Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Szobatermosztát bekötése
Lapozás: OK   124 / 125
(#) uniman válasza rcrajmund hozzászólására (») Jan 16, 2024 /
 
Ez már többször meg lett oldva, de a saját topikjában... Ez szobatermosztátról szól, hozzászólásod nem ide való!
https://www.google.com/search?q=szmv2+hobbielektronika&sca_esv=...z-serp
A hozzászólás módosítva: Jan 16, 2024
(#) szotyii hozzászólása Jan 27, 2024 /
 
Sziasztok!
Adott egy Baxi Eco 240Fi kazán egy Honeywell T40 termosztáttal 2 érrel bekötve. Első körben a Meross MTS200 termosztátot néztem ki, hogy lecserélném, de a bekötési rajzokat böngészve elakadtam és tanácsra lenne szükségem, hogy megoldható-e a csere egyáltalán, vagy meg se vegyem az új termosztátot.
A kazán leírásában 2 pontot jelöl a termosztát bekötéséhez, ez a két pont a régi termosztát 3-as és 1-es pontjára van kötve. A zöld-sárga nincs bekötve egyik oldalon sem.
Köszönöm előre is!
(#) Inhouse válasza szotyii hozzászólására (») Jan 27, 2024 /
 
A 3-as pont egy fűtőellenállás, hogy kisebb legyen a hiszterézise. Mivel nincs bekötve, neked sem fog kelleni. Ha sima záróérintkezős a kazán 2 eres bekötése, akkor nincs gond.
(#) szotyii válasza Inhouse hozzászólására (») Jan 27, 2024 /
 
Köszi! Szóval ha jól értem a Meross bekötési rajza alapján, akkor az L az L-re, N az N-re (eddig biztos voltam eddig is) és kell egy átkötés az L-ről a COM-ra? Az N-et is át kell kössem valahova?
(#) Tomi111 válasza szotyii hozzászólására (») Jan 28, 2024 /
 
Szia!
Ha jól értelek...
Nehogy úgy kösd be, ahogy írod! Besz@rik a kazánod panelja! A Meross-nak kell külön 230V táp. Ez az 1-es és 2-es pontja ( L és N) A mostani termosztátod két bekötött vezetékét pedig kösd a 3-as és 5-ös pontra ( NO és COM)! Nem szabad közösíteni semmit! A kazán 1-es és 2-es pontjára nem kerülhet feszültség, csak egy záró kontakt! Tehát neked az új termosztáthoz kell vinned 230V-ot. Ha nem megoldható, vegyél elemeset ( pl: Computherm) !
(#) Inhouse válasza szotyii hozzászólására (») Jan 28, 2024 /
 
Ha elektronikus termosztátod van és nem elemes, akkor kapnia kell 230V-ot. ÉS lesz egy záróérintkezője, azzal indítja a kazánt, de ide nem kell 230V egy modern kazánnál, sőt tilos!
Én elvesztem az infók között, hogy most akkor mit is kell mi helyett bekötni.
(#) szotyii válasza Inhouse hozzászólására (») Jan 29, 2024 /
 
Nekem is ez a bajom, hogy elvesztem az infók között. A kazánt mindennek nevezném, csak modernnek nem. Tomi111-nek lesz igaza, hogy kell a termosztáthoz külön 230V, ahogy az utolsó rajzon is látható.
(#) Inhouse válasza szotyii hozzászólására (») Jan 29, 2024 /
 
A régi kazán pl. a Thermotéka, FÉG, amiknél a 230V-ot kapcsolta a termosztát és indult a keringtető, ami gyújtotta a főégőt. Amik utána jöttek, azoknál már van elektronika, pl. turbósok, vagy kondenzációsok, ahol van egy 2 eres bekötési pont amit össze kell zárni, de ide 230V-ot kapcsolni 99%. hogy problémát fog okozni.
(#) Ronin válasza Inhouse hozzászólására (») Jan 29, 2024 /
 
Termotékánál "elektromágneses" gyújtás van.Régi fégeknél áramláskapcsolós.
(#) Inhouse válasza Ronin hozzászólására (») Jan 30, 2024 /
 
Köszi.
(#) küzmös Gergely válasza uniman hozzászólására (») Feb 3, 2024 /
 
Majd egy éves dologhoz szólok most hozzá, azóta nem volt szén-monoxid riasztásunk, még a nyáron jött egy gázszerelő aki begyújtatta a gázkazánt, és a kazánon állított (vízhőfokot). Anno gondolkoztam rajta hogy oké, de mi lehetett az a megváltozott "mohogás", morajlás a kazánon, amikor ilyet "játszott". Nos.. hosszú idő után tegnap újra hallottam azt a bizonyos mohogást, amit nagyon nem akartam, gondoltam magamban most megvagy, most történik az a valami, ami feltermeli a gázt, leszaladtam a kazánházba, kinyitottam a kazánajtót, és látom hogy a sárga gáz gégecső melletti valaminél rendellenesen égés tapasztalható, rendesen kék lánggal ég, nem tudom mi az , de ott meggyulladt, kék lánggal égett, húzta a levegő, az mohog, mint az istennyila, felkiabáltam hogy valaki jöjjön le és vegyék vissza a termosztátot, aztán vissza. Érdekes hogy nem produkálható újra. Ezt csinálta bő egy éve, s ez okozta azt a pár álmatlan éjszakát. Az új gázégő, amit beszereltek, mindenki nyert aki anno erre tippelt. Mivel nem ismerem, azt sem tudom mi ez, és hogy hogyan működik ez pontosan, de most láttam, a három belógó "izé" közül az első erőteljes kék gázlánggal égett, és az mohog olyankor mint az istennyila. Ezt anno sosem néztem meg, igaz a jelenség nem is nálam fordult elő a legtöbbet, konkrétan én 1x, 2x tapasztaltam, mohogást volt hogy hallottam, s párássá lett a levegő, de akkor nem nyitottam ki a kazánt én sem, vagy már lekapcsolt akkorra a termosztát, mire megtörtént a riasztás, s nyoma sem volt semminek, már nem emlékszem, de ezt sosem láttam, csak ezt a balsejtelmes fura mohogást hallottam már.. azt tudom, s ezt mondtam is anno, de nem tudtak vele mit kezdeni akkor. A kint lévő gázosok nem tapasztaltak semmit, (akkor is jól működött), kérdésem hogy mi az ami ilyenkor "meggyullad". S miért? Fénykép mellékelve.
A hozzászólás módosítva: Feb 3, 2024

P1170668.JPG
    
(#) janir18 válasza küzmös Gergely hozzászólására (») Feb 3, 2024 /
 
Hello!
Hol ég? Pontosítanád hol láttad égni?
(#) pipi válasza küzmös Gergely hozzászólására (») Feb 3, 2024 /
 
Amikor láttod/láttad le kell fotózni, és szakembernek mutogatni...
(#) vision61 válasza Ronin hozzászólására (») Feb 3, 2024 /
 
Szia!

Kicsit pontosítanék, mert nem tudom mit értesz "elektromágneses" gyújtáson. Ezt még nem hallottam tüzeléstechnikai készülékeknél, pedig helyeztünk üzembe, javítunk elég sok ÉTI, Hőterm, Thermotéka kazánt, FÉG Cxx cirkót.
A régi álló kazánokban többnyire Honeywell, SIT mágnesszelepes automatika van, ezt a 230 V-os mágnesszelepet kapcsolja a szobatermosztát.
A régi FÉG cirkókban sincs áramláskapcsoló, közvetlenül a szivattyút indítja a termosztát. A kialakult nyomásváltozás egy membrán, rudazat segítségével nyitja az égőtálca gázellátását. Közös mindkét készülékcsaládnál az állandó gyújtóláng, amit termoelemes égésbiztosítással szerelnek. (Kivéve egy rövid ideig gyártott ÉTI sorozatot, amit elektromechanikus Brahma automatikával szereltek, ennél ionizációs lángőr, és gyújtótrafó van, nincs állandóan üzemelő gyújtóláng.)
Szerintem Inhouse https://www.hobbielektronika.hu/forum/topic_post_2596579.html#2596579 válasza helytálló.
A hozzászólás módosítva: Feb 3, 2024
(#) VIM válasza küzmös Gergely hozzászólására (») Feb 3, 2024 /
 
Szia! Nekem az a meglátásom, hogy azt a fúvókát ki kellene venni és megnézni a furatát és kitisztítani, mert valami belekerült és amiatt a gáz nem a gázrózsába fújódik hanem félre és nem megfelelő intenzitással ami miatt nem megfelelő helyen ég el. A fúvókát a ráírt átmérőjű, pl. rézsodrat elemi szálával kellene kitisztítani és az átjárhatóságot ellenőrizni. Ha kiveszed a fvókát és először egy tiszta lapra lekoccintod a menetes végével, talán ki is pottyan belőle az ami miatt hibásan működik időnként, mert a gáz áramlása magával sodorhatja és belül keresztbe fordíthatja a koszt vagy éppen sorját.
(#) küzmös Gergely válasza janir18 hozzászólására (») Feb 3, 2024 /
 
Nos, mivel nem akarok a Pint-al vacakolni, így nemes egyszerűséggel megmutatnám, szóval ott! Ott éget, mint a háborodás, mohogva, morogva, nyomatta a kék lángot, használta a levegőt, mert az már igencsak kazánon "kívüli". A gázégő zsír újonnan lett véve, s beszerelve, a tavalyi fűtésszezon legelején, (60eFt) látszik is hogy szép fényes. 3 ilyen "lyuk" van, s három ilyen belógó pöcök "szelep?" , az első égett, úgy húzta a lángot, nyalta a fémet, mintha onnan is gáz jött volna, vagy a franc tudja mi volt, de nem megnyugtató, hogy néha rágyújt..
A hozzászólás módosítva: Feb 3, 2024

P1170670.JPG
    
(#) janir18 válasza küzmös Gergely hozzászólására (») Feb 4, 2024 /
 
Mindenképp a beépítő szakembert kell elsősorban keresned. Ott a fúvóka mellett nem éghet a gáz optimalis esetben. Lehet égőnyomás, fúvóka, égő hiba. Nem tudod magadnak megcsinálni.
(#) küzmös Gergely válasza janir18 hozzászólására (») Feb 4, 2024 /
 
A dolog intenzitása érdekes, mert tavaly vagy 5-8 alakalommal (időjárástól függetlenül, de jellemzően hajnali órákban, mert először azt mondták hogy a köd miatt, visszanyomta) történt meg hogy annyira feltermelődőtt a szén-monoxid miatta hogy különféle alsóbb, és magasabb értékekre is beriasztott, felverte a házat, ilyenkor iszonyatos doh, s pára jelentkezett. Szellőztetés, miegymás, de az esetek többségében már elkapcsolt a gáz, mire ez megtörtént. s én sem voltam itthon az esetek többségénél. (műszakolok) Azt nem értem egy ilyen láng hogy képes ekkora galibát okozni, minden perifériás elemet levizsgáltak, javítottuk az alu kémény alját kivezető cső, huzatvizsgálat, CO mérés. Semmit nem adott, semmi, mivel a vizsgált időpontokban nem volt rendellenes égés. Az a fura hogy idén ez még nem is jelentkezett, azt gondoltam megoldotta az a gázszerelő aki a kazánban lévő termosztátot állítgatta, szerinte túlhűlt a kémény, de most február elején kell rájönni hogy ez a probléma ugyanúgy fennáll, csak az intenzitását csökkentettük.. s az alapprobléma még fennáll..
A hozzászólás módosítva: Feb 4, 2024
(#) VIM válasza küzmös Gergely hozzászólására (») Feb 4, 2024 / 1
 
Az elkerülhette a figyelmemet, hogy az égőtálca új és mégis előfordul a hiba. Egy kémény ilyen jellegű előfordulást nehezen tud produkálni de a nyomáscsökkentő vagy a gázszelep, főleg a korára való tekintettel gyanúsítható lenne. Ha a fúvóka túl nagy nyomással fújja be a gázt a tálcába, az ott feltorlódva nem tud kiáramolva elégni így a felesleg az égősor beömlőjénél kívül kénytelen elégni amit a kéményhuzat próbál behúzni de ami gáz nem kerül bent elégetésre annak égésterméke kint árad szét égőtéren kívül.
(#) küzmös Gergely válasza VIM hozzászólására (») Feb 4, 2024 /
 
Az egész gázégő cserélve lett, (fényképen a régi), azt mondta a szerelő millió ilyet szerelt már be az ilyen ÉTI kazánokba, soha sehol ilyesmit nem tapasztaltak, visszajelzés nem érkezett szén-monoxid riasztásról. Mondtam neki hogy elég nekünk itt ez az egy. Külön pikantériája a dolognak hogy jót akart, az eredeti gázégőnek nem volt problémája, azt mondta ez jobb, és takarékosabb üzemet garantál, ezért cserélte ki.

P1170674.JPG
    
(#) vision61 válasza küzmös Gergely hozzászólására (») Feb 4, 2024 /
 
Idézet:
„...azt mondta ez jobb, és takarékosabb üzemet garantál, ezért cserélte ki.”

Ugyan mitől lenne takarékosabb? A régi égőtálca 48 db "fúvókával" adott kb 25 kW teljesítményt, ez az újabb 3 db fúvókával. Hacsak nem csökkentették a furatok össz keresztmetszetével a teljesítményt 18-20 kW-ra. Ha a házatok ennyivel is fűthető a kívánt hőmérsékletre, akkor lehet a gázfogyasztásban csökkenés.
(Ezt a teljesítmény csökkentést viszont a régi égőtálcával is el lehetett volna érni, mivel az automatikán állítható a gázmennyiség. nyilván ezért nem kérhetett volna el annyi pénzt, mint a cseréért, átalakításért. Elég szomorú, hogy ilyen "szakemberek" is dolgozhatnak ezen a területen.)
Idézet:
„...azt mondta a szerelő millió ilyet szerelt már be...”

Az eredeti égőtálcák is szinte örök életűek, lásd a nálad lévőt. Többnyire akkor esik a rozsda áldozatául, ha a tulaj "takarékosságból" alacsony hőmérsékleten üzemelteti a kazánt, és az állandó kondenzvíz miatt szétrozsdásodik.
A hozzászólás módosítva: Feb 4, 2024
(#) janir18 válasza küzmös Gergely hozzászólására (») Feb 4, 2024 /
 
Nagy valószínűséggel az égőnyomás lesz nagy. Be kell állítatni.
(#) küzmös Gergely válasza vision61 hozzászólására (») Feb 4, 2024 /
 
Sajnos a "rozsda" miattam került rá, egy hétig kint volt a kerti bútoron.. az esőben.. előtte nem volt rozsdás....
(#) increduluszoltan hozzászólása Feb 8, 2024 /
 
Sziasztok!
Van egy Siemens RDE100 szobatermosztátom,és azt szeretném beállítani a hét minden napjára 3 hőmérséklet értékkel..de ezek szerint én nagyon szőke vagyok,mert nem boldogulok vele...kerestem a Youtubon is,hátha fent van ,hogyan kell,de nem találom..tudna valaki szájbarágósan segíteni?
(#) pipi válasza increduluszoltan hozzászólására (») Feb 8, 2024 / 1
 
(#) increduluszoltan válasza pipi hozzászólására (») Feb 8, 2024 /
 
ha azzal menne,nem érdeklődnék.. itt van elöttem,de már egy órája csak kinlódok.. a computherm,meg a Delta megy,de ezzel nem boldogulok.
(#) VIM válasza increduluszoltan hozzászólására (») Feb 9, 2024 / 1
 
Szia! ITT van és elérhető hozzá magyar felirat is.
A hozzászólás módosítva: Feb 9, 2024
(#) increduluszoltan válasza VIM hozzászólására (») Feb 11, 2024 /
 
Köszönöm a segítséget,de ezzel nem jutottam előbbre..azt szeretném rajta programozni,hogy a hét minden napján ugyan úgy kapcsoljon be 3 időpontban és az előrebeállított értékeket felejtse el!
(#) VIM válasza increduluszoltan hozzászólására (») Feb 11, 2024 /
 
A kezelési leírásában minden le van írva elég részletesen, hogy a lépések hogyan követik egymást. A videóban is a 3. perctől a 8-ig magyarázza és van hozzá magyar fordítás. Először be kell állítani a két alap hőmérsékletet és azokat kell majd hozzárendelni a napszak óráihoz (a nappali és éjszakaihoz). A pdf.-ban az 1. és a 2. "lehetőségeket" kell megcsinálni. Az elsőben meg kell adni az időintervallumokat, hogy mettől meddig fűtsön és mikor legyen takarékos (éjszakai) a hőigény. A másodikban, hogy hogyan tudod a hét minden napjára ugyanazt megadni. Ehhez a 4. oldalon van a "P11" paraméter lista ahol a gyári az "0" és azt kell átírni majd "1"-re, hogy mind a 7 napra azonos legyen. Hát passz, ettől többet nem tudok segíteni ha így sem menne, mert csak a leírtakat és látottakat tudnám ismételni.
(#) Axtron01 hozzászólása Feb 12, 2024 /
 
Sziasztok!

Van egy FÉG C24 típusú gázkazánom ami egy régi MMG AM 5013 típusú termosztáttal üzemel.
A napokban vettem egy Comphuterm Q7RF típusú termosztátot, aminek a vevő egységének a bekötéséhez szeretnék segítséget kérni!

A kazán 7-8-9 csatlakozóihoz a barna-fekete-zöldsárga vezeték van bekötve
A régi MMG termosztát 1-2-3 csatlakozóihoz a zöldsárga-barna-fekete

3 vezetékem van a régi termosztáthoz, viszont az újhoz 4 kell. N-L-NO-COM

Megoldható, hogy nem adok neki külön két vezetéken Fázist és Nullát, hanem ebből a három vezetékből oldom meg? A régi termosztát helyére szeretném felszerelni a vevőt!

Köszönöm szépen a segítséget!
Következő: »»   124 / 125
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem