Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » TV hiba, mi a megoldás?
17MB230 hang hibaSzép napot mindenkinek!Adott egy Telefunken D50V800M4CWH típusú TV, Vestel 17MB230-as alaplappal. Nem volt hang semmilyen bemeneten (sem analóg, sem digitális). Viszont a YouTube bejelentkező hangja szólt. A YouTube befagyott. A proci hűtőbordája rugós rögzítésű. Azokon a rugókon nyújtottam egy kicsit, hogy jobban odanyomja a bordát a procra. Így volt hang kb. egy napig mind HDMI-n, mind kompositon. A YouTube sem fagyott le. Lehet, hogy csak véletlen és nem ettől javult meg egy napra.. Jól gondolom, hogy ez BGA hiba lesz? Mennyire érzékeny a kijelző típusára ez a main (T-conos)? A válaszokat előre is köszönöm! Üdv.: Bálint
Szervusz!
"Jól gondolom, hogy ez BGA hiba lesz?" Valószínűleg, úgy ellenőrizhető ha forró levegős állomással újramelegíted (ekkora PCB-nél és chip méretnél már érdemes aláfűtést is használni, hogy ne sérüljön). "Mennyire érzékeny a kijelző típusára ez a main (T-conos)?" Érzékeny, ezért keresned kell hozzá a márkanév és az 17MB230 + a panel azonosítója alapján megfelelő firmware dump-ot, aztán USB-n keresztül flashelheted (vagy külső íróval).
Amugy a fő panelon lévő hűtő borda is nagyon melegszik.Szerintem jobban a kelleténél.
Lehetséges hogy az a rossz?
Mit jelent a "nagyon": hány Celsius-os? Gondolom amikor még normálisan működött nem tapogattad, így nincs összehasonlítási alapod, hogy ahhoz képest jelentősen melegebb e. Alapból a bordát fűtő MCU-tól függ, hogy annak mi a normális üzemi hőmérséklet működési tartománya.
Lehet, hogy egyszerűen elfáradt a hővezető anyag az MCU és a borda közt, így már nem jó hatásfokkal viszi át a hőt és ezért nagy mértékben romlott a hűtés hatásfoka. Ez okozhat akkora hőmérséklet ingadozást az MCU-ban és a környezetében, aminek kitéve hosszabb távon megrepesztheti a BGA golyókat és / vagy feltépheti a BGA pad-eket az MCU alatt. Illetve a túlzott melegedés utalhat akár (részleges) zárlatra is, mint már elsőre is említettem.
Köszönöm szépen! Akkor meg próbálom megmelegíteni. Közben keresek hozzá main-t, de nem igazán találni. Dumpot meg főleg...
Az Ebay és hasonló oldalak tele vannak vele. Dump lehet, hogy csak fizetősben lesz (nekem sincs).
Néztem, van eBay-en meg még magyarban is. De a csati konfig nem jó egyiknek sem. 2 HDMI (ez még hagyján), de a main tetején csatlakozik a Wifi modul. Na, olyat meg nem találtam, mert vagy 3 HDMI és Wifi modul, vagy 2 HDMI Wifi csati nélkül.
Mindegy, keresgélek még.
Találtam egy alaplapot, ami ugyanilyen csatlakozó konfigurációjú. Csak az Toshiba, 55" 50" helyett, illetve elméletileg Samsung kijelzőt hajtott, nem HKC-t.
Az lenne a kérdésem, hogy mennyi az esély arra, hogy valami értékelhető képet adjon? Legalább annyit, hogy a szervíz menüjében el lehessen végezni az "USB operation"-t. Ebből a lapból elkezdtem kimenteni a profil fájlokat, USB-n keresztül. Melyik tartalmazza a kijelző konfigot? Elég lehet, hogy a rossz lap .bin fájlát "átmásolom" a jó lapra? Nagyon szépen köszönöm előre is a válaszokat!
"a lapból elkezdtem kimenteni a profil fájlokat, USB-n keresztül" > Pontosan hogyan? Mert lehet pendrive-on is, de RT809H-val is másolható úgy a ROM.
Flash (firmware) és ROM (beállítások) dump-ot érdemes áttenned. Ha azonosak a panelek paraméterei akkor összejöhet. Mákod lesz, ha "csak" fejjel lefelé képet kapsz mert akkor legalább van kép a szerviz menühöz.
Csináltam egy üres FAT32-re formázott pendrive-ra egy DownloadProfile.mb230 üres mappát. Pendrive bedug a TV-be, szervíz menü, majd ott USB operation. TV kikapcs. A pendrive-ra felmásolt a TV 3 .bin fájlt. Hw, lang és sw profile.
Ugyanígy másoltam ki a PQ (pictures quality -gondolom-) és az SPI-t. Elméletileg visszatölteni ugyanígy lehet, csak mappa nélkül. Vestel Toolbox-al megnyitottam az mb230_hwprofile fájlt és ott van Panel Config lehetőség. Én arra gondoltam, hogy az mb230_hwprofile fájlt átteszem az új main-re. A hozzászólás módosítva: Júl 18, 2025
Értem, ennek a megoldásnak egy hátulütője van, hogy csak akkor működik, ha már eleve ad képet a készülék. A flash programozóval mentés / írás viszont ettől független, biztosra lehet vele menni. Ezért írtam korábban, hogy a márkanév és az 17MB230 + a panel azonosítója alapján kell keresned megfelelő FW dump-ot, amit aztán egy képtelen helyzetben külső íróval is beírhatsz.
Idézet: „egy képtelen helyzetben külső íróval is beírhatsz” Nem mindenki tudta dekódolni. ![]()
Szinte semmi nincs az interneten ehhez a TV-hez, tehát marad a kiolvasás.
Azért gondoltam erre az eljárásra, mert ez gyorsabb lenne. Nem kell kiforrasztani semmit. Elég szerencsés helyzetben vagyok, mert csak hang nincs és ezt a megoldást gyorsabbnak találtam. Utána meg egy ráérős pillanatomban, a régi lapról tudok mentést csinálni, mert nem szoftveres baja van. Persze, ha nincs kép a másikkal nem marad más, mint kiolvasni a tartalmat. Samsung UE50AU8002Sziasztok,Samsung UE50AU8002KXXH: bekapcsolás után kb 20 másodpercenként bekapcsolja (megpróbálja bekapcsolni) a háttérvilágítást, aztán a nagy semmi. Valamit villog a bal alsó sarokban a piros LED. Ez szerintetek még javítható, vagy kuka? Köszönöm!
Nyilván valami túláram miatt letilt a táp. Led hiba, Led meghajtó hiba stb. Mindent meg lehet javítani, kérdés, hogy kifizetődő-e. A nevezett készüléket még szétszedni sem olyan jó.
Na, megállapítottad, hogy a háttérvilágítás a ludas. Azt bizony érdemes megjavítani.
(Még hozzátenném: zárlatos LED, sőt, LED-ek lehetnek. Én megpróbálnám, veszíteni valód nincs) A hozzászólás módosítva: Júl 22, 2025
Samsung UE40J5000AW tv piros led villogás Segítség kérésSziasztok. Adott a címben említett tv. Random kikapcsol tv, amikor visszaengedi kapcsolni, 6-szor villog a piros led rajta. A táppanelről elmenő feszültségekben nem tapasztaltam ingadozást mérés során, kondik jónak tűnnek, led világítás kb. 10 hónapja volt cserélve, azt ellenőriztem. Lecsatlakoztatott ledekkel is ugyanezt csinálja a tv.Ötleteket, tanácsot szívesen fogadok, ha nem muszáj, nem szeretném kidobni. Köszönöm.
Szervusz!
Ha az elkók ellenőrizve vannak (kapacitás + ESR), és annak ellenére is csinálja akkor valószínűleg NAND hiba. Ilyenkor kiolvasom az eredeti tartalmat és a hibás blokkok számától függően vagy újraírom az eredeti NAND-ot vagy újat írok bele (persze nem a hibásan mentett tartalomból hanem egy másik hibátlanból).
Köszönöm a választ.Már csak annyit kérdeznék hogy hol tudnám 43PUS6503/12 mainboard-ot meg venni,esetleg használtan is.
Miért akarsz máris egy alaplapot venni? Ha igazam van akkor egy alaplapcsere csak kidobott pénz mert nem ott a hiba, hanem a kijelzőben. Először mérni kellene és tesztelni mielőtt vásárolsz.
Az a gond hogy az alaplap hűtöbórdái nagyon melegedtek,és azóta már kiégett az alaplapon valami.Füstölt meg minden.
Mondtam, hogy zárlat van.
Fotózd le az alaplap mindkét oldalát jó minőségben és töltsd fel ide, hogy láthassuk!
Köszönöm a választ. Utánanézek és eldöntöm, mi lesz a sorsa.
Szívesen! Nem tudom, hogy milyen programozód van de az ebben lévő flash CH341A-val nem írható mert olyan kell hozzá ami kezeli a hibás blokkokat és az ECC-t.
Videoton színes TVSziasztok!Jó régen javítottam hobbi szinten tévét, 1-2 könyv elolvasása után. Fóleg a modulrendszerű színeseket, mielőtt végleg kifutottak a használatból úgy a 2010-es évek elején történő analóg műsorszórás leállításával. Van a garázsban egy Videoton TS 3301 SP színes modulos készülék, amit egyszer be akartam kapcsolni egy ismerősömnek, hogy megmutassam. Sajnos tél volt, és a fűtetlen garázsban párát kapott. Egy csattanás után próbált újraindulni a táp, aztán megállt. Évekig nem foglalkoztam vele, de mivel gyűjteményi darab, meghagytam. Most viszont felmerült, hogy jó lenne feléleszteni, mert van egy 1979-es videómagnóm is hozzá, ami RF modulátoros, így adás nélkül is be lehetne kapcsolni, és ha minden jól megy, akkor jövőre a Múzeumok Éjszakáján helyet kap egy kiállításon. De egyébként is nagyon menő lenne a 80-as évekre jellemző filmeket nézni rajta. Merre érdemes elindulni egy ilyen hiba esetén? Feltehetően a 25 kV-os anódtáp húzott át, rosszabb esetben a fókusz a foglalatnál, (5 kV ha jól emlékszem, de régen volt.) vagy a sokszorozónál. Elképzelhető, hogy megúszom biztosítékcserével? Az tuti, hogy a 40 fokos garázsban jól kiszáradhatott azóta, nem lesz gond a párával így nyáron. Jó lenne, ha fel tudnám éleszteni, és nem kéne újraépíteni a fél TV-t. ![]()
Szia! A sorvégtranzisztort ellenőrizd.
Nem kell ehhez feltétlenül korban hozzá illő videomagnó, bármely olyan eszköz jó hozzá, ami video bemenetet tud fogadni és analóg RF jelet kiadni.
![]() És persze kint a hideg (esetleg nyirkos) garázsban nem kapcsolunk be semmit, hanem behozzuk fűtött helyre és legalább 1-2 napot hagyjuk állni, mielőtt bedugnánk a hálózatba. |
Bejelentkezés
Hirdetés |