Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Sprint-Layout NYÁK-tervező
Alkotó fórumtárs Sprint Layout 6 leírása: sp6_alkoto.pdf
Nem tudom, kicsit zavaros nekem ez a dolog. Volt, amikor megcsinálták, 4 db volt egy darabba és tördelhetővé tették, annyi volt, legalább 70x70 mm-nek kell lennie. Először a nyákot AI (?) nézi át és az ő szabályaik szerint minősít, akkor kapok egy automata levelet, hogy fizessek még pl. most 6 valamennyi $-t még, mert a pcb 6 egyformát tartalmaz és akkor ez nekik fáj... Ilyenkor szépen visszavonom a munkát, csinálok jelzéseket a nyák szélén, ahol karos ollóval elvágom magam.
Amikor meg személyesen nézte meg az Illetékes, akkor megcsinálták szó nélkül. Meg kell próbálni. Most, hogy izmosabb a Ft, a képeken látható nyákot idehozzák a kapuba 1.717.-Ft-ért.
Köszi remélem így már jó lesz.
Ezt feltöltöttem majd váleményezik a kínaiak. Sokat tanultam a hétvégén. Köszönöm annak aki segített. A hozzászólás módosítva: Vas, 19:56
Pontosan ahogy mutatod, de annyi kiegészítéssel, hogy a kontúrt célszerű nulla vastagra állítani. Ez alig számít vékony vonalnál, de ha van vastagsága a vonalnak, akkor felmerülhet a kérdés, hogy az adott vastagságú kontúr belseje, külseje, vagy a középvonala az igazi.
Az alsó rézoldalra is tettél a csatlakozó vezetékeknek feliratokat. De ezt nem az alsó felirati rétegre tetted, hanem a rézoldalra, ami azért lehet problémás, mert a lakkozás jelentős mértékben kitakarja. Mellékeltem egy alap-zöld szimulációt, és mellé egy kéket is (én ilyet szoktam rendelni). Mindkét színnél jelentős a takarás.
Ha már kétoldalas a panel, akkor ahol csatlakozó vezetékek vannak, azokat a PAD-eket is lehet kétoldalasra tervezni, mert így mechanikailag sokkal stabilabb a vezeték bekötése. Ritkán, de előfordulhat a vezetéktartó forrszem leválása, aminek esélye még sokkal kisebb ha kétoldalas. Nem feltétlenül hiba, de érdemes megnézni valóban szükség van-e 0,6-0,65-0,7-0,8 mm átmérőjű furatokra. Általában ezek egy részét lehet egységesíteni. A hozzászólás módosítva: Vas, 22:35
Idézet: „valóban szükség van-e 0,6-0,65-0,7-0,8 mm átmérőjű furatokra.” Ebben teljesen igazad van. Átlagos nyáknál nem nagyon van szükség 0,8mm-nél kisebb furatra. A legtöbb vékony lábú alkatrésznek tökéletesen megfelel. Én alapból pár méretet használok csak. 0,8; 1,0; 1,2; 1,5; ( 32, 40, 48, 60 mil ) általánosan, illetve ha van olyan alkatrész, aminek nagyobb kell, de az nagyon ritka. Még a rögzítő csavaroknak, mechanikus dolgoknak kellhet nagyobb furat.
Köszönöm tanácsaid meg fogodadom mindet, mert mint jeleztem a 0-ról kezdtem 1 hete a nyák gyártási tervezést és az első adag apróbb hibákkal ugyan, de már gyártásban van
![]() Köszönöm és szép napot mindenkinek.
Solder mask menüpont és kijelölni a karaktereket és fényesón lesznek, jól láthatóak.
Volt, amikor ezt elfelejtettem és úgy jártam, mint a fenti példa.
A szöveg lemaradt, a fenti képhez, itt pl. 0.4 mm-es furatot jelölök, egyébként puszta figyelmességből a lehető legkevesebb furatméretet adok meg.
- Igen, a rézoldalon lévő feliratok maszkolását is el lehet tüntetni, amikor a fényes ón felületet fogjuk kapni. Én ezt általában a logónál szoktam használni.
Mégis sokkal célszerűbbnek látom ha a feliratokat a felirati rétegre tesszük. Ha a rézrétegen vannak feliratok, akkor azokat csak úgy helyezhetjük el, hogy ne okozzanak nem kívánt kötéseket, hiszen maguk is vezető felületek. Ezzel szemben ha a felirati rétegre tesszük a feliratot, akkor csak arra kell ügyelnünk, hogy a forrasztható felületeket kerüljük el (ezek általában a PAD-ek). - Ha csak azért van furat, mert a két oldal közti átkötést akarjuk megvalósítani (nincs benne alkatrészláb), akkor érdemes egy kisebb lyukméretet választani, de azért maradjuk a racionalitásnál (én D=0,5-öt szoktam). Ilyenkor azt is mérlegelni kell, hogy az adott átkötés mekkora áramot tud átvezetni, mert a kisebb lyukméret kisebbet. Ha nagyobb áramra van szükség, én akkor sem a lyukméretet szoktam növelni, hanem az átkötő lyukak számát többszörözöm. Az ilyen átkötésekhez tartozó PAD-eket nem kell a maszkból kivenni, lehetnek fedettek, kivéve ha valamelyik oldalon forrasztani akarunk rájuk például egy SMD alkatrész lábat (amit egyébként nem mindenki szeret, de nálam esetenként jó bevált). A hozzászólás módosítva: Hé, 9:36
A mutatott képen pont ez történik, az smd PAD van átfúrva a mások oldal vezetékezéséhez kötve.
D = 0.4 mm ![]()
Sziasztok!
Ismét csináltam egy tervet gyártatás előtt kikérem a véleményeteket. Köszönöm szép estét.
Ügyes vagy, igy tovább.
Van viszont pár indokolatlan sávtörés, és a 230V oldal sávjait nyugodtan szélesítsd meg amennyire van rá lehetőség.
Köszönöm javítottam van még esetleg hiba, mert én nem látom a sajátomban?
Igyekszem egy hét alatt sokat tanultam, de még nem értek mindent. Próbálom ha ez kész kezdem a következöt ![]()
A bal alsó és a jobb felső rögzítő furat, amennyiben pl. M3-as csavarral rögzíted a nyákot, a csavarfej nagyon közel, vagy hozzá is ér a közeli vezető részekhez. Ha műanyag tüskékkel oldod meg, akkor nem érdekes.
Igen, még a két alsó furat jöhet lejjebb, a felsők közelebb vannak a nyák széléhez. A hozzászólás módosítva: 19:04
Úgy gondoltam a bf. meg a ja. lesz fém a többi meg patent, de lehet elég lenne ma. patent mindenhova. Ha mégse lesz jó akkor is tudom gogatni 2 helyen fém csavarral.
Köszi akkor szted mehet gyártásba?
Még valami, csak szépítési célzattal...
|
Bejelentkezés
Hirdetés |