Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Multiméter - miért, milyet?
DC áram méréshez lakatfogóBarkács munkákhoz DC áram mérésre használható lakatfogóra van jó tippetek ? Unit210E-t vettem régebben, azonban a DC áram mérésnél gyakorlatilag megbízhatatlan vagy csak kifogtam egy rossz példányt.Olyat keresek amely képes kisebb áramokkal is megbízhatóan mérni pl 2-5A között valamint 5A-20A között. Az e feletti áramok kevésbé gyakoriak. A 1-2% pontosság és 4 digites kijelzés előny. Vagy ha olyan DC áram mérő fejet tudtok ajánlani ami egy általános voltmérővel is tud működni az is megfelelő lehet pl 100mA/V.
Nekem VC330 van, mA nagyságrendben is tudok vele mérni lakatfogó üz...ódban.
Legutóbb egy szivárgó zavarszűrőkondenzátort derítettem fel vele..
Ránézésre testvérek
![]() A zavarszűrő kondenzátort biztos DC módban ?
Ebben az árkategóriában ne várj 1-2%-os műszert (mérést).
Javasolj kérlek olyat akár ami minőségi, tartós, pontos. Árat direkt nem írtam, a barkács kifejezés a munkafolyamatra próbált utalni.
A fiam BSIDE ACM91-t vett es meg van elégedve DCben is 1 mA a felbontása ás nem is drága. Én nem mértem még vele ( nem volt rá szükségem).
A különbség az szokott lenni, hogy más szenzor van a fogoban. Azt kivülröl nem látni.
"Nem is drága"...
![]()
A zavarszűrő kondenzátor egy mobil fogtechnikai elszívó hálózati feszültség csatlakozásához volt beépítve, és 5-15 másodperc feszültség alá helyezésekor verte a fi relét, anélkül, hogy a motort elindította volna a kezelője. A lakatfogó beiktatásával láthatóvá vált, hogyan emelkedik az átvezetés hatására a védőföld felé folyó áram, mely hatására a védelem tette a dolgát.
A VC 330 egyébként az amatőr viszonylatban a mA nagyságrendű DC áramokat is megbízhatóan méri, csak a mért vezeték árammentes állapotában először ki kell nullázni, ezután kell az áramkört bekapcsolni. Legegyszerűbben egy sorbakötött árammérővel lehet visszaellenőrizni a mérés helyességét.
Valami hasonló Unit-m van, szerintem teljesen jó, mA nagyságrendben sem téved sokat. Ami DC mérésnél fontos, a mérés helyén mindig nullázni kell, mert egyébként rosszul mér. ( de ez szerintem a többire is igaz.)
Mindig nullázom, azonban ennek ellenére mutat egy másik az áramkörbe sorosan bekötött árammérőtől teljesen eltérő eredményt.
Köszi az ott AC áram kellett legyen úgy vélem. Nekem szigorúan DC-re kell.
Teljesen mindegy, hogy milyent veszel, maga az elv sem alkalmas arra, hogy mA pontossággal mérjél vele DC áramot, hiába tudná a kijelzés. Meg hiába nullázod ki, az egyrészt utána is folyamatosan mászkál, meg gyakorlatilag minden hatással van rá, a hálózat, mágnesezhető fémek a közelben, de elég annyi is, ha elmozdítod 2mm-rel a mért kábelt a hurokban, vagy ha a kezedbe veszed a műszert és megmozdítod. Nem erre valók ezek.
Nekem van egy nagy UNI-T meg egy VC330, utóbbi jobb kis áramokra mert van rajta 2A-es méréshatár is, de mindegyikre igaz az, hogy pontos DC mérésre úgy 100mA felett képesek csak. A DC lakatfogó épp arra való, hogy az ember nagy áramok mérésére használja, ahova borzasztó gazdaságtalan lenne egy sönt alkalmazása. Nem is igazán értem, miért akarsz 2A-t lakatfogóval mérni, amikor arra tökéletesen jó egy sönt amin feszültséget mérsz, és az valóban pontos lesz, legalábbis annyira mint a sönt és a műszered tűrése, na meg ha nem terheled túl, mert ugye a melegedéssel az ellenállás értéke is változik.
Én közvetlenül a drótra csíptetés előtti helyen nullázom, utána nem forgatva, nullázással azonos síkban teszem a drótra. Így pár mA pontossággal jó. Voltcraft VC-539, ennél nagyobb "lukú" már eléggé pontatlanabb, bizonytalanabb.
A lakatfogó nagy előnye, hogy csak rácsíptetem azt mérek. Egy kéziműszer tipikusan nem az az eszköz amihez az ember szívesen épít ki csatlakozó pontot. Ha véletlen 2-3%-ot téved akkor sem dől össze a világ. Nekem az UniT 210E tápegységgel tesztelve 20-30 mA felett simán használható volt. 1-2mA-t tévedett max. Mondjuk zavart környezetben nem szoktam vele mérni.
Nem minden esetben van meg a lehetőség, hogy az áramkört megszakítsuk az áram méréshez vagy túl sok időt igényelne a sönt beépítése. Előre nem lehet tudni mekkora áram folyik sok esetben pl 500mA vagy 5 A.
A VC330 a 210E testvére. A hozzászólás módosítva: Aug 25, 2025
|
Bejelentkezés
Hirdetés |