Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Napelem alkalmazása a lakás energia ellátásában
Lapozás: OK   187 / 235
(#) Ge Lee válasza Massawa hozzászólására (») Dec 2, 2022 /
 
Gyengébbeknek... Talán a rajzból már egyértelmű lesz, hogy míg az on grid párhuzamosan kapcsolódik a teljes hálózatra, addig az off grid sorosan kapcsolódik a bejövő hálózat és a lakás közé, azaz itt csak egyirányú energiaáramlás lehet, a hálózat felé semmi nem mehet vissza, mivel az ilyen inverternek az a bemenete, a kimenetén csak a lakás van, a kettőt meg relék választják el egymástól, és az inverter dönti el, hogy a lakás a napelemből, az akkupakkból vagy a hálózatról kapjon-e energiát.
(#) Atis57 válasza Ge Lee hozzászólására (») Dec 2, 2022 /
 
Szia!
Az a rajz vonalas ábrának sem jó,
Valami ilyenre gondolnék!

Az AC/DC inverterben azért két külön egység van, mert csak úgy működik jól.
(#) antikzsolt válasza Massawa hozzászólására (») Dec 2, 2022 /
 
Nem is szigetüzem kell nekem. Hanem az amikor nem vagyok otthon az okos/távvezérelt dolgokat ellása(bojler, szivattyú, klima stb) és a hűtőket. Ha sikerülne olyan invertert találni ami megfelelő szabályszerű nekem is az év nagy részében nem kellene döglődni a melegtől itthon is és nem azért járnék el dolgozni hogy a villanyt fizessem.
Miért is nyírnám ki? Azért mert ha 2000w igény van ebből 1000 és 1500w között ugrál a teljesítmény az inverterből a többit meg automatán a hálózatból pótolja? Itt nem a szigetüzem a lényeg hanem az hogy ha süt a nap nekem nyáron a klíma tegye a dolgát. Bár az inverter alkalmas arra is még akkor is ha nincs rákötve aksi és csak napelem áll rendelkezésre.
Valamit nagyon félre értettél. Az inverter közvetlenül be van építve a hálózatba. Azon keresztül kap minden áramot a lakásban. Még akkor is ha nincs se napelem se aksi rajta. Ezért van sorba kötve. Ezek az inverterek amikor megjön a terhelés első körben a külső hálózatot terhelik le majd kb 5-6 másodperc elteltével ráterheli a napelemre/aksira.
Viszont ha elmegy a villany átáll szigetüzem módra. Itt is szinusz van a konnektorban. Ha van elég napfény onnan veszi az áramot és tölti az aksikat. Majd ahogy fogy a napelem teljesítménye úgy veszik ki az aksiból is.

Amiről te beszélsz hogy x ideig nem tölthet vissza itt nem áll fent. Alapból az inverter NEM tölt vissza. A visszatöltős inverternél tényleg van ilyen hogy késleltetés. De az tényleg igaz hogy szinkronizál a hálózathoz mikor visszatér az eon áram.

Ge Lee ez az én nagy bajom mindenhol falakba ütközök hiába az eon embere vagy napelem cég amit hívok nem foglakozik ilyennel. 30+ telefonáláson vagyok túl. Ezért marad a nem hivatalos de legalább tegyük biztonságosabbá a dolgot elv. Szürke zóna.


Kiválasztott inverter müködési rajza
A hozzászólás módosítva: Dec 2, 2022
(#) Ge Lee válasza Atis57 hozzászólására (») Dec 2, 2022 / 1
 
Többször, több ahhoz hasonló ábra lett már ide betéve. Szerinted megnézte? Vagy érti? Nem, helyette szajkózza a hülyeséget... Nyilvánvaló, hogy a két típusú inverternek semmi köze egymáshoz, teljesen máshogy működnek, mivel teljesen más a felhasználásuk módja is. Nem értem, mit lehet ezen nem érteni.
(#) Ge Lee válasza antikzsolt hozzászólására (») Dec 2, 2022 /
 
Ha nem felejtem el holnap adok egy telefonszámot, épp ma beszéltem az illetővel, lehet hogy tud segíteni a problémádon mert telepítéssel is foglalkozik (csak sajna pesti). Ehhez meg ugye a szolgáltató sem kell, hagyd is őket a fenébe.
(#) Massawa válasza antikzsolt hozzászólására (») Dec 2, 2022 /
 
Na látom, hogy meg a terminologia sem világos. Az nem sorba van kötve ( lásd Atis kolléga rajzát a kapcsolok nélkül) hanem párhuzamosan a hálozattal, és az inverter nyomja a belsö hálozatra az napelem energiáját. Ha az nem elég, akkor a hálozat veszi át ezt a szerepet. Ez majdnem azonos a visszatáplálos rendszerrel ( bekötésben azonos, csak némi kiegészitö és más villanyora kell). A tied valoszinüleg leáll, ha nem tud elég energiát biztositani.
Tudtommal semilyen inverteren nem megy át a hálozat ( az extra gond lenne) mindegyik párhuzamosan csatlakozik az ora utáni hálozati részhez.
A többi meg ott van a kapcsolási rajzon.
(#) antikzsolt válasza Ge Lee hozzászólására (») Dec 2, 2022 /
 
Köszi előre is. Sajnos nem hagyhatom ki a szolgáltatót. Bejelentés köteles a napelem de esetemben nem engedélyköteles. Esetleges oltási munkálatok miatt nehogy meglepi legyen a tűzoltóságnak hogy táncolnak. De mint kivitelező a közelembe sem jöhetnek.
(#) antikzsolt válasza Massawa hozzászólására (») Dec 2, 2022 /
 
Akkor kérlek magyarázd el miért áll le a fogyasztó ami túlterheli az invertert de a hálózat meg vígan elbírná? Ilyen esetben nem soros kötés van?
(#) compozit válasza dB_Thunder hozzászólására (») Dec 2, 2022 /
 
Pedig nem annyival bonyolultabb, meg nem kell hozzá annyival több anyag. Egyszer kell jól kitalálni és már mehet is a gyártás. Én inkább ott látom a problémát, hogy ha valami 5 %-kal olcsóbb, akkor az emberek inkább azt veszik meg. Egy komolyabb szerkezetből nem vesznek meg annyit, kisebb a termelés belőle, nyilván magasabb is lesz az ár. Egy ilyen inverterhez alig kell több apró alkatrész, az nem is drága. A panelbeültetést meg automata csinálja. A kimenetre kell egy kondi, mert ugye fojtótekercs van a csak visszatáplálósban is. Minden a gyártott darabszám függvénye.
(#) Massawa válasza antikzsolt hozzászólására (») Dec 2, 2022 /
 
Azt mi honnan tudjuk milyen egetverö konstrukcio az invertered?
(#) Atis57 válasza antikzsolt hozzászólására (») Dec 2, 2022 /
 
Szia Antikzsolt !

Ezt a YT videót érdemes lenne megnézned! A részletek igencsak meglepőek!

https://www.youtube.com/watch?v=Lm54G7krQ0E
(#) compozit válasza Atis57 hozzászólására (») Dec 2, 2022 /
 
7 milla feletti költség? És még csak le sem kötheti magát a szolgáltatóról... Akkor inkább egy dizelgenerátor valami olajtárolóval a kert végében, akár a földbe ásva. Az legalább tényleg önellátó.

Ahogy én látom, egy ilyen rendszer ( vagy még egy kisebb is ) csak a gazdagok játéka. Ez egy hobby... Ebből a 7 millából hány évig lehet fizetni a villanyszámlát? És nincsenek problémák, ami elromlik, azt fillérekért javítják, stb.
(#) Atis57 válasza compozit hozzászólására (») Dec 2, 2022 /
 
Szia!
Ezen úrnak van még pár videója. S nemcsak az előnyeit szokta kidomboritani

Ha aggregátoros áramfejlesztőt használsz PB gázpalackal (egyenlőre olcsób mint az olaj/benzin )
Akkor lehet olcsóbban kijönni mint a szigetüzemű napelem.
Nálam 180-200Ft/kWh játszik. Tehát hülye lennék az áramszolgáltatótól venni még 70Ft/kWh-ért is.
(#) Atis57 válasza Massawa hozzászólására (») Dec 2, 2022 /
 
Szia! -nem neked akartam --Antikzsoltnak!

Azt az átkapcsolót nem ragoznám tovább --itt egy gyári;

fruugo.hu/fotovoltaikus-napenergia-ats-automatikus-atviteli-kapcsolo-63a/p-102456728-215942987?

Az 24 000+ Posta
A hozzászólás módosítva: Dec 2, 2022
(#) compozit válasza Atis57 hozzászólására (») Dec 2, 2022 /
 
Most akkor azt mondod, hogy a 7 milla ellenére olcsóbb hosszú távon ez a szigetüzemű izé, mint egy aggregátor? Milyen hosszú távon? Bocs, de nem értem.
(#) Atis57 válasza compozit hozzászólására (») Dec 3, 2022 /
 
Szia!
Sajna pont forditva. napelem x......7 milla. ---180..200Ft/kWh
aggregátor 0,3..0,5 milla.---120--160 Ft/kWh

Ha egy tartályban felfogod a hulladékhőt(melegviz,padlófűtés )akkor még lejjebb mehet az Ft/kWh.

Az olcsóbb szigetüzemű napelemek pont az akku amortizáció miatt drágulnak ,s 10-15 év alatt ez már jelentős tétel.
Esetemben 4X cseréltem akkukat.(mert még nem lehetett kapni a Li-xx változatot ) Most meg már van csak, elég drága .
(#) Ge Lee válasza Atis57 hozzászólására (») Dec 3, 2022 /
 
Ezt a mondatodat háromszor olvastam el hogy hátha félreértek valamit.
Idézet:
„Nálam 180-200Ft/kWh játszik. Tehát hülye lennék az áramszolgáltatótól venni még 70Ft/kWh-ért is.”
Tehát ha jól értem, hülye lennél megvenni a szolgáltatótól 70Ft-ért a villanyt, inkább előállítod magadnak 200Ft-ért?
(#) Atis57 válasza Ge Lee hozzászólására (») Dec 3, 2022 /
 
Szia!
Igen! --mert ez már "ingyen van." (ennyiért?)
(#) GPeti1977 hozzászólása Dec 3, 2022 /
 
A sziget üzem nem térül meg, de ne ezt nézzük, mint ahogy most benzint sem lehet kapni, lehet kitalálják hogy áram sem legyen mindig
(#) Ge Lee válasza Atis57 hozzászólására (») Dec 4, 2022 /
 
Végülis, a rezsinövelés is egy opció. Pláne ha még nem is teljesen zökkenőmentes.
(#) kameleon2 válasza Elektro.on hozzászólására (») Dec 5, 2022 /
 
Olvass el pár energetikai méretezésről szóló szakkönyvet is. Teljesen feleslegesen gebed a barátod, mert nyugalmi helyzetben is 300W hőt termel . Ha komoly fizikai teljesítményt végez, például sportol, akkor akár 2kW hő leadásár is képes. Úgyhogy ezt az energiát generátorba tölteni kevésbé hatékony, mintha pusztán csak a saját hőjét használná ki alaposan. Ezért bolondulnak meg a bevásárlóközpontok és sportcsarnokok rendszerei, ha betódul pár ezer ember. Ráadásul ide-oda mozognak épületen belül, ki gyorsabban, ki lassabban...
(#) kameleon2 válasza compozit hozzászólására (») Dec 5, 2022 /
 
Van benzin a kúton? Nincs. Akkor ezért.
(#) Elektro.on válasza kameleon2 hozzászólására (») Dec 5, 2022 /
 
Szia!
Ezt a válaszod most nem értem miért és mire kaptam.
(#) luluzulu hozzászólása Dec 9, 2022 /
 
Sziasztok!

Lehet e közösíteni a nullákat szigetüzem esetén? Az inverter ugye tud by-pass módban működni akkor feltételezem relével átt vált és kész. Addig ugye nem kellene hogy probléma legyen a nullával, ha viszont elmegy a hálózat akkor az a relé elenged és megint csak nem kellene baj legyen. Vagy minden féle képen jobb-muszáj lenne a nullát is külön vezetni azokhoz a fogyasztókhoz amik UPS-on vannak?

Untitled.png
    
(#) proba válasza luluzulu hozzászólására (») Dec 9, 2022 /
 
Lehet nem muszáj, de a hálózat átláthatósága megkívánná. A pl egy FI relé sem tudom mit lép az összevissza nullára. Ha meg 3 fázisod van, akkor a magad nyugalma érdekében, végképp nem keverném.
(#) Atis57 válasza luluzulu hozzászólására (») Dec 9, 2022 /
 
Szia!

Lehetne közösitett is --működik úgy is.

Viszont a Szabványban meg az Áramszolgáltatók előirásaiban a LEVÁLASZTÁS szó szerepel.
Tehát minden sarkoni kikapcsolás. 1f esetén a 2P 3f esetén a 4P.
(#) dB_Thunder válasza luluzulu hozzászólására (») Dec 10, 2022 /
 
Idézet:
„akkor feltételezem relével átt vált és kész.”

Ez koránt sem biztos!!

Idézet:
„Lehet e közösíteni a nullákat szigetüzem esetén?”

Garantáltan TILOS!!
(#) hadhazik hozzászólása Dec 30, 2022 /
 
Sziasztok!
Jelenleg a lakás 3 alkörre van vezetékelve, az egyikre van az inverter A/C kimeti fázisa rákötve, Growatt 3600 MTL-S, visszatáplálós rendszer, még éves szaldó.
Nyilván az elszámolás változása esetén minél nagyobb arányú helyben fogyasztás lenne a kedvező.
A kimenet átkötése a körök elosztása elé, közvetlenül az ad-vesz mérő biztosítéka után javítana az arányon?
(#) antikzsolt válasza hadhazik hozzászólására (») Dec 30, 2022 /
 
Mivelhogy a visszatöltött kw után is kell rendszer-használati díjakat fizetni én invertert cserélnék és egy minimális aksira fizetnék be. hibrid off gird inverter. Ezen felül még ha jól tudom le is kell adózni. Valahogy nem éri meg a visszatöltögetés. Csak az a legnagyobb baj az ijen inverterekkel hogy egy sincs engedélyezve magyarban.
(#) hadhazik válasza antikzsolt hozzászólására (») Dec 30, 2022 /
 
Az inverter csere után az új invertert engedélyeztetni kellene, + csak 2,5 kW-os lehet, amúgy a régi kinek kellene, még bukóval is...
Egyenlőre a nagyobb helyben fogyasztás a cél.
Következő: »»   187 / 235
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem