Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Időzítő
Témaindító: Mekkmester, idő: Dec 25, 2005
Témakörök:
Azért néhány dolog van itt amit tudni kell, mivel gondolom az ismeretszerzés a lényeg..
- A tranzisztor bázis-emittere diódájának szüksége van kb. 600mV-ra hogy kinyisson. Azaz ahhoz, hogy folyjon bázisáram. Mert ugye csak így lesz bázis és kollektoráram. - Tehát a kondi feszültsége a táptól, eddig a 0,6V-ig fogja kisütni az 50k. Ez alatt, mér a kondi önkisütési árama csökkenti a feszültséget. - Az időállandó Tau=R*C ahol a C a 10uF, R pedig az 50k. Ez kb. 0,5 sec időt ad a gomb elengedése után. (Megközelítően, mert a Tau a teljes táp 27%-áig van meghatározva.) A folyamat pedig exponenciális.) - A kék Led megtévesztő lehet, mert az olyan érzékeny, hogy akár 50uA-nál is még látható fényt ad. A kondi formálására, már kaptál választ. De inkább nagykapacitású kondiknál szokás ezt megtenni, mielőtt "durván" feszültségre kapcsolják. A kis áram, lassan helyreállítja (vagy nem) az alumínium felületén az oxidot ami a szigetelés maga. De ehhez elég a névleges tápfesz, meg egy ellenállás + idő. A hozzászólás módosítva: Jan 19, 2025
Köszönöm mindenkinek a segítségét, hasznos infókkal szolgáltatok!
A LED halvány világítását sikerült megszüntetnem, a BR helyére 51K helyett egy 56K ±5% ellenállás került, és üzemszerűen működik az áramkör. időzítő12V-os izzóhozSziasztok!Szükségem lenne egy egyszerű relés időzítőre, az Ali-ról rendelném. Nincs extra igény, a ki-és bekapcsolási időt állítani lehessen, a beállítási pontosság sem kell hogy kritikus legyen. Pl. a be 3s és ki pl. 3 perc. Egy 12V-os szoffita izzót kapcsolgatnék vele. Mivel nem led-et kapcsolgatnék a 3 másodperc bekapcsolás egy 'felvillanáshoz' elégséges? Erre gondoltam, vagy ez bőven teljesíti az igényeimet? A hozzászólás módosítva: Aug 21, 2025
Szerintem pont ezt keresed.
Szofita izzó biztosan le tudja követni, ha a tipikusan 21 W-os irányjelző (index) lámpa is pislog. Szofita meg tipikusan ennél kisebb teljesítményű, így a tíz amperes relé is elbírja (még ha bekapcsoláskor nagyjából tízszeres áramot vesz fel).
Köszönöm. Kiegészíteném annyival, hogy ezt a kapcsolgatást csak sötétben végezze. így a pcb pozitív vezetéke és a szofita izzó közé tennék egy ilyen szenzort.. Ez jó lehet így?
Ahogy nézem ez is 10 A-es, tehát lehetne úgy is ahogy írtad. Én inkább azonban a másik panel tápjához tenném, hogy amikor világos van, ne kattogjon feleslegen a relé. És akkor az izzó árama sem két relén megy keresztül, hanem csak egy relén. Kevesebb kopás, kevesebb fogyasztás és kevesebb hibalehetőség.
Köszönöm, ez a megoldás így jobb is ahogy írtad. El is indítom a vásárlást.
Szia! Na végre, meg jött a modul, össze is kötöttem, hogy kipróbáljam. Labortápot használtam tépként, és amit villogtatni akarok, az egyelőre egy szofita izzó (12V, 18W). A beszúrt ábra szerint bekötöm, és az izzót (load) nem kötöm be, akkor jól működik. A trimmerekkel be tudom állítani az időket, a kis panelen a ledek is mutatják az időbeli működést. Néha keveri a leírás, de a piros led az jelzi, hogy a modulra feszültséget kapcsoltunk, a zöld pedig akkor világít, amikor a relé kapcsol és a csatlakozókhoz közelebbi trimmer által beállÍtott ideig működteti a fogyasztót. Ha azonban rákötöm a terhelést zárlatba megy. A modul védelme lekapcsol, és a nyomógombbal újraindítva a ciklust, újra lekapcsol. A labortápon látom, hogy az áramkorlát led felvillan, pedig nincs áramkorlát állítva kb. 250mA-re. A vezetékeket átmértem, nincs zárlat, az izzót is megműködtettem direktbe a labortáppal, fel is vette a 1,5 A-t. Nem értem, mi lehet rosszul kötve. Ahogy a laírás mutatja, úgy a terhelés negatív feszültséget kap, de egy izzónál ez mindegy is. Ha van ötleted, szívesen veszem. Köszi.
Idézet: Ezt a részt hogyan kell értelmezni? Nincs áramkorlát vagy 250 mA-re van állítva? Az izzó 1.5 A-t fogyaszt (jóval több, mint 250 mA), de bekapcsoláskor, amíg hideg az izzószál, sokkal többet. Mérd meg a hideg ellenállását, abból ki tudod számolni, mennyit kér induláskor. „nincs áramkorlát állítva kb. 250mA-re”
Izzólámpa bekapcsolás pillanatában nagyságrenddel (azaz mondjuk tíz) több áramot vesz fel...
A hozzászólás módosítva: Nov 3, 2025
Jogos, lehet zavaros voltam. Amikor a modul lekapcsolja a kimenetet, akkor egy pillanatra megugrik az áramjelző műszer, kb. 250 mA az áram, rövid ideig látszik, azért kb. Az áramkorlátot 1A-re állítottam be eleinte, hogy ne forrósodjon fel az izzó, amikor csak arról győződtem meg, hogy jó-e az izzó. De utána feltekertem 4A-re, hogy meggyőződjek nem-e az kavart be.
Mérek ellenállást hidegen, köszi, az segíteni fog. A relé 10A terhelést bír kapcsolgatni adatlap szerint. A hozzászólás módosítva: Nov 3, 2025
Távolról csak tippelek, de bekapcsoláskor a nagy terhelés valószínűleg "megrántja" a tápegységet (leesik a feszültség), amitől az időzítő újraindul.
Ami még esetleg segít, ha nem gond a fogyasztás, a relé érintőit egy ellenállással kösd át, hogy az izzó ne aludjon ki teljesen szünetidőben. Jót tesz az izzó élettartamának.
Valószínű, hogy igen. Az izzót kellene cserélni led-es szofitára? Ott ugynis jóval kisebb az áramfelvétel - de a fényerő is. Vagy power-led-et használjak?
Párhuzamosan kössem tehát a relé kapcsaira az ellenállást, kvázi áramosztóként. Mekkora árrammal számoljak? Oda azért gondolom kell egy nagyobb teljesítményű ellenállás.
A hozzászólás módosítva: Nov 3, 2025
Ugyanakkora fényerő mellett a LED kevesebbet fogyaszt. Ha van hely, lehet több LED-es szofitát használni, akkor is bőven a 18 W alatt leszel, ráadásul a LED nem vesz fel nagyobb áramot induláskor.
Esetleg kipróbálhatod soros diódával és némi párhuzamos kondenzátorral feszültséget adni az időzítő modulnak, az izzó pedig mehetne direkt a labortápról.
Okés. Még próbálkozom az izzóval, mert az kéznél van, ezt meg már lassan fel kéne szerelni. A dióda a "module power supply" pozitív vezetékére menjen? A kondi az gondolom elko legyen, mekkora legyen a kapacitása?
Ha nem sikerül életre kelteni, akkor ezt néztem ledes opcióként.
Igen, akkora legyen aminél az izzó éppen parázslik.
Lásd melléklet. A rajzon nem szerepel a modul Start/Stop bemenete. D1 dióda, amilyen a fiókban van, C1 értéke 330 - 1000 µF. Úgy gondolom, ennyinek elégnek kellene lennie.
Rendben van, kipróbálom. A hideg ellenállás 2,2ohm multiméterrel. Elvileg nem kellene 10A felé mennie. Viszont lehet, hogy az ellenállás mérést megismétlem alkatrész vizsgálóval (Transistor tester), mert az ohmos ellenállás mérése nem volt pontos DMM-mel, ugyanis "ugrált" a kijelzőn mutatott érték. A legkisebbet vettem alapul, de még így is beleférne a 10A határba.
Értem, de szünetidőben nem mérhető feszültség a relé kapcsain - bár ezt terhelés nélkül mértem. Lehet, ha kapcsolok rá izzót, akkor lesz feszültslgesés relé kapcsain? Próbáltam szimulálni Tina-val, az áramgenerátor értékét 1,5A-nek vettem. így egy 5ohm 5W megfelelő lenne. Erre godoltál?
Ekkora ellenállást nehéz korrekten megmérni multiméterrel.
Önmagában a mérőzsinór is ugyanbebben a nagyságrendben van...
Rossz végén álltál neki a probléma megoldásnak.
Ha az időzítő tápjára rátennél egy 2200µF elkót ahogy Bakman mutatta, már valószínűleg túl lennél a problémán.
Hello! Esetleg elárulhatnád ha nem titok, hogy mi célból lesz ez a három perceként felvillanó szofita. És mi fogja táplálni az egészet. Mert lehet nem fogsz örülni az előfűtés fogyasztásának.
Mielőtt belelendülnek a segítők az ötletelésbe, nem árt ha a peremfeltételeket is ismerik..
Szia! Semmi extra nem lenne, egy riasztó "dummy" villogója lenne. A nyomógombbal lehetne a ciklust indítani, sötétben 3 percenként villanna fel az izzó. A táplálását még meg kell kérdezzem.
A hozzászólás módosítva: Nov 5, 2025
Szia! A tranzisztor teszter 1,2 ohm-ot mért. Az kb. reális, így indításkor 10A vagy afelé szaladhat meg az áram. Megcsinálom a dióda- elko kötést a tápra és ki is próbálom.
Szia! Megpróbáltam 470 és 1000µF elkó-val. Sajnos ugyan az a jelenség. Lehet kell a 2200 uF, ahogyan lentebb niedziela említette? Vagó-val kötögettem gyorsan össze, ugyanúgy meghúzza a tápot és "kioldja a relét" a túláram védelem. A labortáp áramkorlát led bejelez. Egy dolgot felejtettem el, ellenőtizni, hogy nincs-e az áramkorlát 1,5A-ig levéve...
Lehet, hogy elég a 2200 µF. Oszcilloszkóppal lehete látni, mennyi időt kellene áthidalni.
Szia! Működik 470µF kondenzátorral is. A labortápon véletlenül letekrve maradt az áramkorlát
.Viszont amit proba szaktárs ír az megint egy másik kérdés. Az izzólámpával párhuzamosan kapcsolt ellenállás, ami szünetidőben nem hagyja kialudni, csak "parázslani" az izzót, azt is meg akarom valósítani. 12V esetén kellene egy 5 ohm 5W ellenállás, de az a kérdésem, hogy szünetidőben nem 0V (vagy csak pár mV) van a relé kapcsain? Akkor hogy érem el, hogy az izzó ne 'aludjon ki' teljesen mikor a relé éppen szünetidőben van? |
Bejelentkezés
Hirdetés |

.