Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » LED-es világítás

Témaindító: xodak, idő: Aug 6, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   170 / 181
(#) Manó válasza erbe hozzászólására (») Jan 7, 2023 /

Az átalakító linkje nem működik. Olyan mintha ez az átalakító itthon nem lenne elérhető. Sőt foglalatot sem találok.
(#) Gafly válasza Manó hozzászólására (») Jan 7, 2023 /

Az átalakítót hirdető cég honlapja nem létezik.

Hátha ez jobb.
A hozzászólás módosítva: Jan 7, 2023
(#) Manó válasza Gafly hozzászólására (») Jan 7, 2023 /

Köszi. A link működik, de nekem angol rendszerű égőim vannak, amiket normál E27es foglalatba szeretnék csatlakoztatni.
(#) Gafly válasza Manó hozzászólására (») Jan 7, 2023 /

Van olyan is, csakhát...
(#) Manó válasza Gafly hozzászólására (») Jan 7, 2023 /

Hát… lassan egy okos lámpa ára.

Köszi, hogy időt szántál a keresésre. Akkor marad Kína és a várakozás.
(#) hzoli2 hozzászólása Jan 29, 2023 /

Sziasztok , egy kérdésem lenne led reflektor ügyben , van egy vtac VT-4933 tipusú 30W-os reflektorom , ami megadta magát , tudom , hogy nem olyan drága dolog , lehet újat is venni, de már csak a kíváncsiság miatt is érdekelne , hogy hogyan lehetne életre kelteni . Szétszedtem 1db led purcant ki benne , mellékeltem képet is , már kísérletezgettem vele és a driver az jó , csak a led purcant ki , ha rövidre zárom a forrasztásnál a led helyén , akkor a többi led megy , persze biztos hogy több kakaót kap mint kellene , ezért csak egy pillanatra zártam össze , be forrasztottam egy diódát , azzal is ment. Azért jó lenne valami oda illő cuccot beletenni , amitől még egy évig elmenne talán. Nem baj , ha a hibás led helyén egy ellenállás lenne vagy sima dióda . Milyen értékű ellenállást vagy diódát tegyek a hiányzó led helyére , amelytől nem kap több feszt és áramot a többi led?
(#) ferci válasza hzoli2 hozzászólására (») Jan 29, 2023 / 1

Simán befér oda pl. 4-5 db sorbakötött smd dióda, min fél amperes a legsilányabb fajtából.
Olyan formára gondolok, mint az SS310, de nem muszáj schottky.
Kis helyen elférnek, a rossz led "köré".
Ellenállást ne tegyél inkább.
A hozzászólás módosítva: Jan 29, 2023
(#) antikzsolt válasza hzoli2 hozzászólására (») Jan 29, 2023 / 1

Van pár furcsaság a képen bejelöltem.
Az a repedés valószínűleg forró pontra utal. Ezen velül pár alkatrészt is bejelöltem mintha kapott volna már az élettől rendesen. Vagy talán kép hiba?

lll.png

(#) uniman válasza hzoli2 hozzászólására (») Jan 29, 2023 / 1

Megszámolhatnád...mintha 3 db chip lenne 1 smd LED tokban...
(#) antiktelefon válasza hzoli2 hozzászólására (») Jan 29, 2023 / 1

Ez leválasztott tápegység? Ha nem, akkor ne használd, mert az alu nyák szigetelése sérült.
Ha az összes led sorosan van kötve, átkötheted simán.
(#) hzoli2 válasza antikzsolt hozzászólására (») Jan 30, 2023 /

Megoldható lehetne egy darab diódával is? nem kell smd , elfér a normál dióda is , csak milyen típus lenne jó?, mert túl picikék az smd dolgok , akár normál diódából is elférne több darab , de jó lenne , ha 1db -al megoldható lenne. Normál diódából van itthon izmosabb is pl. 1N5408
(#) hzoli2 válasza antikzsolt hozzászólására (») Jan 30, 2023 /

Lehet , hogy képhiba, mert most szedtem szét , eredeti állapotban van , az elektronikai részre valami védőréteget tettek , ragasztót , vagy valami átlátszó anyagot , gondolom az esetleg lecsapódó pára miatt.
(#) hzoli2 válasza antiktelefon hozzászólására (») Jan 30, 2023 /

Nem tudom, hogy sérült e , de működik , ha rövidre zárom a led helyét , ezért valószínű,hogy sorba vannak kötve.
(#) hzoli2 válasza uniman hozzászólására (») Jan 30, 2023 /

Igen , azt én is néztem , lehet hogy párhuzamosan lehet benne több led , biztos a teljesítmény miatt tettek bele ilyen tokozású ledet.
(#) ferci válasza hzoli2 hozzászólására (») Jan 30, 2023 / 1

1 db bármilyen led elvileg nem helyettesíthető 1 db diódával a nyitófeszültségek különbözősége miatt: 3 volt kb a leden és 0.8 volt a diódán, pár tized ampernél ( mert itt nem 20-30 mA folyik ).
Nagy problémát nem okoz ugyan, mert a maradék 2.2 volt eloszlik a többi leden, de te tudod.
(#) Epu2 válasza hzoli2 hozzászólására (») Jan 30, 2023 / 1

Idézet:
„lehet hogy párhuzamosan lehet benne több led”

Nem lehet, mert áthidaláskor nem mindegyik LED világítana.
(#) uniman válasza hzoli2 hozzászólására (») Jan 30, 2023 / 1

Egy tokban a 3 ledchip sorba van kötve...azokat diódákkal kiváltani kb. 10-12 darabbal lehetne.
(#) szs válasza hzoli2 hozzászólására (») Jan 30, 2023 / 1

Így, hogy most próbából beforrasztottál egy diódát, világít a sor.

-először mérd meg valamelyik LED két sarkán, mekkora feszültség esik rajta. Írd fel.
-ezután vedd ki a próbából beforrasztott diódát, kapcsold a multid árammárásbe, és a kivett led helyén mérj áramot.
Írdd fel.

Két dolgot tudsz meg ebből:
-ha új LED-dt szeretnél, tudod, milyet kell venned (feszültség X áram -ból nemcsak a feszültségét, hanem a teljesítményét is. Szerintem 1W-os lehet talán)
--ha helyettesíteni akarod ellenállással, akkor feszültség/áramból megtudod, hány Ω-os kell, feszültségXáramból a szükséges teljesítményt.

Ha (feltételezés) jelenleg 3V feszültség esik az egyik jó LED-en, az árammérés pedig 0,25A-t mutat, akkor
3V X 0,25A = 0,75W
3V / 0,25A = 12Ω
Tehát:
-vagy veszel egy 3V 1W-os LED-et (kb az kellhet a fentebb kiszámolthoz)
-Vvagy beforrasztasz egy 12Ω/2W-os ellenállást (sohasem baj, ha nagyobb teljesítményű a pontosan kiszámoltnál)
(#) antiktelefon válasza szs hozzászólására (») Jan 30, 2023 / 1

Túlzás és indokolatlan áramgenerátor esetén a dolog.
Illetve mint írtam, ha nyitott áramgenerátorra árammérőt raksz, a.ledek jó nagy rúgást kapnak. Én átkötném, ha leválasztott tápos, ha meg nem, akkor új led panelt bele.
Mondjuk ha tényleg 3V, nem több soroa chip, akkor hűtőcsillagos 1W led megoldható, de szigetelni, rögziteni, bordán beforrasztani...
A hozzászólás módosítva: Jan 30, 2023
(#) szs válasza antiktelefon hozzászólására (») Jan 30, 2023 /

Idézet:
„ha nyitott áramgenerátorra árammérőt raksz, a.ledek jó nagy rúgást kapnak”

Szerintem ha a kiégett LED helyén mér, nem kapnak nagyobb rúgást, mint most, amikor rövidre van zárva.

Persze, ha áramgenerátor van, hát úgyis az az áram marad a soron, ha az egyik LED "dróttal" van helyettesítve, abban teljesen igazad van.
Csak luk lesz a fényben
Es az áramgenerátor fog kicsit többet lihegni.
A hozzászólás módosítva: Jan 30, 2023
(#) antiktelefon válasza szs hozzászólására (») Jan 30, 2023 / 1

Igen, de úgy kell mérni, hogy fixen bekötöd és utána kapcsolod be.
Ha csak úgy rámérsz akkor baromi nagy fesznek kéne 0 idő alatt leesnie ahhoz, hogy a ledeket ne érje rúgás.
(#) hzoli2 válasza szs hozzászólására (») Jan 30, 2023 /

Igen , az jó lenne , ha ellenállást is betehetek , de bonyolítja a dolgot , ha tényleg 3db van 1 ledben sorba kötve .
Végül is tesztelni is lehet vannak ellenállásaim , 40 ohm körülivel kezdem és ha nagyon gyengén világít , akkor megyek lejeb.
(#) uniman válasza hzoli2 hozzászólására (») Jan 31, 2023 /

Egyszerűbb LED-del pótolni... Na persze, nem árt bekészíteni a LEDekből egy marékkal, mert lehet hamarosan még több darab is "feladhatja"... Bővebben: Link
(#) ferci válasza hzoli2 hozzászólására (») Jan 31, 2023 /

Még mindig nem írtad be ( nem mérted meg ), hogy mekkora áram folyik át az egész világítótesten..
Annak sincs semmi akadálya ( mert próbáltad már ), hogy a rossz "ledet" rövidrezárva, egy másik, világító led sarkain feszültséget mérjél.
Mindjárt nem a "sötétben" tapogatóznál, hanem konkrét adatok is vannak - ezekből lehetne kiindulni.
(#) szs válasza hzoli2 hozzászólására (») Jan 31, 2023 /

Idézet:
„bonyolítja a dolgot , ha tényleg 3db van 1 ledben ”

Nem bonyolítja. Az egész egység (a 28-ból 1) ki van véve, az hogy benne hány darab volt, az semmit nem fog jelenteni most. Van 28 egységed, abból egyet akarsz kicserélni.

Ha nem akarsz mérni, csak próbálgatni, hát akkor már nem kell. Hagyd benne a rövidzárat, ami jelenleg benne van. 28/27-el dolgozik többet most az előtét (akár ellenállás, akár áramgenerátor is az). Ha a (feltételezett) 12Ω-os ellenállás helyett 40Ω-ost raksz be, hát működhet is, pláne, ha valóban áramgenerátor van, de akkor a 40Ω-on az áramgenerátorral meghatározott áram több, mint háromszoros feszültséget kelt, mint a (még mindig feltételesen) kiszámolt 12-n. 30/28-al többet dolgozik az áramgenerátor. Valószínűleg ugyanúgy bírni fogja, mint a 28/27-et, -csak semmivel nem jártunk jobban. És 40ΩX0,25A az 10V, 10V X 0,25A az 2,5W. Legalább 3W-ost kéne akkor odatenni, ha azt akarod, ne főjjön meg hamar
Két egyszerű mérés, és elég jól tudni fogod, mi kell oda.

(Ha lehet itthon kapni, én megpróbálnám -mérés után- a LED-cserét, és csak akkor helyettesítenék ellenállással, ha végképp nem tudom beforrasztani. )
A hozzászólás módosítva: Jan 31, 2023
(#) hzoli2 válasza ferci hozzászólására (») Jan 31, 2023 /

Igen, nem méricskéltem , ez igaz , de az hogy egy pillanatra rövidre zártam és egy pillanatra beletettem 1 diódát próbára ez még belefért , de tudom milyen vackok ezek , hosszabb ideig nem akarom úgy járatni , hogy rővidzárral vagy diódával , mert ez az áramgenerátoros meghajtó bármikor megadhatja magát , vagy a ledek. Az lesz a legjobb , ha beleteszek 1W os hasonló ledet , van néhány rossz panelem , amin vannak jó ledek , csak ez a belsejében lévő 3 led sorba kötve zavar engem , mert ha olyat teszek bele , ami 1W-os de nem tartalmaz a belseje 3db kisebb ledet , akkor más lesz a feszültség elosztás , lehet , hogy az áram generátor kompenzálja ezt , de nem biztos, lehet , hogy nem is fog világítani, majd kísérletezek vele, max. kidobom.
(#) ferci válasza hzoli2 hozzászólására (») Jan 31, 2023 /

Egy mérés max 5 sec.
De ha beteszel bármilyent, utána is megmérheted egy másikon a feszt, az kb. jó érték lesz.
Azt pedig már Proli007 is leírta, hogy pl. a berakottat ( ne egy jót ) az árammérő műszerrel áthidalod pár secre, látod az átfolyó áramot: a műszer lesöntöli addig, tehát kb. ugyanaz mintha megszakítanád az áramkört és úgy tennéd közbe a műszert.
Ha mindenképpen kísérletezni ( is ) akarsz, ez nem nagy ügy.
(#) szs válasza hzoli2 hozzászólására (») Jan 31, 2023 /

De miért méré nélkül akarod betenni azt az 1W-ost? Az nem kísérletezés, csak fejesugrás. Leírtam (leírtuk) hogyan mérj, leírtem, hogy számolj. Az a kísérletezés.
Az meg ne zavarjon még, hogy milyen a belseje a kiégett LED-nek, különben sem sorban lehetnek benne a chipek... Sorban a LED egységek vannak, az ki is próbáltad. Benne (azt írták neked) előfordulhat, hogy három párhuzamos van.
(#) antiktelefon válasza hzoli2 hozzászólására (») Jan 31, 2023 /

Mi lenne, ha egy percre is figyelnél arra, amit írtam.
Leválasztott tápegység van benne és kisfeszültségű? Ha nem, a sérült alu nyák miatt nem biztonságos használni.
Ha meg az összes led soros, miért ne lehetne rövidre zárni azt, arra való az áramgenerátor.
(#) erbe válasza antiktelefon hozzászólására (») Jan 31, 2023 /

A képeken látni, hogy nem leválasztott a tápegysége, hanem a hálózatról híddal egyenirányított lüktető feszültségről áramgenerátor IC-kkel hajtja. Kibírja 1 LED (csoport) rövidrezárását. Egészen a következő tönkremeneteléig.
Következő: »»   170 / 181
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem