Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Műhelyünk felszerelése, szerszámai
Téma, a műhelyünkben előforduló készülékek, anyagok, szerszámok, eszközök bemutatására, kitárgyalására.
Közben lenolajkencével leápoltam, részemről vágódeszka/vércsatorna kérdés lezárva.
Köszönöm az eddigi segítséget. ![]() Ajtó vetemedés még nem. Az hogy Karácsonyig ne legyen legyen a házon bejárati ajtó, ameddig visszvetemítődik, nem egy családbarát megoldás. ![]()
Nekem a lenolajkencével kezelt fafelületek idővel csúnyán befeketedtek, azaz valami gomba vígan élt benne.
Nekem a régebbi házon hasonló probléma volt. Az asztalos elvitte az ajtót, leszorította míg kiegyenesedett. Mart bele egy hornyot végig, amibe ragasztott egy keményfa rudat a már egyenesre leszorított ajtóba. Lecsiszolta síkba én meg lefestettem. Utána jó lett. Ha jól emlékszem 2 vagy 3 nap volt az egész procedúra a száradás miatt. Az összegre nem emlékszem, de nem volt drága(egyébként emlékeznék rá).
Nagyon csinos darab. Jó lenne nekem is egy olyan udvar, amin ilyen vasdarabok hevernek szép rendezett rakatokban (megjegyzem, én úgy emlékszem "angol-park" minőségű udvarod van, tökéletesen nyírt fűvel).
De nem kerülte el a figyelmem az a különleges satupofa, amit a képen látni. Erről mit lehet tudni? Látszólag talán nem is acélból van, de kíváncsian várom a konkrétumokat. Teljesen egyéni megfontolás, de én mindig a satupad bal oldalára képzelem a satut (jobb kezes vagyok), és a jobb oldalon történnek az egyéb manőverek.
Satu puhapofa néven keresd. Belül gumi, hátulján mágnesek.
Szerintem ez elsősorban társasházi satupüfölőknek lett kifejlesztve. Be kellene szereznem egyet, mert most ha nekiállok este a panel 5-en barkácsolni, a szomszédok képesek átkopogni. De ha lenne egy ilyenem, micsoda lehetőségek nyílnának...
![]()
Van még vasam, de mindig tartalékolom a jobbakat (6m szál).
Ez ilyen hülye szokás, mindennel így vagyok, legyen az valamilyen különleges fa, szerszám, bor stb. ![]() A satupofa mint azt írták, az gumírozott alu. Mivel gyakorta hajlítok alulemezt, vágok réz, alu szelvényeket, és fával is foglalkozom, ezért szereztem be egyet.
Hi-hi.Ezen a jó kis asztalt látva, én is kerestem vasat itt a ház körül, de nincs. A rávaló lemez meg főleg.
![]()
Szuper munka, egy baja van, hogy nem az enyém
![]()
Hol vásároltad a satupofákat? Esetleg ezt méterben adják, és mi vágjuk méretre?
Én a Yato-tól vettem anno. 75, 100, 125, 150mm-ben volt akkor.
A hozzászólás módosítva: Pé, 11:46
Míg a telek végéből előre cipeltem, le kellett tennem vagy 4-szer, pedig csináltam hozzá direkt egy kampós félkezes emelőt, hogy meg tudjam egyáltalán egyedül emelni, és előre vinni. Mondogattam is magamnak, "jó legyengültél az évek során" Aztán megnéztem a neten, mekkora súlya van egy 3mm-es trepplemeznek.
![]()
Nem akarlak felhúzni, de nálam még az ereszcsorgásba is...
![]() Azért nem festettem le, mert a másiknál sokszor okozott gondot a hegesztéseknél a testkábel érintkezése. A fára meg van direkt külön asztalom csinálva. A hozzászólás módosítva: Pé, 12:18
Aliexpress, de már linkeltek is hazai beszerzést.
Egyébként régebben tölgyfából készítettem hozzávalót, az is jól szolgált egy ideig.
Ez jó infó volt, köszi.
![]() Lehet is kapni itt nem messze az Ázsia centerben lévő Elefántszerszám webáruházban. A 100mm-es pár 2840.-Ft ( Már rendelem is meg. ) A Yato olcsóbb, de a kiszállítással kb. pariban van az ár. Bővebben: Link A hozzászólás módosítva: Pé, 13:44
Érdemes rendelés előtt megnézni mások véleményét
Emiatt nem aggódok. Itt van a szomszédban, és nem életbe vágóan sürgős a dolog.
Bolti átvétellel, fizetéssel majd megyek, amikor szólnak, hogy átvehető.
Jobb híján: én alulemezből hajítottam satupofa borítót. Egy pár a más fémekhez, màsik alumínium párra gumilemez ragasztva fàhoz.
Elégedett vagy vele? Tudom, a satu nem egy tolómérő, de azt hallom erről a konstrukcióról, hogy a mozgó rész oldalirányban jelentősen billeg (ami általában nem perdöntő probléma, de esetenként jobb a prizmás megvezetésű "hagyományos" kialakítás (mint Szamócáé).
Mindenféle betétjeim nekem is vannak, de ez nagyon kitaláltnak tűnik, ezért tetszik a szememnek.
Ez fordított működésű, az eleje -amin a tekerő van- megy ki-be, nem a hátulja mint a szokásos prizmás vezetésű. Oldalirányban kb.: 1-1.5mm a billegés, le-fel kb.: ennek fele bezárt helyzetben, 10cm-t nyitva kb.: 3mm minden irányban. Szerencsétlen megoldás, hogy a tekerő-satu ütközőt hátulról rugós szorítással oldották meg ne lötyögjön tengelyirányban, ezért igen nehéz tekerni súrlódás miatt, mert a rugó erősen nyomja. Egyszerű átalakítással rugó kidobva, enélkül új furat a tekerő tengelyre, sasszeg alátéttel és már jó. Mint más satuknál is így van rugó nélkül.
Nekem megfelel kis erejű dolgokra kell, famunkákhoz szerintem bőven elég erős. Fém lakatos munkáknál erős kalapálást nagykalapáccsal biztosan nem bírná, erőteljes feszegetésnél vas hajlításnál is törhetne. A prizmás eléggé jobb. Nekem ilyen volt, csak a prizma végig lerepedt, ezért lett helyette ez a kis satu.
Az érdekes, mert én egy 90éves bácsi fészeréből szereltem le miután meghalt, és a fia elmondása szerint aki 60éves, már fiatal korában is megvolt ez a satu, mikor a LID még nem is létezett.
![]()
Jobban megnézve eléggé hasonló, enyém rövidebb.
Szia!
Nekem is egy ilyen 30+ éves, szinte tönkretehetetlen satu van az egyik "asztalkám" sarkán. Annyi extrát készítettem hozzá akkoriban, hogy 2 db M12-es anya meglazítása után elforgatható az egész. Nem túl nagy ez a műhely, így a hosszabb anyagokat is be tudtam fogni, a vége elfért az ajtón kívül. (Van egy nagyobb testvére is, de az már le lett szerelve, az már szinte két emberes. Valószínűleg eladásra fog kerülni.) A hozzászólás módosítva: Pé, 19:28
Köszönöm a javaslatot. Arra számítottam, hogy a satuk alapszélessége illeszkedik a puha-pofákhoz. Megmértem a satumat, aminél az öntvény 138 mm széles, a pofák pedig 142 mm szélesek (és egyik irányban sem szimmetrikus benne a furat, tehát nem lehet sehogy átfordítani).
A 150 mm-es pofahosszúság teljesen jó lesz hozzá. |
Bejelentkezés
Hirdetés |