Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   4026 / 4026
(#) sztibi10 hozzászólása Pé, 12:21 /

SEVCON MOS90

Sziasztok!
A segítségeteket szeretném kérni. Van egy SevconMOS90 motorvezérlőm egy önjáró emelőn, ami néha megindítja a motort, de utána azonnal megfogja a fékkel. Ilyen motorvezérlőt javíthat valaki?
Köszönettel: Varga Tibor
(#) Régi motoros válasza norbert1980 hozzászólására (») Pé, 16:46 /

Én azt hittem, valami motor alkatrész...
De ha lassú mozgást kell figyelni, akkor valóban lehet reed relé is. Mérjél már rajta valamit.
Szakadást ellenállást induktivitást vagy zárlatot mutat nyugalomban? Ha mágnes É vagy D pólussal közelítesz hozzá milyen paraméter változik? A reed relét pofon egyszerű kimérni szakadásmérővel, feltéve ha nem hibás. Induktivitást is viszonylag egyszerű, mert akkor a mágnes mozgásra feszültséget indukál 10-100mV de akár még többet is. Ha az ellenállása változik, akkor meg valóban lehet valami HALL szenzor is. Utóbbi esetben nem feltételezném, hogy ON/OFF állása lenne, mert akkor kéne bele már valami nyitott kollektoros tranzisztor is, ahhoz meg megint csak kevés a két vezeték. Tehát ha mégis HALL szenzor, akkor analóg szenzort feltételeznék, és ellenállása változik.
(#) jdani válasza proli007 hozzászólására (») Pé, 22:56 /

Köszi, ezt megpróbálom, de az agyam most nemigen fog, azon gondolkodokk hogy kössem be a 12Vos motort, aminek ide-oda forognia kell.
Két relé oké ezt megoldja, de az nem világos, akkor a motort hova kössem, hol legyen ez az áramfigyelő.
(#) proli007 válasza jdani hozzászólására (») Pé, 23:11 /

Így kötöd be.
(#) jdani válasza proli007 hozzászólására (») Szo, 22:38 /

Ilyesmire gondoltam, persze a 7805 előtte-utánna kondizva.
Ez a bekötés így helyes?
Most nézem, ha az LM358 dupla erősítő, nem lehet használni az OP2 helyett az OP1 5-6-7 ágát?
A hozzászólás módosítva: Szo, 22:45

MOCI-COMP.png

(#) proli007 válasza jdani hozzászólására (») 4:07 /

Az OPA bemenetét az Rs söntre kell kötni, nem a tápra. 5V-nak meg ott van a PIC tápja.
Persze az LM358-ban benne van a két OPA, csak aTINA "nem tudja" (vagy én, hogy kell kiválasztani..).
Persze kondik kellenek a tápra.
Következő: »»   4026 / 4026
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem