Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » TV hiba, mi a megoldás?
A sorvégfokozatban célszerű elindulni. Ha a sorvégtranzisztor(BU208)megúszta, akkor célszerű lekötni a sokszorozót a sorvégtrafóról, hogy nélküle van-e nagyfeszültség. Ha sokszorozó nélkül van, akkor értelemszerűen a sokszorozó cserés. Ha így sincs és a tranzisztor, sorvég táp fesz. stb. rendben, lehet maga a trafó is zárlatos.....
Köszi, hétvégén átnézem, aztán kiderül.
LG-Monitor alaplapTiszteletem, talán ismét sikerrel járok, kérem Segítségeteket!Van egy tyekép-tyehang LG lcd monitor. Sokáig jó volt, egyszer csak sötét lett, még a státusz LED sem világít. A tápegysége jó, másik táppal sem kel életre. Lehet ehhez valami panelt még venni valahonnan? Ez lenne a beltartalom: LG QACBKL00400 Main Board for E2260V-PN A kijelző valószínű jó, a táp jó, a központi panel lehet hibás.
Szép napot!
FB jelölésű alkatrészeket mért meg,mert valamelyik szakadt . Remèlem segítettem ![]()
Köszönöm! Az FB alkatrész mit csinál? (C-kondi, R-ellenállás, ezek rendben), de mi ez az FB ???? Regenerálódó biztosíték???
A hozzászólás módosítva: Aug 6, 2025
Ferrite Bead, gyakorlatilag egy fojtótekercsnek felel meg. 0 ohmot kell mérni a kivezetéseiken.
Sikerült feléleszteni a tévét!
Végül is a sorvégfok és a trafó hibátlan, nem ott volt a gond, hanem a tápban. A tápban lévő BU 326 tranyó halt meg, szépen zárlatos lett. (Először egy 150 W-os izzót kötöttem sorba vele, teljes fényerővel világított.) Kicseréltem egy BU 208-ra, szintén valami tévéből túrtam jó sok éve. Összeraktam, pöccre indul a TV. ![]() Holnap rá is kötöm a videomagnót egy próbára! Egyébként hihetetlenül korrekt készüléképítés volt akkoriban, a NYÁK-ra beültetési oldalról rá van szitanyomózva a vezetősáv, így nem kell forgatnom a panelt, ha keresem, hogy mi hova megy. Kifejezetten esztétikus, áttekinthető panelek, és a modulok funkcionálisan lettek kialakítva. Szinte olyan, mintha oktatási céllal készült volna. Erről úgy a 80-as évek vége felé szépen leszoktak... A hozzászólás módosítva: Vas, 0:55
Gratulálok! A sorvégfok hibakeresését azért írtam, mert ezt írtad:
Idézet: „Merre érdemes elindulni egy ilyen hiba esetén? Feltehetően a 25 kV-os anódtáp húzott át, rosszabb esetben a fókusz a foglalatnál, (5 kV ha jól emlékszem, de régen volt.) vagy a sokszorozónál.” Mindenesetre az a lényeg, hogy jó lett. Akkoriban az volt a tendencia egy tv-nél (is), hogy 1-2 emberöltőt ki kellett bírnia, mivel elég sok ideig gyűjtögetett rá egy egész család, ezért ótvart nem adhattak el. Jelenleg egy műanyag szemetet tudna venni bárki a fizetéséből, ami tart ameddig tart...
Én is biztosan a nagyfeszre tippeltem volna, hiszen ezeknek ez volt a gyenge pontja, főleg, hogy a sokszorozót külön szerelték, és a trafó csak bevonva van műgyantával, nem kiöntve.
A tápban pamacsokban póktojás volt, az vizesen simán kinyírhatta a tranyót.
Ráadásul akkoriban még mindenhez mellékelték a kapcsolási rajzot is. Feszültségekkel, jelalakokkal.
A hozzászólás módosítva: Vas, 11:07
Amit még ki lehetne alakítani rajta, az egy videojel és hang bemenet. Akkor direktben rá tudnám kötni a DVD játékost, nem kéne a videomagnó. A hátlapon ki is van alakítva a helye, csak nem tették rá.
![]() Ez inkább csak dekoráció lesz a műhelyben, nem akarom lehasználni a képcsövet, csak 1-1 alkalommal bekapcsolni. Egyébként érdekes, hogy egyre több fiatal zenész újra kiadja a zenéjét bakeliten, a filmes fotózás felkapott lett, sőt megjelent már megint a magnókazetta is. Ez utóbbit pont nem értem, mert amíg a bakelit lemeznek, és a filmes fényképeknek elképesztően jó a minősége, addig a kazetta egy tompa nyávogós felvétel volt mindig is, messze elmaradva a rendes orsós magnótól. Na a CRT tévéből tényleg érdemes megtartani párat, mert abban biztos vagyok, hogy ezt senki nem fogja még egyszer gyártani, főleg nem full analóg elektronikával meghajtva. Már a 80-as évek végén vett nyugati (talán ITT) TV-ben is digitalizálták a KF után a jelet, és a procidzsungel után egy RGB kimenetű DAC vezérelte a képcsövet... Alaplemez is tele volt SMD-vel. Aztán a 2000-res évek végén eldurrant a beszerezhetetlen, sokszorozóval egybeöntött trafó. Ez a Videoton kevesebbet ment, akitől kaptam 10 éve, azt mondta hogy már az ezredforduló előtt elsötétedett. Akkor is a táp volt a tettes, egy zener zárlatos lett. De végül is megmentette az elhasználódástól a többi részt. ![]() A hozzászólás módosítva: Vas, 18:09
Lehetséges, hogy csupán a processzor és a hűtőborda között kellene jó alaposan kipucolnod a régi, megfáradt és már beszáradt hőközlő anyagot, majd újra hőpasztázni a proci tetejét, s úgy tenni rá vissza a hűtőjét.
A régi megfáradt paszta-anyag tiszta benzinnel (normál hexán) simán kimosható, új hőpasztát pedig bármelyik számítógépes boltban lehet kapni. Én pl. a Lomex-nél szoktam venni, egy injekciós fecskendőhőz hasonlatos műanyag valamiben kb. nagyjából 5 adagra való hőközlő paszta van. Még az ára sem annyira rettenetes. Blaupunkt TVVan egy fentebb említett gyártású LCD TV-nk, ami néhány napja azt csinálja, hogybekapcsol - aztán kikapcsol. Mi lehet ilyenkor a baja? (távszabályozójával indítva) Ha sokáig tartom benyomva a készüléken a saját bekapcsoló gombját, akkor rendesen beindul, bááár - néha néha azért mégis gondol egyet - s ismét kikapcsol. Valakinek valamilyen ötlete arra, hol keressem a hibát?
Üdv!Tápegységnél kezdeném, a kondik állapotával.
Én is egyből arra gondoltam, de aztán csodák csodája - ma már egyáltalán nem csinálta. Így aztán nem is nyúltam hozzá. Még egy kicsit várok vele.
De köszi a tippet. (Valójában még sohasem volt szétszedve. De kb. 10 éves lehet.) A hozzászólás módosítva: Hé, 22:23
|
Bejelentkezés
Hirdetés |