Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Oké, de ha nem ért az ember valamit, akkor a legnagyobb jóindulattal is helytelen választ kaphatsz. Nem a fogalmazással van baj, hanem úgy teszel, mintha egy titkos projekt lenne. Tartok tőle hogy feleslegesen. De akár hiszed akár nem a megértés fontos dolog. Ha az ember a teljes áramkört (legalább részletét) látja, akkor érthetőbb választ tud adni, és nem csak egy elméletit.
De ha a 4017 kimenetéről mennek a nyomógombok, amik "akárhová" továbbítják a jelet, akkor is van egy félreértés. Mert a 4017 amit Te ha igaz "forrásjelnek hívsz" L vagy H szintű jelet ad. Tehát nincs "lebegő állapot". A nem aktív kimenet, L szintű (GND) kimeneti jelet ad. Én, ha ilyen helyzettel állnék szembe, akkor megfordítanám a működést. Vagy is a nyomógombbal a Led-et kapcsolnám, és ezzel a jellel kapcsolnék egy-egy analóg kapcsolót. A 4066-ban négy ilyen kapcsoló van. Ha megnyomod a nyomod a nyomógombot, akkor tápot ad a Led-nek és kapcsolja az analóg kapcsolót. Adott esetben optocsatoló, vagy akár egy mezei tranyó is használható, áramkör/tápfesz kialakítástól függően.
Nem olyan régen volt egy eset, amikor nem lehetett elmagyarázni valakinek, hogy ne a hogyan-t mondja, hanem hogy egy kicsit távolabbról nézve mit szeretne megvalósítani, mert egyrészt nagyjából érthetetlen volt, ahogy beszélt róla, másrészt általában már az elképzeléseket is debugolni kell, hogy mit hogyan érdemes vagy lehet megcsinálni. Utána érdemes csak egyáltalán elkezdeni beszélni a megvalósításról. Csak ő legalább nem rendezkedett ennyire. : -)
Engem a segítőkész szándék motivál, nem az hogy kioktassak bárkit is. Sajnos azt sokan nem értik meg hogy itt a szabatos fogalmazás a lényeg, mert különben csak elbeszélünk egymás mellett.
Azt pedig szokni/tanulni kell, ha az ember segítséget várna. De ha nem, hát nem, bennem ez sem okoz törést.
Ha jól értem a feladatot, nem a kapcsoló állapotát kelleni figyelni, hanem hogy melyik vonalon halad át éppen az adat, és abból tudni melyik van bekapcsolva. Annak megállapítása, hogy hol van épp jeltovábbítás, az jel paramétereitől függ.
Szerintem gondolj egy rádió gombsorra. Egyszerre csak az egyik lehet bekapcsolva, az a kérdés hogy melyik. Mivel a többi vonal is megy valahova, nem lehet rá tesztjelet küldeni.
A hozzászólás módosítva: 18:02
"...van 10 mikrokapcsolóm. Ezek beállítás alapján 2 féle jelet továbbítanak (értelemszerűen nem egyszerre, vagy ezt, vagy azt), de lehet olyan eset is, hogy csak lebegnek, vagyis nincs továbbítandó jel rajtuk. Bármelyik kapcsoló megnyomásakor visszajelző ledet akarok felvillantani."
Ott a probléma, hogy a fenti szövegből ítélve akkor is fel kell villannia egy LED-nek egy gomb megnyomásakor (amíg le van nyomva), ha a gombon éppen semmilyen jel sincs (amúgy egyelőre a 12 V-os szintre sem működne úgy, ahogy megrajzoltad). Vagyis csak a nyomógombok állása számít a kijelzés szempontjából, semmi más. Szóval szerintem egyelőre az a nyerő ötlet, hogy át kell tervezni az eredeti kapcsolást, hogy ne a nyomógombok kapcsoljanak közvetlenül. Relékkel pl. teljesen meg lehetne őrizni az eredeti működés paramétereit és egy kezdőnek sokkal könnyebb lenne megvalósítani, mint elektronikával. Azt persze nem értem, miért nyomógombok vannak használva, miért nem kapcsolók, de lehet olyan felhasználás, amihez csak pillanatnyi kapcsolat kell, amíg valaki nyomva tart egy gombot. A hozzászólás módosítva: 20:30
|
Bejelentkezés
Hirdetés |