Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Érdekességek
"Ha a csípés helyét melegíted, akkor elmúlik a duzzanat és a viszketés."
Gondolom, csak a jobb minőségű szerveződések maradnak meg, mint a különféle egyre veszélyesebb vírusok. : -) A hozzászólás módosítva: Júl 12, 2025
Valamelyik orvosi rendelőben lévő folyóiratban láttam és megmaradt. De gondolom gugli is ad találatot.
Megkérdeztem chatgpt-t, hogy mit mesél a témáról, mert nem emlékszem konkrétan hol olvastam a dologról.
A beszélgetés itt található: Link Viszont az biztos, hogy amikor kipróbáltam, hogy forró vízzel "égettem" a csípéseket a lábamon, akkor nagyon hamar elmúlt a viszkető érzés ![]() A hozzászólás módosítva: Júl 12, 2025
Gondolom aki az UFO-s dolgokat követi az már hallott arról hogy néhány évvel ezelőtt egy komoly kongresszusi összejövetelt tartottak az USA-ban. A felszólalók (szemtanúk) között jeles személyiségek, a hadi tengerészet magas rangú tisztjei szólaltak fel. Egyikük azt mondta. Szerinte az idegenek egy 4. térdimenzióból jönnek, hiszen egy szempillantás alatt képesek a radar képről eltűnni. Nem hagyott nyugodni a gondolat. Feltettem a következő kérdést a ChatGPT-nek:
Szia! Mit gondolsz a 4. tér dimenzióról ? Létezik ? Hogy kell ezt elképzelni ? A válasza nagyon hosszú. Ettől megkíméllek benneteket. Azonban, ami megragadott az az alábbi: B. „Flatland” hasonlat: A 2D-s világ lakói (pl. egy lapos papírlény) nem érzékeli a 3. dimenziót. Hasonlóan, mi sem érzékeljük a 4. dimenziót – de ha lenne, az ott lévő lények „áttűnhetnének” a mi világunkon. ? 4. Mi lenne, ha lenne? Ha létezne valódi 4. térdimenzió, akkor: Egy lény "kikerülhetné" a falakat, mert elmozdulhatna abba az irányba, amit mi nem látunk. Képes lenne belülről kifordítani egy 3D tárgyat (pl. kesztyű balról jobbra). Egy 4D lény minden részünket egyszerre látná – kívül-belül. The Tesseract Idézet: „Egy lény "kikerülhetné" a falakat,...” Szerintem ezt a börtönben a rabok néha gyakorolják. ![]() Idézet: „A 2D-s világ lakói (pl. egy lapos papírlény) nem érzékeli a 3. dimenziót.” Nekem erről azonnal Mézga Aladár különös kalandjai - Második dimenzió c. epizódja jutott az eszembe! ![]()
Nekem erről az Alfa holdbázis jut az eszembe, Martin Landau-val.
Ott egy részben a fázós csávó az atomrektoban melegítette a kezét.
Ez az epizód nekem "nincs meg".
Annyira viszont nem fázik a kezem, hogy bepróbálkozzak ezzel a fajta melegítéssel itt nálunk! ![]() (Mondjuk nem is nagyon férnék oda, bár néha mi is megfordulunk melegebb helyeken.)
Ez az volt, amikor folyamatosan vacogott a srác, és a legénységi konyhában megfagyott a kezében kávé.
Amikor egy 3D-s tárgy, az egyszerűség kedvéért egy gömb átmegy a 2D-s világon, az kb. úgy történik meg, hogy megjelenik egy pont, ami egyre nagyobb méretű kör lesz, majd csökken egy ponttá és eltűnik. Egy 4D-s "gömb" ugyanígy a mi 3D-s világunkban először egy pont lenne, majd egyre növekvő méretű gömb, ami azután csökken és eltűnik.
A "szempillantás alatt eltűnik" abban az esetben történne meg, ha a 4D-s tárgynak a 4. dimenzióban sokkal kisebb a kiterjedése. A 2D világban ezt pl. egy 3D lencse tudná megcsinálni, ha a tengely merőleges a 2D-s világra, mert adott sebességgel mozogva ekkor tudná a legrövidebb idő alatt a legnagyobb méretváltozást produkálni. Viszont a fénysebesség valószínűleg minden dimenzióban ugyanolyan korlát... Valamint egy fizikai tárgy gyorsításához mindenképpen energia szükséges - nagyobb tömegűhöz és/vagy nagyobb gyorsuláshoz több! Tehát az "eltűnik" és a "hihetetlen sebességgel halad" ezzel nem igazán magyarázható... A "kikerüli a falat" nem azt jelenti, hogy átmegy rajta, hanem azt, hogy kilép a mi 3D-s világunkból, és visszatér hozzánk a fal túlsó oldalán. Egy papírlapon lévő vonal egyik oldaláról egy ceruzával úgy tudunk átkerülni a másik oldalra, ha közben felemeljük a ceruza hegyét a papírról, vagyis elhagyjuk azt a síkot. A "radarról eltűnni" kérdést másképpen is meg lehet oldani/magyarázni, és ez már elektronika kérdése... Pár hónappal ezelőtt volt egy incidens, amikor egy azonosítatlan repülő objektum a Fekete-tenger felől behatolt Románia légterébe (4 vadászgép üldözte / kereste), majd hirtelen eltűnt a radarról. A sebessége és a mérete alapján lehetett egy kisebb repülőgép vagy rakéta, de az eltűnés környékén nem találtak sem leszállásra, sem robbanásra utaló nyomokat. Erre van egy lehetséges magyarázatom: Maga az objektum jóval kisebb volt, mint amit a radar észlelhetett volna, azonban volt benne egy aktív radar-visszhangot keltő eszköz. Amikor ezt kikapcsolták, eltűnt a radarról. Aktív radar-visszhangot keltő eszköz = észleli a radarjelet, amire a megfelelő intenzitású / fázisú / kódolású / stb... jelet produkálja. Feltehető a kérdés, hogy mire lenne jó ez? Mindenki azt akarja, hogy ne látszódjon a radaron a repülője, rakétája! De ha kiküldesz egy ilyet, akkor arra kiküldi az ellenség a repülőit, elhárító-rakétáit. Amikor megbizonyosodsz róla, hogy azok már a levegőben vannak, akkor kikapcsolod és gyorsan eltünteted a környékről. Az ellenség elpazarol egy csomó üzemanyagot, rakétát, miközben te egy többször felhasználható egységet alkalmaztál töredék költséggel. Vagy kilősz 10 igazi rakétát, és mellé 50 ilyen "csalirakétát". Az ellenség döntse el, hogy melyikre lő... Természetesen egy ilyen "aktív radar-visszhangot keltő eszköz" nagyon bonyolult lenne... Nem tudom, hogy létezik-e már, vagy hogy a jelenlegi technikával megvalósítható-e. Precíz számítások, pontosan beállítható radarjel, mindez nagyon gyorsan... Ráadásul valószínűleg több ilyennek kellene működnie egy eszközben szimultán, hiszen több irányból is radarozhatják egyszerre. A hozzászólás módosítva: Sze, 12:21
Csak két apróság könyvekből:
"A "kikerüli a falat" nem azt jelenti, hogy átmegy rajta, hanem azt, hogy kilép a mi 3D-s világunkból, és visszatér hozzánk a fal túlsó oldalán." Erről nekem meg a Teljesen Átlagos Vadtulkok vonulása jut eszembe (Douglas Adams), amik sűrű oszlopban, dübörögve rohantak adott irányban, de egy rövid szakaszon eltűntek, majd odább tűntek fel újra - a kettő között valahol máshol voltak... A többdimenziós tereket pedig a sziporkázóan szellemes Háromtest-probléma trilógia kínai szerzője próbálta meg elképzelni és bemutatni igen érzékletesen. Ha valaki elment az ötleteivel a végletekig, az ő... azok után már semmi új sem lehet. : -)
Egy radar nem csak hasznos hanem rengeteg zavaró jelet is vesz, eleve a sugárzásból adódóan is, nem véletlen kell rá pl. oldalszirom elnyomó antenna stb, szóval nem képes a tér minden egyes pontján ugyanolyan mértékben érzékelni a célt.
De ehhez a dologhoz (hogy pici dolog látszódjon) nem kell semmiféle hókuszpókusz meg kódolt jel reprodukálása. Elég egyetlen lemez lap (mint egy függőleges vezérsík) amit kinyit és már ott is a visszaverő felület. Ha vicces kedvedben vagy, felengedsz egy jó nagy ballont amire kötsz egy kartonlapot amit előtte bevontál alufóliával. ![]() Idézet: „Ha vicces kedvedben vagy, felengedsz egy jó nagy ballont amire kötsz egy kartonlapot amit előtte bevontál alufóliával.” Állítólag a szerbek csinálták. Sok sok lufi, sok sok alufólia.
Lehet, nem voltam ott (szerencsére). Mondjuk, az okát nem értem, mert elvileg azokkal a saját maguk radarjainak kreáltak céljeleket. Bár, ha nem mozog vízszintesen nagy sebességgel (és ugye nem) akkor csak van annyi eszük, hogy arra nem kell lőni.
![]()
Söt a repülögépekböl szortak ki zsákszámra alufolia lapokat, amivel teljesen meghülyitették a radarokat. Most dronokkal teszik ugyanazt, már a Pentagonban is agyrémet kaptak amikor egyszere több ezer dron jött TNTvel. A szuper intelligens rakétákkal egyenként ki tudnák lönni, de annyi lövedék meg nincs ( és nem is olcso).
Nagyobb hatásfok jegyében építhetsz három lemezdarabból egy sarokreflektort, amit aztán szükség esetén összecsukva hirtelen sokkal kisebb lesz a radarkeresztmetszet.
A franciák egyik vadászgépének is van egy hasonló funkciója. Mágnesezhető fém csíkokat szór szét. Ezzel tereli el a rakétát , ami ott robban fel a fémcsíkok között.
Gondolom, mert már a 2.vh-ban is volt ilyen.
Volt, és a mi kertünk is ezekkel van tele. Kb. fél köbcenti szabálytalan alakzatok Itt volt légi célpont.
Ezek a fajta lokátorzavarók nem mágnesesek, nem tudom mi célú a mágneses, én nem hallottam ilyenről.
Ha az ellenfél lopakodóval jön, ami csak szemre azonosítható, a saját radar felesleges.
Kérek szépen pár darabot a következő találkozóra "szuvenírként", ha nem nagy gond.
Van repülő rajongó kollégám (meg én is).
Ha mágneses, akkor nem szóródik szét, hanem egyben marad, összetömörül, és így sokkal kisebb lesz a lefedett térrész, vagyis a rakéta kisebb eséllyel találja el ezt, hanem megy tovább a repülő után...
![]() Persze lehet, hogy az a célja, hogy jól rátapadnak a rakéták acél burkolatára, amivel megnövelik a tömegét. Ha elég sok ilyen tapad rá, akkor túl nehéz lesz, lelassul, nem tudja követni a repülőt és lezuhan. ![]() Vagy azért mágneses, mert a radarjel is és a hő is (ki tudja mit követ a rakéta...) elektromágneses sugárzás. A fémcsík elektromosan vezető, de az csak félmegoldás... Akkor már legyen teljes, tehát mágneses is. ![]() (Bocsi, de így reggel nem jut eszembe több butaság... ![]()
Azok is láthatók néha (a szerbek is látták annak idején azért is tudták lelőni), az ősrégi, nagyobb hullámhosszon működő radarokkal.
Keresni fogok fémkeresővel, remélem még találok. Nehézség, hogy egyszer már összeszedtem mérgesen mert minden találatot aranyszobornak gondoltam, helyette ezek a bigyók jöttek elő, szemétbe mentek.
Csak el ne felejtsem, de utánanézek. Pipa leszek, ha most meg az alu bigyókat keresve aranyszobrok jönnek. Na most ügyködjön Mörfi úrfi. |
Bejelentkezés
Hirdetés |