Fórum témák
» Több friss téma |
Köszi a tanácsokat!
Mint írtam, túl vagyok a problémákon. Kedves mentorommal átbeszélve a felmerült problémákat, egy csokorban kaptam választ rájuk. Az utóbbi építéseimben nem volt probléma a tápolással. Talán a tápvezetékek vastagsága, vagy a csillagpontos kábelezés, de nem volt szükség az IC lábain a bypass kondikra. Most ugyan nem 2mm-es tápvezetékekkel tervezem a kivitelezést, hanem csak 1.2mm-es ezüstözött tömör rézhuzallal, de bízom benne, hogy elég lesz a kevesebb mint 20cm-es hosszon. És az előzőekben közölt rajzon talán látható, hogy a bejövő tápvezetékről csak pár centiméter az előfok, és a végfok külön tápvezetéke. Idézet: „Tehát itt a különböző külső zavarok nemigazán jelentenek veszélyt, az opamp "árnyékolása" itt nem elsőrangú kérdés.” Nem vitatva e sorokat, de én ezt ha kicsit is, de ezt nem osztom egészen így. Az a feltételezésem, hogy ez adott esetben hathat a hallható hangra. Szóval inkább kizárom mint lehetőséget. Ide tartozna még egy kapott tanács, hogy a NC láb, ha tényleg nincs semmire kötve, akkor egy 1K-val le lesz földelve. Mivel elvileg árnyékoltnak tekinthető a tok, már csak a rajta levő mínuszt kell majd a terveim szerinti kivitelezésnél kezelni. És ez már nem gond, ha az árnyékolás megoldott. Mindössze nagyobb átmérőjű furatba kerül az IC, és a hűtőzsír átviszi az esetleges hőt. Azzal a képet nézve az általad készített készülékről nem volt világos, hogy az IC mekkora hőt termel, mivel hűtőcsillaggal láttad el. A forrasztási közelségről, pedig azért tettem fel kérdést, mert minőségi aranyozott rudacskákkal fogom rögzíteni egy teflonlapra, és a magasság, mint kiderül szűkös. Így pepecselni kell majd vele. Le kell mind két végéből csípni a kívánt hossz miatt. Ebből kifolyólag az IC lábaira 2-3mm-en kell majd a toldást forrasztani. A csatlakozó tüske egy Svéd hagyatékból, az Árvill-től van. Jó minőségű, így le lehetett csípni belőle úgy, hogy egyengetve beledugható majd az IC láb bele. Az 5mm vastag teflonlapba nyomva a másik végét is befogom rövidíteni. Az e szerinti terv alapján 5mm-es lesz a hűtőtömb, 5mm-t szánok a forrasztással a toldásra, és a teflon lap is 5mm vastag. Összesen e szerelvény úgy 15-18mm magas lehet majd a hűtőbordán.
Teljesen értelmetlenül elveszel a részletekben, aztán meg sorozatkapcsokat építesz be egy audió eszközbe.
Idézet: „Azzal a képet nézve az általad készített készülékről nem volt világos, hogy az IC mekkora hőt termel, mivel hűtőcsillaggal láttad el.” Ott van az adatlapon ez is. RTFM. Egyszer megtanulhatnád. Absolute Maximum Ratings: 1000 mW. Ehhez hozzászámolod a tok termikus ellenállását, ami 160°C/W. Meg beleszámolod a bordád hőtorlódását és már meg is van az, hogy mekkora hűtő felület kell ennek az IC-nek.
Annak is ugyanaz a lábkiosztása, mint az LF-nek.
Csak ez alulnézetet mutat. A hozzászólás módosítva: Pé, 9:53
Ilyen szép találatom nem volt, amire a típus is rá volt írva. Meg amúgy is mindegy.
Tudod, mint minden nézőpont kérdése. Az audiofilben a részletekben van a lényeg. Terhelésmentesítőnek meg jobbat nem láttam még, és még ráadásul be is vált az eddigiekben is.
Annak jobban örültem volna, ha előzékenyen kiszámoltad volna nekem. Egyébként változott a menü... Átgondolva az eddigieket, felesleges a külön hűtőtömb az IC-nek, mivel úgysem érhet földelt felülethez. És még a blokk magasságának is kedvező az az 5mm-rel kevesebb. Ezért a nagy bordába fúrom a fészkét, amibe hűtőpasztába nyugszik majd. Vagyis nem lehet gond az IC esetleges melegedése.
Ágyúval verébre. Ez az IC nem fog melegedni. Tápárama 5mA. Egy MOS tranyót hajt meg hangfrekvencián. Disszipációja 150mW körüli, amit a picurka SO8 tokozása is simán elvisel hűtés nélkül, a fém házas tokozása meg bőven.
De ha ez okoz neked örömöt, akkor csináld nyugodtan.
Köszi az adatokat!
Idézet: „De ha ez okoz neked örömöt, akkor csináld nyugodtan.” Örömöt az fog okozni, ha majd a hangja is tetszik! Különben meg, ha az előzményeket megnézed ez a dolog is a kivitelezés része. Magyarul, nem lehet csak úgy változtatgatni ezen az előzmények miatt.
A meglepetés, Douk Audio V3
A fiam cuccai közt találtam, és egyből felhívta magára a figyelmemet. Ingyen volt az ismerkedés, hát meg is ejtettem. Azzal kezdeném, hogy kézbe véve semmilyen kifogást nem találtam rajta. Gusztusos, minden a helyén van, és jól néz ki. Akármilyen gyártó elégedett lehetne vele, pláne az ára viszonylatában. A csatlakozói stabilak, és a potija is racsnis. Szóval tip-top. Megmondom őszintén a hangját illetően is reménykedtem, hogy hasonló lesz a külsejéhez… A fejhallgatózás egy olyan műfaj, ahol bizony mindent hallani, és a direktsége miatt hamar kijön a jó és rossz érzete. Ezt úgy ábrázolnám, ha nem jó azonnal lekívánkozik az ember füléről, ha meg jó, akkor elfelejted, hogy a füleden van. Nos ezt a készüléket terhes hallgatni. Szomorúnak mondanám, hogy csak nézegetni kellemes! A meghallgatása a K701-el (Osztrák) történt. És még… Kikapcsoláskor felfut a hangerő, és kattan. A bekapcsolás a beépített időzítővel probléma mentes. A hangképe bejáratással nem tudom mennyire változna (torzítás), de a középhangok között érzek olyan hangokat, amik feltehetőleg kellemetlenek maradnak tartós használat esetén azután is. A mélyeket elfogadhatónak mondanám az ára tekintetében. Majd elfelejtettem, a tápolása 5 voltról lehetséges (USB). Azt meg, hogy Hi-Fi azt túlzásnak tartom. |
Bejelentkezés
Hirdetés |