Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   4026 / 4026
(#) sztibi10 hozzászólása Pé, 12:21 /

SEVCON MOS90

Sziasztok!
A segítségeteket szeretném kérni. Van egy SevconMOS90 motorvezérlőm egy önjáró emelőn, ami néha megindítja a motort, de utána azonnal megfogja a fékkel. Ilyen motorvezérlőt javíthat valaki?
Köszönettel: Varga Tibor
(#) Régi motoros válasza norbert1980 hozzászólására (») Pé, 16:46 /

Én azt hittem, valami motor alkatrész...
De ha lassú mozgást kell figyelni, akkor valóban lehet reed relé is. Mérjél már rajta valamit.
Szakadást ellenállást induktivitást vagy zárlatot mutat nyugalomban? Ha mágnes É vagy D pólussal közelítesz hozzá milyen paraméter változik? A reed relét pofon egyszerű kimérni szakadásmérővel, feltéve ha nem hibás. Induktivitást is viszonylag egyszerű, mert akkor a mágnes mozgásra feszültséget indukál 10-100mV de akár még többet is. Ha az ellenállása változik, akkor meg valóban lehet valami HALL szenzor is. Utóbbi esetben nem feltételezném, hogy ON/OFF állása lenne, mert akkor kéne bele már valami nyitott kollektoros tranzisztor is, ahhoz meg megint csak kevés a két vezeték. Tehát ha mégis HALL szenzor, akkor analóg szenzort feltételeznék, és ellenállása változik.
(#) jdani válasza proli007 hozzászólására (») Pé, 22:56 /

Köszi, ezt megpróbálom, de az agyam most nemigen fog, azon gondolkodokk hogy kössem be a 12Vos motort, aminek ide-oda forognia kell.
Két relé oké ezt megoldja, de az nem világos, akkor a motort hova kössem, hol legyen ez az áramfigyelő.
(#) proli007 válasza jdani hozzászólására (») Pé, 23:11 /

Így kötöd be.
(#) jdani válasza proli007 hozzászólására (») Szo, 22:38 /

Ilyesmire gondoltam, persze a 7805 előtte-utánna kondizva.
Ez a bekötés így helyes?
Most nézem, ha az LM358 dupla erősítő, nem lehet használni az OP2 helyett az OP1 5-6-7 ágát?
A hozzászólás módosítva: Szo, 22:45

MOCI-COMP.png

(#) proli007 válasza jdani hozzászólására (») Vas, 4:07 /

Az OPA bemenetét az Rs söntre kell kötni, nem a tápra. 5V-nak meg ott van a PIC tápja.
Persze az LM358-ban benne van a két OPA, csak aTINA "nem tudja" (vagy én, hogy kell kiválasztani..).
Persze kondik kellenek a tápra.
(#) jimitek válasza SKY hozzászólására (») Hé, 18:28 /

Köszönöm a részletes leírást!
Már egy hete megvettem a monokristályost, és szinte minden tekintetben jobban teljesít, mint a poly. Ahogy leírtad.
Egyetlen dolog ügyében vagyok értetlen az az, hogy a munkaponti feszültsége a gyártó által meghatározott 18,6V az inkább 16,5-17V körül mértem ebben a nyári melegben, szóval kb. 55C fokig melegedett panel mellett mértem.
A monokristályos hatásfoka úgy néz ki annyira jó, hogy szórt fényt is jobban hasznosítja, mint a poly (+30-50%), ami számszerűsítve annyit tesz, hogy 80-82%-át adja le a mono, míg 68-70%-át a poly a gyári teljesítménynek (egymás mellett, felmelegedve 55 fokig), szóval minden téren jobb, csak valamiért nagyon leesik a munkaponti feszültsége.
Egyébként ez a monokristályos volt az első, ami hidegen (25 fokon) le tudta adni a ráírt 20W teljesítményt. Felmelegedve inkább 16-17W.
Szóval innentől már csak a mono!
(#) samtron77 hozzászólása Hé, 19:22 /

Pioneer biasolás

Sziasztok. Ismét hozzátok fordulok segítségért. Hozzám került egy pioneer sx-450 erősítő azzal a hibával hogy nem egyformán szól a két oldal. Nem találtam hibás alkatrészt. Letöltve az S.M.-lt és rámérve a két oldal munkaontjaira igen nagy eltérést mértem. Az egyik oldalán 23mV a másikon 85mV-ot mértem. Mindezt a manuálban meghatározottak szerint. Sajnos nem nagyon megy az angol csak valami olyasmit tudtam kiolvasni belőle hogy ha 15mV alá megy a mért feszültség vágjam át a jumpert. Gyárilag nincs benne trimmer poti és sajnos nem tudom hogyan lehet beállítani a munkapontját. Tudnátok ebben segíteni?
Köszönöm!
(#) Gafly válasza samtron77 hozzászólására (») Hé, 19:42 /

Ha átvágod (ha még nincsen), akkor nagyobb lészen.
Cserébe jobban melegszik...
(#) samtron77 válasza Gafly hozzászólására (») Hé, 19:53 /

Még nincsen átvágva. A 85mV-os oldalon már így is nagyon melegszik. ( Pontosan ezért hozták el hozzám).
(#) samtron77 válasza Gafly hozzászólására (») Hé, 19:58 /

Az STV3H dióda már beszerezhetetlen. Ki lehet helyettesíteni 3db valamilyen tip. diodával? Amit fel tudok valahogyan aplukálni a hűtőbordára?
(#) reloop válasza samtron77 hozzászólására (») Hé, 20:13 / 1

Üdv! A hangjára nem lesz hatással, viszont a melegedést megfoghatod ha csökkented az R221/222, csatornának megfelelő 82 Ω ellenállás értékét. Praktikusan rácsíptetsz párhuzamosan egy kb. 1k-s trimmert. Azzal beállítod a 23 mV-ot, majd a trimmer aktuális értékét visszamérve annak megfelelő fix ellenállást forrasztasz be. ±10 % eltérés simán belefér.
(#) samtron77 válasza reloop hozzászólására (») Hé, 20:33 /

Reloop. Köszönöm! Kipróbálom. Mérve a különbség 2kohm a két oldal között a rosz oldal javára.
A hozzászólás módosítva: Hé, 20:38
(#) reloop válasza samtron77 hozzászólására (») Hé, 20:42 /

Hol méred ezt az ellenállást?
(#) zaza99 hozzászólása Hé, 21:08 /

T4X marking

Sziasztok!

A T4X jelölésű dióda valójában milyen típusú?

A másik kérdésem hogy a vezetősávon a B15 micsoda?
(#) samtron77 válasza reloop hozzászólására (») Hé, 22:14 /

Idézet:
„Hol méred ezt az ellenállást?”

Még beforrasztott állapotban a bal és a jobb oldalon.

Közben megcsináltam amit tanácsoltál. Telitalálat. Óriási gratula érte. ( Én feszt az R232-es ellenállást cserélgettem de érdemben nem változott semmi). Kiforrasztba az R222- es ellenállást újra összeforrasztottam a már beállított trimmerrel kijött 52,7 ohm. Addig válogattam míg 2 ellenállás eredője adta ezt az értéket. Tized pontosan beállt a két oldal 28mV körül. Nagy vagy! Köszönöm!
(#) reloop válasza zaza99 hozzászólására (») Hé, 22:27 / 1

Szia! A T4 az 1N4148WS.
(#) jdani válasza proli007 hozzászólására (») 22:18 /

Így helyes? Ha a PICen kb 4,7K lehúzóellenállást használok, ez ad neki elég feszültséget?

MOCI-COMP.png

(#) proli007 válasza jdani hozzászólására (») 22:41 /

Igen, helyes.
Már mint ha 4,7k-val felhúzod a PIC bemenetet? Azt megteheted, de nem változik semmi.
Mert az OPA kimenete, nem nyitott kollektoros, az 3,6V fölé nem fog menni. De nincs is rá szükség. Mert ha megnézed az adatlapot, ez bőven elég a PIC bemenet H szintjéhez.
Következő: »»   4026 / 4026
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem