Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Multiméter - miért, milyet?
Lapozás: OK   129 / 129
(#) pcsoma válasza Fidel hozzászólására (») Dec 16, 2024 /

Szia! Én ajánlok egy műszert kb. 20E Ft-os árkategóriában ami tud is valamit. Elfogadható bemeneti védelmekkel rendelkezik és szerintem nincs túlárazva: Uni-t 139C
(#) Fidel válasza szapcsika hozzászólására (») Feb 9, 2025 /

Lehet rosszul tettem fel a kérdést, nekem ez a FLUKE lehet akármilyen jó, teljes pénzkidobás lenne az én képeséggeimhez és a felmerülő igényeimnek is! Beraktam képet a jelenlegi műszeremről, ami nekem nagyjából eddig elég volt, de mivel kezdenek problémák felmerülni vele, és volt olyan pl tekercs amit mértem volna ezért ha veszek másikat, akkor a fejlődés irányába mennék el!
Nem hiszem, hogy nekem a pontosság annyira lényeges lenne, mert nem tartok ott elektronikában, hogy alkatrészeket kéne összeválogatnom párba, vagy saját elektronikát kéne élesztenem és ellenállásokat kellene 0,5%-ra méregetnem! Nekem inkább az lenne a lényeg, hogy nagyjából mit kell tudnia egy alkatrésznek, jó e az vagy már tönkrement e?
Ár kategóriában nem ragaszkodom ehhez, mehet feljebb a keret, csak inkább a funkcionalitás széles spektruma fontosabb, mint a precizitás és a strapa állóság!
Ez a MAXWELL MX-25 201 ahogy nézem egy elég alap, induktivitás, frekvencia mérés és az auto funkció nekem, amiket így körbejárva tudnék értékelni még funkcióban!
A hozzászólás módosítva: Feb 9, 2025
(#) Fidel válasza pcsoma hozzászólására (») Feb 9, 2025 /

Például az általad ajánlott műszer minőségben és tudásban jobb mint ez?
MX 25 328
Digitális multiméter
5az1-ben
Kijelző: 4 digites
DC V: 0,1mV – 1000V
AC V: 1mV – 700V
DC A: 0,1µA – 10A
AC A: 0,1µA – 10A
Ellenállás: 0,1Ω – 60MΩ
Kapacitás: 10pF – 300µF
Frekvencia: 0,01Hz – 1MHz
Kitöltési tényező: 0,1% – 99%
Hőmérséklet: -55°C – 1000°C
Min - Max adattartás
Relatív mérési mód
Dióda teszt
Folytonossági teszt
Hangjelzés
Adattartás
Háttérvilágítás
Automata kikapcsolás
PC-re csatlakoztatható /USB kábellel/
Tartozékok: Maxwell szoftver, USB kábel, banándugós hőmérőszonda, banándugós krokodilcsipesz, műszerzsinór
Hangjelzés

Úgy látom, ez tud induktivitást is mérni, árban ugyanott van nagyjából, de nem tud true RMS-t, legalább is a felsorolt tulajdonságok alapján! Vagy ez a true RMS funkció alap és az én jelenlegi készülékem a MX-25 201 is tudja már ezt, csak ki sem írják?
3 1/2 digites
DC V: 0,1µV-1000V
AC V: 1mV-750V
DC A: 100nA-20A
AC A: 10µA-20A
Ellenállás: 0,1Ω-20MΩ
Tranzisztor teszt hFE
Dióda teszt
Folytonossági teszt
Kapacitás: 1pF-20µF
Hőmérséklet: -40°C-+1000°C
Hangjelzés
(#) Massawa válasza Fidel hozzászólására (») Feb 9, 2025 /

Szerencsére a Fluke még hasonlo müszert sem gyárt, igy az alapbol kiesik a választási listárol.

Az ilyen mindenttudo müszerekböl aránylag nagy a választák és nem igen lehet velük hasraesni. Mindegyik többé kevésbé hozza azt amit az adatlap leir. ( nálam 3 van ilyenekböl is - mind más).
Amiben eltérnek és ez gyakran sokat jelent melyiket veszem kézbe. Az az ergonomia a fizikai méret a mérözsinor tipusa a mérés sebessége, a display olvashatosága, világositása, esetleg az NCV funkcio meg ilyesmik.
Sajnos ezeket nem igen lehet kiolvasni a prospektusbol.
Pl az olcsobb müszeren az NCV igen pontatlan 20-30 cm az érzékenysége viszont a legkisebb, a legkönnyebb, a zárlatvizsgáloja igen gyors.
A másik hasonlo árkategoriáju müszer gumitokban van nehezebb, de stabilabb, amibe a meröhegyeket is be lehet dugni, igy a müszer mindig ott lehet ahol mér az ember. A display világit az NFC nagyon gyors és sokkal pontosabb, viszont a zárlatvizsgálo igen lunyha ( lassabb mint a kb 20 éves METEX müszernél.
Amit szintén jo kibrobálni, hogy lehet-e egy kézzel kapcsolni. A kisebb müszerem olyan könnyü, hogy le kell fogni amikor kapcsoloom, ami sok hekxhetben komoly gond. Nincs meg gumiláb sem rajta. S olyan mint a nehai FLUKE 8060-s volt még véletlenül sincs a mai müszerek között, aminek az oldalán voltak a nyombok és a hüvelykujjal lehetett a müszert kapcsolgatni.

Márkát nem irok, mert szerintem ma egyik sem kaphato ilyen néven. Több müszert alkalmi vételböl vettem, nem is nagyon hasonlitgattam a másikkal, mert a Flukehoz mérten szinte ingyen voltak, a matuzsálemi METEX is vagy 3-5x drágább volt.
Nézd meg melyik mérések a legfontosabbak számodra és azok alapján dönts. A többi ugy is meglepetés lesz - de ez ma szinte minden ilyen cucc mélyen elhallgatott alaptulajdonsága. Ha tényleg biztosra akarsz menni, akkor keress olyan e-shopot ahol 30 napon belül vissza tudod adni, és akkor élöben a kezedben probálgathatod.
(#) pcsoma válasza Fidel hozzászólására (») Feb 10, 2025 /

Legfontosabb leszögezni, mire kell neked a műszer és milyen funkciókra lesz szükséged, valamint erre mennyi a pénzügyi keret rá. Így, egy az egyben ezt a két műszert nehéz össze hasonlítani. Az én tapasztalataim alapján az Uni-t multikat minőségibb terméknek tartom, mint a Maxwell-t. A kérdésednél maradva, ha a számítógéppel való kommunikáció fontos és kb. 20 ezer Ft-ot költenél, akkor jó választás a Maxwell MX 25 328.
(#) angyalpc hozzászólása Vas, 23:47 /

Maxwell vagy unit?

Hezitálok több műszer közt..
Maxwell MX-25306
MX-25304
Maxwell 25328B 25328
UNI-T UT139A/B/C vagy S?
Uni-T UT890C

Kicsit óckodok az automata méréshatártól. De ha azt mondjátok, hogy megbízható bevált, akkor elhiszem.
Tudjon minél több mindent és jól

Smd áramkörös mérések,(laptop TV) hobby mérések, esetleg LED mérés legyen Tru RMS
Ilyen NCV funkciók nem kellenek. Kijelző világítás kellhet. De hátsó felé nem kell lámpa
Árszint 10-20eFt közt esetleg ha olyan akkor 30felé
Nem gagyit, de nem flukét.
(#) bbb válasza pcsoma hozzászólására (») Hé, 7:31 /

Így fél évvel később... Kíváncsiságból rákerestem a MAxwell MX25328-ra és a gyártó honlapján ott van az adatforgalom leírása. Mit ne mondjak, érdekes, ahogy a mért dolgokat átküldi... Mivel nem a mérési eredményt küldi, hanem a kijelzőn megjelenő dolgokat (14bájt, két bájt egy megjelenő számjegy/mértékegység)! Ha meg valaki fel akarja dolgozni, akkor küzdjön meg az adatért, írjon karakterfelismerőt magának Jó, itt nem bonyolult, mert csak egy tucat mintát kell felismerni, de akkor is vicces.
(#) tki válasza bbb hozzászólására (») Hé, 8:20 /

Hehe, varázslatos, ahogy a kijelző szegmenseit "digital tube"-oknak hívják. Gondolom, a megadott sebességen folyamatosan dől az eszközből a kijelző állapota, így lehetséges egy elég gyorsan frissülő képet generálni a fogadó számítógépen, mintha a kijelzőt látnád. Ha tudni is akarod, mi áll rajta, akkor lehet vele sportolni, ahogy írtad.

Egyébként valószínűleg az az oka ennek a megoldásnak, hogy a lehető legolcsóbb, legegyszerűbb processzort rakták bele vagy valósították meg benne, aminek sok lenne egy rendes kommunikáció. Az elég jó mikrosütőmben pl. 4 bites van, a gyártók mindenre képesek... Ezt a feladatot simán logikai áramkörökkel is megoldhatták, ha minden igaz, amik rendszeresen és gondolkodás nélkül kisöprik a kijelzőre menő lábak (logikai) állapotait a soros adatküldésnek megfelelően.
A hozzászólás módosítva: Hé, 8:21
(#) Ktulu válasza Massawa hozzászólására (») Hé, 15:53 /

Üdv.
Tudnátok ajánlani valami olcsó alternatívát 440mA és 1A mérőműszer biztosítékra?
Nincs szükség méregdrága üvegszálas robbanás védett Bussmann, Littelfuse, Siba stb csodabiztosítékra itthoni használatra.
10x35mm
(#) erbe válasza Ktulu hozzászólására (») Hé, 16:42 /

Ki kell cserélni benne a huzalt. Vannak kiolvadási táblázatok.
(#) nagym6 válasza Ktulu hozzászólására (») Hé, 17:04 /

Normál üvegbizti szálját tehetsz bele.
(#) Ktulu válasza nagym6 hozzászólására (») Hé, 17:09 /

Gondolom ki kell fúrjam a két végét, mert lehúzni nem lehet a sapkákat.
Az egyiket vastagabbra hogy a homok kijöjjön.
Csak találjak elég hosszú üvegbiztit.
(#) exabit válasza Ktulu hozzászólására (») Hé, 17:13 /

Ebay, aliexpress, kb. 2000 Ft/db. Szerintem még mindig jobb mint házilag megpatkolni.
(#) lalca válasza angyalpc hozzászólására (») Hé, 17:26 /

Esetleg ZOYI ZT703S ?
(#) Solderball válasza Ktulu hozzászólására (») Hé, 17:47 /

A Siba egy jó alternatíva az eredeti USA gyártmányok helyett.
Szerintem ennyit megérdemel a műszer.
A "patkolás", és egyéb kontár módszerek még hobbi szinten is a legalja megoldások, főleg annak tudatában, hogy így ugrik a multiméter CAT besorolása.
(#) pipi válasza Ktulu hozzászólására (») Hé, 20:04 /

Én mezei F gyors üvegbiztire forrasztottam lábat, és beforrasztottam
(#) erbe válasza exabit hozzászólására (») Hé, 21:42 / 1

Itthon sokkal olcsóbb egyszerű villanyszerelési boltban.
(#) majkimester válasza angyalpc hozzászólására (») Hé, 21:57 /

A fentiek közül talán az UT139x. Belső képek alapján nem olyan gagyi mint egyes Maxwell-ek belseje.
Nem volt ilyenem, közelebbről nem ismerem.

Az automata méréshatárváltás kényelmes, ha elég gyors. Ha nagyon lassú akkor viszont idegesítő, de a legtöbb ilyenen van egy Range gomb amivel kézzel is válthatsz méréshatárt, ez elég hasznos tud lenni bizonyos helyzetekben.
(#) exabit válasza erbe hozzászólására (») 0:04 /

10x35-öst? Azért az ritka.
(#) Solderball válasza Solderball hozzászólására (») 7:17 /

Persze nem olcsó, de az eredeti Fluke itt ennyi:

https://hu.rs-online.com/web/p/multimeter-biztositekok/2010251?gb=s

A Siba drágább:

https://hu.rs-online.com/web/p/uveg-biztositekok/7361428?gb=s

De még mindig az itthoni árak alatt vannak.
Kontárkodni nem érdemes, nem a semmiért vannak ott ilyen kivitelű biztosítékok.
(#) Ktulu válasza pipi hozzászólására (») 16:37 /

Ötletnek találtam egy a képeken látható megoldást.
6x32mm essel is kivitelezhető.

Aliról azért nem igazán vennék, mert ki tudja mi van abban a porcelán csőben. Lehetne többet is rendelni belőle, és feláldozni párat. Bassmann névre hallgatnak.
A hozzászólás módosítva: 16:38
(#) erbe válasza exabit hozzászólására (») 20:49 /

Ipari berendezésekben elég gyakori. Dobozszámra szokták venni. Már nem emlékszek, 530.- vagy 560.- volt darabja. Leégett egy trafó, aztán csak cserélgették, hátha rendbejön. Mikor 4-5 biztosíték után se jött rendbe, akkor szóltak.
Következő: »»   129 / 129
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem