Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Ráz a kültéri medence vize
Lapozás: OK   4 / 4
(#) VIM válasza Gafly hozzászólására (») Aug 4, 2022 /
 
Szia! A PEN-t azt nem lehet leválaszatni, lekapcsolni és az ugye összeköttetésben van a ház földelésével amihez pedig a védelem dolgozik. A problémát úgy lehet kiszűrni, hogy a földelési mérőpontnál szét kell választani a földelést a kötésdobozban és így nem lesz kapcsolat a szondák és azok medence közötti területével ahol a szétterjedési ellenállás okozhat potenciál különbséget. Ekkor nem volna szabad potenciálkülönbséget mérni a felületek között. Ha ez így van akkor mégis a szondák száma a kevés. Egy plusz szonda közel a medencéhez az nem lesz kielégítő ha eleve rosszak a talaj viszonyok a földeléshez és ilyen érintésvédelmileg érzékeny létesítményt kellene védeni. A csapvíz nem vezeti az áramot és már régóta műanyagban közlekedik.
(#) Janszi válasza VIM hozzászólására (») Aug 4, 2022 /
 
A csapvíz nálam 482 us/cm jelenleg.Még a többszörösen ioncserélt víz is vezet.
(#) elektrorudi válasza Janszi hozzászólására (») Aug 4, 2022 /
 
Igen, mert csak az ionok vannak cserélve (mint a nevében is benne van)
A nem vezető víz az a RO víz. Én akvárium feltöltéséhez használom. Sajnos nem tudom uS-ben kifejezni a vezetőképességét, mert a mérő kütyüm ppm-ben van kalibrálva, de nálunk a csapvíz (Bp. XVII) jelenleg 227ppm. A jó RO víz 0 ppm. Ha már 5 ppm-re felmegy a vezetőképesség (ami ugye a csapvíz vezetőképességének kb.2%-a) akkor nálam már szűrőcsere van.
(#) Janszi válasza elektrorudi hozzászólására (») Aug 4, 2022 /
 
A vezető képességet us/cm ben definiálják,a ppm pedig a keverék vagy elegy apró rész tartalma link
(#) elektrorudi válasza Janszi hozzászólására (») Aug 5, 2022 /
 
OK, ez tiszta, csak azt akartam mondani, hogy vezetőképességet mérek (két elektróda között folyó áramot), de a kijelzés ppm-ben történik. Tehát a te méréseddel közvetlenül nem összehasonlítható, de az arányaiból látható, következtethető a csapvíz és a RO víz közötti vezetőképesség hányadosa.
Szerintem jelen probléma szempontjából teljesen mindegy, hogy milyes iontól / sóoldattól / apró rész tartalmától vezet a víz.
(#) Borsilieber válasza mikrodigit hozzászólására (») Aug 5, 2022 /
 
Sajnos ezt nem tudom hogy egyen vagy váltó. Mért valamit az erintesvedelmis úr a víz és. A csempe között, mutatta hogy 3-4 V között ingadozik, de hogy mi azt nem tudom. Annyit mondott ez rendben. Jovoheten jön új villanyszerelő gárda… sajnos mikor szembesültünk a problémával és szakembert hívtunk nem voltam felkészült most már tudnék keresztkérdéseket feltenni. Jegyzőkönyv még nem készült el.
(#) nedudgi válasza Borsilieber hozzászólására (») Aug 5, 2022 /
 
Én megkérdőjelezem azt a mért 3-4 V feszültséget. Egy telefon akkujának, vagy egy 9V elem feszültségét megérzed kézzel való érintéskor?
(#) Borsilieber válasza elektrorudi hozzászólására (») Aug 5, 2022 /
 
Nálunk is üzemel egy nagy akvárium, Ro vízzel megy de alapból az új RO szűrő is 7-8 us/cm (5 ppm) körüli vizet hozott le. A csapvíz 520 us/cm ( 270 ppm) nálunk
(#) Janszi válasza elektrorudi hozzászólására (») Aug 5, 2022 /
 
Az én műszerem ilyen,van benne egy optika,meg a két elektróda,ezzel lehet TDS&EC mérést végezni.Gondolom a te műszeredben meg csak optika van,mint a PH mérőben.
(#) Borsilieber válasza Janszi hozzászólására (») Aug 5, 2022 /
 
Ugyanez van nekem is mint neked.
(#) elektrorudi válasza nedudgi hozzászólására (») Aug 5, 2022 /
 
Száraz kézzel biztosan nem, de vizes testtel nagyon is!
Próbálj a nyelvedhez érinteni egy 4,5V-os elemet. Nem érzed?
(#) elektrorudi válasza Borsilieber hozzászólására (») Aug 5, 2022 /
 
Ez erősen a körülményektől és a szűrőbetététől függ. Nálam is volt olyan szűrőbetét, ami 4 ppm-el indult.
Az eredeti betét, nullás vizet produkált.
(#) elektrorudi válasza Janszi hozzászólására (») Aug 5, 2022 / 1
 
Nem, ez biztosan nem így van.
A te műszerben is csak az a két elektróda mér. Megméri a víz ellenállását, vagy ha úgy tetszik, a vezetőképességét. Mindig ezt méri, csak átkapcsolható, hogy vezetőképességet jelezzen ki (EC) vagy a vezetőképes oldott anyag mennyiségét (TDS), ahogy az előző hozzászólásodban leírtad.
Csak analógiaként írom, nem összekeverve a dolgokat: ez kb. olyan, mint amikor egy hangfrekvenciás erősítő kimenő szintjét méred. A skálán láthatod mV-ban és dBm-ben is ugyan azt szintet, csak más mérték egységgel jelzik ki.
Amit te "optikai"-nak gondolsz a TDS/EC mérődben, az csak egy hőmérséklet érzékelő szenzor. A mért érték függ a víz hőmérsékletététől is, és ezzel az érzékelővel igyekeznek kikompenzálni a mérési hibát.
A pH mérőben szintén nincs semmilyen "optikai" mérés. A "kis fekete izé" szintén csak egy hőmérséklet érzékelő szenzor, és ugyan az a funkciója, mint a TDS/EC mérő műszerben.
Az átlátszó 5mm-es víztiszta LED-re emlékeztető szenzor, szintén nem optikai érzékelő. Annál sokkal nagyobb okosság. Érdemes utánaolvasni az eletróda működési elvének. Bővebben: Link
(#) nedudgi válasza elektrorudi hozzászólására (») Aug 5, 2022 /
 
A nyelves tesztelés régi babiloni trükk. Viszont legyen szabad megjegyeznem, hogy a nyelv más érzékelőkkel bír, mint az emberi bőr.
Kipróbáltam, a medence rozsdamentes létrájára rákötöttem egy feltöltött riasztóakku egyik pólusát. Úsztam pár métert, azután megérintettem a szabad érintkezőt. Semmit nem éreztem. Utána még megfordítottam az áramirányt, hasonló lett az eredmény.
A probléma szerintem itt a sós víz, a sóbontó lesz. Feltételezhetően nem néger inas, hanem elektromos áram bontogatja a a molekulákat. Ehhez meg feszültség, és áram kell.
A képeken nem látok (fém) létrát. Szerintem segítene közös nevezőre hozni a potenciálokat.
A hozzászólás módosítva: Aug 5, 2022
(#) Ódenka hozzászólása Aug 5, 2022 / 2
 
Napok óta gondolkodom én is ezen a problémán. Pont ilyen problémám lehet a nyílt medencével, mert ugyan nincs, de soha ne mondjuk, hogy soha. Persze csak akkor, ha jelentkezne a villamossági baj, fedett helyre tolnám a medencét, hátha a nyílt teret nem szíveli.

Aztán - mivel lenne pénzem nyilván rendesen - minden családtagnak lenne saját dobbantója a partjától legalább 2 méterre és úgy ugranánk a vízbe. Kifele van gond, addig megnézek néhány delfináriumi trükköt, a nyers halat meg szusi formában rávezetőleg fogyasztanánk. Arra is gondoltam, ha megfelelő villanypásztort működtetve talán a vízből azon lendülettel kiugranánk...? Vagy addig nem jövünk ki, amíg a vizet le nem eresztjük a medencéből, meg fel nem szárad, van ám lépésfeszültség is! Na ja, páros lábbal kiugrálhatnánk a széléig és egy lépcsőn is, hogyne,

Mindenképpen kipróbálnám, ha lehet, mindenkinek lenne a szájában egy LED, azzal micsoda szinkronúszást rendezhetnénk, meg szájtátogással multiplex feliratokat - kész a vacsora, ilyesmi. Nem vagyunk heten, de beengednénk a szomszédokat is, hogy meglegyen minden szegmens.
Ha meg közeli rádióadás gerjeszti a medencét, néhány tekercsel a nyakamban, diódával a fürdőgatyába, kizárt, hogy estefelé ne jöjjön be egy rádióadó se. Nyilván a medence AC esetén is csak egy fázist tud szolgálni, így mindenképpen vennék egy megfelelő frekvenciaváltót, hogy tudjam használni a kukorica morzsolót is a parton.

Az is eszembe jutott, hogy mint afféle leydeni palack működik a medence, ott a műanyag falú medence, rajtam a vizes gatya és belül fel vagyok töltődve, na igen. Azt hiszem, ha vigyázva néhány tucat grafit ceruzát a hónom alá szorítok, az úszással semmi bajom se lehet. Alig várom, hogy kipróbálhassam...
(#) vision61 válasza Ódenka hozzászólására (») Aug 5, 2022 / 3
 
Én is kérek abból a szerből, amit szedsz.
(#) VIM válasza Borsilieber hozzászólására (») Aug 6, 2022 /
 
Ha ezt a hozzászólást olvastad akkor nem sok más lehetőség adódik annak kiderítésére, hogy mi okozza az ott mért potenciál különbséget. Az felettébb érdekes, hogy a képen a víztükör és egy gyöngykavicscsal szórt járólapra tet fémtálkában lévő víz között ilyen nagy a potenciálkülönbség, amit ha vizes lábbal (amiről csurog a víz lefelé a testről a járólap felé) hidalnának át az biztosan érezhetőbb szintű mint így mérve ezt az értéket. Ha nem földelési ellenállás hiánya okozná ezt a problémát akkor maga a vízforgató rendszer sztatikus feltöltődése amit beépített fém közdarabokkal nem biztos, hogy kiküszöbölhető de ettől még ezek a közdarabok nem a földeléssel kapcsolatos hiányosságot küszöbölnék ki.
(#) proba válasza Borsilieber hozzászólására (») Aug 6, 2022 /
 
Ha biztosra akarnék menni, a medence köré 3-4 földelés egyenletesen elosztva, a vízhez a medence be kilépő pontjához egy egy fém közdarab, ami fémtárgy a medencéhez kapcsolódik és össze lehet ezzel kötni, azt hozzá kötném... egy jó vastag 6-10mm2 vezetékkel, ehhez egy ponton az EPH-t hozzákötve szerintem megoldódik a probléma. Hacsak medence alapozásakor nem a környéket ellátó földkábelt betonozták le, egy szöggel átütve.
Az érintésvédelmi vizsgálatot azt mondtad elvégezték, de azért kérdés, a gázcső is le van földelve rendesen? Az óránál átkötözve meg minden? Esetlegesen a medencefűtésen keresztül onnét is jöhet valami...( az áram ráér minden utat megkeres...)
(#) Borsilieber válasza proba hozzászólására (») Aug 6, 2022 /
 
Igen, igen nem volt a gázcső bekötve de megcsinálta az úr, továbbá a kerítést is bekötötte..
(#) Gafly válasza Borsilieber hozzászólására (») Aug 6, 2022 / 1
 
Idézet:
„de megcsinálta az úr, továbbá a kerítést is bekötötte..”

Tehát villanypásztor is van.
(#) Zsolt 73 hozzászólása Aug 6, 2022 /
 
A betáp Pen vezetőt mérte már valaki ?
Következő: »»   4 / 4
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem