Fórum témák
» Több friss téma |
Na, hát köszönöm szépen mindenkinek a mindenre kiterjedő és gyors segítséget az ötletelésben.
Nagyon úgy tűnik, hogy Elektro.on-ötlete lesz a hiba forrása. Nyitott égéstérrel a hiba egyáltalán nem jelentkezik. Próbáltam félkör alakú pajzsot képezni alufóliából a fúvóka köré, először hátulról, aztán elölről, de végül csak az javított a leállási arányon, ha teljesen körbevettem, így már csak 5 leállásból mondjuk egyszer aludt el az őrláng. Viszont azt úgy hagyni nem akartam, mert a tűztérbe jutó oxigén áramlását is nyilván megváltoztatja, ezért végül egy öngyújtóból kibeleztem egy rugót, ami pont szépen rászorúl a termoelemre. Utána addig állítgattam a hosszán, amíg el nem értem egy olyan állapotot, hogy a rugó teteje felizzik néhány mm-el a termoelem teteje felett. Így most már 10-ből 9-szer égve marad az őrláng (pontosabban újra begyullad) leállás után. A maradék 10%-ban olyankor áll le a főégő, amikor épp jobban "befelé húz" az őrláng, így a rugó visszahűl, ami miatt nem működik az újragyúlás. Ez azért így sokkal kényelmesebb, mint az eddigi szenvedés, hogy szinte minden egyes gyújtás után le kellett menni a kazánházba újragyújtani a kazánt. Viszont ez nyilván csak tüneti kezelés, az igazán jó kérdés, hogy mégis mi változhatott meg, ami akkora huzatot okoz az égőszőnyeg alatti térben, hogy a fúvóka nyomását legyűrve kifújja onnan a gázt, mielőtt az alucsőbe érne. Minden ugyanúgy van 15 éve, mind a füstgáz elvezető rész, mind az oxigén betápláló rész tökéletesen tiszta a parapetben, minden a helyén van, minden tiszta, beleértve a hőcserélőt is, nem tudom. Az egyetlen dolog, amit nem szedtem még szét az az égőszőnyeg. Abban talán lehet némi szennyeződés, ami megváltoztatja az áramlási viszonyokat, nem tudom... VIM: ZC18.3 a pontos típus. Fent a melegvíz felmenő csőnél a sztemkó mellett egyáltalán nem hevül túl a víz, simán ráraktam az ujjamat a csőre a főégő leállítása után, úgy néztem mi történik. 40 fokos vízhőnél leállított főégő mellett, talán pár fokkal mehet feljebb a víz hőmérséklete, aztán érezhetően gyorsan visszahűl. Valakinek bármi ötlet erre a huzat anomáliára?
Emlékeim szerint annak a kúpos rugónak a csőből kellene kiállnia (és gyárilag bele van építve), nem pedig hőelem hegyére...
Hát ITT az előzőekben nem erről írtál. A kazánod tűztere az elmondásod szerint tiszta pedig az alatta lévő rész az nem erről árulkodik.
Nem vagyok egy nagy szakember, de nekem az az őrláng a cső végéhez képest (átmérőjéhez képest) tul kicsinek tartom.
Én mindenképp egy tűvel ki tisztítanám az őrláng fúvókát, vagy ha állítható csavarral, okkor nagyobbra állítanám. Üdv. M.
Én egyszer megpróbáltam...tűvel.
Van ZC-18-as topik! (Itt lenne a helye a problémádnak): https://www.hobbielektronika.hu/forum/zc-18-kazan?pg=0
A hozzászólás módosítva: 8:24
Galfy:Igen, értem, de ennek a kazánnak az alucsövéből nem áll ki semmi (gyárilag se), most is csak ideiglenes megoldásként raktam rá a rugót a termoelemre, amíg ki nem találom miért keletkezik a főégő alatt olyan légáramlás, ami egy pillanatra eltéríti a gázkeveréket, mielőtt beleérkezne az alucsőbe.
VIM: továbbra is minden úgy van, ahogyan végig kommunikáltam, bemutattam a problémát. Az őrlángot nem a tűztér felől jövő huzat oltja el, továbbra is úgy alszik el, hogy előbb csökkenő intenzitással (fáziskéséssel) kiég az alucsőben lévő gáz. Arra a téma elején valóban nem gondoltam, hogy még az alucső előtt szűnne meg egy pillanatra a gázellátás, dehát ezért beszélgetünk, hogy kiderüljenek az ilyen banális problémákat, amikre az egyszerű némber nem feltétlenül gondol. A tűztér tiszta, kipórszívóztam (többször is), hőcserélőt kifújtam (többször is), parapetet teljesen kiszedtem, magasnyomásúval kimostam. A közel 30 éves kazán rozsdásodásával nem tudok mit kezdeni. Ha viszont arra gondolsz, hogy pókhálós a gyártmányjelölésnél, azzal meg nem foglalkoztam soha, nincs köze a tűztérhez. user1914: a fúvóka tiszta, ahogy többiek is írták itt a topikon, rézdrót elemi szálával tisztítottam, szép erőteljesen fúj az őrláng. Sok-sok évig ennél jóval kisebb őrlánggal is gond nélkül üzemelt a kazán, nem hiszem, hogy azzal lenne gond, de azért majd elugrom egy fúvókáért, hogy új kerüljön bele, hátha.. uniman: kezdetekkor még volt itt helye a kérdésnek, csak közben a probléma feltárása vezetett a jelenlegi irányba. Nem áll(t) szándékomban szétoffolni a topikot.
Onnan szokott kiállni, azért is "öblösödik" ottan.
Az alu csövet tedd lejjebb a fúvókához.
Csak annyi helyet haggyál mellette, hogy a levegő be tudjon menni, néhány mm. Valamint figyeld az őrlángot, annak ne legyen sárga színe csak lehetőséghez képest kék. Ha túlhúzod kis légáramlás is eltéríti a fúvókából távozó gázt, és mellé megy. Ha elég közel van akkor az elhajlás esetében is csakis a csőbe köt ki a felfelé fújt gáz, ami magával viszi a levegőt is. Üdv. M.
Mutassatok bizonyítékot...én még olyan rugóst sosem láttam.
Bővebben: Link
Most ismét megerősítetted azt, hogy a termoelem-termomágnes vonalon történik valami ami miatt a gázszelepbe bejövő gáz elzáródik. Tehát előbb old ki a termomágnes és csak azután kezd kialudni az őrláng. Az oxidált részek nagyban beleszólnak a termoelem gázszelep kapcsolatába, hogy a termomágnes húzva maradjon a fémházon keresztül. Annyira nem ismerem magát a készüléket, hogy mely felületek tudják átadni a megfelelő nagyságú mV feszültséget a testen keresztül a gázszelep felé. A fémházon keresztül vezetett millivoltoknak a lehető legrövidebb úton kellene, hogy záródjon a termomágnes felé, hogy ne vesszen el az értéke az oxidált felületek átmeneti ellenállásán.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |