Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Műterhelés építése
 
Témaindító: cimopata, idő: Márc 13, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   20 / 23
(#) Skori válasza Kovidivi hozzászólására (») Okt 22, 2021 / 1
 
Ahhoz, hogy ez úgy működjön, ahogy szeretnéd, a jobb oldali opampnak integrátorként kellene működnie. Az az RC tag amit az átlagolásra beleterveztél, csak zajszűrőként funkcionáljon (vagy ki is hagyható), majd további ellenállás az opamp invertáló bemenetére, és egy visszacsatoló kondi is kell rá, hogy integrátor legyen belőle. Tinában simán le lehetne szimulálni a működését.
(#) Kovidivi válasza Skori hozzászólására (») Okt 22, 2021 /
 
Köszönöm, utána olvasok!
(#) Kovidivi válasza Skori hozzászólására (») Okt 22, 2021 /
 
Kapisgálom már.
Ha rosszul választom meg az integráló rész időállandóját, akkor nagyon sok idő fog kelleni. amíg elérem a kívánt áramot, vagy pedig az áram erősen hullámozni fog. Ezekkel sosem voltam jó barátságban Tehát az kellene, hogy anjobb oldali műveleti erősítő lassan emelje a kimeneti feszültségét, ha pedig elértük a kívánt áramot, kicsit ejtse a kimeneti feszültséget, és indul az egész elölről, de a második körtől kezdve az áram átlagértéke a kívánt érték, és hullámozni fog az integráló tag miatt (legjobb esetben észrevétlenül kicsit). Szuper, köszi a tippet. Tina-val meg lehetne állapítani az időállandókat is, mondjuk ehhez először a háromszögimpulzus periódusideje kellene, ahhoz találtam egy jó kis műveleti erősítős generátort, csak egy négyszögjel kell neki.
(#) Skori válasza Kovidivi hozzászólására (») Okt 23, 2021 / 1
 
Hároszögjelet egy, vagy két opamp-al is lehet csinálni, de akár négyszögjelből is egy RC taggal, ugyanis ehhez nem kell preciz háromszögjel, elég ha hasonlít rá egy kicsit.Ez továbbgondolva, egy schmitt-triggeres kapu, vagy egy NE555 is megfelel a feladatra.
(#) majkimester válasza Kovidivi hozzászólására (») Okt 23, 2021 /
 
Az LM358 elég lesz direktben meghajtani a FET-et?
Nem tudom mekkora frekvenciával fog menni, de az LM358 tipikusan 20/10mA source/sink áramot tud csak. Karcsúnak tűnik.
(#) Skori válasza majkimester hozzászólására (») Okt 24, 2021 /
 
Attól függ mekkora a tervezett pwm frekvencia. Igazából hatásfokról felesleges beszélni, hiszen elfűti az ellenálláson a felvett teljesítményt, ha a FET forró, de nem melegszik túl, akkor semmi gond.
(#) Kovidivi válasza Skori hozzászólására (») Okt 24, 2021 /
 
Köszönöm szépen! Az AVR-en valószínűleg lesz szabad PWM kimenet, azt használnám, így a freki is könnyen változtatható marad, ha szükséges.
(#) Kovidivi válasza majkimester hozzászólására (») Okt 24, 2021 /
 
Elég lesz biztosan, ha lent maradok a frekvenciával (4kHz alatt). A legjobb lenne, ha pl. 2db AO3400-ot használnék SOT23 tokkal, 0.0175Ohm RDS-on (eredő), 4A-nál 0.264W hő fejlődik, tokonként 0.13W.
(#) Kovidivi válasza Skori hozzászólására (») Okt 31, 2021 /
 
A kondis áram símításra visszatérve: a 18650-es celláknak a belső ellenállása 30-80mOhm körül van, a terhelő ellenállást 0.68Ohm-ra választanám (2.5V-nál még 3A felett tudok terhelni), tehát ezt elfelezem, közéjük 470µF kondit teszek, akkor az áram 4V esetén (50% 10Khz-es PWM-nél) 3.5A és 4.5A között változik, ami szuper, sokkal jobb, mintha folyna 6A, aztán meg semmi (tehát 50mOhm, 340mOhm, kondi GND-re, 340mOhm, Mosfet gnd-re). Köszönöm a tippet a kondis áramsímításra!

Továbbgondoltam az integrátoros megoldást, le is szimuláltam, működik is frankón! Viszont ha uC-t mindenféleképpen használnék, akkor ki lehet hagyni ezt az egész analóg részt, és rá lehet bízni a uC-re. Egy Atmega8 bőven megoldja a problémát, van elég lába, és olcsó, elterjedt, és gyorsan tudom programozni, megbízhatóan. Arra gondoltam, az jó lenne, ha pici modulokat terveznék, amiket egymás mellé lehet rögzíteni amennyit csakcakarsz, (1 vagy 2 cellát merítene egy modul), ezeket egy sínre felhúzni (táp és kommunikáció), majd hozzá egy akármilyen kijelzős megoldást. Beállítani csak az áramot (1-2-3-4A) és a lekapcsolási feszültséget kellene (2.5V-3.0V), ez két gomb. Minden mást az adatlábakon küldené folyamatosan. A kijelző pedig kiírná az adatokat. A merítés automatikusan indulna, ha cellát rakunk a foglalatba, és csippanna, ha kész, plusz LED is jelezné, az eddig nagyon bejött nekem, hogy csak rá kell pillantani, hogy zöld vagy piros a műszer. Ventilátort egyáltalán nem szeretnék használni, 16W-hoz nem is kell szerintem, az ellenállások nyugodtan lehetnek forróak.
Van rengeteg LED-es kijelzőm, lehet még ez is ráférne, 4 számot tud megjeleníteni, elég is lenne. Remélem, lesz időm ezt megvalósítani.
A hozzászólás módosítva: Okt 31, 2021
(#) Skori válasza Kovidivi hozzászólására (») Nov 1, 2021 /
 
Azért azt is vedd figyelembe, hogy a kondinak is el kell viselnie az áram hullámosságát. Tehát érdemes letesztelni, hogy melegszik-e a kondi. 470µF kevésnek tűnik, hacsak nem valami jófajta polimerkondit használsz, nagyon alacsony ESR-el, ami bírja a strapát. De inkább jóval több kondit használnék.
(#) Kovidivi válasza Skori hozzászólására (») Nov 1, 2021 /
 
Ilyen alacsony feszültségen olcsó a kondi, szóval simán be lehet rakni többet, az csak jót tesz. Akár 6-10V-os kondi is használható ha létezik ilyen, az áram hullámossága is kisebb lesz.
Egyébként a töltést és a kisütést is korlátozza a soros 0.3Ohm, mert ott helyezkedne el a kondi. Te is ilyen rajzot küldtél nekem.
A hozzászólás módosítva: Nov 1, 2021
(#) Kovidivi hozzászólása Nov 14, 2021 /
 
Sziasztok!
Összeraktam gyorsan egy merítő készüléket (mondjuk úgy, hogy prototípus! ), hozzá PZEM-013 multifunkcionális mérőt használtam, 0-200V és 10A-es változatot választottam. Jól működik, mér is ahogyan kell, viszont kb. 200mA-rel el van csúszva. Kalibráció maximum szoftverből oldható meg, de nem hiszem, hogy az utólagos kalibrációt megengedi a szoftver. Nincs benne semmi opamp, közvetlenül megy a 0.002Ohm ellenálláson eső feszültség egy speciális MCU-ra, amiben 24bites ADC van (MXM11P62). A söntöt kell kicsit módosítanom, hogy pontos legyen.
A terhelés jól működik, 24-72V bemenőből állít elő 2db dc-dc konverter stabil 2x 12V-ot, 10A-ig használhatóak, ezek után teljesítmény ellenállások (1db 1Ohm sorosan, konverterenként), amik melegen nagyobb értékűek lesznek, így jelenleg 70W-tal vagy 140W-tal tudok meríteni (kapcsolóval választható). Tervezem a bővítést, rendeltem 1.5Ohm-ot, ebből 4db-ot használva, plusz 2db dc-dc konvertert beépítve meg lesz a 350-400W. Így pl. egy 1000Wh-s akksit le lehet kb. 3 óra alatt meríteni.
A hozzászólás módosítva: Nov 14, 2021
(#) Kovidivi válasza Kovidivi hozzászólására (») Nov 14, 2021 / 1
 
2db 0.1Ohm a 0.02Ohm hátára meg is oldotta a pontatlan árammérés problémáját! Ezek után tudom ajánlani másnak is, számol Wh-t, mAh-t, időt. A belső ellenállás mérést el lehet felejteni, teljesen hibás. A beállított maximális feszültséghez képest számol, minél jobban merült az akksi, annál nagyobb értéket mutat
Bővebben: Link Alis a link, 13€ volt kb.
(#) Kovidivi válasza Kovidivi hozzászólására (») Nov 15, 2021 /
 
Plusz még egy kis infó, mert ez a leghasznosabb tulajdonsága a műszernek, hogy kikapcsoláskor elment minden értéket, és onnan folytatja a mérést, ahol tartott. Tehát ha egy akksit merítünk, amiben van BMS, a BMS lekapcsol, akkor következő bekapcsoláskor azonnal tudni fogjuk, hány percig tartott a merítés és mit tud az akksi. Én mondjuk megtápláltam 10V-tal az aux bemeneten, így mindig látom a mért értéket, de 8V-tól 120V-ig előállítja magának a szükséges 3.3V-ot.
2 este alatt merítettem le egy 22Ah-nak meghirdetett akksit. 13S6P, ha 22Ah-val számolok, egy cellának 3.67Ah-nak kellene lennie, ami lehetetlen. Valós 2.58Ah-t tudnak a cellák egyenként, ami nagyon jó érték, az egész akksi epdig 15.5Ah-t.
A hozzászólás módosítva: Nov 15, 2021
(#) pumoka válasza lapose hozzászólására (») Nov 30, 2021 /
 
Szia! Ennél a kapcsolásnál ami kondi megy a potméterre az 1000 mf vagy 1000nf?
(#) uniman válasza pumoka hozzászólására (») Nov 30, 2021 /
 
...vagy egyik sem!: 1000 pF (1 nF)
A hozzászólás módosítva: Nov 30, 2021
(#) samtron77 hozzászólása Jan 18, 2022 /
 
Sziasztok!
Érdeklődni szeretnék csupán. Egy műterhelésen töröm a fejem. Egy vagy több tranyó párhuzamba kötésével képzelem amit rászerelnék egy nagy hűtőbordára. V-A mérő sztb kiséretében. Van pár 2n5672-es tranyóm hozzá. Épített már közűletek valaki hasonlót?
(#) tufatofu válasza samtron77 hozzászólására (») Jan 18, 2022 / 1
 
Én 4db ilyenből építettem hűtőbordára csavarozva. 2-4-8-16 ohm kapcsolható, és bírja a 24 órás tesztüzemet is. Itt-ott elérhető a bolti árnál lényegesen olcsóbban is, ha jól emlékszem 12 ezerért vettem a 4db-ot.
(#) dB_Thunder válasza samtron77 hozzászólására (») Jan 19, 2022 / 1
 
Lehet tranyóból is, de akkor az csak DC műteher lesz!
Nem hinném, hogy ezt egy "amatőr" műhelyben annyira túl kellene komplikálni! Ellenállásokból kell összerakni, több csomagban, hogy a bekötés kombinációkkal különböző értékeket lehessen beállítani!
Valamikor én is csináltam talán 3 féle értékű egységekre bontva, de ezt mindenki magának találja ki, hogy mi a jó...
Pl: 1, 3, 4 ohm erősítőkhöz...
(#) Medve válasza samtron77 hozzászólására (») Jan 19, 2022 / 1
 
Én ezt használom néha, működik, bevált. Igényesebb esetekre a FET-es, áramgenerátoros az ajánlott.
(#) samtron77 hozzászólása Jan 19, 2022 /
 
Kösznöm Urak!

Nem tudtam hogy létezik ez a topik egy adm/moderátor rakott át ide szövegestül...
Elkezdtem olvasni az előzőek hozzászólását és hát nem vagyok egyedül a "problémával. Ami pedig abban áll, hogy szeretném minél több célra használni ezt a terhelést. Tekercselgetek trafókat amikből csöves erősítőket építgetek amiket szeretnék beméregetni. Látható, hogy eléggé komplex a felhasználás AC-DC. Ahogy Így olvasgattam hajlok inkább egy manganin huzalos megoldásra. Feltekerem egy porcelán/sklotextit(G10) rúdra majd pár menetenként leágazok. Az egészet kiöntöm egy alu tálkában cementlével... Aztán vagy kapcsolósorral vagy jumerelve bedobozolom. Természetesen műszerekkel együtt. Járható ez az út szerintetek?
(#) Kovidivi válasza samtron77 hozzászólására (») Jan 19, 2022 /
 
Ha szabályozhatót akarsz, akkor valami félvezetős kellene. Nézd meg pl. ezt: Bővebben: Link, nem árulom már, de össze lehet rakni, aki elszánja magát - program teljes értékű, és letölthető. Vagy kiveszed belőle az analóg részt, és Arduino helyett egy sima potival használod (mondjuk úgy nem lesz se alacsony feszültség-, se hő-, se túlterhelés védelmed. Csak ötletként linkeltem.
Amúgy lehet venni kb. 30€-ért komplettet (mármint electronical load-ot), 200W-ig használhatót hűtővel, kínából.
A hozzászólás módosítva: Jan 19, 2022
(#) kormika hozzászólása Okt 15, 2022 /
 
Sziasztok!

Műterhelést tervezek éppen, klasszikus FET-es, OPA-s áramgenerátorral, annyi csavarral, hogy 3 OPA-val figyelem a terhelendő feszültséget, és ennek nagyságától függően 4 lépcsőben autómatán csökkenti az áramgenerátor OPA referenciafeszültségét, hogy a feszültség növekedésével a maximálisan beállítható terhelőáram, ezáltal a műterhelés maximális disszipációja is csökkenjen, ezáltal amolyan bolondbiztossá téve a műterhelést. A FET-ek IRFP240-ek lesznek, ezekből van itthon jópár darab, a kérdésem az lenne, hogy a katalógusadat szerinti 150W-os disszipációs plafon mennyiren reális? Ha én mondjuk FET-enként 100W-al számolok, akkor az hosszútávon stabil tud maradni? A hűtés megoldott lessz, egy 150*300*100mm-es hűtőborda lessz a készülék hátlapja 2db 12cm-es ventillátorral megtámogatva. 400W összdisszipációt szeretnék maximumnak, ahhoz elég 4db FET?
(#) majkimester válasza kormika hozzászólására (») Okt 15, 2022 / 2
 
A Pd=150W 25 fokos tok hőmérsékletre van megadva, ami kb. a bekapcsolás pillanata. Utána a tokhómérséklet ennél csak nagyobb lesz. kb. 50W / TO247 tokos FET, ami inkább reális. És mindegyik külön műveleti erősítővel meghajtva.

A Safe Operating Area diagramot érdemes még megnézni. Ez a FET kapcsolóüzemre van tervezve, nem lineáris üzemre, ezért nincs DC vonal az ábrán, de én berajzoltam kb. pirossal a 100mS ill. DC vonalakat. Amiből látszik, hogy kb 5A/10V vagy 2A/30V ami megengedhető. (Ha jó helyre rajzoltam a vonalat.)
Illetve ez az ábra is csalóka, mert 150 fokos félvezető és 25 fokos tok hőmérséklettel számol, amit nem fogsz tudni tartani.

ITT korábban már raktam be lineáris FET-ről SOA diagramot, nézd meg az ott leírtakat is.

IRFP240.JPG
    
(#) kormika válasza majkimester hozzászólására (») Okt 15, 2022 /
 
Köszönöm az értékes választ. Ritkán van szükségem műterhelésre, de akkor nagyon, legtöbbször akkumulátor tesztelés/merítés céljából. Az én igényeimnek egy olyan műterhelés felel meg, ami 10V alatt legalább 30A-t tud, felette olyan 25-26V-ig 15A még kellhet, ennél nagyobb feszültségen pedig nem is nagyon fogom használni, maga a "vezérlő" áramkör jelenleg úgy van méretezve, hogy 12V ig 35A a maximálisan beállítható áramerősség, 13-26V-ig 15A, felette 5A egészen 60V-ig, ahol a terhelőáram leesik 0-ra. Az IRFP240-re az az egyszerű indok, hogy van belőle itthon vagy 25-30 darab egy bontott panelből. A válaszod alapján akkor a teljesítményfokozatot úgy tervezem meg, hogy 12db FET fog osztozni az elfűtendő teljesítményen, így szerintem minden körülmény közepette lessz tartalék a rendszerben.
(#) kormika válasza kormika hozzászólására (») Okt 15, 2022 /
 
Egy kérdés lemaradt: ha a FET-ek source ágába bedobok 1-1db 0.1Ohm 25W-os ellenállást (ezekből is adott a bontott panel bőven), akkor is szükséges a külön OPA, vagy akkor az ellenállások majd megoldják a kiegyenlítést? Szintén rendelkezem bontásból olyan OPA-val, aminek a kimenete 160mA-ig terhelhető, ezzel tervezem a FET-ek meghajtását, és mivel itt DC üzem van, ha jól gondolom akkor a FET-ek gate kapacitása nem fog jelentősen beleszólni a meghajtáshoz szükséges áramba.
A hozzászólás módosítva: Okt 15, 2022
(#) Kovidivi válasza kormika hozzászólására (») Okt 16, 2022 / 1
 
Analóg üzemben hajtott FET-eknél kell a külön meghajtás!
(#) kormika válasza Kovidivi hozzászólására (») Okt 16, 2022 /
 
Értem, akkor 3db TL084 feszültségkövetőként bekötve a 12 FET-nek megfelel, vagy kimondottan FET meghajtót tegyek be?
(#) proli007 válasza kormika hozzászólására (») Okt 16, 2022 / 1
 
Hello! Nem kell, de ne TL-t tegyél bele, hanem LM358-at. Mert a TL-nél nem lehet a bemenettel a GND-re lemenni, kettős tápot meg gondolom nem építenél bele ezért..
(#) kormika válasza proli007 hozzászólására (») Okt 16, 2022 /
 
Szia! Az egész műterhelés bontott cuccokból épül, az elektronika tápegysége egy kiszuperált asztali DVD játékos tápja, van 3.3, 5, +12, -12, 24V, szóval nem gond a kettős táp, LM358-am csak pár darab van, TL 084-ből pedig van vagy 50 db, szóval akkor megy majd szimmetrikus tápról, köszönöm, hogy figyelmeztettél, ismerem a TL szériát, de ez most új infó volt, köszönöm.
Következő: »»   20 / 23
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem