Fórum témák
» Több friss téma |
Addig én sem gondoltam erre, meg sem fordult a fejemben.
Pedig aranyköpés, vagy Murphi törvénye:
" A Füst dolgozik, ha kijön a készülékből, vagy alkatrészből, az már nem dolgozik tovább. " Így visszagondolva, csak szakadt triakokat láttam, (mire hozzám került) a rövidzárnál mindíg kijött a füst, és megszüntette a zárlatot, látványosan, nagy zajjal. Boy VFHS-1/220/1,2KVASziasztok!Mit gondoltok a cimben emlitett feszultsegstabilizator mennyit erhet?
Denon DRA325 tranzisztorcsereSziasztok!Denon DRA325R az asztalon, amit megfőztek, 4 db végtranyóból kettő és 2 db meghajtó IC-k zárlatba szaladt. Meghajtókat be tudtam szerezni, tranyókat már nem találni, ezért csere lett: (HQ-tól) 2SA1489 -> 2SB688 2SC3853 -> 2SD718 Ám akkora kavar van az éterben ezekkel a tranyókkal, hogy netovább. Kérlek segítsetek tisztázni. Multiméterrel és DSO-TC2-vel is BEC lábkiosztást kapok minden tranzisztoron. 2SA1489: Adatlapon BCE, DSO/multiméter: BEC. 2SC3853: BCE, DSO/multi: BEC. A két darabból egyet tudok mérni DSO-val, a hibásat nem ismeri fel mint tranzisztort. A másikat felismeri, de lábkiosztás-változásba sült volna? ![]() 2SB688: Adatlapon táblázat szerint ECB, kép szerint BCE, DSO/multi: BEC 2SD718: Adatlapon táblázat és kép szerint is BCE, DSO/multi: BEC Csatoltam az erősítő Service manualját. A 17. oldalon mutatja a végtranyók lábkiosztását, ECB... Megnéztem a nyákot is; mind a négy tranyónál egyformán: 1: B, meghajtó IC-k 2: C, pozitív és negatív tápok 3: E, kimenet felé Őőő... Most akkor a DSO hibázik, hülye vagyok a multiméterrel vagy totál hamis tranyót kaptam HQ-tól? De akkor hogy lehet, hogy mindkét régi tranyó lábkiosztása szintén nem stimmel az erősítő kapcsolásához és nyákjához? A Denon meg alkalmazkodott az észlelt eltéréshez, de nem bírálta felül a gyártó hibás adatlapját? Ami biztos, hogy a soros izzó nem aludt ki puffertöltés után, ahogy ezeket a tranyókat beültettem. Tehát stimmelni biztos nem stimmelnek a kapcsolásba... Végülis ha a tranyókat nem is vizsgáljuk... s ez az egész megmarad tapasztalatmegosztásnak... Alkalmazkodnom kell a nyákhoz, ez egyértelmű. Ehhez alkalmas tranyókat találni ezek szerint a képtelenségbe' van. Nem lesz esztétikus, ami kevésbbé számít mert dobozon belül van. XD Plusz műhelyerősítő, de szereti a tulaj, mindenképp mentjük az enyészettől. Hely van szerencsére a mókoláshoz, eszköz, szerszám és a mancs is pipa. Azon felül, hogy megfelelően vastag és minél rövidebb dróut' kell, van-e más tanácsotok? Köszönet. |
Bejelentkezés
Hirdetés |