Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Ventilátoros hűtés
 
Témaindító: Alkotó, idő: Szept 16, 2009
Témakörök:
Lapozás: OK   5 / 5
(#) kismukk válasza proli007 hozzászólására (») Aug 15, 2020 /
 
Többszöri szét- és összeszerelés is eredménytelen maradt. A tengely hosszirányban 1 mm elmozdulást mutatott, a fogaskerékáttétel felőli oldalon a bronzperselynél vékony alátétet tettem, ekkor meg beszorult. A propeller felőli végen a tengely fél-egy mm elmozdulást mutatott a csapágyban, valószínűleg javíthatatlan kikopás, emiatt a rotor néha hozzáér az állórészhez. A fogaskerékáttétel egy üllőszerű műanyag merevítéssel van ráfogatva az állórészre, két lába közül az egyik el van törve, gondolom emiatt nem fekszik passzentosan, emiatt mehetett tönkre a persely, és emiatt súrlódhat a forgórész.
Azt hiszem, ezen a ponton feladom és megköszönöm az eddigi segítséget, a magyarázatot!
(#) Busz hozzászólása Máj 8, 2021 /
 
Adott egy szobai klasszikus állóventilátor. Búg de nem forog, ha meglököm nagyon lassan forog, megszorulva nincs.

Gondolom kondibaja van, kapható bele, ha igen milyen ajánlott?
(#) Gafly válasza Busz hozzászólására (») Máj 8, 2021 /
 
Nem szokott benne kondenzátor lenni...
(#) Tomi111 válasza Busz hozzászólására (») Máj 8, 2021 /
 
Hát én több olyannal találkoztam, amiben volt kondi.
Hasonló.
Fekete szögletes kondi szokott bennük lenni, sokszor kis füllel, ami rögzíti. De nézz bele, hogy mekkora kapacitású! Sőt nem biztos, hogy a kondi rossz. Már találkoztam szakadt segédfázis tekercsűvel is, akkor kuka az egész. Feleslegesen ne vegyél előre kondit!
(#) Gafly válasza Tomi111 hozzászólására (») Máj 9, 2021 /
 
Tehát szét kell szedni, és megnézni mi a baja.
(#) ferci válasza Busz hozzászólására (») Máj 9, 2021 /
 
A szokásos hiányosság: egy jó kép, lehetőleg a bemenő kábelekkel együtt.
Ha kondi van hozzá, az kívül van, nem a motoron belül.
A hozzászólás módosítva: Máj 9, 2021
(#) Alkotó hozzászólása Júl 17, 2021 / 1
 
Proli007 leleményes ventilátor szabályzójához korábban már rajzoltam egy paneltervet, ami akár kézzel is megrajzolható, egyoldalas konstrukció volt.
Most ismét szükségem lesz ilyen vezérlésre, és mivel idő közben részben megnyílt az olcsó és minőségi kétoldalas panel gyártásának lehetősége, másik részben megbarátkoztam a felületszerelt alkatrészek nagyobb méretű tagjaival, ezért rajzoltam egy másik paneltervet is.
Az alapáramkör érintetlenül hagyása mellett, kiegészítettem azt egy stabilizátor résszel, mert korábbi építéseim során általában gondot okozott a szükséges 12V-os egyenfeszültség, amit külön kellett létrehoznom. Most már váltakozó feszültségről (is) működik a panel, ami széles határ között változhat, de magasabb feszültség esetén a bementi puffer feszültségtűrését hozzá kell igazítani, és a stabilizátort is esetleg fel kell szerelni egy hűtőlemezzel (a 7812 a panel legszélén van, ezért szükség esetén jól hűthető).
A huzallábas és a felületszerelt alkatrészeket úgy választottam meg, hogy lehetőleg minél kisebb panelon elférjek, de ez ne kívánjon semmilyen műszaki kompromisszumot. A panel most 31,8x67,3 mm, tehát éppen csak a felfogó furatokkal nagyobb mint a LED-sor, így minimális előlapi helyigénnyel szerelhető.
Egyenlőre még csak virtuálisan létezik a terv, amiről mellékeltem néhány képet. Ha a panelek megérkeznek, és elkészül a tesztpéldány, akkor beszámolok mennyire talált egymásra a terv és a valóság.
Következő: »»   5 / 5
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem