Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Műhelyünk felszerelése, szerszámai
Téma, a műhelyünkben előforduló készülékek, anyagok, szerszámok, eszközök bemutatására, kitárgyalására.
Lapozás: OK   214 / 214
(#) tufatofu válasza Alkotó hozzászólására (») Pé, 20:21 /

Igazán nincs mit. Nekem is túllóg egy pár mm-t a satupofán(az enyém 120mm-es nagyon régi satu), ahogy szamóca fotóin is látszik, de nem vágtam méretre, mert nem okozott problémát.
(#) szamóca válasza vision61 hozzászólására (») Pé, 20:47 /

Nálam a KV 140-es van. Nyíregyházán van egy manus, aki valami honvédségi lerakathoz jutott hozzá pár éve semmi pénzért. Na ő a 140-est 80ezerért árulja új állapotban. A 120-as az tán 60, a 100-as meg 40.

Egy ilyet azért én is szívesen látnák a műhelyben.
(#) Massawa válasza szamóca hozzászólására (») Szo, 7:10 /

Na ne, ez olyan mint a svájci bicska, mindenre jo, de semmire nem használhato ( és valoszinü jo drága is)…
(#) Massawa válasza nagym6 hozzászólására (») Szo, 7:30 /

Már egyszer volt itt vita a satukról. Én személyesan azt tartom jobbnak ( s már csak ilyen satujaim vannak, igaz drágábbak), amik eleje mozdul s nem a hátso része.
Azt ugy kell a padra szerelni, hogy a hátso, fix pofa pár milliméterrel az asztal sélétöl kifelé legyen. Igy abba akár vertikálisan is be lehet fogni hosszabb munkadarabot. A satu hátsorésze fix azaz stabilabb igy üllönek is nagyon jol használhato. Ha jo minöségü a satu ( pl York) akkor annak a mozgo része is nagyon massziv stabil nagy átméröjü csö vezetésü, ami nem lötyög nem szorul és a pofák mindig stabilan párhuzamosak éz el sem fordulnak mint sok ocska satun.
Ezek a satuk még 70-90 év után ugy müködnek mint uj korukban.( kettöt örököltem és nagy meglepetésre a cég még létezik és az uj satu is ugyanolyan minöségü mint az öreg. A fiamnak vettem egy ujat.
(#) uniman válasza Massawa hozzászólására (») Szo, 8:02 /

A YORK az cseh cég...csak 3 millió satut gyártotak a kezdetek (1921) óta:
https://www.york.cz/
(#) Massawa válasza uniman hozzászólására (») Szo, 8:22 /

Igen, és a minöség még ma is utcahosszal veri konkurenciát.
Van magyar honlapja is.
Szerszámgépekben a cseh termék még mindig a referencia. Az esztergapadon is meg kell fizetni ha TOS fej van rajta és nem egy noname valami.
A hozzászólás módosítva: Szo, 8:25
(#) Suba53 válasza Massawa hozzászólására (») Szo, 11:21 / 2

Az amcsik nem hülyék, ezt már többször bizonyították.
Szerintem nagyon jól használható, és elég robusztusnak tűnik ahhoz, hogy mindenféle helyzetben jó szorosan, és stabilan fogja a munkadarabot.
Nekem kifejezetten tetszik.
Ez is amerikai gyártmány. Harmadik kéznek használom. Műanyag pofák, stabil Alu öntvény, billenthető, elég nehéz ahhoz, hogy forrasztás közben stabilan álljon az asztalon, rögzítés nélkül is.

Kissatu.jpg

(#) Massawa válasza Suba53 hozzászólására (») Szo, 16:00 /

Nem ugyanarrol beszélünk.ilyen nekem is van, de az nem satu hanem harmadik kéz.
Ez legfeljebb konyhaasztali satunak jo.
A hozzászólás módosítva: Szo, 16:02
(#) Suba53 válasza Massawa hozzászólására (») Szo, 19:06 /

Tudom, én arról mondtam, hogy tetszik, amit te svájci bicskának neveztél.
Ez nem ugyanaz, nyilván.
(#) szamóca válasza Massawa hozzászólására (») Szo, 20:04 /

A felhasználás körülményeitől is függ, mit bírnak. Gyakorlatban, ipari körülmények és napi használat mellett 15évet bírtak A cégem 1996-ban vett 4db York fogózsámolyos satut két 125-öst, és két 150-est a lakatos műhelyekbe. Mára mind tönkrement. Kettő még ugyan van felszerelve a satuasztalra egy kisebb és egy nagyobb, de mindkettő csavarorsója trapára van, ez volt a gond a másik kettővel is. Otthoni barkács felhasználásra viszont ezek egy emberöltőt lazán teljesíthetnek.
(#) Massawa válasza szamóca hozzászólására (») Szo, 20:49 /

A régiekkel eddig nem volt semmi baj ( pedig megéltek még egy világcéget is. Az uj meg alig 2 éves.
De eszembe jutott egy vidám sztory is, az nem York satu volt. Az elsö munkahelyemen sok évtizede valaki nekiment a méregdrága üvegajtonak és ripityára törött. Az ajton volt egész szélességben két aluminium fogantyu illetve ütközö, hogy ha valaki kézikocsit vagy mit tol akkor ne az üveket nyomja.
Ezek a vastag T keresztmetszü alu idomok megmaradtak, s hozzánk kerültek a mühelybe. Az egyik kollegámnak ki tudja már mire, de kellett belöle egy jo 20 cm-s darab befogta a satuba és nekiállt kézzel fürészelni. Az alu amugy nagyon rohadt anyag ( ez meg vagy 15mm vastag volt meg 15 cm széles) petroleum meg éppen nem volt igy napokig tartott. Mi a hétvégeken is dolgoztunk, az egyik napon megyek a munkába és látom már nincs az aludarab a satuban, ezek szerint a hétvégén sikerül levágnia, nézem a satut az egyik oldalán friss vágási nyomok, megnézem jobban, hiszen hiányzik a satu jobb oldalábol vagy 1 cm-es darab. Na gondolom a kolléga jol beleizzadhatott a vágásba, az alu idommal együtt a satut is hozzávágta..
Következő: »»   214 / 214
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem