Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   2366 / 2486
(#) Ge Lee válasza firstman hozzászólására (») Feb 1, 2022 /
 
Ugyan egyiket se mértem, de műszaki megfontolásból az apex lehet a legjobb, hidat én sem építenék, ha meg lehet valamit oldani egyszerűbben és kevesebb alkatrészből is. Mondjuk, az apex-ből is kijön neccesen 300W körül 8 ohmon, és hogy 300W vagy 400W az meg kb. lényegtelen, lakásba eleve, de még egy kisebb hangosításkor is, annyira kicsi lesz a különbség hangnyomásban hogy kb. észre se venni.
(#) mek-elek válasza Ge Lee hozzászólására (») Feb 1, 2022 /
 
Csak érdekességként az utolsó mondatodhoz. Valamikor technikuskodtam egy rövid ideig rendezvényeken. Ott úgy mentek a cuccok, hogy mindenhol értetted amit a mikrofonban mondtak, és keresni kellett a hangfalakat a helységben, ha nem tudtad a telepítési helyüket. Nem dühöngtek a wattok.
Gondolom a bulis rendezvény más. És mindenhol az ízlés, és a háttérkörülmények a mérvadóak.
A hozzászólás módosítva: Feb 1, 2022
(#) firstman válasza Ge Lee hozzászólására (») Feb 1, 2022 /
 
Az utolsó dologgal nem teljesen értek egyet. Ugyan a számok tényleg azt mutatják, hogy csak ~1dB körüli eltérés van a kettő között, de ez kihat az egész rendszerre. Másrészt pedig nyilván azért gyártanak mindenféle teljesítményben erősítőket, mert van értelme és van létjogosultságuk. Egyébként azt gondoltam, hogy többen is a híd mellé fognak állni az alap témát illetően.
A hozzászólás módosítva: Feb 1, 2022
(#) reloop válasza firstman hozzászólására (») Feb 1, 2022 /
 
Úgy megy ez mint meleg kés a vajban.

Holton.gif
    
(#) firstman válasza reloop hozzászólására (») Feb 1, 2022 /
 
De ha nem tévedek, erről a kapcsolásról nem túl sok mindent fogok találni ebben a formájában, ugye?
(#) reloop válasza firstman hozzászólására (») Feb 1, 2022 /
 
A szimulációban végrehajtott egyszerűsítések nincsenek hatással az átvitelre, megépíteni természetesen a Holton kapcsolás alapján kell.
A Q10 (T6) pozícióban végrehajtott cseréről úgy emlékszem beszéltünk már.
A Gate feszültséghatárolóban a 6V8 Zenert a Baji kapcsolásból vettem át, amit Te is megépítettél. A Holton 1998-as revíziója erre nem tér ki.
(#) Andralin hozzászólása Feb 2, 2022 /
 
Sziasztok!

Szeretnék tanácsot kérni egy fejhallgató erősítővel kapcsolatos igen furcsa problémával.

Egy ismerősöm idős, beteg édesapja szeret éjszaka is tévét nézni és kapott a családtól egy hosszú vezetékes fejhallgatót, hogy ne zavarjon éjjel senkit a tévé hangja. De kiderült, hogy a tévén nincsen fejhallgató aljzat, nincs hova dugni és tőlem kértek segítséget.

Megvizsgálva a helyzetet a tévén még csak RCA hang kimentet sem találtam, de szerencsére az adás egy Telekom boxból érkezik HDMI kábelen és a boxon van RCA hang kimenet is. Így kitaláltam, hogy összedobok neki egy fejhallgató erősítőt.

Minimalizálva a munkát megrendeltem ezt az erősítő áramkört, PAM8007 IC alapokon: Bővebben: Link

Szépen bedobozoltam, tettem rá jack és RCA csatlakozókat, az 5V tápot egy USB dugasztáőból nyeri. Telefonom jack kimenetéről teszteltem és a telefon valamint a modul hangerejét (Volume 0-5V) maximálisra állítva igen erős hangerőt tudott produkálni.

A helyszínen a beüzemelés viszont nagy lebőgés volt. Ha RCA kábellel összekötöm a box RCA kimenetével, a jobb és a bal csatornát is, akkor egész más hang hallatszik, mint a tévéből. Mintha csak a háttérzajok és háttérzene hallatszana és maga a beszédhangok teljesen el vannak nyomva, szinte alig hallatszódnak.
Viszont ha kihúzom vagy a jobb vagy a bal oldali RCA-t és csak az egyik marad bedugva, akkor megjelenik a teljes hang, ugyanúgy, ahogy a tévén is, viszont a box maximális hangereje mellett is harmatgyenge a hangerő, szegény bácsi alig ért belőle valamit. És ilyenkor fura módon mindkét oldalon van hang, akkor is, ha az egyik oldal bemenete a levegőben lóg! Amint bedugom a másik oldalt is, erősebb lesz a hangerő, de a beszédhangok eltűnnek.

Tudnátok segíteni, hogy mi lehet a gond és hogy lehetne azt megoldani?
A hozzászólás módosítva: Feb 2, 2022
(#) tothbela válasza Andralin hozzászólására (») Feb 2, 2022 / 1
 
Szia!
A tv műsor hangja sztereó, vagyis a bal és jobb ncsatorna más információt hordoz. A háttérzene, meg a visszhangok esetében ez még erősebben érezhető. A beszéd az pedig többnyire monó, vagyis a két csatorna szinte ugyanazt az információt hordozza.
Namost ha mondjuk a füles gnd vezetékes szakadt, akkor a közös módusú jelet nem halljuk. Matematikailag így lehet leírni: out L=L-R, out R=R-L. Magyarul ha a bal és jobb oldalból ugyanaz szól, nem hallunk semmit.
Szóval alőször megnézném a kolléga füles vezetésének folytonosságát.
(#) mek-elek válasza Andralin hozzászólására (») Feb 2, 2022 / 1
 
Nekem mindigtévés boxaim vannak. A hangkimenetbe bedugott 32 ohmos fülest gond nélkül kiszolgálják + erősítő nélkül, kiváló hangminőséggel, akár sztereóban is.
A hozzászólás módosítva: Feb 2, 2022

P2020003.JPG
    
(#) firstman válasza reloop hozzászólására (») Feb 2, 2022 /
 
Nem is az egyszerűsítésről van szó, hanem az olcsó fetek nagyobb kapacitásáról, ami miatt a kis áramú meghajtás nem tud elég áramot szolgáltatni nagyobb frekvencián, és ez miatt elkezd torzulni a jel. Az alap kapcsolásról itt van szó: Bővebben: Link, illetve az ezt követő hozzászólásban van a nyákterv. Talán ebből, és a te rajzodból lehetne összeollózni a kívánt kapcsolást, illetve .lay-t. Ilyesmi megoldásra gondoltál?
(#) kistee válasza Andralin hozzászólására (») Feb 2, 2022 / 1
 
Ha van a TV-n optikai (TOSlink) kimenet, egy ilyen doboz megoldja a problémádat. Én is egy ilyenen keresztül csatlakoztattam rá egy külső erősítőt. Figyelj arra, hogy a hangerőszabályzást neked kell megoldani.
(#) Andralin válasza tothbela hozzászólására (») Feb 2, 2022 /
 
Valami ilyesmi lehet akkor a magyarázat a jelenségre. Köszönöm a tippet!
Elviszem majd hozzájuk az én fülesemet is meg egy multimétert és majd tesztelgetek.
(#) Andralin válasza mek-elek hozzászólására (») Feb 2, 2022 /
 
Erre nem is gondoltam, egy próbát igazán megért volna akkor.
(#) Andralin válasza kistee hozzászólására (») Feb 2, 2022 /
 
Köszi a tippet, de ha van RCA sztereó kimenet a boxon, akkor miért költsek egy ilyen konverterre?
(#) tothbela válasza firstman hozzászólására (») Feb 2, 2022 / 3
 
Szia!
Mosfet végfoknál sok esetben látom, hogy a "P" és "N" csatornás feteket ugyanúgy kezelik. Pedig az adatlapot olvasva látható, hogy még a drága audió fetek sem tökéletes komplementerei egymásnak. Előszeretettel használnak ugyanakkora gate soros ellenállást mindkét fethez. Pedig ha megnézzük a fetek kapacitását, az nem egyforma. Ráadásul nem a CGS kapacitás okozza a fő problémát, mert az UGS változás relatív kicsi, a gyakorlatban néhány V nagyságú, így az unégyzetszercé képlettel meghatározható gate töltés nem is nagy. Viszont a CGD, vagyis más néven reverse transfer capacitance ami bár kisebb mint a CGS, vagyis az input capacitance, de az UGD a teljes tápfesz tartományt átfogja, ezért ha ezt is kiszámoljuk, mint gate töltés, egészen nagy értéket kapunk. Ráadásul ez a kapacitás nagyon eltérő a két fet között. Komolyabb erősítőnél a soros gate ellenállások helyes megválasztásával, valamint külső kis kondenzátorok GS és GD közé kapcsolásával azonos fázismenetűvé lehet tenni a komplementer fetek két tagját, mert ha az egyik gyorsabb a másiknál (N csatornás) , akkor pozitív egységugrásnál összenyitás, negatívnál kimaradó nyugalmi áram jellemzi a működést.
Amíg ezeket nem vesszük figyelembe, csak azt mondjuk hogy a fetes erősítőnek fet hangja van. Pedig csak nem azonos a komplementer pár két felének a meghajtása.
(#) Suba53 válasza tothbela hozzászólására (») Feb 2, 2022 /
 
Milyen hangolási eljárást javasolsz a meghajtás szinkronba hozásához?
Trimmer a gate-hez, kondi a DG-re, GS-re? Szkóppal lehet látni a hangolás eredményét valahogy? Mondjuk négyszögjel vezérlés esetén?
(#) mek-elek válasza Andralin hozzászólására (») Feb 2, 2022 /
 
Ha működik, most is megéri, mert kevesebb a gubanc, és fogyasztó...
(#) Ge Lee válasza firstman hozzászólására (») Feb 2, 2022 / 1
 
Nem kell feltétlenül torzulni a jelnek, elég ha csak kásásan, keményen vagy fémesen szól. Az a rajz csak tranyókkal a végén fog ebben a formában rendesen szólni, de persze úgy és azt építesz ahogy és amit akarsz. Tegnap böngészgettem a diyaudio.com-os Apex-es témában, ott valaki azt írta hogy nem hallott még soha olyan jót mint az Apex A40, na az meg a marantz/pioneer rajzok koppintása.
(#) mcc válasza Ge Lee hozzászólására (») Feb 2, 2022 / 1
 
Ráadásul a koppintás sem tökéletes....
(#) reloop válasza Andralin hozzászólására (») Feb 2, 2022 /
 
Szia! Ez rendszeresen visszatérő probléma. A PAM híd kimenetű, csak a +OUT -ot kötjük be, azt is csatoló (470 µF 16V pulsz kivezetés megy az IC-re) kondenzátoron keresztül. A szokásos háromeres fejhallgató bekötés zárlatot okozott a -OUT kivezetések között. A közös ágra az erősítő test kerül.
(#) Ge Lee válasza mcc hozzászólására (») Feb 2, 2022 / 1
 
Kicsire nem adnak, nagy meg nem számít. Meg új sincs a nap alatt. Valaha azt hittem hogy az összes gyártó összes mérnöke ott ül a szimulátor előtt és lázasan kapcsolásokat fejlesztenek. Ma már tudom hogy nem ezt teszik, hanem másolgatják meg átalakítgatják a már meglévőket.
(#) Skori válasza tothbela hozzászólására (») Feb 2, 2022 / 1
 
A "FET-es hang" nem csak ebből ered, hanem abból is hogy a FET kapacitása drasztikusan, és nemlineárisan változik a feszültséggel. Találkoztam olyan FET típussal, ahol 3 töréspont is volt a feszültség-kapacitás görbén - analóg erősítőben ez elég ronda torzítást okozna.
A hozzászólás módosítva: Feb 2, 2022
(#) reloop válasza firstman hozzászólására (») Feb 2, 2022 / 1
 
Nézd, a gyakorlatban jó, az elmélet is ezt igazolja. Anyagod van a Baji panelból, összerakod, meghallgatod és döntesz. Ez ennyi.
A végfok áramkör csak egy fogaskerék az erősítőben, a táp, a hűtés, a huzalozás (!), a segédáramkörök és a mechanikai kivitelezés ugyan ennyire fontosak. Ha ennyit gyúrsz a kapcsolásra, teljesen el fogsz veszni a részletekben.
(#) mcc válasza Ge Lee hozzászólására (») Feb 2, 2022 /
 
Van még egyáltalán olyan, amit nem találtak ki?
(#) firstman válasza reloop hozzászólására (») Feb 2, 2022 /
 
Ebben igazad van, ugyanakkor, ha mindenben ráhagyunk egy kicsit, akkor összességében abból már valami nagyobb eltérés is lehet, negatív irányban. A fenti hozzászólók szavaiból mégis azt látom, hogy a fet bizony mégsem lesz olyan jó mint a bjt, kivéve persze, ha az ember nagyon utána megy és az összes olyan dolgot kiküszöböli ami a lehetséges hibákat, eltéréseket okozza. Gondolok itt az erősebb meghajtásra, a kapacitások kompenzálására, vagy a szóba került komplementer párok illesztésére. Néha úgy tűnik, hogy még a gyártók sem erőltették meg magukat ezen a téren. Az Ágota azért minőségibb gyártónak mondható hazai viszonylatban, ennek ellenére néhol igencsak bírálták a DS1200 hangját, és ugye az is mosfet véggel épült.
(#) reloop válasza firstman hozzászólására (») Feb 2, 2022 /
 
Ha rákeresel Karesz50 legutóbbi FET-es erősítőjére abból láthatod nem kell ezt a félvezetőt temetni
Lássunk valami jót, egyszerűt, lepróbáltat és megbízhatót: Bővebben: Link
(#) tothbela válasza Suba53 hozzászólására (») Feb 2, 2022 /
 
Lehet matematikai módszerrel, persze csak ha az adatlap nem hazudik. Egyébként én megnövelt (10-47kOhm gate ellenálláson keresztül hajtva egy egyszerű 12V-ról üzemelő SE kapcsolást dobtam össze, mert lassú a szkópom. Így már gyakorlatilag néhány kHz a freki átvitel. A munkaellenállást 4-16 Ohm között cserélgetve változik az átvitel. Kisebb munkaellenállás esetén a CGS, nagyobbnál a CGD változása erősebb.
Az is megoldás, hogy a CGS kompenzálást a gate ellenállás változtatásával oldjuk meg, és csak a CGD-t pótoljuk az "N" csatornás fetnél.
Természetesen a végleges áramkörbe már a 10-47kOhm helyett 100-470 Ohm kerül. Vagy gyorsabb műszerek esetén egyből lehet ilyen ellenállásokkal is mérni.
Precízek még a source ellenállással is játszhatnak, de úgy tűnik, az nem annyira okoz gondot.
(#) firstman válasza reloop hozzászólására (») Feb 2, 2022 /
 
Tehát ST500. Az +-80Voltra készült. Mekkora lehet a teljesítménye ekkora tápon?
(#) Alkotó válasza firstman hozzászólására (») Feb 2, 2022 / 1
 
Itt már ajánlottam hasonlót, csak több végtranzisztorral.
A +-80V és a 8 R párosítása adja a teljesítmény korlátot. Ebből a szempontból a kapcsolás alig számít, csak a "bennük maradó" feszültség veszik el. (Jellemzően nagy teljesítményekre nem is használnak 8R-ot, sokkal inkább 4-et vagy akár 2-t.)
(#) tothbela válasza Skori hozzászólására (») Feb 2, 2022 /
 
Nyilván ez abból adódik, hogy a félvezetők kapacitása varicap dióda jellegű. Amit írtam, az csak az együttfutást javítja, Vélhetően nem úszható meg az alacsony impedanciás meghajtás.
De továbbra is úgy gondolom, nem maga a mosfet alkalmatlan Erősítőbe, hanem maga a kapcsolás.
Következő: »»   2366 / 2486
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem