Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » VF3 - 6 végerősítő

Témaindító: isamisa, idő: Nov 20, 2006
Lapozás: OK   22 / 72
(#) zoly15 válasza pixels hozzászólására (») Ápr 19, 2008 /

Az elko miatt gerjed?
Azt meg hogy? A kapcsiban is elko van :yes:
Akkor lehet hogy nekem is a bemeneti elko miatt gerjed?
Bővebben: Link

üdv!
(#) pixels válasza zoly15 hozzászólására (») Ápr 21, 2008 /

Üdv! Szerintrem amiatt is lehet... Én úgy jöttem rá, hogy ha a kezemmel megfogtam az elkót, akkor megszűnt a búgás. Az elkkóval még akkor gerjedt a legjobban, ha a bemenet nem volt bedugva sehová, csak úgy lógott a levegőben. Miután tantált raktam bele rögtön megszűnt a gerjedés, és semmi alapzaja nincs a cuccnak. (még "lógó" bemenettel sem) A visszacsatolásnál is kicseréltem az elkót tantálra.
(#) punkkazy hozzászólása Jún 19, 2008 /

Üdv!
Gondom akadt a trafómmal. A szekunderről 2x14.7VAC jön le 219V primer fesz mellett. Ezzel ott a bibi, hogy ez egyenirányítva 20.3VDC lesz(lemértem). Ha mindkét oldalt leterhelem egy 100Ohmos ellenállással, akkor a fesz 18.6V-ra csökken. Egy KBU6J-t és 4x4700µF-ot használok egyenirányításra. A kérdés: a VF3 kibírja-e ezt a feszt? Gondolom az IC nem. Valami megoldás? (trafót nem szeretnék cserélni)
(#) pixels válasza punkkazy hozzászólására (») Jún 20, 2008 /

Berakhatsz egy-egy plusz diódát a tápegység kimenetei meg a vf3 tápbemenetei közé. A diódákon esik 0.7V, így a tápfeszültség, amit a vf3 kap, kevesebb lesz 20V-nál. Amugy lehet hogy nem kell semmit sem csinálnod, hiszen a vf3 kb 80-100mA-t vesz fel nyugalmi helyzetben, ami kb 200-250 ohm os terhelést jelent a trafónak. Meg kell nézni, hogy 250 ohmnál a trafó kimenete 20V alá esik-e. De ennek ellenére ajánlom a plusz diódát, mert ha a hálózaton jön egy "löket", azt a trafó szekunder oldalán való feszültségemelkedéssel jár, ami tönkreteheti a végfokot. Helyenként a 240V-ot is megközelíti a fázis feszültség.
(#) punkkazy válasza pixels hozzászólására (») Jún 20, 2008 /

Kössz, ebből dióa lesz, bár az NE5534 adatlapja szerint +-22V-otk épes elviselni. 240V-os primer fesz esetén 22.24 VAC jön le, ami már sok...Akkor dióda. Vagy zenerek az ICnek.
(#) pixels válasza punkkazy hozzászólására (») Jún 20, 2008 /

Végülis méricskélni lehet. Még elfelejtettem, hogy az ic tápkörében amugy is van egy dióda, az ugye 0.7V és még a vele sorba kötött ellenálláson is fog esni valamennyi feszültség.

Majd foglalatba rakom az IC-t, és megmérem a feszt. Remélem minden OK lesz.
(#) pixels válasza pixels hozzászólására (») Jún 20, 2008 /

Megint én
Az erősítőm +-15V-ról megy, a nyugalmi áramot beállító potméterem 10Kohmra van állítva, a nyugalmi áram 80-100mA körül.

Végeztem pár mérést, az eredmények:

Az IC-re jutó áram kb 5mA, a feszültség 22,5V körül. Ahogy ráadom a zenét, az IC-re jutó feszültség csökken, az áramfelvétel nő. Ez érthető, hiszen az IC kimenete terhelve van, így minnél jobban ki van vezérelve, annál több áramot vesz fel, és annál több feszültség esik az ellenállásokon.

A nyugalmi áramot beállító potmétert ha teljesen feltekerem (tehát 47Kohm-ra) akkor az IC-re jutó feszültség 24,5V lett.

A szerző azt írta, hogy a FETek nyitófeszültsége 4V körüli. Én ebből arra következtetek, hogy a jól beállított erősítőn, mikor már a két fet kicsit nyit, a 470ohmos ellenállásokon és a két diódán kb 4-4V feszültség esik.
Viszont ha a nyugalmi áram nincs beállítva, akkor a feszültség esés kevesebb. ELVBEN a már beállított erősítő üzemelhet 23V-ról is. Sajnos nekem nincs itthon ilyen trafóm, nem tudok kisérletezni

Kössz, hogy megmérted. Majd összerakom, max egy IC csere kell majd. Csütörtökön kapo az alkatrészeket, remélem már csak a képeket kell róla feltöltenem!
(#) Zenner hozzászólása Júl 3, 2008 /

Sziasztok!
Én csak monóba építem meg a VF3-at
de a táp még vissza van.
A kérdésem az lenne, hogy
milyen trafót használjak?
2x14V
és olyat ami 2x14V/2A
vagy 2x14V/1A
tehát mind a két szekunder 2amperes legyen vagy csak 1?

remélem értitek mire gondolok

üdv!
(#) pixels válasza Zenner hozzászólására (») Júl 3, 2008 /

Az 2A-es jobb lenne hozzá, a szerző így írt a cikkben:
Idézet:
„...50Hz-es, kétutasan egyenirányíott feszültség pufferkondijának amperenként számítsunk 1000µF-ot. Az áramfelvétele nem haladja meg a 2A-t (8 Ohm esetén), ezért modulonként 2x2000 µF-nyi puffer kondit javasolok hozzá.”
Lehet hogy több pufferrel elmegy az 1A-es trafóról is, de valószínű nem lehet majd teljesen kivezérelni, mert a mélyeknél torztani fog teljes hangerőn.
(#) Zenner válasza pixels hozzászólására (») Júl 4, 2008 /

Köszönöm a gyors választ!
Találtam itt hogy egy 100VA-s toroidot
van neki egy 9V/2.25A-es kivezetése
ami egyenirányítva és pufferelve kb. 13V
Így kb mekkora teljesítmény érhető el 4Ohm-on?
(#) szamóca válasza Zenner hozzászólására (») Júl 4, 2008 /

Optimális esetben 20W. De, mivel nagyobb kivezérlésnél esik a tápfesz, jó ha 13-15W-ot kiveszel belőle. Ajánlatos nagyobb értékű pufferkondik használata.
Ugye 2X9V-os a trafód?
(#) joda120 hozzászólása Júl 4, 2008 /

valaki eltudná küldeni a megépítést SÜRGŐS!!!!!!!!!!
(#) pixels válasza joda120 hozzászólására (») Júl 4, 2008 /

(#) Zenner válasza szamóca hozzászólására (») Júl 5, 2008 /

sajnos nem
hanem egy feszduplázót használnék(ez már működik a GND és a pozitív ág között 13V-ot mértem, ugyan így a GND és a negatív között, a pozitív és negatív között kb 27V-ot), mivel csak egy szekunderem van

Üdv!
(#) punkkazy hozzászólása Júl 15, 2008 /

üdv!
Mit kell lemérni a trafón, hogy a táblázat szerint megtudjam a teljesítményét? Mert már próbáltam mindenhogy, de irreális dolgok jöttek ki egy kis TV trafójáról. A VF3 megy róla szépen, csak azt kéne tudnom, hogy elbírja-e a másik csatornát.
(#) szabi83 válasza punkkazy hozzászólására (») Júl 15, 2008 /

így:

P=0,95*magQ*ablakQ
Ez a trafó teljesítménye, de ebből lejönn még 20% szekunder oldalon, réz és vas veszteség...

magQ - vaskeresztmetszete cm2 ben

ablakQ - ablakkeresztmetszete cm2 ben

Üdv
(#) punkkazy válasza szabi83 hozzászólására (») Júl 15, 2008 /

Na ez a kérdés, hogy ezek mik. Egy képen vagy valahogy el kéne nekem magyarézni, hogy mi az a ablakkerezstmetszet. És hogy melyik oladlakat kell összeszorozni a magkeresztmetszetnél.
(#) szabi83 válasza punkkazy hozzászólására (») Júl 15, 2008 /

Rakj fel képet a trafódról minden oldalról..
berajzolom, ha lehet

Majd du.kiszedem a dobozából. És kössz a segítséget. Most sajna nem érek rá, de du. mindenképpen meglesz!

Nah, itt van 3 kép. Remélem jó, mert nincs fényképezőgépem csak a teló.
(#) bandikala hozzászólása Júl 15, 2008 /

Én is építettem egyet,csak...gerjed...este megpróbálom orvosolni.Ötleteket szeretnék kérni és kapni, hogy hogy javítsam ki a hibát. :gumicsirke:

(#) punkkazy válasza bandikala hozzászólására (») Júl 15, 2008 /

Tünetetk?
(#) punkkazy válasza bandikala hozzászólására (») Júl 15, 2008 /

Nézd át a forrasztásokat. Nekem sokszor szakadtak már meg a vezetősávok. Ónozd be őket. Aztán a kábelezést nézd át. Lehet, hogy a nyáktervvel van baj. Nálam az is előfordul néha.

Akkor ez alapján meg tudod saccolni. Elég a közelítő érték is.
(#) bandikala válasza punkkazy hozzászólására (») Júl 28, 2008 /

Megvolt...Ellenállásokat elkezdtem kiskondival áthidalni,atápágakba tantálkondit(sok volt neki a fesz és PUKK!)Egyébként tantálkondival nem is volt rossz,csak...szétdurrant :help: :gumicsirke:
(#) punkkazy válasza bandikala hozzászólására (») Júl 28, 2008 /

A nyákrajzodat átnézted? Ott is lehet gebasz, ha magad tervezted. Nekem is becsúsznak hibák... Egy képet lehetne a forrasztási oldalról és a beültetésiről? Ha lehet, akkor fényképezővel, mert sokszor nem látszik a képen.
(#) bandikala válasza punkkazy hozzászólására (») Júl 29, 2008 /

A rajzot csak átbuheráltam(sorkapcsokat terveztem bele a vezetékek helyett)egyébként nem én terveztem.

image001.gif

(#) bandikala válasza bandikala hozzászólására (») Júl 29, 2008 /

A kép az eredeti beült.rajz,nem az átpingált
Következő: »»   22 / 72
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem