Szia! A keringető sziv. perselykopása okozza. De igen ellenőrizd a váltószelep mikrokapcsolóját is. Az is szokott bedögleni. De arra nem dob hibakódot csak forgatja és el se indul a gép.
A hozzászólás módosítva: Jan 10, 2026
Gorenje mosogatógép
Gorenje mosogatógép vízcsövén a bemenővíz szelep elromlott. Elvitte a TC1 jelü triacot. Még nem cseréltem ki, csak azt akarom kérdezni, hogy van esély más meghibásodásra is ez miatt?
Hello! A T5-öt ellenőrizd le dióda állásban, mikor még nincs bent a Triac. Ha az nem hibás, elvileg nem tudott "tovább menni" a villany.
Jó úgy, hogy ellenállast mérek a lábai kózt, és összehasonlítom a többi ugyanilyennel?
Vagy más módszerrel vizsgáljam?
A mosógép típusszámát (meg a triacnak) is leírhatnád...a jövőben talán hasznos lehet valakinek. Köszi...
GORENJE GI642D60X
Triac Z9N E242
Ilyet találtam helyette
Z0109NN0,135
A TC2 ugyan ilyen áramkör, vesd össze azzal..
Megmértem, ez a két pont között van értékkülönbség. A többi láb között ugyan az. Mindegy, majd ha megjön a triac, kipróbálom. Azért rakhattak volna triac helyett valami kis ssr-t. A tartósság már nem szempont.
Javaslom a kis smd ellenállásokat is ellenőrizni, nekem már volt olyan, hogy a triak környezetében lévő egyik ellenállás értéke sokszorosa lett a ráírtnak és emiatt vacakolt a centrifugálás (mosógépnél).