Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Audiofil, High End Audio

Témaindító: konyak6, idő: Márc 25, 2018
Lapozás: OK   80 / 81
(#) tothbela válasza Skori hozzászólására (») Pé, 18:25 / 2

Gyanús volt nekem ez a Nuforce izé, mert a végfok nyákján nem nagyon van semmi PWM modulátor alkatrész. Nyilván ott vannak a kapcsolófetek a gate meghajtó, a kimeneti szűrő, de a bemeneten csak két NE5532 található. Ja, meg valami proci.
PA aktív rendszernél találkoztam olyannal, hogy egyből befut a jel egy Dsp-be, majd abból már logikai jelek mennek a gate meghajtókhoz. De az PA, ez még audiofil.
Elméletileg létezik olyan minőségű A/D konverter ami nagyon kis hibát okoz egy konverzió során, mivel majdnem minden zenei hangforrás analógként kezdi, majd digitálisként végzi. De akkor egy ilyen minőségű átalakító van ezeken a modulokon? Az árából ítélve nem kizárt.
A félreértéseket elkerülve nem vettem két Nuforce monoblokkot milliókért, hanem egy upgrade során újabb végfokok kerültek a monoblokkokba. Elméletileg néhány db javulást tudnak az újabb modulok, én meg egy ilyen projekt során vettem meg a régebbi modulokat. Kaptak tápot, és eddigi tapasztalat során nagyon jól szól. Azért zavar, hogy egy tisztán analóg erősítőt lealáz. Pedig van itthon egy Isostatic Ultra monoblokk párom, és azt is. Valahol tévesen értelmezem a jó hangot. A tudatom azt mondja, hogy az oda-vissza konverzió többet árt, mint egy analóg erősítő termikus torzítása, de most nem ezt érzem.
Ha esetleg még sem lenne igaz, hogy a Nuforce digitálisan működik, akkor annak örülnék, mert kiderülne, hogy csodák nincsenek, csak átverések.
(#) tki válasza Alkotó hozzászólására (») Pé, 18:30 /

Akkor tárgytalan, mert én sem tudom - én ezt hittem. : -)
A hozzászólás módosítva: Pé, 18:32
(#) Alkotó válasza tki hozzászólására (») Pé, 18:51 /

Én a Fischer bordák nagy részét már korábban lerajzoltam, és ez alapján a képeden is ezek közül látjuk az SK514-et.
(#) tki válasza Alkotó hozzászólására (») Pé, 18:53 /

A képet mcc hozzászólásából ollóztam - azt hittem, erről van szó gyalultként. Nem érdekes, írjatok csak, én meg olvasgatom. : -)
(#) mcc válasza Alkotó hozzászólására (») Pé, 19:01 /

Stimmel, SK514 a típusa.
(#) Alkotó válasza mcc hozzászólására (») Pé, 19:04 /

Akkor már csak ezt kellene megfejteni.
(#) majkimester válasza Alkotó hozzászólására (») Pé, 19:49 /

Ebben a hozzászólásban az utolsó kép. Valószinüleg hasonlóan készül mint amiről a videót linkelted.
(#) Alkotó válasza majkimester hozzászólására (») Pé, 19:59 /

Köszönöm.
Valóban hasonló lehet a technológia.
Nem tudom mi a hivatalos elnevezés, de a "gyalult" jelzőt nem érzem találónak. Ha nekem kellene elkeresztelni a gyártási módszert, akkor talán a "hasított"-at érzem a legtalálóbbnak, hasított-borda, vagy hasítással készülő borda.
(#) mex válasza Alkotó hozzászólására (») Pé, 22:38 /

Teljesen jó a gyalult kifejezés a szóbanforgó bordatípusra. A fémipari gyalugépek is egy vágóélt használva alakítják ki a munkadarabot.. Ez a videón látott megoldás a gyalulás folytán keletkezett forgácsot használja fel a borda létrehozására, míg a hagyományos megoldásnál a forgács a hulladék.
(#) Alkotó válasza mex hozzászólására (») Pé, 22:56 / 1

Én ezt másképpen látom, de maximálisan tiszteletben tartom a véleményedet. (Csak zárójelben jegyzem meg, hogy utólag megnéztem, és az angol elnevezését hasított-ként fordítja az automata, ami találkozik a felvetésemmel.)
Számomra az volt a fontos, hogy tudjam milyen bordáról folyt az eszmecsere, és ez megoldódott.
A hozzászólás módosítva: Pé, 22:58
(#) tki válasza Alkotó hozzászólására (») Pé, 23:13 /

Nagypapám asztalos volt - van még egy-két kézzel készült gyalu itthon, nem tudom, milyen fából. Az otthon főzött enyv szaga a kíséret az emlékhez. Előre néz a vágóél és nagyon éles, ahogy finoman kiáll a síkból. Rájöhettem volna, melyik borda az...
A hozzászólás módosítva: Pé, 23:16
(#) Karesz 50 válasza Alkotó hozzászólására (») Szo, 5:56 /

Most ez az utolsó három oldal azért keletkezett, mert mek-elek leszólta a hűtőbordámat, hogy annak rosszabb a hűtése, mint egy Fischernek. Mire válaszoltam, hogy téved, mert jobb.
Erre mcc megkérdezte, hogy mire alapozom ezt az állításom, mert Ő Fischereket használ és azok jól hűtenek. Erre azt mertem válaszolni, hogy egy ilyen "gyalult" (felőlem lehet hasított is, mint ahogy a google tartálynak fordítja a pufferkondit) borda mellett a Fischer csak szobadísz. És ezt onnan tudom, hogy kipróbáltam, mert van néhány ilyen itthon, de ennek ellenére én is Fischereket használok, mivel azok esztétikusabbak.
Aztán most Béla is megerősített ebben a "hitemben", hogy az ugyanakkora térfogatú "gyalult" borda jobban hűt és nem optikai csalódás volt amikor a hőmérőt néztem.

Egyébként azt gondolom, ha valaki fog egy darab alumínium tömböt és abból CNC géppel kimar egy előlapot, akkor azt nevezhetjük -röviden- CNC mart előlapnak.
Ha más valaki fog egy darab alumínium tömböt és abból gyalugéppel előállít egy hűtőbordát, akkor azt nevezhetjük -röviden- gyalult bordának. De ez már tényleg csak f@ng fűrészelés (most ez csúnya jelző jutott eszembe hirtelen).
(#) Gafly hozzászólása Szo, 7:35 /

El vagytok itt egymással, csak nehogy megint be legyen rekesztve a topic

Majdnem azt mondtam, hogy Békéscsabán, a szeparált barlangban, 2026 júniusban mindenki előrántja a hűtőbordást.
(#) Karesz 50 válasza tki hozzászólására (») Szo, 8:18 / 1

Idézet:
„Nincs esetleg 3D-s nézete? A maga lenne a kéjhömpöly.”

Megkésve, de lett 3D-s nézete. Azt nem tudom kéjhömöly-e, vagy sem...
(#) tki válasza Karesz 50 hozzászólására (») Szo, 10:23 /

Na ez az, köszönöm. Ha most szép fekete-fehér tehenekhez hasonlítanám a látvány hangulatát, lehet, hogy nem örülnél, pedig egyes tehenek kutyaszerűen okosak és játékosak tudnak lenni, szóval nem negatív a párhuzam. Persze nekem nincsenek teheneim - Internetem van, rajta sok-sok meglepő állatos videóval. Kicsit még a zöld panel is beleillik, bár lehetne szaturáltabb a szcénához felzárkózás kedvéért. (Amíg szcénanáthát nem kapunk, de ezt hagyjuk is - az asszociációk már csak ilyenek, "az elme szabad állat". : -) )

Ez a puha tej...csokoládé...tejszínhab-vonal mindenesetre hangsúlyos, ha más nevet is álmodtál neki. Kár, hogy a műszaki eszközök nevetségesek árnyékolás nélkül, mert plexi házban remekül mutatna. Már csak a szögletesre hajtogatott, cseppet sem célszerű, de szép kábelezést kell hozzáképzelni.

Nekem másképp szoktak sikerülni a funkcionális, ám legfeljebb részleteiben szép projectjeim, amik nem szoktak a végleges panelig eljutni. Ha például mond valamit Maupassant-tól a Szörnyszülöttek anyja... : -) De azok is éltek.
(#) Karesz 50 válasza tki hozzászólására (») Szo, 10:40 /

Nem festve van a nyák, ez a saját anyaga. M1 a neve állítólag (a nyákos szerint.
(#) Ge Lee válasza Karesz 50 hozzászólására (») Szo, 10:48 / 1

CEM-1 az inkább. Van róla valahol jobb leírásom de most nem találom, a neten hirtelen ennyi van:
- A DOCALIT CEM-1, mint a Vetronit EP 105, szendvicsszerkezetű kompozit anyag, ahol a magrész papír/epoxi és a héj üvegszövet/epoxi zónákból áll. NEMA szerint CEM-1. Kiváló hajlítószilárdság és elektromos szigetelés jellemzi (hasonló, mint az FR4).
- Meg még gugli fordítóval ez a multi-circuit-boards.eu-ról:
A CEM 1 laminált papírból készült nyomtatott áramköri lapok alapanyaga . A CEM 1 magja epoxigyantával impregnált papír, külső rétege pedig üvegszálas szövet. A papírmag miatt nem alkalmas átmenő galvanizálásra .
(#) tki válasza Ge Lee hozzászólására (») Szo, 10:52 /

Itt van egy hosszabb leírás és összehasonlítás - most olvasom: https://www.rowsum.com/discovering-cem-1/
(#) tki válasza tki hozzászólására (») Szo, 10:59 /

Aha, ezért nem kerülhetett ez elő a többnyire más rezgésszámon zajló hobbitevékenykedéseim kapcsán, bár konkrét értékeket nem láttam:

"CEM-1: Good electrical insulation, not ideal for high-frequency applications."
(#) Ge Lee válasza tki hozzászólására (») Szo, 11:03 /

Végig nyálaztam, de egy szót sem írnak arról, hogy mennyivel szól jobban rajta egy végfok mint az FR4-en. Ez a CEM-1 egyébként szerintem annak a régi barna izének amit bakelitnek szoktunk csúfolni, és amit a Karesz is használ házilag lehet a továbbfejlesztett változata, mert az a barna az csak papír-fenolgyanta, de nincs a felületén az az üvegszövet réteg. Bár nekem is volt CEM-1-em, de én sem a vágásakor sem a fúráskor nem láttam rajta azt, hogy annak a felületén lenne valami réteg, teljesen homogénnek tűnt.
(#) Ge Lee válasza tki hozzászólására (») Szo, 12:41 / 2

A típusok, régebbi írás, nem tudom mennyire aktuális ma.

típusok.jpg

(#) mex válasza Ge Lee hozzászólására (») Szo, 13:31 /

Szerintem ma is helytálló az iromány, eltekintve a diszgráfiás részektől.
(#) tki válasza mex hozzászólására (») Szo, 14:13 /

Vagy ahogy egy kabaréban beszélt valaki a jelenségről: "a dixlexia". Ez dupla pontot ér. : -)
(#) Karesz 50 válasza Ge Lee hozzászólására (») Szo, 15:44 /

sny21 használta előszeretettel ezt nyákot a PWM erősítőihez, nyilván nem spórolásból.
Választhattam az üvegszálas és a (most már tudom) CEM-1 között. Nem tudom, hogy fog szólni és mérve látni fogok-e bármilyen különbséget a "bakelithoz" képest.

Ezerféle hangon szólalt már meg ez az AA, majd Aloha. Most olyan, hogy néha nagyon tetszik, néha meg nagyon nem. Néha túlzottan nyílt a hangja, olyan mintha a középsáv dominálna. De a jó felvételekkel megmutatja, hogy elegendő mély hangja van, nem kell belőle több (nekem).
Nem tudom eldönteni, hogy amikor legelőször megszólalt - a legelső változat - az volt-e legjobb, vagy csak az újdonság varázsa varázsolt el. De nosztalgiával gondolok most vissza arra a gubancra. A jót hamar megszokja az ember, aztán elkezdi a hibáit keresni... a végén meg már csak a hibáit hallja. Most szalma vagyok tíz napig... eleinte azt gondoltam rengeteg zenét fogok hallgatni majd éjszaka amikor síri csend van... madarak sem ordítoznak odakint, az órát is kiviszem a konyhába mert piszok hangosan ketyeg. Aztán feltettem valamit és nem tudtam végig hallgatni a lemezt, inkább kimentem a műhelybe. Tegnap este meghallgattam a "Kiállítás képeit" és elvarázsolt, de elég is volt ennyi a zenéből, nem kívántam mást.
Most meghallgatom az "Amused to Death"-ot. Ez csak akkor szokott jól szólni amikor új erősítőm van és még élvezem a hangját. Nehéz kenyér ez : )

sny21.JPG

(#) Ge Lee válasza Karesz 50 hozzászólására (») Szo, 17:44 /

Nálam ezért volt egy időben ez dupla költség, mert dupla alkatrész garintúrát vettem, így az eredetit mindig meg tudtam hallgatni a moddolt-hoz képest csak a tápot kellett átkötni.

Majd rájössz egyszer szerintem, én most kezdek rájönni, hogy nincs olyan, hogy jó erősítő. Az egyikben ez a jó, a másikban az, a harmadikban meg amaz. Olyan három négy végfok hangjából lehetne összerakni egy olyan eredő (összegyúrt) hangot amire azt lehetne mondani, hogy na, ez igen, minden tekintetben. A zenének érzelmeket kell átadni, életnek kell benne lenni, de ez nagyon ritkán (vagy sose) áll elő egy műszakilag nagyon jó erősítővel.
Nemrég olvastam valamelyik külföldi fórumon valakitől, hogy azért az erősítőt birizgálja mindenki a lánc többi eleme helyett, mert ezzel a láncszemmel lehet azt az életet visszalehelni a zenébe amit a hangrögzítés és a jelfeldolgozás kivett belőle.

Az új varázsa meg sajnos működik (hajlamos vagy jobbnak hallani akkor is ha nem az), hallás ide vagy oda, bár én eleve inkább úgy állok mindig hozzá, hogy biztos rosszabb lesz, akkor kevésbé csap be az agyam. Egyszer majd számold össze, mennyi "tökéletes" (amit akkor annak hittél vagy hallottál) végfokod volt eddig, és mennyi lesz még ezután.
(#) Suba53 válasza Gafly hozzászólására (») Szo, 18:04 / 1

Miért lenne ezért berekesztve? Senki nem szidta a másik anyját, vallási és nemi identitását.
Abszolút szakmai érdeklődésen alapuló beszélgetés zajlott kulturált hangnemben. Én is tanultam belőle, meg gondolom sokan mások is.
(#) Karesz 50 válasza Ge Lee hozzászólására (») Szo, 18:33 /

Én azt a végfokot vadászom ami minden zenével jól szól.
Most tetszett a Waters. Csak kétszer ijedtem meg, amikor a 3. szám elején idejött mellém az a suhogás/sistergés, meg amikor megszólalt a telefon. A rakétára (6. számban) számítottam... na, ezzel leklippelt ez a kis végfok. Néha kell az a legalább 1-200W. Meghallgattam a "Radio KAOS"-t is. Ezt nagyon nem szerettem amíg LP-n hallgattam. Rikoltozott, fülsértett, sziszegett. Most nyugodt, tiszta, visszafogott. Élvezhető és a mélyek/magasak is rendben vannak. Teljesen jó zene lett belőle.

Eddig az is rongálta kicsit a hangulatom, hogy egy hétig fájt a fogam. Tegnap öt Advilt ettem meg délig, de már nem használt. Aztán az asszony mondta, hogy azt a hosszú kéket szedjem. Na ez végre kiállította a fájdalmat. Másnak is javaslom a hosszú kék tablettákat ilyen esetekre.

Megint más... A szomszéd asszony két éve beszól az MVM-nek, hogy neki már csak 210V jut, néha még annyi se. A héten kicserélték a villanykarókat szép új beton oszlopokra és karvastagságnyi kábelt kaptunk. És most már nem jobbról kapjuk az áramot ahol a 4 MW-os napelempark is van, hanem a másik sarkról egy vadonás új trafóról, amin egyelőre hárman osztozunk (ha nem viszik tovább a karó- és vezetékcserét, valószínűleg így is fog maradni), tehát egyedül vagyok egy fázison. Ha most lett volna itthon kb. 400 m 4x50 kvadrátos ezüst kábelem, talán bekötötték volna nekem... de nem volt : ) Azt viszont nem hallom, mennyire szól bele ez az új kábel a hangminőségbe... még be kell járatnom az új 20 kW-os trafót : )

Az új panelekből még hiányzik néhány kondi. Ha ideérnek, akkor fogom összerakni a nemtom hány pont nullát. A nagyjelű fokozatban ZTX451/551 lesz, a hibajavítóban 2N5401/5551. Azért még várok némi javulást a "gyári" nyáktól is, meg, hogy fehér attól is. De megpróbálom majd úgy hallgatni ahogy javaslod, hogy ez rosszabb lesz. Aztán majd kiderül. Majd az asszony megmondja milyen irányba tolódott el a hangkép.
(#) Karesz 50 válasza Ge Lee hozzászólására (») Szo, 18:53 /

Idézet:
„Nálam ezért volt egy időben ez dupla költség, mert dupla alkatrész garintúrát vettem, így az eredetit mindig meg tudtam hallgatni a moddolt-hoz képest csak a tápot kellett átkötni.”

Már átléptem 700 ezret alkatrész árban a két végfokkal, úgy, hogy nekem csak a pufferkondi, a nyák és az akkuk kellettek ebből... és néhány dolog volt a fiókban amiből jutott mindhármunknak. És az enyém be sem lesz dobozolva, mert ki tudja meddig fogom hallgatni. Nekem jó ez BEAG trafó, meg gyalult borda. Nem lenne olcsó mulatság kettőt-hármat építeni még deszkamodell szinten sem, csak amiatt, hogy összehasonlítsam őket egymással. Meg plusz még másfajta nyákkal is kipróbálni. Úgy fog szólni, ahogy... Most azt gondolom, ha lesz még új végfokom, ezt a kapcsolást fogom tovább variálni. Vagyis ez megmarad etalonnak, míg másik etalon nem lesz helyette. Csak egészség legyen a többi nem számít.
(#) btamas81 válasza Karesz 50 hozzászólására (») Szo, 19:54 /

Isten ments, hogy a zsedben turkáljak. De, gyári erősítőkben nem is gondolkodtál? A fenti összegből azért már futna komoly gyári vasra. Ha nem tetszik, eladod és jöhet a következő.
(#) Ge Lee válasza Karesz 50 hozzászólására (») Szo, 20:04 /

Idézet:
„Én azt a végfokot vadászom ami minden zenével jól szól.”
Annak a megtalálására kb. pont annyi esélyt látok, mint megtalálni a minden szempontból tökéletes embert. Minden ember egyedi, külön egyéniség, nincs két egyforma, ahogy erősítő sem. A legjobb példa erre maga a hifi/highend piac.
Ha lenne olyan, már mindenki tudna róla, mindenki azt venné, a többi gyártó meg tönkre menne. Ehelyett elég megnézni csak a hirdetéseket, hányféle cucc cserél gazdát időről időre. Mert ez se jó, meg az se, meg amaz se. Csak addig "jó" amíg a tulaj ömleng róla a hirdetésben, titkon meg reménykedik hogy mielőbb jön egy balek aki megveszi.

Én ritkán örültem annyira, mint amikor sikerült a Primaluna csövesemtől megszabadulnom mert féltem, hogy a kutyának sem kell. Nem az a kategória mint a kiló kenyér, hogy milliók veszik. Pedig ha megnézed a gyártót ott áradoznak róla. És aki megvette ezt írta nekem szó szerint:

"Üdvözlöm Zsolt! Ha egy szóval kellene jellemeznem az erősítőt:
Mesés!
Rendben ment a beüzemelés, kapott egy vastag tápkábelt, és szól azóta is!
Hálásan köszönöm!
Gábor"

Béla írta egyszer, hogy a zene válogatja az erősítőket. Én fordítva mondanám, az erősítő válogatja a zenéket.
Következő: »»   80 / 81
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem