Fórum témák
» Több friss téma |
"Az L1011 sorozat egy multifunkcionális, egyvezetékes, lineáris, állandó áramforrás beépített nagyfeszültségű MOS-szal. A kimeneti áram külső ellenállásokkal állítható be 5-160 mA tartományban. Alkalmas LED-es világítástechnikai alkalmazásokhoz, egyszerű áramkörökkel és alacsony költséggel.
A hagyományos, egyvezetékes lineáris állandó áramforrású LED-meghajtó megoldással összehasonlítva az L1011 sorozat szabadalmaztatott háromtűs megoldása belsőleg integrálja az áramtükör technológiát, így az L1011 sorozatú állandó áramforrás árama külső jellel vezérelhető. Ha az áramérzékelő terminál egy ellenálláson keresztül csatlakozik a hálózathoz kapcsolódó jelcsomóponthoz, az L1011 sorozatú állandó áramforrás árama csökken a hálózati feszültség növekedésével, megvalósítva a rendszer állandó teljesítményjellemzőit; ha az áramérzékelő terminál egy külső vezérlőjelhez csatlakozik, az L1011 sorozatú állandó áramforrás áramát külső jel vezérli, támogatva az intelligens fényerőszabályozást. Az L1011 háromféle tokozást kínál: SOT89-3, SOT223 és TO252-2, támogatja a párhuzamos alkalmazásokat, és különböző teljesítményigényeket képes kielégíteni." Na ezt tudtam még kibányászni, hátha később jól jön valakinek...
Ha a kollégának nem kell a távirányító/csicsák, akkor kiváltható és/vagy hekkelhető...
Végső esetben erre gondoltam, gondolom csak kapni valami PWM-es drivert, ami jó lehet. Csak itt az egész ledsor, mind a 60db sorba van kötve, 350V DC-ről megy, nehezebb ilyent találni.
Megpróbálom hestore-ból SWSA1N60DC fettel helyetesíteni, 600V 1A csak elég lesz...
Közben tettem egy próbát, összezártam a FET 2-3 lábait, de így sem világít rendesen, csak összevissza, szóval itt nem a FET lesz a ludas sajnos.
Igazából én is infot jöttem gyűjteni,mert sajnálom kidobni ugyanezt a lámpát.Én is az L9PD-re gyanakszom mivel mérés után az egyik hibásnak tűnik. LA1N60 10A-es fetet vettem de közben az meg jónak tűnik. Letöltöttem az egész netet de tényleg semmi erről a nyavajásról.
Én végül meguntam, vettem ma 4db ilyen mágnessel odaragasztós panelt, gyönyörűen világít és nincs több kínlódás
![]() Bővebben: Link LED lámpa driver hibaSziasztok!A képen látható ledlámpa vezérlését szeretném lecserélni egy graetz kockára, mivel a driver nem működik. Minden fontosabb adat a képeken. Mi a véleményetek? Andor
Felejtős... némi hozzáértés is kellene hozzá. Meg aztán egy egyenirányító édeskevés ehhez. Másik táp beszerzése a megoldás, ha a 2 LED panel jó...
Nem javasolnám, mert esetleg a LED-ek élettartama számottevően csökkenhet.
Neonról ledreSziasztok!Félig off, nem pont szerelős kérdés. A garázsomban és a mellette levő helyiségben még a régi neon armatúrák vannak 1-1db, heti 10-15 órát ha világítanak. Általában csak az egyik helyen van felkapcsolva,a 3 csöves sem megy mindig egyszerre, szét van kötve 2 kapcsolóra. Szerintetek érdemes ezeket ledes világításra cserélni, jelentene valamit az áramszámlán? Ha igen mit javasolnátok, E27-es foglalataim szerintem vannak itthon és venni bele égőt, esetleg ilyen lámpatestet? Ezek nem tudom meddig bírják. Köszönöm szépen. A hozzászólás módosítva: Jan 1, 2026
Villanyszámlában kb. semmit nem fog jelenteni.
A régi csövek helyére lehet rakni, némi szereléssel, LED-es csöveket. Sokkal több fényt adnak, mint a hagyományos csövek. Cégnél sok ilyen LED-es cső van, heti kb. 140 órányi bekapcsolási idővel 1 - 1.5 évet bírnak. Lámpatest jó kérdés. Ma már viszonylag jókat is lehet kapni. Cégnél egy területen olyasmi van, mint a mellékletben látható (kb. 50 db.), elég jól bírják a gyűrődést, két éve szerelték fel őket és eddig csak egyet kellett cserélni. Szerintem ezeknek még jobb fényük van*, mint a csöveknek, én ilyet szerelnék fel. Az általad mutatottat nem ismerem de nekem nem tűnik olyan zártnak mint az, amelyiket én ajánlottam. Műhelybe, pláne a második képeden szereplő helységbe, kizárólag nagyon jól zárt lámpatestet raknék. * Hideg fehér fényük van azoknak, amelyeket felszereltek. Valaki írtózik ezektől, nekem viszont a meleg fehértől áll fel a hajam. Ebből a szempontból még érdekes lehet, egyéni habitus kérdése. Nézz körül mielőtt olyat veszel, amelyiket utálni fogod. A hozzászólás módosítva: Jan 2, 2026
A hosszú ledes lámpatestekről nincs tapasztalatom, de azoknak jóval többet kellene bírni mint egy E27-nek amiben a kis helyre beszorult meleg nagyon hamar megeszi a ledeket. Hosszú távon szerintem ugyanott vagy árban, előbbi drága de elvileg többet bír, az E27 pedig először jóval olcsóbb de hosszú távon lesz drága. Egy szlovák webshopban szoktam akciós E27-eseket venni, ilyen 260Ft körül van a 8W-osnak darabja ha jól emlékszem, de nem nagyon bírnak 1-1,5 évnél többet még a konyhában sem.
Ott 2db van belőle egy kétkarú csillárban, ha az egyik éppen behal akkor sem lesz teljes sötétség. A padláson is ilyenekből építettem újra a világítást, és a műhelyben is ezekkel fogom majd a fénycsöveket kiváltani, ott jóval kevesebbet üzemelnek.
Én így hagynám... A plafont meg amit lehet, azt fehérre festeném. A ledesekkel előjönnek a gondok, a neoncsövekkel meg hosszú ideig nem kell foglalkozni. Spórolás.... bakfiggy, az ezerforintos led csövek sem térülnének meg sosem.
Mutatok egy minőségi Emil LUX FL7425H lámpát, ez sem bírta csak másfél évig. Pár led kiégett, azokat átkötve világít tovább... Majd egyszer pótlom a LED chippeket. A hozzászólás módosítva: Jan 2, 2026
Ha műhelynek is használod a helyiséget, célszerű inkább gipszkarton mennyezetet készíteni. Azt simára lehet glettelni és jól lehet festeni. Növeli a helyiség világosságát azonos világítóeszközök alkalmazásával.
Az utolsó LED sort alaposan meg kell vizsgálni. Legyen rendes védővezetéke! Forgalmaztak nagyon bóvlit. Fénye megvolt, de védelme semmi. Az első kóbor villámtól sorozatban hullottak.
Köszönöm mindenkinek a véleményét. Az első képen lévőt meg fogom hagyni, van még jó pár cső itthon hozzá.
A lámpatest képét csak úgy beszúrtam elképzelésként, ilyet vennék kipróbálni, ezzel a márkával elégedett vagyok, sok E27-esnek a nagy része jól bírja nálam évek óta. 20W LED komplett lámpatest Nekem ez a 4000k-s nappali fényű jön be. Nem tudom mivel jobb ez a "CREE chip", de a sima SMD chippestől csak 300 forinttal drágább és dupla a garancia idő rá.
Nem nagyon lehet tanácsot adni. Nagyon minőségfüggő az élettartama és a fényereje a ledesnek. Meg ha csak heti 10-15 órát üzemel, sosem jön be az ára. A ledes kb a felét fogyasztja és egyből teljes fényerővel világít. A fénycső dupla fogyasztás és kell néhány perc, míg bemelegszik, eléri teljes fényét.
A cégnél 3 éve kétcsöves armatúrákat cseréltek ledesre. ( 2*36W fénycső helyett 42W-os led) Hasonló, mint amit uniman linkelt - nem cserélhető benne a led. Kb 30 db, eddig még egy sem ment tönkre, pedig ég napi 8 órában. A fénye is tudja a két fénycső fényét, igaz ezek Ledvance ( Osram) márkájúak. 15eFt körül volt darabja, de 3 év alatt behozta az árát. Itthon is volt led csövem, ami tudta a ráírt üzemórát, de volt, ami 200 üzemórát sem bírt. E27-et és spotlámpába valót használok itthon, ezekkel jók a tapasztalataim. Igaz az E27-es mind Osram (Parathorm filament), a spot pedig a Lidl-ben vásárolt, de két éve( akkor költöztünk ide) működnek, nem kellett cserélni még egyet sem. A fénycsőnél ha nem zavar a kezdeti kisebb fényerő, akkor nem cserélném, max ha kiég, akkor már nem vennék fénycsövet, hanem ledet.
Ha a hatásfokot nézzük nem nagyon várható javulás. Ha az élettartamot nézzük, csak romlás várható. Egyébként amikor ez a kérdés felmerül, már kb megszületett a cseréről a döntés. Racionális okokból én tuti nem cserélném. ( más kérdés, hogy lassan nem lehet hozzá csövet kapni, és ezért muszáj lesz.) Egy oka lehetne a cserének, gyorsabban világít a ledel felkapcsolás után.
Ilyen kevés használat mellett az áramszámlán nagy változást nem fogsz látni, cserébe a megtérülése az ára miatt évek is lehetnek. Ha elégedett vagy a fényerővel akkor én nem cserélném. Ha viszont gyengének találod akkor érdemes, mert azonos teljesítmény (vagy még valamivel kevesebb) mellett jelentősen világosabb lesz. 4000K-eset ajánlok, az természetes fehér, mink ilyet szereltünk fel az üzemben több százat az elmúlt 7 évben és jól bevált, nem panaszkodnak a kollégák, pedig van pár állandó elégedetlen.
Ha tönkremegy akkor már nem nagyon van választás, mert az elmúlt pár évben a hagyományos fénycsövek gyártását leállították és megkezdődött a kivezetése, sok bolt már le is vette a kínálatból. A legelterjedtebb 36W-osat még elég sok helyen kapni, de a többi típus teljesen eltűnt. Ha van tartalék csöved akkor pláne áll a fentebbi megjegyzésem (ha elégedett vagy velük ne cseréld le). Az élettartamról: A cégnél ezt a LV szériát szereltük fel lassan mindenhova az ipari területeken (irodákba LED panelek kerültek), az első 50 darabot 7 éve. Azóta átlagosan napi 12 órában mennek, de volt olyan év amikor 24 órában a hét minden napján ment mindig (nagy volt a hajtás, váltott műszak még hétvégén is) ennek ellenére 2 darabot kellett cserélnünk eddig az 50-ből. Ha a teljes üzemet nézem a 250 lámpából eddig 5-6 hibásodott meg, pedig a nagyrésze a hét 5 napján 8-12 órában megy. A hozzászólás módosítva: Jan 3, 2026
|
Bejelentkezés
Hirdetés |