Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Multiméter problémák
 
Témaindító: lgyk, idő: Szept 5, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   66 / 76
(#) proba válasza Egri Frédi hozzászólására (») Dec 28, 2020 /
 
Hát hibakeresésnél előfordulnak balesetek...
(#) Egri Frédi válasza proba hozzászólására (») Dec 28, 2020 /
 
Én kettőt bontottam meg ennyire:
Az első egy 35 éves kiváló minőségű SOAR volt. Egyszer elem cserénél - kíváncsiságból - kicsavaroztam a panelt is. Ezt még könnyű volt összerakni, hála a precíz japán tervezésnek.
A másik egy "kidobott" - de még működő, csak nem minden funkciója. A kapcsoló körül 4 vagy 5 rézgyűrű, picike golyók rugóval "feszítve", nútok, furatok stb ... Szétugrott ... Ha esetleg tudtam volna mit, hová kell állítani, a kapcsoló melyik állásában - talán össze tudtam volna rakni. ( De lehet, már akkor is hiányzott belőle valami, amikor ráleltem. Lehet ezért dobták ki ... ) Így összeraktam zümmernek és mint szakadásvizsgálót használom. Annak viszont kiváló ...
(#) rettung hozzászólása Feb 19, 2021 / 1
 
Sziasztok! Tudnátok nekem tippet adni? Van egy Voltcraft VC170es multiméterem, vacakolt a forgó kapcsolója, nem mindig akart bekapcsolni az első forgatásra, gondoltam szétszedem, hátaha csak kontakthibás.... Szétszedtem, megtisztítottam, összeraktam, és nem működik a DC feszültségmérő funkció, minden egyéb igen, az AC is! Van tippetek, mi lehet a baja?
(#) Medve válasza rettung hozzászólására (») Feb 21, 2021 /
 
Szia, bizonyára a hozzá tartozó kontaktus nincs rendben. Szedd szét mégegyszer.
(#) rettung válasza Medve hozzászólására (») Feb 22, 2021 /
 
Köszönöm! Megpróbálom!!!
(#) Rosszmáj hozzászólása Márc 2, 2021 /
 
Rendbe tettem egy multimétert, amibe belefolyt az elem leve. Majdnem kész. Már csak egy problémám van, a piezo csipogó egyik kontakt rugóját teljesen megette a lötyi. Mivel tudnám helyettesíteni? Van pár rugóm, de amelyik jó lenne oda, az nem forrasztható, ami meg forrasztható, az túl kemény, mechanikai rögzítésre meg nincs hely.
(#) hzsiga válasza ludus hozzászólására (») Márc 29, 2021 /
 
Szia. Nem tudom meg oldódott-e már a multiméter gondod, nekem is van egy ilyen multiméterem és nekem is tönkrement ez az ellenállás de az enyémen olvasható maradt az értéke. A hiba figyelmetlenségemből adódott az értéke R990 smd ellenállás de nem találok sehol. Az értéke pedig ha jól néztem a táblázatba 990Mohm keresni lehet igy is 990 aláhúzva de úgy sem találtam. Jól írtam az értéket? Ha valaki tud segítsen. Előre is köszönöm.
(#) vargaf válasza hzsiga hozzászólására (») Márc 29, 2021 /
 
Az osztó ellenállások közül a legnagyobb értéke 9 Mohm! A bemeneti ellenállás, a teljes osztósor összege 10 Mohm. De a kapcsolási rajzát már régen feltettem, miért nem használod fel?
A hozzászólás módosítva: Márc 29, 2021
(#) hzsiga válasza vargaf hozzászólására (») Márc 29, 2021 /
 
Szia. Az a kapcsolási rajz nem jó. Ez egy 2018.junius 22-dikén készült kapcsolás amit feltettettél 2002-ben készült és nem egyezik.
(#) vargaf válasza hzsiga hozzászólására (») Márc 29, 2021 /
 
Az R990 ellenállás 0,99 ohm az osztóláncban!
(#) hzsiga válasza vargaf hozzászólására (») Márc 29, 2021 /
 
Akkor a telefonról letörlöm a két ellenállás kód fejtőt (androidos). Köszönöm a segítséget milyen jelöléssel keressek akkor? Milyen kód fejtőt használsz mert a hobbielektronikán nekem nem működik mivel megszűnt a adobe flesplayer?
A hozzászólás módosítva: Márc 29, 2021
(#) HA5AWS válasza hzsiga hozzászólására (») Márc 29, 2021 / 1
 
Szia!
A nagyságrendeket ne keverd!!! Sajnos a pongyola írásokban nem veszik észre, hogy az m és az M nem ugyan azt jelenti. Az m az mili 1*10-3 Ω, az M mega 1*10 6 Ω !!
R990 az pontosan annyi mint az összes kalkulátorod mond 0,99 Ω vagy ha úgy jobb 990 mili Ω
Üdv: Gábor
(#) vargaf válasza hzsiga hozzászólására (») Márc 29, 2021 /
 
Ehhez nem kell kódfejtő, a legtöbb digitális multiméter bemeneti osztója 10 Mohm ellenállású. A benne lévő ellenállások rendre a következő értékek: 9 Mohm, 900 kohm, 90 kohm, 9 kohm, 900 ohm, 90 ohm, 9 ohm, 0,99 ohm és 0,01 ohm. mivel ebben csak egy esetében van bent R990 érték, ez nyilvánvalóan a 0,99 ohm lesz. Az általad kifogásolt rajzban megtalálod R13 pozíciószámmal!
A hozzászólás módosítva: Márc 29, 2021
(#) hzsiga hozzászólása Márc 29, 2021 /
 
Koszönöm szépen mindenkinek a segítséget.
(#) Inhouse válasza hzsiga hozzászólására (») Márc 29, 2021 /
 
Ha valahol 20MΩ (megaohm) feletti érték jön ki, akkor kezdhetsz gyanakodni. 990MΩ-nál már szólnia kell a vészcsengőnek, hogy nem lesz az jó.
(#) HA5AWS válasza Inhouse hozzászólására (») Márc 30, 2021 /
 
Szia!
Azért van pár egzotikus érték a világon!
Üdv: Gábor
(#) djwhiteman hozzászólása Ápr 2, 2021 /
 
Sziasztok!
Történt egy kis baleset a Ganzuniv 1 műszeremmel, egyen áramot mértem, félig álló helyzetben volt a multiméter, és le huppant vízszintesbe. Azóta nem mutat semmit a0.3, 1.2, és 6 amperes állásban. mA állásban mér mindenhol, feszültségeket is méri, csak az említett 3 állásban semmi. Váltakozó áram mérését nem néztem még meg, hogy ott mér-e. Nem szedtem szét jobban, csak meg néztem, hogy mivel is van dolgom, igazából nem látok sérülést. Nem tudok másra gondolni, hogy csak valami szakadás lehet a probléma. Hol keresnétek a hibát? A trafóra gyanakodok, hogy ott szakadhatott meg valami az esés miatt.
A hozzászólás módosítva: Ápr 2, 2021

ganzuniv1.jpg
    
(#) proli007 válasza djwhiteman hozzászólására (») Ápr 3, 2021 /
 
Hello! A leírásod és a rajz alapján és a kapcsoló középkivezetése és az R5 között kellene szakadásnak lenni. Mert ha a trafónál lenne, akkor az "n1" miatt 60mA-ban sem kellene mérni. Ha pedig az R1-R2-R3-R4-R5 sönthálózatban, akkor ki kellen hogy csapjon a műszer.
(#) Ktulu válasza djwhiteman hozzászólására (») Ápr 3, 2021 /
 
Kimozdult a biztosíték.
(#) Hutty válasza Ktulu hozzászólására (») Ápr 3, 2021 /
 
Á! ilyen egyszerű hiba nem lehet! És a szakibácsi bedugta a konnektorba.
(#) djwhiteman válasza proli007 hozzászólására (») Ápr 3, 2021 /
 
Köszönöm a tanácsot, meg lett a probléma. Nem szakadás volt, hanem valószínű zárlat. Szét szedtem darabokra, a paneleket is ki belőle, majd végig mértem az áram útját, de az tökéletes volt. Összerakás közben vettem észre, hogy két helyen zárlat gyanús a dolog. Az egyiknél egy nagyobb ellenállás egyik felső kivezetése nézett ki úgy hogy hozzá ér a felette levő panelon az egyik forrasztáshoz, a másik az pedig az áramváltó feletti fém burkolathoz ért hozzá, egy forrasztási pont. Ezek megszüntetése után tökéletesen működik újra a műszer. Sajnáltam volna, ha el romlik, anno ilyeneken tanultam mérni iskolában, ezt pedig nem olyan rég vettem, mivel nagyon szeretem őket.
(#) proli007 válasza djwhiteman hozzászólására (») Ápr 3, 2021 /
 
Nekem is van két 3-as. Sajnos a nagyáramú söntöket az eredeti gazdája megsütötte. De azért működik. Amelyik meg eredetileg az enyém volt és hibátlan, azt meglovasították. De én is szeretem az anlaóg műszereket. Még mindig meg van és üzembe van egy LAVO 2-es.. Pedig az volt a második műszer amit vettem anno. De nagyon "anno".
(#) Szárnyas hozzászólása Máj 7, 2021 /
 
Sziasztok!
Egy kis segítséget szeretnék kérni olyantól, aki rendelkezik Maxwell MX-25304 típusú multiméterrel. Történt a sajátommal egy "kis" baleset, figyelmetlen voltam és kapacitásvizsgálat állásban, ennek megfelelő alzatba dugott mérővezetékkel mértem hálózati feszültséget, aminek az eredménye egy elpukkant IC és egy panelről leolvadt tranzisztor. A tranzisztor típusát be tudom azonosítani, viszont az IC típusát már nem, mert elpukkant IC-ből kitört egy darabka. Ennek beazonosításában szeretnék segítséget kérni, ha valaki meg tudná nézni a sajátján, annak nagyon hálás lennék. A műszer pontos típusszáma megegyezik az ebben a hozzászólásban láthatóval: Bővebben: Link Szerintem a verziószámban való eltérés nem érinti ezt a IC-t. A kérdéses IC a kijelző alatt található, a mellékelt képen bekarikázott helyen.
(#) vargaf válasza Szárnyas hozzászólására (») Máj 7, 2021 /
 
Hátha ez segít az azonosítűsban.
(#) Gafly válasza vargaf hozzászólására (») Máj 7, 2021 /
 
Tényleg segit, van is tippem hogy melyik kettős műveleti erősitő az, csak éppen a tipusát nem tudom leolvasni.
(#) Szárnyas válasza vargaf hozzászólására (») Máj 7, 2021 /
 
Kösz, de sajnos nem, végignéztem az összes szóba jöhető rajzot, de egyik sem pont az a típus, mint az enyém. Legalább jelölések terén különböznek az enyémtől. Talán még ez áll hozzá a legközelebb: Bővebben: Link
Egyébként itt elég sok műszer kapcsolási rajza elérhető egyben, idelinkelem, hátha másoknak segítség lesz, akik kapcsolási rajzot keresnek a műszerükhöz: Bővebben: Link
(#) Szárnyas válasza Gafly hozzászólására (») Máj 7, 2021 /
 
Esetleg ezen a rajzon, amit fentebb linkeltem? (Bővebben: Link)
A kérdéses IC-nek U3 a jelölése a panelon, de a rajzon más jelölést használnak. Én az IC5: TL072-re tippelnék.
(#) Szárnyas válasza vargaf hozzászólására (») Máj 7, 2021 /
 
Egyébként jobban megnézve a rajzot, lehet hogy mégis ez lenne az, csak kár, hogy alig kisilabizálható.
(#) Inhouse válasza Szárnyas hozzászólására (») Máj 7, 2021 /
 
Az elektrotanyán fenn van.
(#) Szárnyas válasza Inhouse hozzászólására (») Máj 7, 2021 /
 
Tudom. De ott is ugyanez található, nem olvashatók azon se jobban a jelölések.
Következő: »»   66 / 76
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem