Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kapcsolóüzemű táp 230V-ról
 
Témaindító: cimopata, idő: Szept 13, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   772 / 778
(#) Imti válasza Travolta hozzászólására (») Nov 16, 2022 /
 
Igen közben rájöttem, hogy rosszul emlékeztem,de ez részletkérdés, mert az eredetit kéne kitalálni mi lehet azóta kicsit jobban beleástam magam. 1 es láb (+5V), 2 es out.(ez megy SG3525 10 es lábára), 5ös out (FAN), 6 os in (Akkufesz ) 7 es in (NTC) 8as (test). erős a gyanúm,hogy valami felprogramozott dolog lehet
(#) DJ Tacki válasza Imti hozzászólására (») Nov 17, 2022 /
 
A teteje le van csiszolva, vagy gyárilag nincs rajta semmi? A programozható mikrovezérlő mellett esetleg ASIC is lehet, pláne ha gyárilag nincs rajta jelölés.
(#) pajesz66 hozzászólása Nov 27, 2022 /
 
Sziasztok!

Szeretnék építeni egy 5V/40A körüli tápegységet. Hogy lehet a szekunder tekercset ilyen magas áramra elkészíteni? A teljesítmény nem túl nagy, de az áram....

Esetleg még az jönne szóba, hogy két PC tápegységet paárhuzamosítani... Ez lehetséges?
A hozzászólás módosítva: Nov 27, 2022
(#) ferci válasza pajesz66 hozzászólására (») Nov 27, 2022 /
 
Szia!

Elvileg lebontasz egy 300 wattos pc-táp trafót és csak az 5 voltos rendszert tekered újra, dupla sodrattal - vagy ha tudsz szerezni passzoló alakú és keresztmetszetű vörösréz lemezt.
Sok trafón ilyen a szekunder.
Az egyenirányításhoz célszerű párhuzamosítani 2 régi diódát, ha nincs egyben nagyobb schottkyd.
(#) pajesz66 válasza ferci hozzászólására (») Nov 27, 2022 /
 
Szia Ferci!

Ez nekem is eszembe jutott, de mikor visszaépítem a trafót akkor nem fog hiányozni a tápegységnek a 12V-os rész? Nem mér vissza innen semmit? (nem ismerem a PC tápok lelkivilágát...)
(#) ferci válasza pajesz66 hozzászólására (») Nov 27, 2022 /
 
Ha bele akarsz nyúlni, akkor tanulmányozd csak.. - vannak itt átalakítós rajzok, keresd meg a 12 volt érzékelő részt és korrigálj, hogy ne kelljen az a kör.
(#) pipi válasza pajesz66 hozzászólására (») Nov 27, 2022 /
 
Nem minden PC táp átalakítása "egyszerű", vannak olyan chippel szereltek amik erősen macerásak...
(#) tiggersoft válasza pajesz66 hozzászólására (») Nov 27, 2022 /
 
Ne küzdj vele, hacsak nem építés öröme(és bánata) vonz... Van 2db ilyen tápom. Ha érdekel keress privátban.
(#) erbe válasza pajesz66 hozzászólására (») Nov 27, 2022 /
 
Keress olyan tápot, ami tud ennyit. Bár mostanában már nem divat az 5 V-ot nyomni, inkább 12 V-on adnak 25-32 A-t. De ha egy ilyent át tudsz alakítani, az 5 V-os tekercse akár 50 A-rel is terhelhető, csak megfelelő diódák kellenek hozzá.
Nekem több olyan régebbi van, aminek az 5 V 30 A-es, a 3,3 V 18 A-es, a 12 V meg 8 A-es. Ez már bőven elég, mert az 5 V-os tekercsrészen mindegyik feszültséghez tartozó áram átfolyik. A diódákat kell nagyobbra cserélni és a fesz. ellenőrzést átállítani.
(#) pajesz66 válasza erbe hozzászólására (») Nov 28, 2022 /
 
van néhány régebbi PC tápom, megnézem őket....
(#) szendi001 hozzászólása Dec 16, 2022 /
 
Sziasztok! Rendeltem 5 nyákot ehhez a megosztott projekthez. Elvileg 300 Watt 2x35 Volt. Bővebben: Link. Az igazság az hogy egyszer csináltam egy fly backet, illetve itt a fórumon volt fent egy szimmetrikus táp. Ebben csak annyi tetszett meg, hogy kész volt a nyák...Januárra érkezik. Nem tudom ki mit épít de a linkek között egyébként van 800 wattos verzió is.
(#) tompower válasza szendi001 hozzászólására (») Dec 16, 2022 /
 
Szia! Csak felületesen ránézve nekem gyanús a primer és szekunder oldali vezetősávok között a clearence távolság, óvatosan vele! Illetve lehet, hogy szerencséd lesz, de rendelj mellé egy zsák IR-t is, ugyanis csak a belső zenerére van bízva a tápja, így egy részről fűteni fog mindig az előtétje és szerintem az IC is (a FETekkel együtt) sűrűn emeli majd kalapját.
(#) pipi válasza szendi001 hozzászólására (») Dec 16, 2022 /
 
Hali!
Nekem az nem tetszik benne hogy a kimeneti feszről semmilyen visszacsatolást nem látok...
Na nem mintha nagyon értenék hozzá...
(#) Skori válasza szendi001 hozzászólására (») Dec 16, 2022 /
 
Ez a táp nem egy jó konstrukció (sőt inkább hibás konstrukciónak mondanám). Jobb lett volna először kérdezni, és csak utána rendelni - de nem ezt. Az IR ic tápmegoldása hulladék, és nincs korrekt túláramvédelem sem a tápban. Ha véletlenül rövidre zárod akkor valószínűleg pukk...
A hozzászólás módosítva: Dec 16, 2022
(#) szendi001 válasza Skori hozzászólására (») Dec 19, 2022 /
 
Sziasztok! Valójában becsatoltam nyolc egyéb projekt mellé. Körbejárhattam volna a kérdést, de így szép az élet. Volt fönt megosztva több nyák is terv is, biztosan van jobb is. Kérdés, hogy melyik kapcsolást tartjátok a legjobbnak, és megnézem abból mit lehet implementálni erre. A belső Zener mellé fel tudok tenni egy külsőt, ha segít a kockázatok csökkentésében. Az ellenállás fűt, de engem kevésbé zavar. Van pár mini dugasztáp pcb-m is, szóval az ellenállás helyére tudok tenni mini tápot, elférni elfér. Ami a fenti 3 megjegyzésből legérdekesebb kérdés, hogy áramkorlátot, hogyan lehetne felapplikálni rá lényeges vésés nélkül. Köszi a hozzászólásokat!
(#) szendi001 válasza szendi001 hozzászólására (») Dec 19, 2022 /
 
Bővebben: Link Kb ez járt a fejemben amikor a a rendelés gombot nyomtam.
(#) szendi001 válasza szendi001 hozzászólására (») Dec 19, 2022 /
 
Bővebben: Link Amennyire látom ezen a táp és az áramkorlát is meg van oldva. Szerintem ez a nyák is fent van PCBWAY-en, csak akkor nem jártam jól körbe a kérdést.
(#) szendi001 hozzászólása Dec 21, 2022 /
 
A fenti hozzászólások alapján nekiálltam érdemben olvasgatni. Amennyire már a fórum elején kiveséztétek Cimopata tápja elég jó megoldás. Meg van oldva az IC tápja és áramváltóval az áramkorlát is. Nos az általam rendelt nyákra ez már körülményesen építhető fel, bár valószínű nem lehetetlen. Bővebben: Link Eszembe jutott még két dolog. Kérdés, ha kisebb magot használok, a rövidzárlati áramot esetleg elviseli-e egy nagyobb FET. Elé teszek egy 300mA körüli gyors biztit és megnézem mit csinál 100 Wattos kivitelben. Az igazság az, hogy eddig egy Flybacket építettem, rendeléskor a gyorsaság elvitte a tartalmat. Köszönöm a tájékoztatást!

Érdekes, hogy mások sönt ellenállással oldották meg az áramkorlát kérdését.
A hozzászólás módosítva: Dec 21, 2022
(#) Lamprologus hozzászólása Dec 31, 2022 /
 
Az alábbi rajzon lévő monitor tápot próbálom javítani.

Elfüstölt alkatrész nem látszik. A greatz utáni nagy kondi kapacitása is megvan, de a kimeneteken nincs feszültség.

Jól gondolom, hogy ez a táp folyamatosan megy, a bekapcsoló gomb valahol később kapcsolja a többi áramkört?
(#) ferci válasza Lamprologus hozzászólására (») Dec 31, 2022 /
 
Első esetben ne a kapacitását mérd meg, hanem van-e rajta kb. 320 volt DC.
(#) Lamprologus válasza ferci hozzászólására (») Dec 31, 2022 /
 
Bocsi! Nem írtam, de természetesen mértem a feszt, és rendben van!
(#) ferci válasza Lamprologus hozzászólására (») Dec 31, 2022 /
 
Akkor az IC902 optó környékén nézelődj, ill. a 902-es csatlaozónál az 1. láb ON/OFF hová megy, stb...
LD7575 8. lábán van-e feszültség, végülis arról indul be az ic.
Utána megjön a 6. lábon a segédtáp fesz, ha addig jó...
A hozzászólás módosítva: Dec 31, 2022
(#) szendi001 válasza szendi001 hozzászólására (») Jan 4, 2023 /
 
Sziasztok! Ma megjött a nyák. Nyilván mivel adottság... meg kellene próbálni csinálni vele valami értelmeset, amitől javul a védelmi része. Megnéztem a tápellátást, és van külső 15 Voltos Zenernek helye a panelon is. A FET ek Gate jéhez állítva be tudok tenni ellenállást. Trafó kérdése, de a segéd tápot egy vezetékkel meg lehetne oldani. Eddig nem kell barmolni semmit a nyákon. Az áramkorlát a kérdés. Itt két megoldás látszik, az egyik az áramváltós tekercs, a másik egy segéd panelen egy ejtő ellenállásos verzió. Van egy olyan nyák amit a gyárban kicsit odavertek. Ez lesz a próbadarab.
(#) szendi001 hozzászólása Jan 15, 2023 /
 
Sziasztok! Így áll az ügy. Egyelőre a segédtáp sztorit kihagyom. Az áram korlátot próbálom megoldani, áramváltó segítségével. A nyák egyébként több helyen hagy kívánni valót maga után távolságokat tekintve. Azon gondolkodtam, hogy nem lehetne-e primer áramkorlátot elé tenni pl egy tranzisztorral. 800 mA körül tudna 200 wattot. Alternatíva az áramváltó, illetve további alternatíva a sönt. Őszinte leszek, ami még bevillant, hogy a pufferek után beteszek egy gyors biztit. Szekunder rövidzár esetén ezt elvileg kiveri és a Fet túléli. Gyanítom a primer bizti nem véd, mert a pufferben annyi a menkü, hogy FET elszáll. A héten kiderül melyik rövidzár mennyibe kerül a FET es boltban.

Meleg vizes főzéssel nekem 20 perc után sem jönnek szét a trafók... van jobb ötlet? 150 fokos sütő?
A hozzászólás módosítva: Jan 15, 2023
(#) ferci válasza szendi001 hozzászólására (») Jan 16, 2023 /
 
Szia!
Nem nézem vissza, milyen trafót akarsz szétszedni.
Amik nálam szétjöttek ( több fajta is ), többszörös, sacc 10 perces forróvizes fürdő és természetes kihűlés után már megmozdultak. Közben a lakkozásokat, festékeket teljesen ki kell kaparni.
Ha már a cséve cseppet mozdítható, akkor már reménykedhetsz.
A 150 fokot felejtsd el, mert tuti, szét fog repedni - néhány még a 90 fokos vizet se bítja ki.
(#) granpa válasza ferci hozzászólására (») Jan 16, 2023 /
 
A kihűlés után széthúzás nálam nem jött be. Azon melegében, kesztyűvel fogva szétjön a legtöbb. Persze van, amit többször kell melegíteni.
(#) ferci válasza granpa hozzászólására (») Jan 16, 2023 /
 
A kihűlést nem 25 fokra értettem - sacc 90 >>> 40-45 ...
Ott jön a lakk kapirgálás szikével és friss forró fürdő, ha nem tetszik neki a kesztyűs kéz..
(#) szendi001 válasza ferci hozzászólására (») Jan 16, 2023 /
 
Sziasztok! Mindenkinek köszönöm a tanácsokat. Eddig zömében fénycső inverterből származó kis méretű trafókat akartam szétszedni. Kis flyback lett volna a projekt. Ezek törtek... Főztem, olajban sütöttem, hűtöttem. Aztán a vége az lett, hogy a sok darabszám győzött és lett vas. Most hétvégén vettem a méhben 6-8 PC tápot. Ebből akarom kihalászni a fentihez való trafót. Gondoltam laza csatolású gyűrűs magban is, de annak anyagában tanácstalan vagyok. A másik problémám, hogy bár a legjobb sárga szalag adatlapja megvan, beszerzési forrást nem tudok. Értelmes minőségű trafókat akarok tekerni.

A táphoz a megjegyzés: Az áramváltó gyűrű elfér a nyákon, Kerestem neki helyet. A cikkek között az IR verziójú tápnál egy MOSFET van ami túláramnál letöri a 3as lábon a feszt. Ennek a típusa kritikus?
A hozzászólás módosítva: Jan 16, 2023
(#) jimmi12 hozzászólása Jan 17, 2023 /
 
Sziasztok, egy kapcsolóüzemű táp átalakításával kapcsolatban kérnék segítséget. A vezérlő IC típusa sajnos nem beazonosítható, ki van öntve valami fehér szilikonszerű anyaggal. A táp tökéletesen működik, csak kicsit magas a kimeneti feszültség ami 30V. Ezt szeretném 24-25V-ra csökkenteni. A csatolt képen visszarajzoltam az optocsatolós részt, a zener diódát nem sikerült beazonosítanom, de 24V mérhető rajta. Az ellenállások értékének módosításával tudom csökkenteni a kimeneti feszültséget?
(#) szendi001 válasza jimmi12 hozzászólására (») Jan 17, 2023 /
 
Szia! Az Zenert cseréld ki kisebbre. Az ellenállás maradhat. Először próbáld meg 18 voltossal. Ha alacsony a kimeneti fesz sorba lehet vele kötni egy két sima diódát.
Következő: »»   772 / 778
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem