Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   2305 / 2484
(#) Ronin válasza Eakos hozzászólására (») Feb 22, 2021 /
 
Ha be tudod úgy fújni pl WD-40-el hogy nem áztatsz el semmit, ideiglenes megoldásnak jó, bár hosszútávon is lehet jó lesz. Meg nézd meg a forrasztást nincs e kitörve a poti lábánál. Elég ha valaki megüti elölről és ez lesz.
A hozzászólás módosítva: Feb 22, 2021
(#) Ge Lee válasza Eakos hozzászólására (») Feb 23, 2021 /
 
A kopott és emiatt zajt termelő enkóderrel 2 dolgot lehet csinálni, az egyik a csere, a másik, hogy forrasztasz a lábai közé 1-1 SMD 100nF-ot. A tisztogatást felejtsd el, semmire nem mész vele, ráadásul nagy eséllyel szét sem tudod szedni.
(#) Ronin válasza Ge Lee hozzászólására (») Feb 23, 2021 / 2
 
Én elég sokat szétszedtem és kipucoltam, még senki sem szólt hogy elromlott volna. Van amit több éve javítottam.
(#) Ge Lee válasza Ronin hozzászólására (») Feb 23, 2021 /
 
Én meg amiket láttam az szinte mind szegecselt volt, és szétszedni sem kellett, mert a 2db kondi tökéletesen megoldotta a problémát.
(#) CHZ válasza Ge Lee hozzászólására (») Feb 23, 2021 /
 
Eddig mind könnyen szétszedhető volt, szegecseltet egyet sem láttam még.
Használat során keletkező finom fémszemcse "por" beleragad a zsírozásába, ezt az átvezetést kell kimosni és jól fog működni.
A hozzászólás módosítva: Feb 23, 2021
(#) Ge Lee válasza CHZ hozzászólására (») Feb 23, 2021 /
 
Egyet szedtem szét egyszer, de a tisztítás csak részlegesen oldotta meg a problémát, és utánaolvasva rájöttem miért. Az elektronika egy határozott kapcsolást vár, de az elkopott enkóder egy prellezést ad helyette, amit az nem tud értelmezni, mert nem elég a szoftveres megoldás erre ami a készülékben van, hardveres jelformálást (trigger stb.) meg nem tesznek bele spórolásból. Az odatett kondi viszont elsimítja a prellezést, lenyeli a zajt, és az elektronika egy határozott kapcsolást fog látni. Nem egy DSO-t javítottam már meg így.
(#) Ronin válasza Ge Lee hozzászólására (») Feb 23, 2021 /
 
Én meg még olyan hu de nagyon elkopottat nem is láttam. Lehet a legtöbbet távval állítgatták ami hozzám került.
(#) Eakos hozzászólása Feb 23, 2021 /
 
Nagyon köszönöm a sok segítőkész hozzászólást ! (ritka manapság)
Leszedtem a burkolatot, de a panelt már nem nagyon merem
Van olyan köztetek aki Székesfehérvár környékén lakik és rá tudna nézni esetleg ?
(#) CHZ válasza Ge Lee hozzászólására (») Feb 23, 2021 /
 
Rakhatod rá a kondikat, ha átvezetés van nem fog működni.
(#) elyelibator hozzászólása Feb 23, 2021 /
 
Sziasztok, csak áthoztam a témát a Műveleti erősítő-ből!
Egyszerűen arra gondoltam csak, hogy ha teljesítmény műveleti erősítővel oldom meg a kimenő jelet, akkor annak a visszacsatolása miatt, nem lesz vesztesége párhuzamosításnál, + megkapom pl. a hőtorzítására vonatkozó előnyét, no meg az áramát. Előerősítőként hibátlan az opákkal.
Bár úgy láttam, hogy mindenhol ahol párhuzamban van, ott mindegyiknek azonos erősítés van beállítva külön külön. Ezt szerettem volna elkerülni. Egyébként, hídba lennének kötve! A képen, csak az egyik oldal van.
A hozzászólás módosítva: Feb 23, 2021

1.JPG
    
(#) Ge Lee válasza elyelibator hozzászólására (») Feb 24, 2021 /
 
OPA végfok a cél?
(#) reloop válasza elyelibator hozzászólására (») Feb 24, 2021 /
 
A teljesítmény és a műveleti erősítő között az egyik különbség, hogy a teljesítményerősítő kimenetét nem tudod közvetlen összekötni az invertáló bemenetével, hogy egyszeresen erősítsen. A kialakuló fázistolástól garantáltan gerjed. Általában a minimális erősítés 20-szoros, elvétve 10-szeres erősítésig lehet lemenni. Ebből csak az a lényeg, minden integrált áramkörhöz egyedi visszacsatoló hálózatot kell építened.
A végfok IC-k közül a TDA7293 az, ami direkt támogatja a párhuzamos kapcsolást. A részleteket megtalálod az adatlapjában. Íme egy általam épített párhuzamos - hidalt panel.
Be kell valljam, nem vált be.
Más, például LM sorozatú végfok IC-knél van azért hagyománya a párhuzamos kapcsolásnak, "LM3886 parallel" kereséssel tekintheted meg. Itt azon kívül, hogy a párhuzamos csatornák között az erősítést nagyon gondosan össze kell hangoljuk, a kimeneti egyenfeszültségszinteket is egyeztetni kell, szóval nem egyszerű áramkörről van szó.
Kétségtelenül elegáns megoldás a végfok IC-kből épített párhuzamos - híd, de a kimeneti kiegyenlítő ellenállásokon fellépő veszteség és a hídkapcsolásból származó dupla maradékfeszültség miatt elmarad az az átütő erejű teljesítménynövekedés mint amit az elméleti számítások alapján elvárnánk.
A végfok IC teljesítménynövelésére ez egy járható út.
(#) Ronin hozzászólása Feb 24, 2021 /
 
Sziasztok.
A melléket kapcsolásból hány wattnak kellene kijönni ha a tápfesz +-12V (de ez lehet több is), meghajtó KIA4558, végtranyók, D2012, B1375? A hangja amúgy meglepően jó, csak erő az nincs benne. Lehet valahogy többet kihozni belőle? Bázis collector ellenállás most 3.3kohm.
A hozzászólás módosítva: Feb 24, 2021

ero.JPG
    
(#) reloop válasza Ronin hozzászólására (») Feb 24, 2021 /
 
Szia! A bázis-kollektor ellenállással a nyugalmi áramot tudod beállítani. Az erősítő 5-6 W-ot ad le 8 Ω-ra.
(#) Ronin válasza reloop hozzászólására (») Feb 24, 2021 /
 
Szia, igen azt tudom, de ebből így nem jön ki 5-6W az biztos, pedig a tranyóknak szerintem elégnek kellene lennie. Szóval mi lehet a gond?
(#) Ronin válasza reloop hozzászólására (») Feb 24, 2021 /
 
Esetleg nagyobb nyugalmi áram kellene neki? Függ ettől a teljesítménye?
(#) reloop válasza Ronin hozzászólására (») Feb 24, 2021 /
 
Például kevés a végtranzisztor bétája.
(#) Alkotó válasza Ronin hozzászólására (») Feb 24, 2021 /
 
A "nem jön ki" alatt mit értesz? Célszerű megvizsgálni elegendően nagy-e a bemeneti feszültség. 5-6 W teljesítmény, érzékeny hangszóróval párosítva már jelentős szobahangerőnek számít.
(#) reloop válasza Ronin hozzászólására (») Feb 24, 2021 /
 
A nyugalmi áram növelése nem segít.
BD139/BD140-nel építettem meg, úgy emlékszem elég nagy értékű emitter-ellenállással. Az volt kb. 2-3 W. A hangja előtt tényleg le a kalappal.
(#) elyelibator válasza Ge Lee hozzászólására (») Feb 24, 2021 /
 
Ha úgy vesszük igen, de csak teljesítmény műveleti erősítőkből-végfok ic ből.
(#) Ronin válasza Alkotó hozzászólására (») Feb 24, 2021 /
 
Szia. Olyan hangfalon hallgatom, amelyikről tudom hogy szól 5W-os teljesítménynél, hát ez nem annyi. Éppen hogy megmozgatja a hangszórót, de a hangja remek."reloop", és "Alkotó" esetleg érdemes lenne megpróbálni TL071-et a KIA helyett?
(#) elyelibator válasza reloop hozzászólására (») Feb 24, 2021 /
 
Hú ezt a tízszeres erősítés minimumot nem tudtam.
Szóval gerjedne. Hát ez ciki. Találtam ezt:Paralell
de ez csak mind sima kis áramu opampokról szól. Köszi a segítséget, akkor vagy marad a megfejelés tranyóval, vagy hídba kötöm.
(#) Ronin válasza Alkotó hozzászólására (») Feb 24, 2021 /
 
A meghajtás nem elég neki, megvariálom.
(#) Ronin válasza Ronin hozzászólására (») Feb 24, 2021 /
 
Életre kelt. Ami a legmeglepőbb hogy alap állapotban annyira nincs alapzaja, hogy a magas sugárzóba bele kell tolni a fejed hogy hallj valamit. Szerintem még panelt is kap.
A hozzászólás módosítva: Feb 24, 2021
(#) tbarath hozzászólása Feb 24, 2021 /
 
Sziasztok,

Egy hibás Denon AVR-X500 erősítő javításában kérnék segítséget, remélem jó helyen járok. Bekapcsoláskor villog egy darabig a zöld LED, közben a kijelzőn mindenféle bemeneteket írogat, majd 2-3 másodperc múlva relékattanás, kikapcsol minden és a LED pirosan villog.
A manual két dolognál írja ezt a piros villohást, az egyik vagy túlmelegedés (ez kizárt), vagy rövidre zárt kimenet (kikapcsolva nem sikerült ilyet mérnem). A másiknál az a megoldás, hogy forduljak szervízhez ("after turning on the power, the power indicator is blinking red" -> "This unit's amplifier circuit has failed"), és szerintem itt ez a hibajelenség.

Az erősítőből állítólag valami villanás látszott, mielőtt megadta magát, illetve korábban komolyan hajtották rosszul szellőző helyen is, már ha jól értettem. Eddig nem láttam benne hibásnak tűnő alkatrészt, de még szét se szedtem igazán, csak a tápokat mértem meg.

Tesztelésben addig jutottam, hogy a segédtáp jól működik, és amíg a relé le nem csapja a nagy trafó bemenetét, addig a feszültségek rendben vannak (±40V az erősítő panelnek, a bemenetet kezelő panelnek pedig a ±12V, a 12V és az 5V is rendben van a megfelelő földponthoz képest). Még csak multival mértem, de szkóppal is rá fogok mérni.

Amiben segítséget kérnék:
1. Service manual-t nem találtam, ha valaki tudna esetleg ilyet, a segítséget örömmel venném. Még ha nem is feltétlen ehhez, de ilyen szériához, már az is sokat segítene.
2. Érdemes-e foglalkozni ezzel? Nem tudom érdemes-e sok óra alatt megkeresni egy hibás alkatrészt, ami beszerezhetetlen, vagy annyira drága, hogy nem éri meg beszerezni.
3. Merre induljak tovább?

Köszi,
Tamás
(#) pucuka válasza elyelibator hozzászólására (») Feb 24, 2021 /
 
Ne nagyon erőltesd ezt a paralel dolgot. Párhuzamosan kapcsolni csak lineáris passzív elemeket lehet minden további nélkül. (RLC) Nem lineáris, és aktív elemeket elég nehéz, a szórások miatt, gyakorlatilag majdnem lehetetlen, nagyon kell érteni hozzá, és válogatni is szükséges az elemeket.
Ha nagyobb teljesítményre van szükséged, akkor nagyobb teljesítményű végfokot használj. Ha megnézel egy nagy teljesítményű eszközt, abban a párhuzamosan kapcsolt félvezető eszközöknél is az egyenletesebb árameloszlást ellenállásokkal oldják meg, ami nem is tökéletes, de mindenképpen veszteséges megoldás.
A hozzászólás módosítva: Feb 24, 2021
(#) oxygen válasza tbarath hozzászólására (») Feb 24, 2021 / 1
 
Szia

Ha elég a rajz egy ilyet találtam, e200 és x500-hoz való, hátha segít. A teljes manual 40 mega Innen tudod letölteni, ha nem vagy robot
(#) reloop válasza tbarath hozzászólására (») Feb 24, 2021 /
 
Szia! Például a megnyúlt végtranzisztor emitter-ellenálláson eső feszültséget zárlatnak detektálhatja. Pillants be a fedele alá, mennyire hozzáférhetők a végerősítő panelek. Lehet ettől a látványtól, már le is zárható a történet
(#) lóri válasza Ge Lee hozzászólására (») Feb 24, 2021 /
 
Köszönöm. Állítólag Kiso pxa 1300, de a hőfigyelő része érdekelt volna.
(#) Beringer 600 válasza lóri hozzászólására (») Feb 24, 2021 /
 
Üdv
Ugyanezzel kínlódok èn is
Következő: »»   2305 / 2484
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem