nem félek használni.
Pandémia után mennék üzemlátogatni...
A hozzászólás módosítva: Jan 14, 2021
(#) msteve válasza Gafly hozzászólására (») Jan 14, 2021 /
 
Hidd el nem vagy az,még a hangszórós kollégák sem jöttek rá mik ezek...
A merítő lefolyócsőből készült,a daráló LPG tartályból.
De hát mindenki abból főz ami van
A hozzászólás módosítva: Jan 14, 2021
(#) Cinema válasza fery45 hozzászólására (») Jan 14, 2021 /
 
Megkérdezem akkor, hogy a sokféle közül melyik az, amelyik többé-kevésbé alkalmas szobai használatra, PC-hez készített-méretezett dobozkában.
Nekem javasolták a MacAudio PowerStar-16.2 hangszórót, de nincs semmilyen fontosabb adatom róla, hogy egyáltalán ezt, vagy mást. Ami fontos, hogy párban 20EFt. alatt beszerezhető legyen, nem akarok vagyonokat kiadni rá.

Üdv!
(#) msteve válasza Cinema hozzászólására (») Jan 15, 2021 /
 
Szerintem jobban jársz ha nem autó hangszórók közül választasz.
Eddig amikkel találkoztam,mindegyiknek magasabb volt az Fs-e mint a hifibe szánt hangszóróké
(#) Cinema válasza msteve hozzászólására (») Jan 15, 2021 /
 
Igaz, de a keret korlátozott, amit rászánnék.
Bármilyen egyéb kétutas megoldás, külön mély-közép és magassugárzó, hangváltó, jóval többe kerül.

Üdv!
(#) Ge Lee válasza Cinema hozzászólására (») Jan 15, 2021 /
 
Nem tudom hol nézelődtél, de azonos minőség mellett az autóhangszórók általában drágábbak, és egyáltalán nem dobozos használatra lettek tervezve. Ráadásul nem nagyon van belőle 8 ohmos, 4 ohmos rendszert meg én eleve nem használnék lakásban.
Következő: »»   108 / 119
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem