Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Napelem alkalmazása a lakás energia ellátásában
Lapozás: OK   179 / 228
(#) Atis57 válasza kissi hozzászólására (») Szept 2, 2022 /
 
Szia!
Ehhez ismerni kell a feszültség illesztés esetét is.
(A teljesitmény illesztés --max 50% hatásfokú)
A Munkaponti feszültséget tartja (17v--27v -32V,-38V ) A terhelőáram szabályozásával.
egyszerre ,hogy a kimeneti feszültség az akkunak megfelelő legyen ( 14V ---28V stb )
Igen ,mindig a maximális szorzatra szabályoz.
(#) Ge Lee válasza kissi hozzászólására (») Szept 3, 2022 / 3
 
A napelem jelleggörbéjére itt van három link: egyik, másik, harmadik. A napelem akkor fogja a maximális teljesítményt adni amikor a legtöbb fényt kapja, a többi pedig egyszerű ohm törvény. Ugye, mivel az elektronok a magasabb potenciálú hely felé nem, csak az alacsonyabb felé tudnak áramlani, ahol is elektron hiány van (abba az irányba tud csak áram folyni), ezért pl. egy hálózatra történő táplálás esetén az inverter által szolgáltatott feszültségnek magasabbnak kell lennie mint a hálózat feszültsége, mert ellenkező esetben nem fog áram folyni a hálózat felé. Könnyen belátható, hogy ez a rendszer nem lesz sokáig fenntartható, mert ha mondjuk minden háztetőt napelem lesz, akkor az egyik inverter megemeli a feszültségét valamennyivel, a másik még többel, a harmadik meg annál is többel, és a végén nem lesz elég a tűrés, akkora lesz a hálózati feszültség némely helyeken. Ezért a napelem jövője (ha lesz ilyen egyáltalán) a sziget üzem, ahol az egyes helyek elszeparáltan működhetnek egymástól. Egy fix telepítési helyű (nem forgó) termelés pedig valahogy így néz ki havi bontásban.
(#) sirály12 válasza kissi hozzászólására (») Szept 3, 2022 / 2
 
Egy nem túl bonyolult algoritmus az egész, a dc-dc konverter pwm kitöltését szabályozza.

mppt.jpg
    
(#) dB_Thunder válasza kissi hozzászólására (») Szept 3, 2022 / 1
 
Microchip oldalán találsz komplett leírásokat, ajánlásokat az MPPT megoldására!
(#) kissi válasza sirály12 hozzászólására (») Szept 3, 2022 /
 
Köszi, nem gondoltam, hogy így dolgozik, de teljesen logikus !
(#) kissi válasza sirály12 hozzászólására (») Szept 3, 2022 /
 
Jól gondolom, hogy az így felépített áramkör egy DC-DC konverter bemenetére csatlakozik, aminek a kimenetén a terhelésünk van ?!
(#) Atis57 válasza dB_Thunder hozzászólására (») Szept 3, 2022 /
 
Szia!

Micrchip oldalának a linkjét betennéd? Köszi.

Mert csak az állatorvosok kutya chipjeit találtam meg.
(#) sirály12 válasza Atis57 hozzászólására (») Szept 3, 2022 / 2
 
Bár én nem dB_Thunder vagyok, de belinkelem amit én ismerek. Bővebben: Link
(#) Gafly válasza Atis57 hozzászólására (») Szept 4, 2022 / 2
 
Idézet:
„Micrchip oldalának a linkjét betennéd?”

Így jár az aki nem karakterhelyesen gépel be valamit a számítógépnek.
Azt csinálja, amit mondtál neki, nem amit gondoltál/szerettél volna.
A hozzászólás módosítva: Szept 4, 2022
(#) Mystic válasza pajesz66 hozzászólására (») Okt 11, 2022 /
 
Jelenleg (2022 október) hivatalosan nincs olyan PC szoftver ami kommunikálna a Hi sorozattal. Csak az android app (wifin) és az is csak "local" módban mert a felhő sem elérhető. 2-3 hónapra ígértek fejlesztést..
(#) Atis57 hozzászólása Okt 13, 2022 /
 
Sziasztok!

Hát akkor vége a napelemes BUUM-nak!A kormányinfon bejelentették , hogy a visszatáplálásnak --ANNYI !

https://www.szeretlekmagyarorszag.hu/hirek/kormanyinfo-emelne-a-pedagogu...

Most jön a legjobb kérdés ,hogyan lehet a visszatáplálós invertert ,230V nélkül működésre birni?
A hozzászólás módosítva: Okt 13, 2022
(#) compozit válasza Atis57 hozzászólására (») Okt 13, 2022 /
 
Erre gondolsz?

https://www.szeretlekmagyarorszag.hu/hirek/felfuggesztik-a-betaplal...relni/

Szerintem egész más probléma van a háttérben. Ha eddig ment az energia a kábeleken, akkor a napelemek által termelt energiára is elégnek kellene lenni a drótoknak.

Kb. 2 évvel ezelőtt volt egy jó nagy áramkimaradás Dél-Pesten. Állítólag azért volt, mert nem tudta hálózat fogadni a betáplált energiát. A feszültség meg csak nem emelkedhet egy tűréssel meghatározott érték fölé...

A Hivram legnagyobb problémája a napelemekkel, hogy akkor van áramtermelés, amikor süt a nap. Hát, ez nappal van, a feszültség emelkedés ellen ki kell kapcsolni valamelyik erőművet. Este meg visszakapcsolni. Na, ez az ami nem megy, legfeljebb a gázos erőműveknél. Elképzelhető, hogy ez a rengeteg HMKE mekkora problémát okozhat... És még eladni sem lehet az áramot külföldre, mert ott is süt a nap.

Persze van megoldás, de ahhoz világbéke kellene. El kell adni az áramot olyan területre, ahol épp sötét van. Ehhez elég hosszú drót kellene és nem váltó- hanem egyenáram. Akkor nincs sugárzási veszteség ( ami a 750 kV-os dróton egy novemberi napon 15% is lehet, amit a fogadóország fizet ki... ) Ezt a rendszert úgy hívják, hogy HVDC. Mondjuk 1 MV-on megy a lendület. Ha jól tudom, Kanadából valamelyik északi szigetre megy így a villany. Ma már minden technikai feltétel adott a megvalósításhoz. És bőven elég energiát szolgáltatna a Nap, nem kellene olaj, meg szén, stb... Hát ettől még nagyon messze van az emberiség.

Találtam még valamit. Van ebből a dologból néhány:

https://crushtymks.com/hu/high-voltage/950-using-hvdc-technology-fo...y.html
(#) compozit válasza Atis57 hozzászólására (») Okt 13, 2022 /
 
Írtam az előbb, de eltűnt. Csak sejtem, hogyan működik az egyszerűbb visszatáplálás, kicsit a boost konverterekre hajaz. Tehát nem feszültséget, hanem áramot nyom bele a hálózatba. Ehhez addig növeli a kimenetén a feszültséget, míg a szabályozóköre által beállított áram nem folyik. Végül is ez egy követőszabályozás, mert a hálózati feszültség a vezetőjel, hiszen a visszatáplált áramnak követni kell pontról pontra a hálózati feszültséget. Az áram nagyságát pedig a napelemek által termelt áram határozza meg.
Szerintem, az egyszerűbb inverterekből csak nagyon sok átalakítás után lehet szigetüzemű rendszert csinálni.
És akkor még nem beszéltünk arról, hogy mibe kerülnek az akksik...

Gondolom, ez az egész napelemes őrület, a környezetvédelem vadhajtása... Nyilván, ez nem fog hosszú távon működni.
(#) Doky586 hozzászólása Okt 13, 2022 /
 
Gondolom a napelem biznisz mellé most indul az akkumulátor biznisz.
Vége az ingyen enengiatárolásnak (vill.művek)
Mindenki szigetüzemű invertert vegyen.
(#) dB_Thunder hozzászólása Okt 14, 2022 /
 
Idézet:
„Elképzelhető, hogy ez a rengeteg HMKE mekkora problémát okozhat”

Nem elképzelhető, hanem okoz!! Ennyi!
Nagyon elavult a villamos rendszer, hogy ezt rugalmasan kezelje!
Pl ha napszaknak megfelelően tudná a trafó a csapolásokat, azaz az trafóáttételt változtatni, a megtermelt energia bekerülhetne a középfesz. hálózatba. Jobb lenne a helyzet, de nem tudja!

A másik nagy baj, hogy ezek az erőművek nincsenek benne a központi szabályzásban, illetve a hirtelen felhősödést, vagy kiderülést nem tudják kompenzálni az erőművek! Valami 10x perc egy gyors reagálású erőmű reagálási ideje!!
Már telepítenek konténeres akkumulátor egységeket amik pont ezt oldják meg!
(#) Ge Lee válasza compozit hozzászólására (») Okt 14, 2022 / 2
 
Pont erről írtam nemrég. A golyóbisnak az egyik oldalát mindig süti a nap, a baj csak az, hogy az óceánok fenekén kéne átvinni a villanyt az egyik földrészről a másikra ahhoz, hogy ez a dolog úgy működjön ahogy kell.
Az várható volt, hogy visszatáplálni a jelenlegi módon már nem sokáig lehet, mert az elektronok csak abba az irányba akarnak menni ahol hiány van belőlük, ahol már többlet van oda nem mennek. Hacsak nem alakítják át úgy az egész közüzemi hálózatot olyanná, aminek a feszültsége "akármekkora" lehet, és nem készítenek hozzá olyan fogyasztókat amiknek az megfelel.
A sziget üzemű rendszerrel meg a drága akku (meg annak a rövid élettartama) a baj. Számolgattam itt a monitor előtt, és kb. ugyanarra jutottam mint azok akik már otthon kísérleteznek ezzel. Úgy 22 év alatt térül meg, de ehhez az kell, hogy se az inverter ne haljon be addig, se a napelem táblákból ne essen ki egy sem mert azt már 20 év után nem lehet majd ugyanolyannal pótolni, és az akkupakkból is legyen elég 3 garnitúra. Van rá esély, de nem sok.
Mindazonáltal, ha most építenék a nulláról valami kéglit magamnak, akkor biztos megcsinálnám. Na nem feltétlenül azért mert olcsóbbra jönne ki, hanem független lenne és biztonságos. Értem ezalatt, hogy nem lenne olyan hogy áramszünet mert épp oszlopot cserélnek a szomszéd utcában, meg olyan sem, hogy a jövő hónaptól kétszerannyi havidíjat kell érte fizetni. Függetlenedés. Akkor is megérné, ha az ember csak ennyit nyerne rajta semmi mást.
De ahogy látom már elindult felfele a napelemek ára is, meg a munkaakkuké is. Nem lenne baj, ha lenne olyan cég akitől közvetlenül meg lehetne venni, nem még 3 kereskedőn keresztül, meg áfával, tréfával és egyebekkel, mert ezek nélkül még megfizethető lenne.
(#) teglascs válasza dB_Thunder hozzászólására (») Okt 14, 2022 /
 
(#) Kovidivi hozzászólása Okt 14, 2022 /
 
Sziasztok.
Létezik olyan szerkezet, amit az MPPT töltö és az inverter közé lehet kapcsolni (szigetüzemű rendszerhez), és számolja a betáplált és a kivett áramot (kapacitást), így minden egyes pillanatban megállapítható, hogy az akksi milyen töltöttségi szinten van (nem az akksi feszültségéböl akarok tippelni...)? Ehhez persze kell, hogy a szerkezet tudja az akksi kapacitását, de azt egyszerűen meg tudja mérni, ha az akksit teljesen lemerítjük, majd feltöltjük (plusz beállítunk egy veszteségi faktort százalékosan a töltés miatt). Igazából egy Arduino-val meg lehetne ezt simán oldani, de kíváncsi vagyok, létezik-e ilyen szerkezet.

Másik kérdésem, Doky586 írta: "szigetüzemű inverter" - ez egy speciális fajta inverter, amit kifejezetten szigetüzemhez ajánlanak, vagy a sima amazonos 2kW-os inverter is ugyanazt tudja, mint a "szigetüzemű" 2kW-os?

Tervezek egy kisebb szigetüzemű rendszert tesztként összerakni, ami a műhelyem el tudja energiával látni (home office idejére elsö körben, heti 1-2x 9 órára, 200W/1200W terheléssel (fűtés nélkül vagy vele)), pici, 50-100W-os napelemekkel, meg használt autóakksival, a darabszám még kalkulálás alatt áll. Télen úgy számolok, hogy egy napelem a nyári termelt energiának az ötödét tudja megtermelni. Tehát a 100W-os napelem nyáron mondjuk 800Wh-t termel meg (9óra alatt), akkor ez télen csak 160Wh lesz, ami óránkénti átlagos 20-30W (6 órával számolva). Erre lennék kíváncsi, hogy a valóságban hogyan is alakul. Ki mit mond erre az 1/5-ös arányra?

Köszönöm elöre is
(#) Ge Lee válasza Kovidivi hozzászólására (») Okt 14, 2022 /
 
Nem vagyok benne biztos, de mintha az inverter ezt alapból is tudná. Nézd meg az emberke videóját a témában, van neki több is, maga építette sziget üzemű rendszer. Van egy másik hasonló fickó is, ott még több az infó, meg a rendszer is nagyobb de neki nem jut eszembe a neve. De a gugliba írva pl. az "Isolar SML II" kifejezést is nagyon sok infót és videót lehet találni. Valami hasonlót vennék én is ha vennék, onnan már csak napelem meg akku kérdése az egész. Illetve a kínai sok néven gyártja ezt az invertert, ugyanez vagy nagyon hasonló belsővel. Itthon is kapható.
(Túl)Terhelés teszt.
(#) Kovidivi válasza Ge Lee hozzászólására (») Okt 14, 2022 /
 
Nem vásárolnék 260eFt-ért valamit. Sima 1kW-os inverter 40eFt.
(#) Atis57 válasza Kovidivi hozzászólására (») Okt 14, 2022 /
 
Szia!
Ad 1 Igen ,ugyanezene elvűt árul a kinai készen

Ad2 A sima is megteszi ,bár a szinusz stb jelalakok sokat dobnak az árán.

3; HÁÁÁT?
Nyáron azért 16 órát is süt a nap .napkelte után 20 perccel már temel , napnyugta után akár 1 órát is. De az energia 98%-a abban a déli 4 órában keletkezik!
Télen sokkal rosszabb ! max 2 óra napfény és a nyári érték 1/8 ada !
Tehátnálam; nyáron csúcsban 250W/napelem , télen 30W/napelem. Decemberben a havi 50Wh is előfordult!
A 100W-s panelekból min 6db de több még jobb.(inkább 3x250W akár használtból is )
Tehát a vill. fűtés felejtős.Mint ahogy az a 1..2X9hX200 W = 1,8...3,6kWh fogyasztás is.
Ha nem a tetőre tennéd , hanem forgatós állványra jobban jársz valamivel. De nov, dec, jan. hónapokban nálam ki van kapcsolva !

Sajnos nincsen ingyenebéd! még ha adakozok bőséggel --sem!
(#) Massawa válasza Kovidivi hozzászólására (») Okt 14, 2022 /
 
Ilyesmire gondolsz?

Igaz ez eleve be van épitve az inverterbe.
A másik meg a Joulie, ami kevesebbet tud, de az külsö egység.

A kép ahol a ház van az a Joulie weboldala. ( a valoságban mozgo animácio). Ez még nem képes kezelni az akkut.
Az elsö adat, amit a napelem ad
A második ami hálozatbol jön
A 3. Adat a ház enerigia igénye
Az utolso az egész energia igény.
(#) antikzsolt válasza Ge Lee hozzászólására (») Okt 14, 2022 /
 
A név amit keresel mikrosilver
(#) Kovidivi válasza Atis57 hozzászólására (») Okt 14, 2022 /
 
Hetente csak 1x-2x lenne ez a szigetüzem használva, tehát télen is akár 3 napja van az akksiknak feltöltődni (az energiát pedig akksiban szeretném tárolni). Ha mégsem süt annyit a nap, az sem baj, akkor használom a rendes dugaljat . Ha ez a napelem dolog beválik kis méretben, akkor lehet bővíteni, a mosógép és a szárító nincs messze, ha az azok ingyen mennének, az sokat számítana.
(#) proba válasza Kovidivi hozzászólására (») Okt 14, 2022 / 2
 
Idézet:
„Ki mit mond erre az 1/5-ös arányra?”

Picit több annál mint amit tudok mondani. Némi tényadat. 3,5kWp napelemcsoport termelése az elmult 2-3 évben ( sajnos leállították szeptemberben, ezért frissek már nincsenek) akár 10 percre lebontva. grafikonon ábrázolva.
Bővebben: Link
De a solaredge rendszerű invertereknek van több ilyen nyilvános grafikonja ami nézegethető.
Bővebben: Link
(#) Ge Lee válasza Atis57 hozzászólására (») Okt 15, 2022 /
 
Gondolom mono tábláid vannak, mert a téli termelésed az nagyon kevésnek tűnik, ott is kéne hozni neki a nyári 20-30%-át. Mondjuk ez összevághat azzal amit valahol olvastam, hogy télen felhős időben a poly dupla áramot tud adni mint a mono. Igazán korrekt táblázatot nem nagyon lehet találni sehol, mondjuk itt az előző hesz linkjén is megvan a harmad/negyed termelés telente is a nyárihoz képest.
(#) Doky586 válasza Ge Lee hozzászólására (») Okt 15, 2022 /
 
Azért itt gondolom a modern napsütéses teleket kell érteni és nem a 80 évvel ezelőttit amikor legalább 10cm vastag hóréreg lepte be a tetőket is a földön meg 30cm is összejött a napközbeni havazásból. Éjjel meg nem esett hanem (rá)fagyott.
(#) proba válasza Ge Lee hozzászólására (») Okt 15, 2022 /
 
Idézet:
„Gondolom mono tábláid vannak, mert a téli termelésed az nagyon kevésnek tűnik, ott is kéne hozni neki a nyári 20-30%-át.”

Szerintem ( alföld / Szeged környéke) a teljesítmény arányban nem sokat számít a poli ill. monokristály
A két felső monokristály 310W az alsó kettő polikristály 275W . Mindkettő azonos gyártó. Valamiért áprilisban változik a termelési arány, de a többségében szinte párhuzamosan futnak. Sajna nem sikerült egymás mellé tetetnem poli, és mono kristályosat, így eltérő tájolásúak, de azonos sztring, azonos inverter....

diagram.jpg
    
(#) robis01 hozzászólása Okt 15, 2022 /
 
Nekem áramtárolásra az áramlásos akkumulátorok tetszenek (pl. vanádium-redox). Ha jól értelmezem sokáig tudják tárolni az elektronokat (akár hónapokat is), viszont a tartályok sok helyet foglalnak el. Persze az ár itt is kérdéses szempont lesz.
(#) erbe válasza Doky586 hozzászólására (») Okt 15, 2022 /
 
Kissé el vagy tájolódva. 9 éve van napelemem. Ez alatt a 9 év alatt többször is volt többnapos teljes hótakarás a napelemeken. Egyszer volt 2 hét, amikor nem mozdult a ~15 cm hó, termelés 0. De nem csak a január lehet szörnyű. Volt november, amikor 4 hétig volt sötétség. A 3250 Wp rendszer heteken keresztül csak néha haladta meg a 100 W-ot.
Mono-poli... A közelemben van egy tetőn közel azonos teljesítményű poli rendszer (3280). Hajszállal termel többet, mint az én mono-m, csakis azért mert kissé meredekebb a tetője.
Következő: »»   179 / 228
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem