Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » NYÁK-lap készítés kérdések
A témában nincs helye a nem szakmai indíttatású vitáknak, ezért a szabályszegést elkövetők azonnali figyelmeztetés nélküli kitiltásban, vagy némításban részesülnek. Ugyan így járunk el azokkal szemben, akik "blog"-nak nézik a fórumot. Ezt mindenki tartsa szem előtt!
Lapozás: OK   1363 / 1384
(#) Gafly válasza nedudgi hozzászólására (») Máj 16, 2022 /
 
Igaz.
Annó írtam egy nyúlfarknyi BASIC programot, ami az Epson FX-1050-ből csinált írógépet.
Haszna nem sok volt, viszont nagyon vicces volt, és meglehetősen élveztem.
(#) Suba53 válasza Egri Frédi hozzászólására (») Máj 16, 2022 /
 
Jó kis történelem. De a lézer nyomtatóknál ez szerinted hogy realizálódhat?

A szelén a lézer által megvilágított, és így elektromosan töltött részén tudja a toner port felvenni, azt rákeni a papírra, majd a toner port a beégető rásüti a papírra, miközben a maradékot lehúzza a szelénről, valamint semlegesíti a töltést, és ezt ismétli a henger palást méretből eredő szorzattal.

Azt tudnám elképzelni, hogy egy palást méretnyi nyomatot, amit egyszeri körbefordulás alatt nyom rá a papírra, lehetne megismételtetni, de csak úgy hogy a beégetés után húzná vissza a filmet, hogy a már rávitt toner ne kenődjön szét.

Szerintem erre a mai lézer nyomtatók egyike sem képes.

Még a tintasugaras nyomtatókkal tudnám elképzelni, hogy megfelelő fedettségű nyomatot ad, de ahhoz meg egészen más fólia kéne, amin nem ugrik össze a tinta.
(#) majkimester válasza Suba53 hozzászólására (») Máj 16, 2022 /
 
Léteznek black covering / Lézernyomat sötétítő spray-k.

Nem, használtam, nincs tapasztalatom vele, de hátha tényleg segít.
Fóliával lehet, hogy nem használható, csak pausz papírral.
(#) Suba53 válasza majkimester hozzászólására (») Máj 16, 2022 /
 
Nem hallottam még erről, de szerintem a már beégetett toner rétegben lévő porózus, ezért az UV fényt áteresztő lyukakon ez nem sokat segítene.
A második rányomott réteg pont abban segít, hogy az apró lyukak nem ugyanoda esnek, mint az első nyomaton, így a fedés majdnem tökéletes.
(#) sdrlab válasza Suba53 hozzászólására (») Máj 16, 2022 /
 
Én régóta a következő módszert használom:
Írásvetítő fóliára egyszer kinyomtatom lézernyomtatóval, majd utána átlátszó, színtelen akrillakkal finoman lefújom a nyomat felőli oldalról. A lakkban lévő oldószer megoldja kis mértékben a tonert, amitől annak apró pórusai összefolynak, eltömítődnek, sokkal sötétebb, egybefüggőbb rajzolatot adva a kezelés után! Így elég egyszer kinyomtatni, és a nyomtató által tudott legfinomabb rajzolat is átvihető...

Egy dologra kell figyelni, a mai modern nyomtatók között van olyan anyagú toner, ami gyakorlatilag nem oldódik emberi oldószer hatására sem! Ha ilyen toneres a nyomtató, akkor ezen nem segít a módszer... De ez könnyen kideríthető, amennyiben pl nitrohigító jól oldja a toner festékét, úgy jó eséllyel működni fog az eljárás...
(#) Suba53 válasza sdrlab hozzászólására (») Máj 16, 2022 /
 
Ez érdekes módszer. Megnézem, hogy oldódik-e a toner porom.
(#) kaqkk válasza Suba53 hozzászólására (») Máj 16, 2022 / 1
 
Van még egy működő módszer , a kész nyomatot feltekerve (úgy hogy ne ésjen össze a nyomtatott oldal sem az üres sem a nyomtatott részekkel egy nagy befőttes üvegbe teszed és az üveg aljára bedobsz egy nitrohígítóba áztatorr papírszepit. Az úveget bezárod és 10-15 percig hagyod "dunsztolódni" majd kiveszed és száradni hagyos a friss levegőn. A nitró gőze megpuhítja a tonert és "bezárja "a likakat sötétebb tömörebb lesz a nyomat . én kb 1 évig használtam ezt a módszert HP lézernyomtatóhoz .
(#) sdrlab válasza kaqkk hozzászólására (») Máj 16, 2022 /
 
Ezt anno én is kipróbáltam! De vagy nem voltam elég türelmes, vagy más dolog miatt, de alig működött..., szemben a lakkos módszerrel...
(#) kaqkk válasza sdrlab hozzászólására (») Máj 16, 2022 /
 
Kinek a pap kinek a papné ... Én nem tudok festeni még spray -dobozból sem , nekem mindig megfolyt vagy elkenődött a lakk (tudom az én hibámból de ez van )
(#) elektrorudi válasza kaqkk hozzászólására (») Jún 26, 2022 /
 
Én is így csinálom, de sajnos egy nyomat nekem nem elég. Mindig kétszer kell kinyomtanom, és a két fóliát egymásra téve kapok megfelelő takarást. Régen HP 6L volt, most pedig HP 3005+ nyomtatót használok, millió beállítási lehetőséggel, és minden lehető anyagra nyomtatva, de egyik sem ad megfelelő takarást egy rétegben.
A lakkozás nekem nem jött be, megfolyt a festék. A dunsztosüveg nitro hígítóval jó!
(#) CHZ válasza elektrorudi hozzászólására (») Jún 27, 2022 /
 
Idézet:
„A lakkozás nekem nem jött be, megfolyt a festék.”

Ha nem megfelelően szórod megfolyik valóban, csak minimálisan szabad lakkozni.
Messziről, nem áztatva a fóliát. "Áztatás" körülményes és hosszadalmas...
(#) elactrofan hozzászólása Jún 27, 2022 /
 
Helló!
Nyák maratáshoz eddig 30% hidrogén-peroxidot használtam kifogytam, de most csat 12% tudnák vásárolni(azúr vegyszernél) elegendő ez a töménység a sikeres nyák készítéshez? esetleg lehet nagyobb töménységűt beszerezni?
(#) Remci válasza elactrofan hozzászólására (») Jún 27, 2022 /
 
Fodrász kellék boltban próbáld, én is ott vettem.
(#) tdi75 válasza elactrofan hozzászólására (») Jún 27, 2022 /
 
Szia! A fodrász kellékesnél sem biztos hogy kiadnak töményebbet. Én sem kaptam mint magánszemély.
Viszont kipróbáltam a 12 százalékossal. kicsit lassabban, de működik. Legalább nem kell annyira figyelni rá nehogy megfusson. Így is meg lehet futtatni a reakciót, de sokkal nehezebb.
(#) attika válasza elactrofan hozzászólására (») Jún 27, 2022 / 1
 
Én évekig hyperol tablettával marattam a nyákokat, kicsit lassabb, de hibátlan volt az is.
Tuti jó a 12%-os is.
(#) elactrofan válasza attika hozzászólására (») Jún 28, 2022 /
 
köszönöm a segítséget és tanácsokat
(#) Lacaboy hozzászólása Júl 9, 2022 /
 
Sziasztok!

Keresek valaki aki layout tervből kimarna nekem egy A4 méretű nyákot. fúrni nem szükséges
Lehetőleg Bp vagy környékén
A hozzászólás módosítva: Júl 9, 2022
(#) kaqkk válasza Lacaboy hozzászólására (») Júl 9, 2022 /
 
(#) elactrofan válasza elactrofan hozzászólására (») Júl 12, 2022 /
 
Vettem fodrász kellékesnél 12% hidrogén-peroxidot, tökéletesen dolgozik.
Kevés bizalommal álltam neki, mert kicsit olyan krém szerű az állaga folyékony kicsit sűrű, de teszi a dolgát.
Köszi a tanácsot
(#) Zoli_bácsi válasza majkimester hozzászólására (») Júl 24, 2022 /
 
Én használtam nagy-nagyon sokat a sötétítő spray-t pausz papírhoz. Nagyon-nagyon jó eredménnyel. Sőt. Mindig tökéletes nyákokat készítettem vele. "abezeta - black covering" spray
(#) Zoli_bácsi válasza Suba53 hozzászólására (») Júl 24, 2022 /
 
Nagyon sokat segít rajta. Lezárja a pórusokat, mert olja a nyomatot.
(#) giskard hozzászólása Aug 10, 2022 /
 
Csak egy szösszenet a nyák-gyártáshoz.
A nyák gyártás evolúciója nálam úgy kezdődött, hogy szikével szigetelő sávokat vágtam a lemezbe, aztán jött a vékony vezetősávok ráragasztása a lemezre (lehetett kapni direkt erre speciális szalagokat), aztán pozitív20 (jó, de nagyon macerás), , a végső megoldás a vasalós technika. (szabályozható hőmérsékletű platni, majd átküldve egy átalakított fordulatszabályzós laminálón). Nagyon jó nyákokat tudtam csinálni, de a papír mindig hagyott valami kívánnivalót maga után (szöszöket hagyott , átnézni dörzsölgetni stb.)
Aztán az itteni ajánlásokra felbuzdulva megrendeltem a kínai sárga papírt. Hát mit mondjak, egy álom. Tökéletes nyákokat lehet vele csinálni (eddig a 0,3-as volt a legvékonyabb, de ki fogom próbálni még vékonyabbal is).
Tehát mindenkit arra buzdítok hogy próbálja ki ezt a papírt (már magyar boltokban is elérhető)
(nyomtató: HP 4L volt régebben, de megadta magát, most HP 6L-t használok, a marató: sósav/hidrogénperoxid)
(kis kiegészítés: maratáshoz átlátszó fedelű és zárható műanyag dobozt használok, addig mozgatom míg látom , hogy lemarta amit kell, doboz nyit NYÁK lavór vízbe bele)
(most nem térnék ki a szokásos: hű, a klór, (meg a 230 volt) mennyire veszélyes dolgokra (aki házilag nyákot gyárt ezt tudnia kell és nyilván ennek megfelelően cselekszik ))
(Én pl. ha nem is használok gázmaszkot, de víz alatt nyitom ki a dobozt)
(#) morgo válasza giskard hozzászólására (») Aug 11, 2022 /
 
A hidrogénperoxid beszerzése ma már nagyon problémás. Lehet, hogy át kell állni az útálatos "gyorsmaratóra", pedig nagyon nem szeretném.
(#) mex válasza giskard hozzászólására (») Aug 11, 2022 /
 
Egy linket kérhetnék a sárga papírt forgalmazó boltokra? Kipróbálnám szívesen, mert a P20 tényleg macerás egy darab nyákra..
A hozzászólás módosítva: Aug 11, 2022
(#) Bakman válasza mex hozzászólására (») Aug 11, 2022 /
 
Előre lakkozott panel? Drágább, de egy csomó buktató kiamarad a folyamatból. Egy trükk van, hosszabb levilágítási időt igényel, mint a P20.
(#) mex válasza Bakman hozzászólására (») Aug 12, 2022 /
 
A panel előkészítése és lakkozása, valamint a szárítása megoldott, kiforrott volt már húsz éve is, a levilágításával együtt is. A maszk ami macerás, de ezt már előttem is kitárgyalták kismilliószor...
Egyszerűbb, ad-hoc panelekre nagyon jó lenne a vasalás, de igazán használható hordozót még nem használtam, (vagy csak ügyetlen vagyok). Felületszerelt alkatrészeknél nem szerencsés ha szétnyomódnak a vonalak, jártam már így jópárszor, ezért tennék próbát a kínai változattal. Egyébként nekem ez csak hobbi nem ebből éltem, de mostanság már több időm van a szórakozásra.
(#) Ge Lee válasza mex hozzászólására (») Aug 12, 2022 /
 
Úgy van ahogy írod. A fotózással semmi baj nem lenne, de se lézerrel se tintával nem lehet átlátszatlan nyomatot csinálni fóliára. Papírra lehet, na ott se a tinta miatt hanem mert ott szétfolyik a papír szálaiban és jobban takar, na de a papír meg a másik véglet, próbáltam pauszt, próbáltam hagyományos papírt pausz spray-vel fújni de nem jó, mert ugye a papír is takar, ott is ahol nem kéne, nem tud elkülönülni rendesen egymástól a nyomtatott és a nem nyomtatott rész.
A vasalással sokkal könnyebb, egyszerűbb, gyorsabb a nyákgyártás.
Ez az itthon is kapható (?) sárga papír linkje engem is érdekelne, mert én itthon sehol nem láttam, mondjuk nekem nincs bajom a hagyományos műnyomóval sem.
(#) soskajoska válasza giskard hozzászólására (») Aug 13, 2022 /
 
Helló!
Nekem a HESTORE-ban is kapható Nátrium-perszulfát tökéletesen bevált. Csináltam hozzá plexiből egy magas, keskeny marató edényt, abba tudom belógatni a panelt, így mindkét oldalát egyenletesen marja. Van benne egy régebbi típusú akvárium fűtő termosztát a 40°C tartásához, valamint egy akvárium levegőztető is ami a légbuborékokkal folyamatosan mozgatja a maratófolyadékot. 5-7 perc alatt kész van egy panel. Az eddig készített paneleken 10 mil volt a legkisebb távolság két vezeték között. Az eljárás lényegesen tisztább, mint a vasklorid és veszélytelenebb mint a hidrogénperoxid-sósav kombó.
A hozzászólás módosítva: Aug 13, 2022
(#) soskajoska válasza Ge Lee hozzászólására (») Aug 13, 2022 /
 
Kérdezd "majkimester"-t. Pár sorral feljebb említi a "Black covering" spray-t, ami segíthet a problémán lézernyomat esetében.
De ITT is kapható (bár nem ellenőriztem).
A hozzászólás módosítva: Aug 13, 2022
(#) niedziela válasza Ge Lee hozzászólására (») Aug 13, 2022 /
 
Idézet:
„de se lézerrel se tintával nem lehet átlátszatlan nyomatot csinálni fóliára.”

Nem tudtam, nem tudtunk...stb
Ettől függetlenül lehet ahogy látod.
Következő: »»   1363 / 1384
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem