Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Ki mit épített?

Témaindító: Dióda, idő: Jan 26, 2006
Ez a téma ha úgy tetszik a mi "kiállítótermünk", nem pedig a ki mit csinált volna másképpen, mások helyett, és legfőképpen nem javítós téma. Minden készüléknek van saját témája, ott kell kitárgyalni a részleteket!
FONTOS! A kapcsolási rajzok keresésére is van saját téma, ott keressetek rajzokat!
Lapozás: OK   1628 / 1714
(#) Skori válasza Gafly hozzászólására (») Ápr 18, 2022 /

Igen, a szabványoknak szerintem is nyilvánosnak kellene lennie, ezzel szemben, és gyakorlatilag, csak pénzért hozzáférhetőek.
Nekem a beépített akkumulátoráról jár az oszcilloszkópom, és nem nagyon van a burkolatán érinthető fémrész, a rajta levő csatlakozók kivételével (de ezekre is van szigetelő sapka). Így elsősorban a vizsgált készüléket működtetem leválsztó trafóról.
A hozzászólás módosítva: Ápr 18, 2022
(#) Gafly válasza Skori hozzászólására (») Ápr 18, 2022 /

Ebben már megint igazad van.
Mert amíg például a mobiltelefonokra és hálózatokra vonatkozó szabványok teljesen nyilvánosak és ingyenesen letölthetők az utolsó bitig, addig a villanykapcsolóra/konnektorra vonatkozók meg nem igazán.
De szerintem teljesen jogosan fenéken leszünk billentve, ha még sokaig offolunk itten:
Idézet:
„Ez a téma ha úgy tetszik a mi "kiállítótermünk", nem pedig a ki mit csinált volna másképpen, mások helyett, és legfőképpen nem javítós téma. Minden készüléknek van saját témája, ott kell kitárgyalni a részleteket!”
(#) Moderátor hozzászólása Ápr 19, 2022

Kérjük, hogy a villanyszereléssel kapcsolatos megbeszélést a szak-topicban szíveskedjetek folytatni!
(#) kameleon2 válasza Istvanpisti hozzászólására (») Ápr 19, 2022 /

Mint a wandclock.
(#) berjoska hozzászólása Ápr 26, 2022 / 19

Nagyon szeretem az online TIKERCAD 3D tervező programot. Úgy gondoltam, hogy 73 évesen kihívásként készítek egy csili vili HOT KEY billentyűzete hozzá. A első változatban minden billentyűt be programoztam, de gyakorlati használat alatt rájöttem, hogy csak a képen látható billentyűket praktikus használni. Az egér és billentyűzet optimális megoszlása miatt döntöttem a beprogramozott billentyűzetek mellett.

https://youtu.be/wlBNHxs7kfI
(#) vorosj hozzászólása Ápr 27, 2022 / 34

Rotary encoder
Szükségem volt hangoláshoz egy nem racsnis, finoman működő, nagy felbontású encoderre. Optikai kivitelben csak nagyot és drágát találtam. Találtam egy mágneses elven működő kis panelt az ebay-en, AS5600. Ez i2c porton adja le kb. tized fok felbontással a tengely helyzetét.
A tengelyt (ami a mágnest tartja) kibelezett potméterből készítettem, a ház 3d nyomtatott.
(#) Skori válasza vorosj hozzászólására (») Ápr 27, 2022 /

Nagyon profi lett!
(#) HeZ válasza vorosj hozzászólására (») Ápr 28, 2022 /

Ez az AS5600-án alapuló I2C buszos Grove mágneses abszolút elfordulás érzékelő panel (7,7€) nálam is tökéletesen működik - 12 bites, tehát a teljes kört 4096 abszolút értékre felosztja, lehet kezdő és végpontot tanítani, 360 fokos szögértéket, mágnes jelenlétet, mágneses térerőt kiolvasni.
(#) Suba53 válasza vorosj hozzászólására (») Ápr 28, 2022 /

Szuper! Gratulálok.

Ezt inkrementális jeladóként használod, vagy szögnek megfelelően? Nem látok rajta reteszt, vagyis körbe foroghat?
Mi van akkor, ha a szöghelyzet egy adott hangerőre, frekvenciára, feszültségre hangol, és 360 foknál átugrik 0-ra? ( Vagy fordítva. )
A hozzászólás módosítva: Ápr 28, 2022
(#) mnyugger válasza HeZ hozzászólására (») Ápr 28, 2022 /

Milyen mágnest használsz hozzá? Hol vetted?
Köszönöm.
(#) vorosj válasza Suba53 hozzászólására (») Ápr 28, 2022 /

Rádió VCO hangolására használom, így sokszor fordulhat körbe, nem kell végállás. Sw-ből kezelem le, hogy a frekvencia folyamatosan változzon sok teljes kör folyamán.

Végállásos feladathoz is alkalmas, mert abszolút pozíciót érzékel, vagyis bekapcsoláskor is tudja, milyen a helyzete. Ha a feladatnál kellemetlen lenne, ha 0-ról 360-ra ugorna vagy fordítva (pl. hangerő szabályozó), akkor azt akár sw-ből, akár mechanikusan könnyen meg lehet oldani.
Kb 1000Ft az ebay-en a képen látható a kis pcb, mágnessel együtt. Speciálisan mágnesezett korong kell hozzá, egy átmérő mentén van a két pólus.
(#) Suba53 válasza vorosj hozzászólására (») Ápr 28, 2022 /

A VCC és GND között látok egy OUT forrszemet.
Ezen egy analóg kimenet van? Az elfordulásnak megfelelő osztása a VCC-nek esetleg?
(#) vorosj válasza Suba53 hozzászólására (») Ápr 28, 2022 /

Engem csak az i2c érdekelt, nem néztem meg rendesen a többi lehetőséget. Úgy emlékszem, PWM kimenete van még, nem analóg.
(#) HeZ válasza Suba53 hozzászólására (») Ápr 28, 2022 /

Bár nem engem kérdeztél, de: az AS5600-ból abszolút szöghelyzet kiolvasható fokban (0-359) és/vagy felbontásban (12 bit = 0-4095).
Analóg a rotary encoder-rel, csak itt tudod az abszolút szöghelyzetet (fokot) is.
Rotary encoder-nél sosem tudod hány fokon áll. A két négyszögjel fázisából tudod a tekerés irányát, a négyszögjelek számlálásából (és a skálázásból) meg az elfordulás mértékét.
Ha rotary encoder-ként használod, tehát nincsenek végpontok (=körbetekerhető), akkor inkrementális jeladóként kezeld (tehát nem gond, hogy "átugrik" a 360-0 ponton):
hangolás = jobbra tekerésnél új mennyiség = régi mennyiség + abszolút érték(új fok - régi fok)*skála,
balra tekerésnél új mennyiség = régi mennyiség - abszolút érték((új fok - régi fok)*skála.

Ha potenciométerként használod, nincs "átugrás", azaz van két végpont (0 és max), akkor abszolút szögjeladóként használod - ekkor mechanikus végállások kellenek.
mennyiség = bal végállás = 0 mennyiség ,
jobb végállás = max mennyiség, aktuális mennyiség = bal végállás + fok*skála.
Skála = abszolút(jobb végállás fok - bal végállás fok)/mennyiség felbontás.
(#) Abukodonozo hozzászólása Ápr 28, 2022 / 9

Sziasztok!

Egy kis PCL86-ost készítettem egy barátomnak, nagyjából abból ami a fiókban volt. A sasszi hajlított, nyitolt alu lemez, az oldala diófa. Kicsit zsúfolt lett belül, nem a legrendezettebb munkám, de hangja nagyon kellemes.

Hányat kell még aludni amig újra lesz csöves topic? Már az angyalnak is írtam, de semmi
A hozzászólás módosítva: Ápr 29, 2022
Moderátor által szerkesztve
(#) sandor1632 válasza Abukodonozo hozzászólására (») Ápr 28, 2022 /

Nagyon szép kivitel, gratula!
Táplálását milyen trafóval oldottad meg? Milyen kimenőt használsz?

Azt a topic-ot szerintem már sose kapjuk vissza, túl sok volt a vita..
(#) Suba53 válasza HeZ hozzászólására (») Ápr 28, 2022 /

Köszönöm az infót. Közben letöltöttem az adatlapját, és abból kiderül, hogy 3 fajta kimenete van.: I2C, PWM, és analóg. A PWM, és analóg köött lehet kapcsolni az OUT kimenetet.
(#) Abukodonozo válasza sandor1632 hozzászólására (») Ápr 28, 2022 / 2

Köszönöm! A kimenők Capri Stereo rádióból vannak, rétegelten tekercseltek, nagyon jól működnek zárt, kétutas dobozokkal. A táptrafót román gyártmányú rádióból valónak tippelem.
A hozzászólás módosítva: Ápr 29, 2022
Moderátor által szerkesztve
(#) sandor1632 válasza Abukodonozo hozzászólására (») Ápr 28, 2022 /

Zajjal mit tapasztaltál?
Nekem anno soros ellenállást kellett beépítenem az anódtápkörbe CRC szűréssel, hogy eltűnjön a maci a rendszerből.
A Sima graetz+kondipakk nem bizonyult elégnek nálam, kellett a soros ellenállás.
Te ezt hogy oldottad meg? Ha szabad érdeklődni
(#) Ge Lee válasza Abukodonozo hozzászólására (») Ápr 28, 2022 /

Erről (topik híján) kérhetnék majd egy pontos rajzot? Nekem is van egy, valami vacak kimenőkkel, és sehogy nem akar kijönni belőle 0,5W-nál több akárhogy állítom be. Lehet hogy a kimenők nem jók hozzá, de annyit nem ér az egész hogy áttekerjem.
(#) sargarigo válasza berjoska hozzászólására (») Ápr 28, 2022 /

És senki nem szólt hozzá? NA majd én! Szerintem fenomenális! Máris keresem én is, hogy mit lehetne shortcutra tenni! Szuper lett!
(#) Abukodonozo válasza sandor1632 hozzászólására (») Ápr 28, 2022 /

A djhans féle rajz alapján készült, csak CRC szűréssel és jól átgondolt földeléssel lehet a zajt kiszűrni
(#) Abukodonozo válasza Ge Lee hozzászólására (») Ápr 28, 2022 /

Valószínű, hogy az impedancia illesztéssel lesz a baj, EL84-es kimenőkkel értékelhető hangerőt kéne tudjon produkálni. Zárt, kétutas hangdobozokkal van a legjobb hangja szerintem. Régi német rádiókban sokszor vannak nagyszerű gyári kimenők, ha olcsón találsz akkor kár tekercseléssel kinlódni. Nem utolsó esetben gyárt a Hammond is, tubetown-on biztosan találsz megfelelőt

Félreértesz, én nem akarok ehhez másik kimenőt, az egész erősítő mindennel együtt nem ér annyit mint egy kimenő, még ha magam tekerem se, mert egy kimenő 2 nap, a kettő már 4 nap munka...
Ebben gyári rádiók (elvileg) ehhez való kimenője van, mértem, az áttételét is, de már nem emlékszem rá. Ezért kellett volna a rajz. De ha titkos, az se baj. Háttérzenét hallgatni rajta jó, meg nem eszik 110W-ot mint a nagy SE-m, de jó lenne ha kijönne belőle legalább 1,5W.
(#) Abukodonozo válasza Ge Lee hozzászólására (») Ápr 28, 2022 / 1

Itt a rajz. A Capri kimenőkről én sem tudok semmi pontosabbat. A nagy SE mi lenne?

Az egy EAR 859 után építés. Csak egy ócska fadobozban van ideiglenesen hogy szállítható legyen, mert nem nagyon akarták elhinni hogy a használt piacon úgy a fél millás árkategóriáig nem vall szégyent. Vinném talikra is, csak ne lennének olyen messze, meg érnék rá jobban. Ha teheted hallgass meg egy ilyet valahol, ez nem a szokványos SE, pláne nem kommersz PP, ez valami egészen más...
(#) Gafly válasza Ge Lee hozzászólására (») Ápr 28, 2022 /

Csabára elhozhatod, kis szerencsével tesója is lesz ott.
Évente egyszer csak ki lehet rúgni a hámból.
(#) Ge Lee válasza Gafly hozzászólására (») Ápr 28, 2022 /

Ott már van belőle kettő. Szerintem talán hallottad is. Meg nekem az nagyon messze van.
(#) Gafly válasza Ge Lee hozzászólására (») Ápr 28, 2022 /

Igazán én a másik szobában szoktam lenni Csabán.
Hifistáknál csak körbenézek, mert nem vagyok vallásos.
(#) berjoska válasza berjoska hozzászólására (») Ápr 29, 2022 / 1

Következő: »»   1628 / 1714
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem