Fórum témák
» Több friss téma |
Idézet: Igen, nagyon. Olvasd vissza, mire válaszoltál. „Esetleg félreértettem?”
Pedig egyszerű, régen sok okosság volt rá. Ha van vezérelt, minden arról megy, ha nincs vissza a rendes hálózatra minden. A felhasználó csak a csökkentett számlát érzékeli jó kialakítás esetén.
De az a leggyanúsabb, ami nem gyanús...
![]() Nem pontosan egyformán mérnek, meg az is lehet, hogy az érzékelő nem ér be pontosan a bojler palástjáig. Gondolkodtam már rajta, hogy újból megtisztítom a lyukakat a purhabtól, meg teszek szilikonpasztát az érzékelők végére. De aztán abban maradtam magammal, hogy nem ér annyit a bele fektetendő további munka, a lényeg látszik így is. A tizedfokok ebben az esetben teljesen feleslegesek, de azt sem akarom minden áron megszüntetni.
Azért adja olcsóbbanm, hogy szükségesetén rendelkezhessen vele. Nem értem, mit lehet ezen nem érteni.
Hát ezt írtam én is neked magyarázatként, nem?
Nem csak. A vezérelt azért vezérelt, mert benne van a haváriatervekben a terhelés gyors ledobásának ez a lehetősége is. Ha azt néznénk, mennyit lehetne elvileg ledobni, akkor a kb 7 GW-nyi csúcsterhelésből kb 1,4 GW-nyit. Nyilván ennek egy része nem valósulna meg bármelyik időpillanatban se.
Annak idején ezzel az indokkal kaptak világbanki hitelt a rendszer kiépítésére.
Sajnos nem. Azért adja olcsóbban, mert FELESLEG van akkor belőle. A villany/elektromos áram, meg nem tárolható. Pont ezt a vezérelt áramot kellene sokkal-sokkal jobban/okosabban felhasználni, és rendes keretek között nagyon is hatékonyan a háztartások felé kivezérelni. Pl arról indítani mosógépeket, töltőberendezéseket, kazánokat. Igenis ezzel többet kellene foglalkozni, hiszen ez kvázi "hulladékáram", de amíg aranyárban van a bekötése, és mindenféle tilalomfákkal van körbevéve, akkor megy ennek is a nagy része a levesbe... csak a levest meg kiöntjük...
(ugyan régen volt, de erre jó példa: a covid egyik kitörésekor, amikor mindenki maradjotthon volt, hogy lement a benzin/üzemanyag ára....)
Nem értek egyet, az nem hulladék, és nem felesleges.
![]() Okosság is van benne, ha nem is úgy, hogy beteszünk egy relét, hogy okosba menjen minden, ameddig van áram a bojlerbe...
Pont fordítva.
Nem azert adja olcsóbban, mert felesleges, hanem azert, mert akkor van nagyobb szabad kapacitás (példaul vízmelengetésre), hogy ne csúcsban használd arra. Hogy némiképp kiegyenlített lehessen a dolog.
De ha szabad kapacitás van, akkor az más szóval felesleg, nem? Mert ha nem használod el, akkor erőműveket kellene leállítani, csak az nem olyan egyszerű...
Nem felesleg, hanem elsősorban azzal egyenlítik ki a terhelést, és ahogy ötfelezős rámutatott, más céljai is vannak.
Sok (ipari) fogyasztónál kéttarifás rendszer van, nekik a csúcsidőszakban drággább a villamos energia, mint a völgyidőszakban. Utóbbiban viszont olcsóbb, mint a normál árszabás esetén. Ennek is a rendszer egyenletesebb terhelése a célja. A villanybojlerben a vizet így is, úgy is fel kell melegíteni és nem mindegy, melyik időszakban kapja a plusz terhelést a hálózat. Kis hazánk összességében villamos energia importra szorul, nincs itt semmi felesleg.
Mint írtam: pont fordítva.
Azert ösztönöznek a szabad kapacitás fflhasználásara, pl vízmelegítere, hőtároló felfűtésére abvan az időszakban, hogy ne csúcsidőben tedd, ne kelljen túlterheléssel küzdeni olyankor. Persze, tenyleg van olyan kummunikációja, hogy "a felesleget" használd olcsón, okosan. Ha így lehet embereket rábeszélni, meg azzal, hogy olyankor kicsit olcsóbb is -hát megteszik azt is. Ha akarnák, el is fűthetnek maguk a "szabad kapacitás fölöslegét", csak azzal pont a csúcsidő nem oldódna meg... A hozzászólás módosítva: Vas, 18:31
Az okos felhasználásra azért tippeket elfogadok. A villanybojleren, akkumulátor töltőn meg a hőtárolós kályhán kívül nem nagyon tudok olyan eszközről, ami bármikor áram alá kerülhet, és büntetlenül lekapcsolható. Ami szerkezet ezt nem tudja, az tényleges szabályzásra nem használható, csak a nyereség csökkentésre, ami meg nem cél.... A napelem miatt ( rendszeresen túlfeszültségre futott) elkezdtem keresni a plusz terhelés lehetőségét, aztán arra jutottam, tényleges beavatkozó elemnek csak a bojler alkalmas. A többi eszköz fogyasztása nem tervezhető, illetve nem ki-be kapcsolható tetszőlegesen ( klíma) ,plusz valamilyen szintű emberi jelenlétet igényel ( mosás vasalás, sütés, főzés...), ami csak csúcs időszakban biztosítható.
Szia!
Napelemes felhasználásként két dolog terjedt el; -A villanybojleres tárolás---sok bojlerhez kapható két fűtőszálas alaplap is. Ráadásul fűtószál a 12V---400V tartományban. Persze lehetne "homok akkumulátorral "is próbálkozni....HMV /.Fűtési hőtárolás? -A másik a mélyhűtő láda ----A direkt fagyasztási üzemben.
Ha okvetlen a saját takarekoskodasunkra megyünk (és miert ne, ha van lehetőség), akkor
-vízmelegítés -akkutöltés -hőtarolós kályha (Ezeket említetted is) -fagyasztólada (nem a sima hűtőszekrény) sem banja -a sütést lehet időzíteni vezéreltre, -a mosást is
Amerikába megy az újgazdag pár. Büszkén mondja a vendéglátónak, csak megnyomom a telefonon ezt a gombot, és otthon kimos a gép. A vendéglátó megkérdezi: Azt a ruhát ki fogja kiszedni a gépből...
Egy oldalon, nem tudom mennyire hiteles, a vezérelt napi 8 órában jár, és min 15 perc üzemidő.... aztán hogy most még ezt leginkább 1-2 részletben adják, az csak szerencse.
A mélyhűtő láda fogyasztása töredéke a bojlernek. Ráadásul annak is van tárolási hőfoka, amitől túlságosan nem lehet eltérni. A direkt fagyasztásnál emberi beavatkozás szükséges.
Idézet: „-a sütést lehet időzíteni vezéreltre, -a mosást is” Valóban. Nagyon szeretjük a félig sült húst meg a tocsogós ruhát. ![]() Attól függetlenül, hogy a mosógép újraindul, ha visszajön az áram. A sütő biztosan nem. Hiszen a gáztűzhely villany sütője is elfelejti a beállításokat, ha elmegy az áram. ![]() Egy utcabeli rendszeresen hívogatott áramszünet után a beépített full elektromos tűzhelyét felprogramozni. Amíg meg nem nőttek a lányai és megtanulták. Ugyanis az óra beállítása nélkül semmit nem volt hajlandó melegíteni.
Tudom, van az, hogy csak azt tódítjuk, mit miert nem lehet.
Olyan sütő kell, ami nem felejt. Az enyém nem. A régi sem, a mostani sem. Amit anyamnak vettem, az sem (pedig van óra rajra -de szempont volt, hogy ne tegye azt, amitől írtál) Olyat kell venni. Idézet: „Olyan sütő kell, ami nem felejt.” Milyen lesz az a sült, vagy sütemény, ami két részletben készül el, közben lehűlve? Én nem tudok főzni, de érdekes eredmény lehet.
Te benne vagy a sűrűjében? Mert én benne voltam egy életen át, és tudom, hogy amit mondasz, az nem az ész oldalán áll. Igen, volt felesleg 1950-ben, mert olyanok voltak a szenes erőművek. Ma viszont nincs egy csepp felesleg sem, mert precíz menetrend van.
Nincs szabad kapacitás. Liberalizált energiapiac van, minden időpillanatra van egy ár, és meg lehet nézni a MAVIR oldalán, milyen precíz menetrend (kis eltérés) van. A vezérelt az gyakorlatilag egy szociális juttatás.
Ilyen a média. Ha az ember azt hallja, fizetnek a németek, csak vigyék az áramot. Azt emlegetik, hogy az áramnak negatív ára van, túltermelnek a napelemek... Lehet a kevésbé lelkes megfigyelő téves következtetést von le. Én a padláson hősugárzót járattam nyáron is, és fura módon még energiát és pénzt takarítottam meg vele.
Szia!
Ez remek; "Én a padláson hősugárzót járattam nyáron is, és fura módon még energiát és pénzt takarítottam meg vele." Innen indul a magyar népmesék -városi legendáriuma? Sokszor hallom , az idősebbektől ; "hogy lop az MVM" mert azujság is megirta hogy negativ az áramár -fizetnek a fogyasztoknak, ha......! De a negativ infláció ? ez a másik jó duma........
Ha a hálózaton határon volt a feszültség, hogy a napelem leáll vagy nem, akkor a hősugárzó indult. Ezzel a feszültség a még elfogadható tartományba esett, az inverter nem állt le.
Hősugárzó nélkül: inverter termelése 0W mert kiállt túlfeszültség miatt. hősugárzóval: inverter megy 4kW termelés, veszteség a hősugárzón 1kW, nyereség 3kW... Természetesen csak akkor ment, ha a feszültségviszonyok indokolták. A hozzászólás módosítva: 11:56
Ha energiaszolgáltató vagy ipari fogyasztó az ember, akkor valóban, lakossági fogyasztóként nappali áramért is fix tarifát fizet az ember, a szolgáltató valahogy kiátlagolja a fluktuációt. Az éjszakai tarifa meg pont azért alacsonyabb, mert nem fog véletlenszerűen pont csúcsidőben nekiállni fűteni a bojler, hanem a szolgáltató tudja megmondani, hogy most olcsó az áram, most lehet.
A hozzászólás módosítva: 12:25
Ez így komoly volt, és ütős! Köszönöm. Tudomásul vettem.
Nem, nem vagyok szakmabeli. Ha nincs szabad kapacitás, akkor nincs is miről beszélni. Ez nagyon szomorú. Bocs, hogy kérdeztem. Idézet: „Ilyen a média.” Nem, pont nem ebből indultam ki, de hagyjuk. Mert még valami médiaizének kiáltotok itt engem ki. Józan paraszti ésszel úgy gondoltam, hogy vannak völgy időszakok (kevesebb ipari termelés/felhasználás), és csúcs időszakok. Ezek szerint ez nincs, megszűnt mert fentebb írták nincs szabad kapacitás. Jól van OK értem. Mivel nem értek hozzá, köszönöm az eddigi segítségeket. Megkaptam a választ.
Csak megelőzés képpen, ha esetleg tovább menne a beszélgetés politika irányba.
A negatív áramár nem politikai fogalom. A vezérelt és kedvezményes áramárak sem politikai fogalmak, hanem technikai indokoltságú gazdaságiak, üzletiek (és igen tudjuk, az majd összeszövi magát a politikával). A sok országban fennálló napelemes túltermelési problémák műszaki problémák és kellő súlyúak ahhoz, hogy szakmailag akkor is lehessen értekezni róla, ha a politikát nem keveritek bele (A, B és C nézeteket valló politikai oldalú országokban is a műszaki probléma azonos). Kérünk mindenkit, hogy politikai fennhangú üzeneteit és nézeteit ne nálunk ezen a weboldalon hangoztassa, arra számos más platform rendelkezésre áll, ahol még csodás lájkokat is lehet vele vadászni, itt csak kitiltásra és némításra lehet hatékonyan vadászni, ami bármelyik politikai oldalhoz tartozó üzenettel könnyen begyűjthető. Köszönjük az együttműködéseteket. |
Bejelentkezés
Hirdetés |