Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Arduino
A klónok CH340 Soros-USB illesztőjének drivere (Letöltés)
Lapozás: OK   696 / 838
(#) SzilCsong hozzászólása Júl 23, 2021 /
 
Hülye kérdés, de a soros monitort, hogy tudom úgy megnyitni, hogy már eleve nyitva legyen amikor újra indítom az eszközt. Lemaradok a void setum eseményéről.
(#) SzilCsong válasza SzilCsong hozzászólására (») Júl 23, 2021 /
 
Megvan.
  1. EEPROM.commit()

parancs kell EEprom, write után
Attól függetlenül a sosos monitoros kérdésem aktuális még.
(#) szikorapéter válasza SzilCsong hozzászólására (») Júl 23, 2021 /
 
Elindítod a soros monitort majd az arduino-n vagy egyéb fejlesztő eszközön nyomszegy resetet. Akkor látod mi történik az ujraindulás után egyből.
(#) SzilCsong válasza szikorapéter hozzászólására (») Júl 23, 2021 /
 
A hardweres reszetet azt vágom, de az arduino felületén hol van?
(#) szikorapéter válasza SzilCsong hozzászólására (») Júl 23, 2021 /
 
Jobb felső sarokban kicsi ablak ott tudod megnyitni és beállítani a sebességet és egyéb paramétereket.
(#) SzilCsong válasza szikorapéter hozzászólására (») Júl 23, 2021 /
 
Nem a soros monitor (az megvan) hanem a reset., az hol van?
(#) SzilCsong hozzászólása Júl 23, 2021 /
 
Srácok, agyon lehet vágni az arduino egyik bemenetét, ha 5 helyett 5,5V ot kap?

Egy PC táp bekapcsolt állapotát akartam vizsgálni, az egyszerűség kedvéért a PC táp testelését és az arduino testelését közösítettem, majd a pc táp 5 voltát az egyik bemenetre.
Valamiért nem tetszhetett neki, azóta 55ohm-ot mérek a G és az adott GPio lábon.
Nem értem miért történt ez.
(#) majkimester válasza SzilCsong hozzászólására (») Júl 23, 2021 /
 
Emiatt tönkre tud menni:

SCR Latch-up

"A common cause of latch-up is a positive or negative voltage spike on an input or output pin of a digital chip that exceeds the rail voltage by more than a diode drop."

Ha a bemeneten nagyobb a feszültség a tápfeszültségnél 1 dióda feszültségesésénél, akkor szilícium lapkán lévő parazita PNPN átmenet (mint egy tirisztor), kinyit és rövidzárlatot okoz. A zárlaton átfolyó áram pedig tartós károsodást okoz az adott helyen.
(#) SzilCsong válasza majkimester hozzászólására (») Júl 23, 2021 /
 
Köszi, megoldottam egy pici relével leválasztottam, így a 3.3Vot kapcsolja, sajna nem úszta meg a panel, érdekes módon lehetett rá programot tölteni, de hiába írtam át egy másik GPio portra, meghóót. még jó, hogy van másik
(#) Jonni hozzászólása Júl 24, 2021 /
 
Sziasztok

Valaki tapasztalt már olyat , hogy 2 analog mérést csinálok A0, és A3-as lábon szokásos analogRead-el A3-ra van kötve egy LDR, A0-n nincs semmi. Mindkét mérést kiíratom lcd re és A0-n is mér az arduino ahol nincs is semmi bekötve (bár nem ugyanazt az értéket de a fény hatására változik az is)
(#) vargham válasza Jonni hozzászólására (») Júl 24, 2021 / 1
 
Ez természetes.
(#) Jonni válasza vargham hozzászólására (») Júl 24, 2021 /
 
Köszi.
(#) Vacok hozzászólása Aug 14, 2021 /
 
Sziasztok!

Építettem egy ébresztőórát Atmega328 mikrovezérlővel, ami az időmérést a Timer2-ről végzi aszinkron módban egy 32.768Hz-es kvarccal. Az érdekesség az, hogy az egyik mikrovezérlővel pontosan jár, egy másik mikrovezérlővel óránként egy másodpercet siet. Mitől lehet ez?
(#) Josi777 válasza Vacok hozzászólására (») Aug 14, 2021 /
 
Cseréld fel a 2 kvarcot és úgy nézd meg.
(#) Vacok válasza Josi777 hozzászólására (») Aug 15, 2021 /
 
Egy kvarc van és két mikrovezérlő. Az egyik mikrovezérlő a kvarccal pontosan jár, a másik siet.
(#) KoblogPerGyok válasza Vacok hozzászólására (») Aug 15, 2021 /
 
Nem tudom pontosan eldönteni mi a felállás, de gondolom 1 kvarc hajtja meg minden esetben a két mikrovezérlőt is. Ha minden beállítás egyforma a két mikrovezérlőn, akkor ennek nem szabadna előfordulna.

Amikre gondolok:
-A két kód nem azonos a két mcu-n.
-A két mcu beállításai nem egyformák. (timer előosztó(nem valószínű, mert akkor többet tévedne szerintem), bootloader-eltérés, megszakítás kezelés, ilyesmi) fuse bitek? Nem tudom. A PIC16F-nél mentem bele jobban, ott az előosztókon keresztül a legutolsó regisztert is be kellett állítani, itt is ilyesmi lehet. (ott pragma config-ban is lehetett eltérés)

Azonban ha a timer2 közvetlenül kapná az órakvarc jelét, és megszakításban kezelnéd, akkor mindig pontos lenne. Ekkor lehetne 16MHz másik kvarcot rátenni, ami az mcu-t hajtja. Ekkor a megszakítások között az mcu-nak sokkal több utasításra lesz ideje. Főleg úgy, hogy a 32768-at bőven le tudod osztani.

De ezek csak első blikkre jöttek elő, megnézem az arduino leírását, pontosabban az ATMEGA-leírását.
(#) Vacok válasza KoblogPerGyok hozzászólására (») Aug 15, 2021 /
 
A felállás az, hogy építettem egy órát atmega328-cal, aminek a főprogramját a belső 8MHz oszcillátor hajtja. Az időmérésért egy 32768Hz kvarc felelős, ami aszinkron módban működteti a Timer2 számlálót, túlcsorduláskor megszakítás. A gond az volt, hogy az óra jelentősen sietett (óránként egy másodpercet). Egy korábban már tesztelt és jól működő programot töltöttem fel a mikrovezérlőbe, szóval programhiba kizárva. A fuse bitek is jól vannak beállítva. Ha az osztás lenne rosszul beállítva nem egy másodperc lenne az eltérés 60 perc alatt, hanem szorzódna/osztódna a sebesség.
Kicseréltem a kvarcot, gondolván, hogy az a rossz. Továbbra is sietett. Kicseréltem a két kondenzátort a kvarc lábairól, de nem javult a helyzet. Kicseréltem a mikrovezérlőt és az óra pontosan jár.
(#) sargarigo válasza Vacok hozzászólására (») Aug 15, 2021 /
 
Idézet:
„Kicseréltem a mikrovezérlőt és az óra pontosan jár.”

Uhh, de durva! Lehet hogy valami kínai dolog? Nem ugyanaz a műszak gyártotta az egyiket mint a másikat?
(#) superuser válasza Vacok hozzászólására (») Aug 15, 2021 /
 
Azon lehet elgondolkozni a firmwre ismeretében, hogy ha az MCU elsődleges órajelét kis mértékben változtatod, az okozhat-e ilyen jelenséget azáltal, hogy eggyel több vagy kevesebb impulzust tud beszámolni.
Nyilván egy tökéletesen megírt firmware esetében ez nem fog előfordulni, de mint tudjuk minden program tartalmaz legalább egy változót, egy ciklust és egy hibát.
(#) proba válasza superuser hozzászólására (») Aug 16, 2021 /
 
Piceknél az volt a tapasztalatom, az óra akkor volt pontosabb, ha a timmert végig számoltattam ( 0-65536), ha áttértem az 1Hz- s alapórajelre, akkor a megszakítás már tévedett ( nem volt mindegy, hogy egy egy ciklusos, vagy egy több ciklusos utasítás közben következett be.) Ha az alapórajel 0.5 Hz, akkor a timmer magától újratöltődik, és 2s van a jel feldolgozásra. Ebben az esetben tényleg érdekes a processzor függőség. Esetlegesen a kristály frekvenciáját a tápfeszültséggel is lehet kis mértékben "állítani", bár ez már túlesik szerintem rajta.
(#) Vacok válasza superuser hozzászólására (») Aug 16, 2021 /
 
Hogy tudom változtatni az alap órajelet? Ha fuse bitekkel beállítom a belső 8MHz-re, akkor az annyi és más egyéb állításu lehetőségem nincs. Vagy igen és én tudom rosszul?
(#) Vacok válasza sargarigo hozzászólására (») Aug 16, 2021 /
 
Kínai a dolog, mert aliról származik a cucc, de arra odafigyeltem, hogy megbízható legyen a forrás. Eddig ilyet még nem tapasztaltam.
(#) KoblogPerGyok válasza Vacok hozzászólására (») Aug 16, 2021 /
 
Valójában nem tudom mi okozza ezt. Ha belegondolok, olyan, mintha 8 timer2 utasítással hamarabb történne a túlcsordulási esemény. Mi okozhat olyasmit, hogy a timer2 nem nulla kezdőértékkel indul? Esetleg a két mcu nem 100%-ban azonos felépítésű, vagy a feltöltött hex fájlok nem ugyanazon az IDE-ben készültek, mert esetleg az IDE más-más képen optimalizált. Gondolom ez nem fordult elő.

Arra gondolok, hogy valamiért a két mcu-ban az a különbség, hogy a timer2 túlcsordulása után memória szemétből olvas be kezdőértéket a timer2-nek, így az 8-al indul. Nézd át a kódot, nullázd ki a timer2-t mindenhol, nézd meg hogy ne kapjon memória szemetet semmiképpen, és azt töltsd fel mindkettőre. Esetleg egy apró eltérés a memória táblázatban (hibás memória terület, ami ki van kerülve) szemeteli ezt. Éppen 8-cal. 32768/3600 nagyjából 8. Erre tudok gondolni.
(#) KoblogPerGyok válasza Vacok hozzászólására (») Aug 16, 2021 /
 
Este van, bocs...

Mi van ha a timer2 regiszterében egy bit beégett? Azaz nem tudod kinullázni? Ezt leellenőrizhetnéd, úgy hogy a timer2-t kinullázod, de nem indítod el. A soros monitorra meg kiíratod a megfelelő regiszter tatalmát. Ha az nem nulla, akkor az gond lehet. Ebben az esetben az mcu hibás. Mondjuk csak a timer2. Ennyi kis kódot megérne szerintem.

Valami ilyesmi hibára gondolok.
(#) mateatek válasza Vacok hozzászólására (») Aug 16, 2021 /
 
Tudom, hogy OFF, de én alis 328PB-vel jártam úgy, hogy nem bírta a 16 MHz-et és fagyott a megszakításoktól. A hazai, megbízható forrásból származó nem csinált furcsaságokat.
(#) Skori válasza mateatek hozzászólására (») Aug 16, 2021 /
 
Csak érdekességképpen: én a BluePill prociját próbáltam húzni egy kicsit 72MHz-ről. Az eredeti proci (több példány is) vígan ment 128MHz-en, míg a kínai verziókat 104MHz-ig lehetett húzni mielőtt lefagytak.
(#) sdrlab válasza Skori hozzászólására (») Aug 17, 2021 /
 
Nem akarlak elkeseríteni, de szerintem az eredetinek kikiáltott csip ugyanúgy Kínában(de legalábbis keleten) készül, mint az amit kínai verziónak kiáltasz ki... Ezeket nem lehet csak úgy klónozni..., pontosabban vannak klónszerű kínai verziók is, de azok sem klónok, saját(részben) fejlesztés, pl GigaDevice..., saját márkanév alatt!
(#) Skori válasza sdrlab hozzászólására (») Aug 17, 2021 / 1
 
Nem fogalmaztam eléggé pecizen, hogy röviden tudjam leírni.
Amit eredetinek írok:
- megbízható alkatrészboltban beszerzett, biztosan nem átfeliratozott, nem selejtből kiszedett, stb. processzor, hanem az amit a gyártó azon a tipusnéven gyáert.
Amit kínai verziónak írok:
- kínából rendelt, BluePill paneleken levő, processzorok amelyek a feliratuk szerint (és elméletileg) megegyeznek a fentebb leírt proceszorral, de valójában és gyakorlatilag nem. Több kisebb nagyobb különbség felfedezhető.
(#) sdrlab válasza Skori hozzászólására (») Aug 17, 2021 / 1
 
Igen, a kínai "hamisított" félvezetők általában a gyártó saját specifikációin fennakadó, nem(túl) legálisan kínai piacra kikerülő occó verzió. Általában teljesen ugyanaz, mint az, amit a gyártó forgalmaz, de előfordulhatnak kisebb paraméterromlások is, sőt vannak durva átverések is, de az már egy teljesen másik téma....
(#) kisagyi hozzászólása Aug 21, 2021 /
 
Jónapot.
Érdeklődnék.
Arduinoból szeretnék építeni egy kezdetleges motorvezérlő egységet.
Hall jeladóval oldanám meg a gyujtás és hengerenkénti befecskendezést. A jeladók 5 volton dolgozva adnák a jeleket az egységnek, viszont az injektáló szelepek 12volton dolgoznak.
Relépanellal nyilván nem megoldható a dolog, így érdekelne milyen eszközt lehetne bevetni hogy átalakítsam az 5 voltos jelet 11-14volt kb 7 amperra?
Köszönöm szépen a segítséget előre is.
Következő: »»   696 / 838
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem