Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Multiméter - miért, milyet?
Lapozás: OK   130 / 130
(#) neviga hozzászólása Aug 23, 2025 /

DC áram méréshez lakatfogó

Barkács munkákhoz DC áram mérésre használható lakatfogóra van jó tippetek ? Unit210E-t vettem régebben, azonban a DC áram mérésnél gyakorlatilag megbízhatatlan vagy csak kifogtam egy rossz példányt.
Olyat keresek amely képes kisebb áramokkal is megbízhatóan mérni pl 2-5A között valamint 5A-20A között. Az e feletti áramok kevésbé gyakoriak. A 1-2% pontosság és 4 digites kijelzés előny.
Vagy ha olyan DC áram mérő fejet tudtok ajánlani ami egy általános voltmérővel is tud működni az is megfelelő lehet pl 100mA/V.
(#) mex válasza neviga hozzászólására (») Aug 23, 2025 /

Nekem VC330 van, mA nagyságrendben is tudok vele mérni lakatfogó üz...ódban.
Legutóbb egy szivárgó zavarszűrőkondenzátort derítettem fel vele..
(#) neviga válasza mex hozzászólására (») Aug 23, 2025 /

Ránézésre testvérek a 210E-vel.
A zavarszűrő kondenzátort biztos DC módban ?
(#) bandika válasza neviga hozzászólására (») Aug 23, 2025 /

Ebben az árkategóriában ne várj 1-2%-os műszert (mérést).
(#) neviga válasza bandika hozzászólására (») Aug 23, 2025 /

Javasolj kérlek olyat akár ami minőségi, tartós, pontos. Árat direkt nem írtam, a barkács kifejezés a munkafolyamatra próbált utalni.
(#) Massawa válasza neviga hozzászólására (») Aug 23, 2025 /

A fiam BSIDE ACM91-t vett es meg van elégedve DCben is 1 mA a felbontása ás nem is drága. Én nem mértem még vele ( nem volt rá szükségem).
(#) Massawa válasza neviga hozzászólására (») Aug 23, 2025 /

A különbség az szokott lenni, hogy más szenzor van a fogoban. Azt kivülröl nem látni.
(#) uniman válasza Massawa hozzászólására (») Aug 23, 2025 /

"Nem is drága"...: Bővebben: Link
(#) Massawa válasza uniman hozzászólására (») Aug 23, 2025 /

Szerencsére nem ott vette…..
(#) mex válasza neviga hozzászólására (») Aug 23, 2025 /

A zavarszűrő kondenzátor egy mobil fogtechnikai elszívó hálózati feszültség csatlakozásához volt beépítve, és 5-15 másodperc feszültség alá helyezésekor verte a fi relét, anélkül, hogy a motort elindította volna a kezelője. A lakatfogó beiktatásával láthatóvá vált, hogyan emelkedik az átvezetés hatására a védőföld felé folyó áram, mely hatására a védelem tette a dolgát.
A VC 330 egyébként az amatőr viszonylatban a mA nagyságrendű DC áramokat is megbízhatóan méri, csak a mért vezeték árammentes állapotában először ki kell nullázni, ezután kell az áramkört bekapcsolni. Legegyszerűbben egy sorbakötött árammérővel lehet visszaellenőrizni a mérés helyességét.
(#) proba válasza neviga hozzászólására (») Aug 23, 2025 / 1

Valami hasonló Unit-m van, szerintem teljesen jó, mA nagyságrendben sem téved sokat. Ami DC mérésnél fontos, a mérés helyén mindig nullázni kell, mert egyébként rosszul mér. ( de ez szerintem a többire is igaz.)
(#) neviga válasza proba hozzászólására (») Aug 24, 2025 /

Mindig nullázom, azonban ennek ellenére mutat egy másik az áramkörbe sorosan bekötött árammérőtől teljesen eltérő eredményt.
(#) neviga válasza mex hozzászólására (») Aug 24, 2025 /

Köszi az ott AC áram kellett legyen úgy vélem. Nekem szigorúan DC-re kell.
(#) Ge Lee válasza neviga hozzászólására (») Aug 24, 2025 /

Teljesen mindegy, hogy milyent veszel, maga az elv sem alkalmas arra, hogy mA pontossággal mérjél vele DC áramot, hiába tudná a kijelzés. Meg hiába nullázod ki, az egyrészt utána is folyamatosan mászkál, meg gyakorlatilag minden hatással van rá, a hálózat, mágnesezhető fémek a közelben, de elég annyi is, ha elmozdítod 2mm-rel a mért kábelt a hurokban, vagy ha a kezedbe veszed a műszert és megmozdítod. Nem erre valók ezek.
Nekem van egy nagy UNI-T meg egy VC330, utóbbi jobb kis áramokra mert van rajta 2A-es méréshatár is, de mindegyikre igaz az, hogy pontos DC mérésre úgy 100mA felett képesek csak.
A DC lakatfogó épp arra való, hogy az ember nagy áramok mérésére használja, ahova borzasztó gazdaságtalan lenne egy sönt alkalmazása.
Nem is igazán értem, miért akarsz 2A-t lakatfogóval mérni, amikor arra tökéletesen jó egy sönt amin feszültséget mérsz, és az valóban pontos lesz, legalábbis annyira mint a sönt és a műszered tűrése, na meg ha nem terheled túl, mert ugye a melegedéssel az ellenállás értéke is változik.
(#) nagym6 válasza proba hozzászólására (») Aug 24, 2025 /

Én közvetlenül a drótra csíptetés előtti helyen nullázom, utána nem forgatva, nullázással azonos síkban teszem a drótra. Így pár mA pontossággal jó. Voltcraft VC-539, ennél nagyobb "lukú" már eléggé pontatlanabb, bizonytalanabb.
(#) proba válasza Ge Lee hozzászólására (») Aug 24, 2025 /

A lakatfogó nagy előnye, hogy csak rácsíptetem azt mérek. Egy kéziműszer tipikusan nem az az eszköz amihez az ember szívesen épít ki csatlakozó pontot. Ha véletlen 2-3%-ot téved akkor sem dől össze a világ. Nekem az UniT 210E tápegységgel tesztelve 20-30 mA felett simán használható volt. 1-2mA-t tévedett max. Mondjuk zavart környezetben nem szoktam vele mérni.
(#) neviga válasza Ge Lee hozzászólására (») Aug 25, 2025 /

Nem minden esetben van meg a lehetőség, hogy az áramkört megszakítsuk az áram méréshez vagy túl sok időt igényelne a sönt beépítése. Előre nem lehet tudni mekkora áram folyik sok esetben pl 500mA vagy 5 A.
A VC330 a 210E testvére.
A hozzászólás módosítva: Aug 25, 2025
Következő: »»   130 / 130
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem