Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » CNC építése házi alkatrészekből az alapoktól
Lapozás: OK   348 / 372
(#) mnyugger válasza András123 hozzászólására (») Feb 18, 2021 /

Idézet:
„Hány Kw”

negyed
(#) András123 válasza mnyugger hozzászólására (») Feb 18, 2021 /

Az nagyon kevés egy esztergához. Én legalább 1KW motort szeretnék használni minimum. Most is használok egy faesztergát frekiváltóval, ami 0,75 Kw-os A fordulata is kevés ,ezért 3 db áttétele van ékszíjtárcsákkal + a frekiváltó is szabályoz. De kicsit így is gyengének találom
(#) nemgyuri válasza András123 hozzászólására (») Feb 18, 2021 /

Az a mosógépmotor ami nekem van az 370W-os és a névleges fordulata 13000 1/min. Ha nagyolni akarsz akkor lehet, hogy kevés, de... Aszinkron motor jelleggörbéjét megnézed (különösen frekiváltóval) a nyomatékát csak egy nagyon kis fordulatszám-tartományban tudja! Kefés ( fóármkörös ) motor szerintem sokkal jobban illeszkedik ehhez a feladathoz. Persze kinek a pap kinek a papné...
(#) Bakman hozzászólása Feb 23, 2021 /

Estét!

Egy kis hajtást kell készítenem, fogazott szíjjal. Hogyan tudom kiszámítani a tárcsa átmérőjét a fogak számából? Pl.: ST5-27 Z=012 (Bővebben: Link). Nem kellenek ultrapontos méretek, csak nagyjából kellene számítanom az áttételt.

Köszönöm!
(#) kaqkk válasza Bakman hozzászólására (») Feb 23, 2021 /

Miért nem kérdezed meg telefonon ?Itt
A hozzászólás módosítva: Feb 23, 2021
(#) kokozo válasza Bakman hozzászólására (») Feb 23, 2021 / 1

(#) kaqkk válasza kokozo hozzászólására (») Feb 23, 2021 /

Így sem rossz ...
(#) kokozo válasza kaqkk hozzászólására (») Feb 23, 2021 /

Egyszerűbb mint 20-at egyesével végigkérdezgetni
(#) Bakman válasza kokozo hozzászólására (») Feb 23, 2021 /

Kb. négy percen át kattintgattam, mire megtaláltam a PDF-et. Más típusú oldalakhoz vagyok hozzászokva.
(#) Bakman válasza kaqkk hozzászólására (») Feb 23, 2021 /

Telefonon csak a végső esetben érdeklődöm, bármi iránt is. Nagyon hangulat/ember/elfoglaltság függő a dolog, sok helyen zaklatásnak veszik a dolgot. Én is morcos tudok lenni ha éppen nyakig vagyok valamiben és felhívnak olyan dologért, amit sokkal egyszerűbben is meg lehet tudni, már ha eléggé figyelmes az ember.
(#) kaqkk válasza Bakman hozzászólására (») Feb 23, 2021 1 /

Az oldalon fent van minden elérhetőség .Egy emilben tuti hogy elküldték volna Balázsék ha írsz nekik , de szerencsére megoldódott a probléma
(#) kokozo válasza kaqkk hozzászólására (») Feb 23, 2021 /

Fent van az oldalukon lásd kép
(#) Bakman válasza kaqkk hozzászólására (») Feb 23, 2021 /

Biztos, csak ugye a szokás. A konkrét termék mellett kerestem az adatlapot, ahogy az az elektronikai alkatrészeket árusító boltoknál lenni szokott, egyszerűen eszembe sem jutott, hogy a gyűjtőcsoportnál van az adatlap.
(#) kaqkk válasza kokozo hozzászólására (») Feb 23, 2021 /

Bakman- nak írd én nem akarok hajtást csinálni ... Én csak belekeveredtem a dologba ...
(#) Pali79 válasza Bakman hozzászólására (») Feb 24, 2021 /

Fogazott hajtásnál a fogszámok aránya adja az áttételt, nem a tárcsa átmérője.
(#) Bakman válasza Pali79 hozzászólására (») Feb 24, 2021 /

A: A kettő között (fogszám és átmérő) nincs összefüggés?
B: Leírtam, hogy nem kell nagyon pontos számítás.
C: Egy fontos infó lemaradt: adott méretű helyek vannak, nem lehet bármekkora méretű kerekekkel számolni.
(#) Pali79 válasza Bakman hozzászólására (») Feb 24, 2021 /

A: nyilván van összefüggés, de a fogszám adott, nem kell keresgélni.
B: nem értem ez miért lényeges most
C: a kisebb fogazású kerekekből a nagyobb fogszámú is kisebb. Tehát nagyobb lehet a választékod.
(#) Bakman válasza Pali79 hozzászólására (») Feb 24, 2021 /

Idézet:
„a kisebb fogazású kerekekből a nagyobb fogszámú is kisebb. Tehát nagyobb lehet a választékod.”
Ezért is kell nekem a kerékátmérő. Gondolom nem keverhetőek a különböző fogazású kerekek, szíjak, legalábbis ez tűnik logikusnak. Nincs a gépemen olyan program aminek megadom a fogak számát és típusát, cserébe lerajzolja nekem mérethelyesen a kereket, amiből látom, mekkora helyet foglal el a térben. Azt sem tudom, milyen programot kellene keresnem. Nem is lényeges, a katalógusban megvan minden ami nekem kell a feladathoz, nem akarok ilyen témából (sem) ledoktorálni.
(#) Poli válasza Bakman hozzászólására (») Feb 24, 2021 / 1

Szia!

Nem biztos, hogy segít, de egy ilyen kalkulátort találtam nem régen.
(#) Bakman válasza Poli hozzászólására (») Feb 24, 2021 /

A konkrét feladathoz már nem kell de vannak itt érdekes és hazsnos számolóprogramok. El is mentettem a linket, köszi!
(#) Poli válasza Bakman hozzászólására (») Feb 24, 2021 /

Szívesen
(#) Macsek71 hozzászólása Márc 20, 2021 /

Sziasztok !

Én vagyok pancser, vagy valóban ez a helyzet ?
Kaptam két egyforma léptetőmotornak "látszó tárgyat", hogy a tavalyi sikeres dvd-cnc* játékomat nagyobbá-szebbé használhatóbbá tegyem .
A motorokon csak egy kód található (17pm-k210-g2vt) ez alapján keresve MINEBEA gyártót valószínűsítek. A találatok 99.9 %-a eladni szeretne ilyet, esetleg regisztráció (fizetés?) ellenében adna további adatot róla.
Sajnos ez lett a mai helyzet ? Csak kereskedni akarnak velem, adatlapot vagy hasonló felejtsem el ?
Ha használni szeretnék egy bontott eszközt akkor mérjem meg mit tud ?

* Arduino + CNC board + dvd írókból a motorok és a mechanika egy része ...
A hozzászólás módosítva: Márc 20, 2021
(#) Poli válasza Macsek71 hozzászólására (») Márc 20, 2021 /

Szia!

Megrendelésre, egy termékbe, vagy termékcsaládba gyártott léptetőmotor típuskódjához tartozó adatlapot általában nem teszik elérhetővé.
Ez egy ilyen stepper lehet

Amennyiben találsz az első két taghoz adatlapot (17pm-k210) akkor már tudsz viszonyítani.
A hozzászólás módosítva: Márc 20, 2021
(#) Pali79 válasza Macsek71 hozzászólására (») Márc 20, 2021 /

Az a gond, hogy ezek a motorok nagy többsége valamelyik nagyobb gyártó egyedi megrendelésére készültek anno és ezért nem nyilvánosak az adatlapok. Ha veszel egy új, kereskedelemben kapható léptetőt, annak az adatlapját is megtalálod.
(#) Macsek71 válasza Pali79 hozzászólására (») Márc 21, 2021 /

Igazából az a furcsa, hogy egy csomó (általam talált) kereskedőnek látszó oldal szeretne eladni ilyet, de nem akar-tud adatlapot adni ...

Nálam valahogy "követelmény" lenne, hogy a kereskedő tudja mit ad el .

Igazából "csak" az érdekelne, kb mekkora nyomatékot tud ( mérjem meg ? )
illetve hány lépés az egy fordulat Számoljam ...
(#) miertcsak válasza Macsek71 hozzászólására (») Márc 21, 2021 /

Szia Macsek71!

Hátha segít:
Ebben az adatlapban vannak 17pm-kxxx motorok adatai.

Üdvözlettel.
miertcsak
(#) Pali79 válasza Macsek71 hozzászólására (») Márc 21, 2021 /

Szinte biztos, hogy 1.8°-os, tehát 200 lépés egy fordulat. Mivel méretileg pici, ráadásul unipoláris a nyomatéka <0.5Nm.
(#) Macsek71 válasza Pali79 hozzászólására (») Márc 22, 2021 /

Köszi a segítséget !

Feltételezhető, hogy e motor(ka) a tengelyén lévő ϕ~20 mm bordásszíj tárcsával nem fogja elhuzigálni a plotter kocsiját*

* "kemény"műanyag sínen, gördülőcsapágy kerekeken 4-500g cucc...
(#) Marty McFly hozzászólása Ápr 4, 2021 /

Üdv! Egy érdekes hibajelenségbe futottam cnc építés közben. X tengellyel szerettem volna egy rövid oda-vissza mozgást csinálni. Mach 3 ban indítom a G kódot és láss csodát elindul a motor majd vissza helyett megy tovább ergo csak azonos irányba forog, miközben a program szerint oda vissza megyünk. Ugyanez a parancs teljesen azonos bekötés y tengelyre és ellenkező irányba forog és ott pedig csak ellenkező irányba. Picodrive vezérlőt használok és 3v3 as illesztőkártyát. Valaki találkozott már ilyennel?
(#) kaqkk válasza Marty McFly hozzászólására (») Ápr 4, 2021 /

Cseréld fel a motormeghajtón a step-dir bekötéseket.Az irány (dir) jel nem jó helyre van kötve . Vagy mechanikusan vagy a szoftverben ...
A hozzászólás módosítva: Ápr 4, 2021
Következő: »»   348 / 372
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem