Fórum témák
» Több friss téma |
Sziasztok!
Szeretném megmérni oszcilloszkóppal az itthoni hálózat frekvenciáját. Mérhetem ezt a szkóphoz adott egyszerű mérőfejekkel? Vagy egy-egy berendezés nagyfeszültségét mérhetem vele? Mire jó a leválasztó trafó és mikor használni? Ezekre lennék kíváncsi, mint kezdő szkópos. Köszönöm szépen a segítséget!
Szia !
Szkóppal való megméréssel vigyázni kell , figyelembe kell venni a mérőfej maximális feszültségre vonatkozó paraméterét , valamint a mérőfejen használni kellene az 1/10-es osztót , és a szkópnak is meg kell nézni a bemenet maximális feszültségre vonatkozó paraméterét. És ha szkóp , 220V-os és csatlakozik a hálózathoz , akkor érdemes a szkópot leválasztótranszformátorról üzemeltetni , nehogy a mérőfej test pontja összefüggésbe legyen a mérendő hálózattal. Ezek az elővigyázatosságok nélkül akár tönkre is lehet tenni a szkópot. Frekvenciát lehet vele mérni , ha ez a pontosság elég.
Mint kezdő szkópos inkább egy 555 vagy bármi rezgőkör, impulzus mérését javasolnám 0-24V- ig.
Többet és hosszabban tanulsz a mérésről. A műszer is megmarad és nem mellesleg téged sem kell lélegeztetni.
Köszönöm.
Ha pl. egy 230 V-os készüléket vizsgálok, akkor elegendő csak a szkópot leválasztó trafóról üzemeltetni? Mert akkor így kisebb teljesítményű trafó is elegendő volna, mintha a vizsgálandó készüléket üzemeltetném leválasztó trafóról. (Néztem, elég drágák ezek a trafók!!)
Igen, és ha akkumulátoros/elemes akkor még jobb.
Elég lehet a szkópot leválasztóról üzemeltetni.
Bár a mérendő készüléknél használt leválasztónál az az előny , biztonság szempontjából, hogy ott két pontot kell megérinteni ahhoz hogy megrázzon. A hozzászólás módosítva: Szo, 20:14
Igen, ez igaz. De így elég egy 80 W-os trafót megvenni, míg a másik módnál akár 100 eFt-os költség is lehet.
Kérdés , hogy mennyire vagy kezdő feszültség alatt levő szerkezet javításában mérésében ,
mert hát veszélyes az biztos. Meg ezt a mérést milyen sűrűn végzed , mert attól függ megéri-e a nagyobb leválasztó trafó.
A szkópos mérésekben kezdőnek számítok, de a 230 V-os berendezések javításában nem.
Szerintetek ez megfelelő volna? https://www.conrad.hu/hu/p/halozati-feszultseg-atalakito-levalaszto...chData A hozzászólás módosítva: Szo, 20:34
Mikor 350 A-es inverteres hegesztőt javítottam, inkább a szkópot tettem leválasztó trafóra.
Még azt lehetne megmérni kézi műszerrel , hogy a mérőcsúcs test pontja mivel van összekötve a szkópon.
Tehát ha a test pont feszültség alatt van az a szkópon hol jelenhet meg ? A szkóp házán , bár az nem biztos , de a nem használt bemenet test pontján már igen. Erbe <-- megfelelő óvatosággal lehet. A hozzászólás módosítva: Szo, 20:42
Köszönöm. Sorkapcsosat nem néztem, csak IP44-t.
Egy másik lehetőség :
![]() https://www.hobbielektronika.hu/apro/apro_174339.html A hozzászólás módosítva: Szo, 20:56
Hálózati táplálású szkópok mérési test pontja a védővezetéken van. Pl. fém házba szerelt BNC aljzat.
73 évvel talán már elég óvatossággal rendelkezek.
Igen , már a korod is bizonyítja óvatosságodat.
![]() Egy kis vicc : "Kezdő villanyszerelő meg hamar belerázódik" A hozzászólás módosítva: Szo, 21:05
Köszönöm!
És akkor úgy kell bekötni, hogy a trafó földjét rá kell kötni a hálózati földre (primer oldal), a szekunder oldalon viszont nem kell földelni a szkópot? Különben összeköttetésben lenne a primer és a szekunder oldal.
Ahogy kérdezted , úgy jó a bekötés. A szkóp védőföldjét nem kell kötni sehová sem.
Igen , ha a szkópot rákötnéd akkor mintha nem is lenne leválasztó trafó.
A legegyszerűbb szerezni egy 230/12 V-os vagy hasonló kaliberű trafót, aminek a kimenetét méred a szkóppal. Ezzel az összes potenciális problémát megszünteted.
Első kérdés.
Szomorú eset.: Technikus minősítőre jártam. Nyári szünet után a szakoktatónk nem jött vissza. Ottmaradt nyáron egy tetőtartón. 26 év.
De, ha csak a szópot választom le és a mérendő készülék továbbra is a hálózaton van, a PE-vel és fázissal együtt, akkor a szkóp földcsipesze továbbra is PE-re van kötve (mert a probe föld mindig a BNC, az pedig a szkóp háza → PE-vel össze van kötve belül) vagy ha leválasztom a szkópot a PE-től, akkor meg elvesztem a PE életvédelmi védőföldjét a szkópon (ami veszélyes).
Tehát lehet, hogy mégiscsak a mérendő készüléket kellene leválasztani? |
Bejelentkezés
Hirdetés |