Fórum témák
» Több friss téma |
Köszönöm szépen! Nagyon elegáns megoldás!
(Elírtad itt, R4 intézi a töltést és nem R5)
IdőzítőÜdv kolegák!Bár szorosan nem 555 IC de a C005 timer áramkörről szeretnék érdeklődni ami a hestoreban is kapható. Alapvetően nem retriggerelhető viszont nagyon egyszerű módja a 6-8 órás időzítésnek. Arra lennék kíváncsi ti hogyan tennétek retriggerelhetővé? Trigger jel érkezésekor vegyem el a tápot hogy resetelődhessen? Az lenne a cél hogy mindig a legutóbbi triggertől időzítsen akkor is ha az előző időzítése még nem járt le.
Szia! van valahol leírás, az RT újság anno kivesézte az 555-ös lehetőségeket.
A kapcsolás úgy működik, hogy a trigger bemenetre van kötve egy tranzisztor, ami az időzítő kondenzátort kisüti. Így, ha menet közben új trigger jön, az időzítés majdnem az eredeti hosszra módosul. A tranzisztor mennyire süti ki a kondit, annak függvénye, de lehet az IC maga is csak annyira süti ki, ki kell próbálni, ill. megkeresni a kapcsolást. Már nem emlékszem, hogy milyen tranyó volt, valószínű p-s, hogy a negatív trigger kinyissa.
Az 555-öt sok-sok tucatszámra, de ugyanabba a kapcsolásban, a munkámhoz használtam - ma már nem. Szóval a trigger bemenetre egy felhúzó ellenállás, a triggerrel sorba egy kis értékű kondenzátor és a, ha kis elkó a tiggerkondi, akkor a negatív fele is felhúzva egy ugyanakkora ellenállással, mint az előző - 5-10k kb.
Az 555 trigger bemenetről egy bázis ellenálláson keresztül kap vezérlést a p-s, kondi kisütő tranzisztor. Az eredeti valami olyan szöveggel volt, hogy impulzus hosszabbítás 555-el. ... és tényleg azt csinálja. A hozzászólás módosítva: Pé, 8:11
A C005 alapja is 555 lenne?
Szerintem nem, valami számlálós időzítő lehet. Ezer órát csak ilyen jellegű osztóval tudok elképzelni, de 555 biztosan nem.
A hozzászólás módosítva: Pé, 11:25
Nem gondolnám, inkább órajel alapú amit az R-el állítasz be és P1-P2-vel osztasz.
Én is úgy gondolom hogy minimum egy osztólánc van és az 555 maximum az órajel lehet. Kérdés hogy a tápelvételre hogyan reagálna.
Nem ismerem ezt a timert, de 555 nem lehet az időalap mert hosszútávon nem pontos.
Meg amúgy is...
Vannak jó órajel+számláló ic-k a CD sorozatban, azt hamarabb használnám hozzá. ( cd4060, cd4541....) Esetleg valami kis mikrovezérlő, ami lehet még olcsóbb is mint 2-3 ilyen alap ic.
Bár átgondolva, lehet egyszerűbb egy cd4541 mint ez a modul. Azt reseteled azt kész, nem kell vele szórakozni. Amit nyersz vele,hogy modul, azt bukod a kiegészítőkkel. A 4541 meg egy rc tag, néhány drót, kicsit több hely, de resetelhető.
Fontos a pontos időzítés ,és az állíthatóság ?
Fix 6 órás időzítést szeretnék ami életben tart egy ledet villogtató astabil áramkört. Az lenne a lényeg hogy ha újabb trigger van az időzítés alatt akkor újra indul és ahhoz képest kell eltelnie a 6 órának. Ha most 5óra 55 perc vagy éppen 6 óra 5 percig tart az időzítés simán belefér a szórás.
A hozzászólás módosítva: Szo, 8:12
De nem válaszoltál a kérdésre!
A cd4541 irány is érdekes lehet. Mindig meglepődök mennyi hasznos áramkör van a CD szériában.
Nem fontos sem a pontos időzítés sem az állíthatóság. Erre gondoltál?
Egy 8 lábú piccel egyyszerűen megoldható lenne a dolog ...
Igen! Már bocs hogy ilyeneket írok, de ha valaki segíteni szeretne, akkor tudnia kell a peremfeltételeket. És nem azért kérdezősködik, mert kíváncsi.. Számtalanszor elkövetik ezt a hibát, aztán csak megy az értelmetlen találgatás.
A napokban megírtam a C-MOS, órajellel működtethető számláncokról, aztán nem küldtem el, de az egyik Kolléga már szóba hozta. Ezeknek az IC-knek van reset bemenetük is, az időnkénti kapcsolás hosszabbító impulzust egy tranzisztorral ellátva bekötni és kész a holmi. A kívánt időpontot diódákkal ki lehet kapuzni a működtető kimenetre, így igen hosszú időzítéseket lehet beállítani.
proli007 Kolléga észrevétele helytálló. Jó, eldiskurálunk, de ha a fő cél a megoldás, már régen túl lettünk volna rajta, ha nekünk is ismert a pontos feladat.
Elnézést kérek a pontatlan fogalmazásért! Esetleg a 4541 et szemléltetnétek egy rajzzal hogy kb hogyan kellene megoldanom? Láttam már vele jó kapcsolásokat de még tanulmányozom.
Had ne keresgéljek, rajzoljak...A 4541 nem igazán jó, valamelyik olyan IC kellene, aminek van órajel képző része is. Mivel bekapcsoláskor és az időzítés végéig L szinten van az alkalmas kimenet(ek) így invertálni érdemes a kimenetet, hogy bekapcsolás pillanatában elkezdődjön az illető további elektronikus kapcsoló, miegyéb működni. Most nem tudom, valószínű a számláló IC-k reset bemenete L szintre aktív, az ide kötött felhúzó ellenállás egy N-es tranzisztor kollektorára kötve a bázisra jutó pozitív impulzus lenullázza a számláncot, újraindítja az időzítést, számlálást.
Majd a tanult Kollégák kijavítják a mondandómat, vagy pontosítanak... Én szeretem az egyszerűséget, egy 4017-et egy sima villogó leddel láttam el órajellel. Régen volt...UI: Elnéztem, a 4541 jó lehet. Sosem használtam, de az nem számít... A hozzászólás módosítva: Szo, 13:03
A 4541 tökéletes. Ráteszi azt a két ellenállást, egy kondit. Az alapkapcsolás szerint bekötve, az osztási arány legnagyobbra állítva, ha cmos áramkörrel vezérli, annak a kimenete a reset lábra. Ennél kevesebb alkatrész szinte a mikrovezérlőhözt sem kell.
A kapcsolás az 5.oldalon a többi csak kiegészítés. A hozzászólás módosítva: Szo, 13:10
Egy ilyen hosszú időzítés már nem olyan egyszerű, a C005 timer panel erre is jó lehet. Időzítés tartománya: 2s...1000h
Itt megtalálod.
8x szorzónál kb. 9,1MΩ kell, vagy trimmerrel beállítasz 42,2s-et egyszeres szorzónál egy 150kΩ+100kΩ trimmerrel, ha meg van, átállítod 512-es szorzóra. Tápfeszültség 4,5V.
Na ha a hestore meghozza akkor kísérletez vele. Szerintem kedd-szerda körül ittlessz. Köszönöm addig is
|
Bejelentkezés
Hirdetés |