Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Forrasztópákák - melyik miért jó
Lapozás: OK   184 / 191
(#) Bakman válasza giskard hozzászólására (») Feb 3, 2023 /
 
Mármint 4 °C-os hiszterézissel rendelkező on-off szabályzó? Azért, mert az pl. masszívan túlfűt. Az ember nem is gondolja,mennyivel jobb egy normális páka, amíg ki nem próbál egy valóban jót.

Hidegpont kompenzálás: hőelemnél van rá szükség, semmi köze a termosztáthoz.
(#) giskard válasza Alkotó hozzászólására (») Feb 3, 2023 /
 
Nem is értem mit tipródnak ezen. Fő vonalakban kell egy opa (pl. lm 358), egy 10k termisztor, meg egy BD240.
(cirka 400 ft)
(#) giskard válasza Bakman hozzászólására (») Feb 3, 2023 /
 
A 2 fok egy példa, leveheted kisebbre is. Ha a hőelem hideg pontját állandó hőmérsékleten tartod pontos lesz a mérésed (mivel a műszer hőmérséklet különbséget mér)
(#) Bakman válasza giskard hozzászólására (») Feb 3, 2023 /
 
Elhiszem, hogy vannak akiknek megfelel egy 400 Ft-os szabályzó, nincs ezzel semmi gond. Ha érezni akarod a különbséget a között és egy jó PID-es szabályzó között, ki kell próbálnod, különben soha nem fogod elhinni/megérteni, mennyivel jobb. Ezért nem érted, miért tipródnak rajta.
(#) giskard válasza Bakman hozzászólására (») Feb 3, 2023 /
 
Ezt most értelmezzék azok, akik tisztában vannak a hőelemes mérés elméletével és gyakorlatával.
A hozzászólás módosítva: Feb 3, 2023
(#) giskard hozzászólása Feb 3, 2023 /
 
Egy érdekesség: Hőelem hideg pont termosztát termosz a képen (Mátrai erőmű)
(#) Alkotó válasza giskard hozzászólására (») Feb 3, 2023 /
 
Az a baj, hogy a hidegpont hőmérsékletét nem könnyű megmérni. A tippeléssel (mondjuk egy feltételezett állandó szobahőrmérséklet alapján) is van gond, mert a hidegpontra hatással van (lehet) a páka üzemszerű melege, vagy a kézmeleg, vagy bármilyen egyéb környezeti hatás.
Mindez együtt talán érzékelteti, hogy a probléma elég összetett, éppen ezért vannak közelítő megoldások, amik különböző hibákkal igyekeznek a pontosság irányába mozdulni.
De abban nagyon egyetértek Bakmannal, hogy egy jó eszközzel való forrasztás egészen más érzés mint egy kevésbé kifinomulttal.
A hozzászólás módosítva: Feb 3, 2023
(#) giskard válasza Alkotó hozzászólására (») Feb 3, 2023 /
 
Azt hiszem te sem érted (a hőelem hőmérséklet különbséget mér).
A hidegpont hőmérsékletét nem kell megmérni, csak fix értéken tartani
Ha a hidegpont fix hőmérsékleten van akkor nincs csúszás a környezeti hőmérséklethez képest. (mit gondolsz az erőműben miért használják a fenti termoszt ?)
(#) giskard válasza Alkotó hozzászólására (») Feb 3, 2023 /
 
"az elektromotoros erő a meleg- és a hidegpont hőmérsékletének különbségétől függ."
Tehát ha a hidegpontot fix hőmérsékleten tarjuk a melegpont hőmérséklete csak a mérendő hőmérséklettel lesz arányos.
A hozzászólás módosítva: Feb 3, 2023
(#) Alkotó válasza giskard hozzászólására (») Feb 3, 2023 /
 
Azt ne zárjuk ki, hogy én nem értem, de ne is ebből induljunk ki.
Talán el tudod fogadni, hogy egy pákában elég körülményes állandó hőfokon tartani a hidegpontot (szinte lehetetlen). Viszont ha így van, akkor azért lenne jó tudni az ő hőmérsékletét, mert így lehetőség kínálkozna a szabályozás korrekciójára, aminek egy stabilabb forrasztási hőfok lehet a hozadéka.
(#) giskard válasza Alkotó hozzászólására (») Feb 3, 2023 /
 
Ne zavarj össze, a hidegpont nem a páka melegpont közelében van.
(#) Skori válasza Alkotó hozzászólására (») Feb 3, 2023 /
 
Szerintem először is meg kellene mérni, hogy egy valós páka esetében, a páka használata közben mennyit is mászik el a hőfok. Mert elméleti fejtegetésekből volt bőven, külön pákahegy mérés is, de konkrét, valós körülmények között kapott mérési eredményből már nem sok.

Engem első körben biztosan az érdekelne, hogy ténylegesen mekkora is ez a hiba amit korrigálni szeretnénk. Próbáltam is megmérni, de nem jutottam használható eredményre, úgy tűnik, hogy a mérési hiba nagyobb volt, mint a kimutatható változás. Ettől függetlenül kíváncsian várom, hogy ki mire jut a kompenzálással. A saját JBC pákám esetében ehhez "csak" át kellene rakni a panelen levő hőmérőt a "hidegpontra" - majd megmérni, hogy valóban jobb lett-e a hőmérséklet hosszú idejű stabilitása. Csakhogy ehhez kellene tudni viszonyítani az alaphelyzetben mérhető hibához, amit viszont már eleve nem tudtam megfelelően megmérni.
(#) giskard válasza Skori hozzászólására (») Feb 3, 2023 /
 
Kíváncsi lennék, 100 Celsius fölött hogy lehet hitelesíteni :
(#) Skori válasza giskard hozzászólására (») Feb 3, 2023 /
 
Pl. egy megfelelő pontosságú hőmérővel?
(#) giskard válasza Skori hozzászólására (») Feb 3, 2023 2 /
 
Mondj egy ajánlatot ami 20 000 ft alatt van. és legalább 0,1 pontosságú.
(#) giskard válasza Skori hozzászólására (») Feb 3, 2023 3 /
 
Szóval ha csak savazni akarsz ne szólj be.
(ez itt nem a sokmilliós műszerek topikja)
(#) giskard válasza Alkotó hozzászólására (») Feb 4, 2023 3 /
 
Miért szólsz bele olyan kérdésbe amihez nem értesz ?
(#) Bakman válasza giskard hozzászólására (») Feb 4, 2023 /
 
Ahhoz képest, hogy szemmel láthatóan halvány lilád sincs arról, miért jó egy normális szabályzóval ellátott forrasztópáka...
(#) Ge Lee válasza Skori hozzászólására (») Feb 4, 2023 /
 
Mutattam 3 oldallal ezelőtt hogy én hogy mértem, ugyanazt kell megismételned csak precízebben. Kell egy kis satu vagy egy harmadik kéz amibe be van fogva a páka, a másik harmadik kézzel meg a hegyre ráteszed a hőmérő szondát. A hegy lehetőleg legyen nagy és a lapja legyen vízszintes hogy az ón ne forduljon le róla. Nálam 11 fok hőmérsékletváltozás volt fél óra után, de ugye itt nem tudni hogy ebből a 11 fokból mennyit okozott a hidegpont esetleges melegedése, és mennyit a szabályozó driftje. Ha a szabályozód olyan hogy garantáltan nulla driftje van, akkor nálad az eltérés amit mérsz az mind a hidegpont melegedéséből fog adódni.
A mérésből meg nekem logikusan következik hogy így kell mérni, a szabályozóban hiába méred a hőelem feszültségét, mert ugye éppen annak a hibáját szeretnénk mérni.
Nálam sosem megy egy páka órákat egyfolytában, de tegnap kipróbáltam hogy ment a gyári nyélben pár percet, utána kihúztam, azonnal megfogtam a hátsó végét és hideg volt. Lehet hogyha 2 óra üzem után húztam volna ki, már nem lett volna hideg.
(#) tothbela válasza tothbela hozzászólására (») Feb 8, 2023 /
 
Nos, a nyák terv tartalmaz egy hibát, amit csak élesztéskor vettem észre. A bemeneti Op07 erősítő invertáló én nem invertáló bemenete fel van cserélve. Szerencsére könnyen be lehet ültetni az alkatrészeket, hogy jól működjön.
Most készült el hozzá a csatlakozó, így ki is próbáltam. Bár nem tettem még be a nyélbe, csak az asztalon van gubancban. 19V-os laptop táp adja a tápfeszt, a pákahegy pedig a forrasztó ón olvadás pontja felett van valahol. Még nem tudom hol, csak hogy felette.
Igazából a hidegpont hőmérséklete miatt raktam össze, hogy tudjam mire számítsak.
A pákahegy (Hakko t12) teljes hosszának kb felénél akartam megnézni, hogy mennyire meleg. Kb eddig lesz bent a nyélben. Nos, kézzel simán meg tudom fogni, azaz annyira rossz hővezető maga a pákának ez a része, hogy nem lesz gond vele. A Solomon pákám az valóban forró a nyélen belül.
A szobában 25 C fok van, a pákahegy hosszának felénél fél óra elteltével 30 C fok. Ez még nem is a hidegpont, mert az még távolabb van. Gyanítom, hogy a hideg pontot nem is a páka, hanem a kezem fogja a nyélen keresztül melegíteni. Ha ez valóban így van, akkor lehet hogy nem is lesz hidegpont kompenzálás. Ez így nem zavaró hiba.
A hőmérsékletet higanyos hőmérővel mértem, alufólia és szilikon zsír segítségével összeillesztet gombócon keresztül.
A hozzászólás módosítva: Feb 8, 2023
(#) sdrlab válasza tothbela hozzászólására (») Feb 8, 2023 /
 
300-350C-on, főleg zárt térben(nyélben) azért sokkal rosszabb lesz a helyzet! Nekem érezhetően melegedett ekkor már, huzamosabb idő után a nyél kézben tartott vége is, így nyilván maga a hidegpontja is....
(#) tothbela válasza sdrlab hozzászólására (») Feb 8, 2023 /
 
Vélhetően így lesz, viszont sokkal jobb a helyzet, mint a Solomonnál. Ez nagyságrendekkel jobb.
(#) sdrlab válasza tothbela hozzászólására (») Feb 8, 2023 /
 
A Solomon hegye ugye véget ér a nyél kezdeténél! Tovább már csak a nyél anyaga vezeti a hőt... Viszont mivel a fűtés is közelebb kerül a Solomonnál a nyél kezdetéhez, így ott könnyebben melegszik fel a nyél is. Mérni konkrétan nem mértem, de kb 20-30C-ot melegedni fog a hidegpont a T12-nél is, huzamosabb idő után, 350C körüli hegy hőmérséklet esetén...
(#) Ge Lee válasza tothbela hozzászólására (») Feb 8, 2023 /
 
Szerintem ez az egész csak idő kérdése. Mivel a hidegpont a nyélben van, és ott már nem nagyon melegíti a fűtőszál de azért egy kevés hő csak vánszorog oda is, eltávozni viszont nem tud mert a nyél zárt, ezért minél tovább van bekapcsolva a páka elvileg annál melegebbnek kell lennie a hidegpontnak. Kérdés hogy ez hol áll meg, hol lesz egy egyensúly, és ehhez mennyi idő kell. Erre írtam én a JBC esetében, hogy nekem fél óra alatt az a 11 fok tökéletesen vállalható. Lehet hogy ez másfél óra után sokkal több lenne, de nem mértem meg, mert annyit nálam sosem megy a páka egyhuzamban. Majd egyszer lehet hogy megmérem úgy hogy megy folyamatosan mondjuk 2 órát.
Nyilván, műszakilag korrekt úgy lenne, ha 8 óra alatt sem változna semennyit, de ahhoz már tényleg kell kompenzálni.
(#) tothbela válasza sdrlab hozzászólására (») Feb 8, 2023 /
 
Mindenesetre van hely a nyélben, teszek bele egy termisztort és kivezetem a lábait. A teszt ideje alatt kontrolálhatom vele a nyél belső klímáját. Lehet, hogy a végleges verzió háromeres kábellel lesz szerelve, így csak egy termisztort kell betuszkolni a hidegpont közelébe.
(#) brazdas hozzászólása Feb 16, 2023 /
 
Sziasztok! Be akartam kalibrálni az EXTOL Indrustrial pákámat, mert gyanúm szerint nem olyan meleg mint a kijelzőn. (beszereztem egy "HANDSKIT" páka hőmérőt..) A páka manuálja szerint, mérés után finoman utána kel állítani a kalibráló potit, és újra mérni (a kijelző a célt jelzi ki, egy LED villog ha fűt) viszont nem történik semmi változás, nem befolyásolja a ki-be kapcsolást. megmértem a két szélső állásban, 200-tól 400 fokos beállításban, és egyértelműen nincs hatása. Szétszedtem a pákát, és a poti be is van kötve, a tápfeszültséget osztja le egy bemenetere. Az a gyanúm hogy a FW nem ugyan az mint a leírásban. Ha a kalibráló trimmert balszélső helyzetbe forgattam, a kijelzőn "--1" jelent meg, és ha ezután jobbra forgattam, akkor a kijelző a kalibráló poti értékét mutatta. Megörültem, mert gondoltam ez a módja, ezután beállítottam a mért értékre, de nem állt vissza az alap kijelzésre, akár meddig vártam (más kezelőszerv nincs ). Gondoltam főkpacs ki-be, de nem ugyan az mint a beállítás előtt. Olyan érzésem van mint ha nem is ehhez a pákához lenne a FW. Az logikusnak is tűnt, hogy a minimum érték indítja be a kalibrálást, de akkor mi érvényesíti? És miért nem ez szerepel a leírásában?
Találkozott már valaki ezzel a problémával?
(#) sevenhill hozzászólása Feb 18, 2023 /
 
Kedves Fórumtársak! Van egy klasszikus 75VA-es csehszlovák pisztolypákám, amit bizonyos szituációkban nagyon szeretek használni. Sajnálatos módon tönkrement a mikrokapcsolója, javíthatatlan. Nézegettem netes alkatrész kereskedésekben esetleges helyettesítőt, de nem találok. A pozicionáló furatok, és a nyomórész pozíciója kötött. Vajon ezt a mikrokapcsolót kimondottan a pákához gyártják, vagy esetleg mégis egy szabványt követ, csak én nem találom? Tud-e valaki erre megoldást, esetleg valahonnan beszerzési forrást? Köszönöm!

DSCF5246.JPG
    
(#) Massawa válasza sevenhill hozzászólására (») Feb 18, 2023 /
 
A pákához gyártják. De csinálsz egy kb 2-3 mm vatag müanyaglapbol egy tartoelemet ( ugyanolyat mint az eredeti kapcsolo doboza a lyukakkal. Arra szerelhetsz bármilyen mikrokapcsolot. ( egyszerübb mint a dobozba szerelni) és az berakhatod a pákába az eredeti helyett..
A hozzászólás módosítva: Feb 18, 2023
(#) tbarath válasza brazdas hozzászólására (») Feb 18, 2023 /
 
Vagy az állomás rossz, vagy a páka, vagy a műszer. Millió oka lehet, viszont érdemi infót nem adtál semmiről, az extol és a handskit is olyan "brand", amit millió kínai termékre rászitáznak. Ennyi infó nem visz előre
(#) brazdas válasza tbarath hozzászólására (») Feb 19, 2023 /
 
A páka EXTOL INDUSTRIAL 8794520. (www.extol.eu)
A páka-hőmérő HANDSKIT FG-100. (aliexpress)
Beszéltem a forgalmazóval, szerintük lehet hogy meghibásodott, még garanciális, vissza kel küldeni kicserélik..
Szerintem soha nem is lehetett kalibrálni, találtam is ilyen bejegyzést.
A diagram a kijelzett , és a mért értéket ábrázolja, láthatóan nagy az eltérés, ezért is akartam kalibrálni.
Csupán azt akartam tudni, hogy találkozott e valaki ezzel?
Következő: »»   184 / 191
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem