Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » ZC-18 kazán
 
Témaindító: szabó valéria, idő: Feb 3, 2008
Témakörök:
Lapozás: OK   25 / 31
(#) VIM válasza fortnight8 hozzászólására (») Okt 23, 2020 /
 
Nem, nem kell elzárni egyik radiátor sem de nem ártana automata légtelenítőt beszerelni a rendszer legmagasabb pontjára, hogy ott ki tudjon légteleníteni ha szükséges. A zárt, nyomott rendszer egy tágulási tartállyal sokkal hatékonyabban működne mint a kiegyenlítő tartályos és nem tartalmazna annyi oldott oxigént a fűtő víz, ami így nem korrodálná a vas alkatrészeket. Lehet, hogy van vegyes tüzelésű kazán is applikálva a fűtéshez?
A hozzászólás módosítva: Okt 23, 2020
(#) zoszka válasza zolika60 hozzászólására (») Okt 24, 2020 /
 
Még, ha nyitott is a rendszer, akkor is van benne túlnyomás a víz súlyából adódóan (vízoszlop nyomas), mivel a tartály van a legmagasabb ponton ilyen esetben, különben kifolyna a rendszerből a víz, mivel nyitott. Egyedül a visszatérő ágon tudna levegőt szívni, ha raktak rá autómata légtelenítőt, de azt se álláskor, hanem mikor a szivattyú megy és megszívja. Ha így van, akkor ott valaki nagyon nem tud valamit...
A hozzászólás módosítva: Okt 24, 2020
(#) fortnight8 válasza VIM hozzászólására (») Okt 24, 2020 /
 
Szia,
Igen van vegyestüzelésű is a rendszeren.
Egyébként az előző lakó kontárkodott össze mindent.
A vegyest le tudom választani 2 csappal a rendszerről. Így lehet, hogy rosszul, de én azt gondolom, hogy kvázi zárt tud lenni a rendszer. Ha összenyitom, akkor a vegyeskazán fölött a tetőre kivezet egy rézcső, amin tud szabadon távozni a levegő.
Most összenyitva járatom, hátha kimegy a levegő. De már megy fél órája és így is hallom még, hogy átmegy a gázkazánon a pezsgés és hol az egyik, hol a másik radiátorbam kluttyogás van.
(#) pozsega hozzászólása Okt 26, 2020 /
 
Sziasztok,
Édesapáméknak van egy régi ZC18-as kazánja.
Azt tapasztalja, hogy amikor a termosztát kapcsol és beindul a keringtető szivattyú az őrláng is és a begyújtott égőfejnél is látványosan gyenge/kicsi lesz a láng. Olyannyira, hogy az őrláng a lekisebb levegő mozgásra kialszik. És amikor megy a kazán és ég az égőfej órákig tart felmelegtíeni a vizet és épp hogy csak langyos. Olyan mintha nem kapna kellő gázt.
Amikor viszont nem kapcsol a termosztát, azaz nincs hőigény akkor normális lánggal ég az őrláng.
Találkozott már valaki hasonlóval? Mi lehet a probléma?
(#) VIM válasza pozsega hozzászólására (») Okt 27, 2020 /
 
Szia! Hogy ne kellejen külön leírnom, mert megtette ezt már más, olvasd el ezt és meg fogod találni a teljesítmény állító csavart. Nem kell nagyra venned a lángot, 6-8 centiméternél ne legyen magasabb a csúcsa de ez mindenütt ilyen legyen. Ez attól függ majd, hogy tiszták-e a fúvókák melletti járatok ahol a levegőt "veszi" az égősor.
(#) vision61 válasza pozsega hozzászólására (») Okt 27, 2020 /
 
Szia!

Ha az előző években jó volt, akkor nem kell a teljesítmény állítót elbabrálni, nem lesz jobb.
Amikor indul, pár másodpercig nagy lánggal ég, és utána csökken le az őrláng is? Volt néhány ilyen esetem.
Első ellenőrzés, a készülék előtti, illetve az óránál lévő gázcsap teljesen nyitva van-e.
Ha igen, akkor a gázarmatúrához vezető "S" cső elején lévő szűrő mostanra érte el azt a szennyezettségi fokot (a gázzal érkező különféle szennyeződések), hogy nem enged át kellő mennyiségű gázt. (A gyújtóégőnél is csökken a nyomás.) Ezt csak kiszerelve lehet tisztítani (vagy a szűrőt kidobni), amihez ajánlatos egy szerelőt hívni, mivel a gázrész megbontásával jár.
A hozzászólás módosítva: Okt 27, 2020
(#) wolfking válasza merlingerin hozzászólására (») Okt 30, 2020 /
 
Szia!

Mondjuk akkor valami csak nem jó! Ugyanis amikor benyomod a gombot a főégő felé elzárja a gázt. Ergo ha annyira be van tekerve, hogy nyitva tartja a mágnes szelepet, nem szabadna a főégőnek égnie. Valószínűleg el van törve a főégő szeleptányért nyomó rugó.
A hozzászólás módosítva: Okt 30, 2020
(#) fortnight8 válasza fortnight8 hozzászólására (») Okt 31, 2020 /
 
Hello,
Az létezik, hogy a szivattyú szívja meg magát valahonnan levegővel, amikor beindul? Nincs szivárgás sehol. Nem túl nagy a láng. Nem forr megg a víz a kazánban és még is indulásnál hallom a pezsgést, a buborékok hangját, ahogy kipörgeti a szivattyú. Majd később ez a levegő jelentkezik az egyik radiátor légtelenítőjénél.
(#) afp hozzászólása Nov 4, 2020 /
 
Sziasztok!

FÉG ZC-18.1-es cirkóm van.
Hozzáértő, megbízható gáz-szerelőt keresek, aki Budapesten a XVIII. kerületben is tevékenykedik.
Akinek van ilyen szerelőhöz elrhetősége, kérem magánba (p.ü.) írja meg nekem.

Köszönöm!

Sajnos az utóbbi években csak kóklereket sikerült kifogni (tőlem kért szerszámot, én mutattam meg, hogy miket szokott kitisztítani a szerelő, aki régebben csinálta stb.).
A cirkó működik, de szeretném átnézetni.
(#) nsx82 válasza fortnight8 hozzászólására (») Nov 14, 2020 /
 
Szia!
gondoltam leírom neked a saját tapasztalatom: Elmondásod alapján nekem is hasonló problémáim voltak az elmúlt hetekben, és csak soká jöttem rá a megoldásra: nekem is mindig induláskor volt csobogó hang aztan megszünt. vadul légtelenítettem a radiátorokat, nem értettem, hogy honnan van benne levegő ami aztán eltűnik. ráadásul a légtelenítéskor vizet is kiengedtem belőle mindíg ami miatt egyre rosszabb volt a helyzet. Igy jöttem rá, hogy egy fizikai jelenég áll a dolgok hátterében amit úgy hívnak, hogy kavitáció. A lenyeg az, hogy a szivattyú amikor beindul elkezdi mozgatni a közvetlen közelében lévő vizet. viszont a rendszerednek van egy adott ellenállása plusz a benne lévő víztömeg sem tud megmozdulni azonnal a tehetetlensége miatt. emiatt szet szakadozik. es valószínű ezt hallod indulasnál: vákuum buborékok keletkeznek a csőben (igen akkor is ha van valamennyi alapnyomás). A megoldás az ha az alapnyomást feljebb viszed. nalam 1.2 bar volt a rendszerben és kicsit hallatszott ez a vizcsobogás... légtelenitettem vadul: visszacsökkent egy barra, még rosszabb lett a helyzet. Felnyomtam az alap nyomást 1.6 bárra: láss csodát teljesen megszünt a jelenség. remélem nálad is csak hasonló dolog okozza a bajt és semmi komolyabb. érdemes kipróbálni
(#) carlo111 hozzászólása Jan 30, 2021 /
 
Sziasztok!

Segítségre van szükségem, ZC18-as kazánom megbojdult. A probléma a következő: termosztát bekapcsolt és beindult a főégő,de mikor le kellene állnia mikor a termosztát kikapcsol Ő nem hajlandó leállni hanem ég tovább. Ez most este jött ki,23 C ra van állítva a termo és mostmár 25 C fok van a kecóba.
Valaki tud segíteni, tanácsot adni?
(#) Gafly válasza carlo111 hozzászólására (») Jan 30, 2021 /
 
A leirásod alapján a keringető szivattyú is megy, mert egyébként már régen felfort volna a viz...
A termosztátot nézném meg első körben, hátha annak az érintkezői vannak összeégve, és csak kattan, de nem kapcsol ki.
Túlfűtés ellen ideiglenesen védkezhetsz úgy is, hogy letekered a kazántermosztátot.
(#) zoszka válasza carlo111 hozzászólására (») Feb 4, 2021 /
 
Milyen termosztát van rákötve?
(#) Gafly válasza zoszka hozzászólására (») Feb 4, 2021 /
 
Majdnem egy hete nem járt erre a kérdező...
(#) zoszka válasza Gafly hozzászólására (») Feb 5, 2021 /
 
Na igen. Ha tegnap itt lett volna, az is majdnem 1 hét a mához képest...

... 6 nap híján
(#) pongiii hozzászólása Ápr 19, 2021 /
 
Sziasztok!

FÉG C18-as gázkazán nagyon primitív panellal (kb 2 ellenállás meg 1 kondi). A hiba a következő, digitális szobatermosztát 2 pontját a kazán 8-as illetve 9-es pontjára kötöttem, ez így indítja/leállítja a kazánt, de csak akkor működik, ha a kazán vízhőfok állítója teljesen jobbra van tekerve (max?). Ha a termosztáton nincs hőigény és a vízhőfok állítót balra elkezdem tekerni, akkor lehet hallani, hogy kattan és utána elkezd fűteni a kazán. Jól gondolom, hogy ha balra tekerem és vált a vőzhőfok termoszát, akkor ott vált át utókeringtetésbe, de akkora a szivattyú szállítóteljesítménye még így csökkentett módban is, hogy nem kapcsolja le az áramláskapcsolót? Szobatermosztát biztosan nem rossz, mert most lett véve. Lehet az áramláskapcsolón állítani, hogy milyen nyomáskülönbségnél kapcsoljon le? Elképzelhető, hogy már nem eredeti szivattyú van benne, de ami most van, az hármas fokozaton van (tehát a legnagyobbon). Lassabb szivattyú fordulatot még nem próbáltam, de sok radiátor van, 5/4 vagy 6/4 gerinccel, szerintem kicsi lenne úgy a szivattyú.

Válaszotokat köszönöm!
(#) vision61 válasza pongiii hozzászólására (») Ápr 19, 2021 /
 
Idézet:
„Lassabb szivattyú fordulatot még nem próbáltam, de sok radiátor van, 5/4 vagy 6/4 gerinccel, szerintem kicsi lenne úgy a szivattyú.”

Pedig nem lesz más lehetőséged, hacsak nem szeretnél egy másik, újabb panelt beépíteni, amin már állítható a szivattyú teljesítménye. Vagy a jelenlegi panelen lévő kondenzátort kell kisebb értékűre cserélni. Az áramláskapcsolón nem tudsz állítani.
A hozzászólás módosítva: Ápr 19, 2021
(#) pongiii válasza vision61 hozzászólására (») Ápr 19, 2021 /
 
Köszönöm a válaszod!

Egy másik fajta panel, ami már van szabályzó egy az egybe beépíthető ennek a helyére?

Milyen értékű kondi lehet benne? méretéből ítélve valamilyen mkp fólia kondi..
(#) vision61 válasza pongiii hozzászólására (») Ápr 19, 2021 /
 
Nem a méret a lényeg. Az értékét csak te látod, ott van az oldalán. Az eredeti panelen, ha jól emlékszem 3 db-ot (is) lehet párhuzamosan bekötni. Emlékeim szerint, 1,5 - 5,6 µF között volt az érték.
Az "újabb" SZMV és társai panelekhez (általában) adnak leírást is a bekötéshez.
(#) VIM válasza pongiii hozzászólására (») Ápr 19, 2021 /
 
Szia! Nem értem, hogy:
Idézet:
„csak akkor működik, ha a kazán vízhőfok állítója teljesen jobbra van tekerve (max?). Ha a termosztáton nincs hőigény és a vízhőfok állítót balra elkezdem tekerni, akkor lehet hallani, hogy kattan és utána elkezd fűteni a kazán.”
Eddig így jól működött? Nincs elkötve a kazán termosztát? Ezen a képen ha minden igaz jól vannak a saruk rádugva a termosztátra.
(#) pongiii válasza VIM hozzászólására (») Ápr 19, 2021 /
 
Ezt nem tudom megmondani, mert a kazánt most rakta fel a fűtésszerelő, én csak úgy kerültem a képbe, hogy kössek rá egy szobatermosztátot. Ha visszakerülök a helyszínre, akkor leellenőrzöm, hogy a saruk így vannak-e rádugva. Bár emlékeim szerint ilyen sorrendben voltak rádugva. Én inkább a nem gyári szivattyúra tippelnék, ami miatt csökkentett módban nem kapcsolja le a főégőt. Arra panaszkodik a tulaj, hogy néha nem kapcsol le a kazán, először a rádiófrekis termosztátra tippeltem, hogy nem látja a vevőt az adó, de egyre jobban arra tippelek, hogy a termosztát lekapcsol, így megáll egyből a keringtetés, a kazán vizhőfoka a tehetetlenség miatt felmegy annyira, hogy a kazántermosztát váltson, de mivel túl sokat szállít a szivattyú, így úgy is marad a kazán.
(#) VIM válasza pongiii hozzászólására (») Ápr 20, 2021 /
 
Idézet:
„néha nem kapcsol le a kazán”
Talán még a tömszelence szorulhat ha "néha" van csak ez a jelenség.
(#) Ffeca hozzászólása Máj 28, 2021 /
 
Sziasztok.
Fég ZC-18-as cirkóval kapcsolatos problémám lenne.
Az a jelenség játszódik le, hogy nagy szélben, meg amikor a főégő kiakacsol az
őrlángot elhúzza a huzat.
Milyen megoldás lehetséges erre a problémára?
Köszönöm
Feca
(#) Horvath65 hozzászólása Dec 31, 2021 /
 
Üdv a csapatnak! Egy ZC18H típusú féges kazánomhoz keresek alkatrész megoldást. Nem ismerem a fégen bellül a típusok között milyen az átjárás. De feltételezem a főbb alkatrészek csere szabatosak. Valaki tudna segíteni?
(#) uniman válasza Horvath65 hozzászólására (») Dec 31, 2021 /
 
Csak konkrét kérdésre várhatsz válaszokat...ez nem olyan!
A 25 oldalnyi hozzászólás között nem találtad meg a választ ? ...vagy tán el sem olvastad?
Ugye nem spóroltál le karaktereket: H-E...H-S, stb.? ...zárt égésterű.
A hozzászólás módosítva: Dec 31, 2021
(#) Horvath65 válasza uniman hozzászólására (») Dec 31, 2021 /
 
Nem spóroltam le karaktert. Ehhez a készülékhez keresek hőcserélőt s egyéb használható alkatrészt. De nem találok használt készüléket, ezért gondoltam, hogy esetleg a hasonló gyártmányú készülékekből tudnék kibányászni, ha csereszabatosak. Most egy ZC18.1 típusúhoz jutnék jutányosan. Kérdés csereszabatos-e az enyémmel.
(#) uniman válasza Horvath65 hozzászólására (») Dec 31, 2021 /
 
OK...nekem is 18-as van! K18E3. Ez kombi cirkó.
Kazántest: Bővebben: Link
...vagy höcserélő?: Bővebben: Link
(#) Horvath65 válasza uniman hozzászólására (») Jan 3, 2022 /
 
Helló! Köszönöm. Időközben kikupáltam magam ez ügyben is. Kazán test kell hozzá nem hőcserélő. Hát elégborsosak az árak. Ezért bontottat nézek.
(#) vision61 válasza Horvath65 hozzászólására (») Jan 3, 2022 /
 
Szia!

Igen, az alkatrész árak eléggé elszálltak a fűtőkészülékeknél, követik az új készülékek árazását, próbálnak arra ösztönözni, hogy cseréld le egy korszerűbb készülékre.
Ha belefér a költségvetésbe, még egy jó állapotú egész készüléket is érdemes megvenni. Mindenből lesz egy tartalék, még így is sokkal olcsóbb, mint egy újat felszereltetni, aminek ugye még elég sok "járulékos" költsége is van.
A hozzászólás módosítva: Jan 3, 2022
(#) benzinkutas hozzászólása Feb 9, 2022 /
 
Üdvözlök mindenkit!

A ZC-18 kazán utó keringetéséről szeretnék kérdezni, hogyan is kell beállítani a kazán termosztátot.
Azt nem értem, hogyha a szoba termosztát kikapcsol akkor leáll a láng és a kazán hőmérséklet nem emelkedik, így nem fog átkapcsolni a kazántermosztát utó keringtető módba.
Következő: »»   25 / 31
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem