Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » TV hiba, mi a megoldás?
A sorvégfokozatban célszerű elindulni. Ha a sorvégtranzisztor(BU208)megúszta, akkor célszerű lekötni a sokszorozót a sorvégtrafóról, hogy nélküle van-e nagyfeszültség. Ha sokszorozó nélkül van, akkor értelemszerűen a sokszorozó cserés. Ha így sincs és a tranzisztor, sorvég táp fesz. stb. rendben, lehet maga a trafó is zárlatos.....
Köszi, hétvégén átnézem, aztán kiderül.
LG-Monitor alaplapTiszteletem, talán ismét sikerrel járok, kérem Segítségeteket!Van egy tyekép-tyehang LG lcd monitor. Sokáig jó volt, egyszer csak sötét lett, még a státusz LED sem világít. A tápegysége jó, másik táppal sem kel életre. Lehet ehhez valami panelt még venni valahonnan? Ez lenne a beltartalom: LG QACBKL00400 Main Board for E2260V-PN A kijelző valószínű jó, a táp jó, a központi panel lehet hibás.
Szép napot!
FB jelölésű alkatrészeket mért meg,mert valamelyik szakadt . Remèlem segítettem ![]()
Köszönöm! Az FB alkatrész mit csinál? (C-kondi, R-ellenállás, ezek rendben), de mi ez az FB ???? Regenerálódó biztosíték???
A hozzászólás módosítva: Aug 6, 2025
Ferrite Bead, gyakorlatilag egy fojtótekercsnek felel meg. 0 ohmot kell mérni a kivezetéseiken.
Sikerült feléleszteni a tévét!
Végül is a sorvégfok és a trafó hibátlan, nem ott volt a gond, hanem a tápban. A tápban lévő BU 326 tranyó halt meg, szépen zárlatos lett. (Először egy 150 W-os izzót kötöttem sorba vele, teljes fényerővel világított.) Kicseréltem egy BU 208-ra, szintén valami tévéből túrtam jó sok éve. Összeraktam, pöccre indul a TV. ![]() Holnap rá is kötöm a videomagnót egy próbára! Egyébként hihetetlenül korrekt készüléképítés volt akkoriban, a NYÁK-ra beültetési oldalról rá van szitanyomózva a vezetősáv, így nem kell forgatnom a panelt, ha keresem, hogy mi hova megy. Kifejezetten esztétikus, áttekinthető panelek, és a modulok funkcionálisan lettek kialakítva. Szinte olyan, mintha oktatási céllal készült volna. Erről úgy a 80-as évek vége felé szépen leszoktak... A hozzászólás módosítva: Aug 10, 2025
Gratulálok! A sorvégfok hibakeresését azért írtam, mert ezt írtad:
Idézet: „Merre érdemes elindulni egy ilyen hiba esetén? Feltehetően a 25 kV-os anódtáp húzott át, rosszabb esetben a fókusz a foglalatnál, (5 kV ha jól emlékszem, de régen volt.) vagy a sokszorozónál.” Mindenesetre az a lényeg, hogy jó lett. Akkoriban az volt a tendencia egy tv-nél (is), hogy 1-2 emberöltőt ki kellett bírnia, mivel elég sok ideig gyűjtögetett rá egy egész család, ezért ótvart nem adhattak el. Jelenleg egy műanyag szemetet tudna venni bárki a fizetéséből, ami tart ameddig tart...
Én is biztosan a nagyfeszre tippeltem volna, hiszen ezeknek ez volt a gyenge pontja, főleg, hogy a sokszorozót külön szerelték, és a trafó csak bevonva van műgyantával, nem kiöntve.
A tápban pamacsokban póktojás volt, az vizesen simán kinyírhatta a tranyót.
Ráadásul akkoriban még mindenhez mellékelték a kapcsolási rajzot is. Feszültségekkel, jelalakokkal.
A hozzászólás módosítva: Aug 10, 2025
Amit még ki lehetne alakítani rajta, az egy videojel és hang bemenet. Akkor direktben rá tudnám kötni a DVD játékost, nem kéne a videomagnó. A hátlapon ki is van alakítva a helye, csak nem tették rá.
![]() Ez inkább csak dekoráció lesz a műhelyben, nem akarom lehasználni a képcsövet, csak 1-1 alkalommal bekapcsolni. Egyébként érdekes, hogy egyre több fiatal zenész újra kiadja a zenéjét bakeliten, a filmes fotózás felkapott lett, sőt megjelent már megint a magnókazetta is. Ez utóbbit pont nem értem, mert amíg a bakelit lemeznek, és a filmes fényképeknek elképesztően jó a minősége, addig a kazetta egy tompa nyávogós felvétel volt mindig is, messze elmaradva a rendes orsós magnótól. Na a CRT tévéből tényleg érdemes megtartani párat, mert abban biztos vagyok, hogy ezt senki nem fogja még egyszer gyártani, főleg nem full analóg elektronikával meghajtva. Már a 80-as évek végén vett nyugati (talán ITT) TV-ben is digitalizálták a KF után a jelet, és a procidzsungel után egy RGB kimenetű DAC vezérelte a képcsövet... Alaplemez is tele volt SMD-vel. Aztán a 2000-res évek végén eldurrant a beszerezhetetlen, sokszorozóval egybeöntött trafó. Ez a Videoton kevesebbet ment, akitől kaptam 10 éve, azt mondta hogy már az ezredforduló előtt elsötétedett. Akkor is a táp volt a tettes, egy zener zárlatos lett. De végül is megmentette az elhasználódástól a többi részt. ![]() A hozzászólás módosítva: Aug 10, 2025
Lehetséges, hogy csupán a processzor és a hűtőborda között kellene jó alaposan kipucolnod a régi, megfáradt és már beszáradt hőközlő anyagot, majd újra hőpasztázni a proci tetejét, s úgy tenni rá vissza a hűtőjét.
A régi megfáradt paszta-anyag tiszta benzinnel (normál hexán) simán kimosható, új hőpasztát pedig bármelyik számítógépes boltban lehet kapni. Én pl. a Lomex-nél szoktam venni, egy injekciós fecskendőhőz hasonlatos műanyag valamiben kb. nagyjából 5 adagra való hőközlő paszta van. Még az ára sem annyira rettenetes. Blaupunkt TVVan egy fentebb említett gyártású LCD TV-nk, ami néhány napja azt csinálja, hogybekapcsol - aztán kikapcsol. Mi lehet ilyenkor a baja? (távszabályozójával indítva) Ha sokáig tartom benyomva a készüléken a saját bekapcsoló gombját, akkor rendesen beindul, bááár - néha néha azért mégis gondol egyet - s ismét kikapcsol. Valakinek valamilyen ötlete arra, hol keressem a hibát?
Üdv!Tápegységnél kezdeném, a kondik állapotával.
Én is egyből arra gondoltam, de aztán csodák csodája - ma már egyáltalán nem csinálta. Így aztán nem is nyúltam hozzá. Még egy kicsit várok vele.
De köszi a tippet. (Valójában még sohasem volt szétszedve. De kb. 10 éves lehet.) A hozzászólás módosítva: Aug 11, 2025
TV táp kondi, lehet-e még hiba?Sziasztok!Esélytelenek nyugalmával, egy vibráló kijelzővel rendelkező Samsung TV-t (ltj320hn07-v) felnyitottam és gondoltam ránézek a panelokra. A táppanelen egyből ki is szúrtam egy megfáradtnak kinéző elektrolit kondit, ami a kijelző világításához megy, nem nyílt még szét, csak láthatóan elkezdett púposodni. Ez kiforrasztva, majd rámérve a 47µF helyett csak valami ~200nF, Vloss 33%, ESR 150 Ohm. Csere egy picit nagyobb de jó állapotban lévőre, a TV él és virul, megszünt a vibrálás (egyelőre persze). Nem igazán szoktam TV-kkel, főleg nem kapcsolóüzemű tápegységekkel foglalkozni, elég minimális is a tudásom ezen a téren, az érdekelne inkább csak, hogy általánosságban, ha egy TV kapcs. tápjában egy kondi kezd kiszáradni, és már vannak látható jelei (vibrál a kép), akkor ezekhez szokott társulni más alkatrész"fáradás"? Vagy csak szimplán a hő+hiányos szellőzés+kor megeszi ezeket és ennyi? Nincs tervben teljes kondenzátor garnitúra csere vagy ilyesmi, használom ameddig lehet, igazából csak érdeklődés szintjét írtam ide, remélem megfelelő témába. Üdvözlettel, Roland.
Én aztán igazán nem szakértő vagyok, azonban többször is úgy tapasztaltam, hogy a melegedés okozza. Csere után kifogástalan tudnak (általában) továbbműködni.
(Falra szerelt plazmaTV-nél volt igazán látványos a több gömbölyödő kondenzátor -és egyúttal a kisebb 47-est is kicseréltem, mert az eleve melegedő helyen volt. Azóta is működik -bár nem is falra szerelve)
Szia! Szimpla alulméretezés és költségcsökkentés az ok. Ha nincs megfelelően megtervezve az áramkör és hozzá az alkatrész, akkor is ez az eredmény.
Megmértem az összeset. Mind jó, egyik sem szakadt.
Próbáltam a kondikat kiszedni, de valami olyan forraszanyaggal voltak beépítve, hogy a nyák is jött a kondi kiszakadt lábával együtt... így az alaplapi panelnak is annyi. Hogyan lehetne a kijelzőt életre kelteni? Vannak külön kapható alaplapok. Ezek között nincs valami, ami jó lehet ehhez a típushoz? lg flatron e2260v-pn 55UM71 TV hibaTiszteletem!Egy LG 55UM71 típusú LED TV-vel kapcsolatban kérnék segítséget. A készülék bekapcsol, a távirányítóra reagál (pl. hangerőváltozás visszajelzése LED-del), viszont nincs kép. Hang meglétét nem tudtam megerősíteni, mert kép hiányában nem sikerült forrást váltani vagy hangot előcsalni. A háttérvilágítás működni látszik: a kijelző bekapcsolás után világosabbá válik, tehát feltételezhetően a LED backlight aktív. Mivel nem vagyok erre berendezkedve, addig nem bontanám meg, amíg nem kapok valamilyen iránymutatást arra vonatkozóan, hogy hol érdemes elindulni a hiba feltárásában (pl. T-CON, main board, panel, stb.), illetve milyen méréseket célszerű elvégezni első körben. Előre is köszönöm a segítséget és az útbaigazítást!
Szia!
Miért nem javítod meg az eredeti panelt? Kerestél zárlatot? Megmérted az összes DC-DC konverter tekercs kimenetének az ellenállását a GND felé, hogy a valószínűsíthető (részleges) zárlatot megtaláld? Ha megvan akkor azon a ponton labortápról beküldesz 0.8V-ot (annál többet ne mert megölheti az MCU-t, mint a legkisebb feszültséggel működő alkatrészt a panelen. Áramhatárolás kezdésként 500 mA, ha nem melegszik semmi akkor növelheted 500 mA-enként mondjuk 4A-ig amíg valahol forró nem lesz). Ha nincs hőkamerád akkor izopropil alkohollal öntsd le a panelt és ahol elsőként párolog el ott a hiba, vagy legalábbis a tünete, onnan érdemes tovább nyomozni.
Üdv!
A kijelző világosabbá válik lehet attól is, hogy áram alá kerülve a kristályok elfordulnak kissé. A kijelzőt oldalról zseblámpával megvilágítva van kép?
Igen, próbáltam a megvilágítást oldalról lámpával de kép nincs. Erre én is gondoltam. Talán mégis szét kéne szednem és meggyőződni jó -e az a hátsó ledvilágítés.
A hozzászólás módosítva: Aug 18, 2025
Akkor nem marad más mint szétszedni és kimérni. Pl. azt láthatod a hátlap lukain keresztül, ha a háttérvilágítás működik. Valószínűleg az alaplap is működik valamennyire ha a távra reagál és a világítást engedélyezi. A tápfeszek meglétét és minőségét ellenőrizném első körben, lehetőleg szkóppal, aztán, hogy a TCON kimenetein a megfelelő jelek vannak e: írd meg itt, hogy mit mértél!
Idézet: „Miért nem javítod meg az eredeti panelt?” Ezért: Idézet: „a nyák is jött a kondi kiszakadt lábával együtt” Nincs nagy műszer háttértáram sajnos...
Klasszikus darab dróttal összecinezed a következő ponttól, ahol még megmaradt a fólia?
Köszönöm, szétkapom, mérek és majd meglátom. Ez nem most lesz de az eredményről mindenképp majd beszámolok.
Az nem nagy probléma, ha felszakadt a fólia, csak időveszteség megcsinálni. Még ha nem is pótolod ki de kötheted máshova, ahogy Gafly is mondta.
Ha Te ezt meg tudod oldani ilyen egyszerűen, akkor, átadom a panelt.
![]() Látszik, hogy vitt magával egy másik rétegbe áthaladó VIA-t is így (szerintem) fölösleges a további kísérletezés. ( A +jel fölötti lyukat, és mellette az elvezetést kell nézni) Érdekes, hogy 420fokon sem hagyta magát... Továbbra is kérdésem, hogy ehhez a kijelzőhöz lehet-e találni meghajtó áramkört? Nem a gyárira gondolok, hanem valami utángyártottra, amibe ezek a csatlakozók belemennek. Hisense 55A6G TV hibaSziasztok!Egy Hisense 55A6G 55”-os tévé bekapcsoláskor 5 x villog a Led és se kép se hang. Használat közbe romlott el. Utánanézve az 5 x villogás alaplap hibát jelent, ránézve az alaplap makulátlan. Mi szálhatott el rajta? Kérdés hogy valóban az alaplap lehet a hibás, vagy valami más? Javítható, vagy kuka? |
Bejelentkezés
Hirdetés |