Fórum témák
» Több friss téma |
Biztosan a 60A miatt. Kár, hogy a reléhez oda van írva, hogy maximum 250V váltófeszültséget és maximum 10A váltóáramot visel el...
Mekkora az ideális vezeték vastagság?A kábeles téma zárva van (moderátorok ideje lenne kinyitni), ezért ide teszem amit most megint elém sodort az élet, és korábban is hallottam már erről.Itt láttam, de mellékeltem is egy képet róla. Ha lehámozzuk a misztériumot és a propagandát a témáról, akkor is ott marad a kérdés, jó-e ha minél vastagabb minden kábel, vagy inkább nem jó? Sőt a kérdés a paneleknél is megjelenik, kell az indokoltnál nagyobb szélességű sávokat alkalmazni. Talán ott húzódik a probléma lényege, hogy az összekötések ellenállása-e a legfontosabb vagy vannak ettől hangsúlyosabb szempontok is? Például a réz ellenállása kisebb mint az aranyé, mégis utóbbit nagyobb nimbusz övezi. A hozzászólás módosítva: Jan 24, 2026
Pipi fórumtársunktól lejmoltam egy ránézésre szakközepes könyvet: "Villamosipari anyag és gyártásismeret" címmel.
Felfrisítette az emlékeimet, ami szerint: - Ezüst nagyon jól vezet, de korrodál - Réz is jól vezet, de kevésbé/másként korrodál - Arany nem annyira vezet jól, de nem korrodál Valamint hogy vezetéknek kell, vagy érintkezőnek, mert: - Más az igénybevétel jellege - Valamint az ára is Moderátoroknak (jobb felső sarok, legördülő menü) kell írni, ha szeretnél rektiválni egy topic-ot.
Egy kábel esetében a vastagságban dominálhat szigetelő anyag, vagy a vezető vastagsága is.
Nem csak elektromos szempontból számít, hanem mechanikai szilárdság, sérülékenység, hajlékonyság, vízállóság, szakítószilárdság, és egyéb környezeti hatásoknak való ellenállás. Elektromos szempontból: ellenállás, hullám-ellenállás (impedancia), kapacitás, induktivitás, szigetelő mint dielektrikum veszteségei. Tulajdonságok változása hőmérséklettel, anyagok öregedése... Paneleknél szintén vannak további szempontok, nem csak a vezetősáv ellenállása és melegedése. Nagyfrekvenciás jelek esetén számít a vezetősáv induktivitása, kapacitása, és a vezetősávok egymásra gyakorolt hatása is (induktív és kapacitív csatolások a vezetősávok között). A panel anyaga szigetelő, ez dielektrikumként adott tulajdonságokkal bír, és a szigetelőképessége is véges. Ahol pl. GΩ nagyságrendű impedanciákkal kell dolgozni teljesen más megfontolást igényel a tervezés, vagy pl. a nagyfeszültség, vagy nagyfrekvencia is más kialakítás igényelhet. Az aranyozás néha üzleti fogás, de egyúttal komoly korrózióvédelem is lehet, ami érintkezők esetén fontos lehet a biztos kontaktushoz. Ezüstözés: nagyfrekvencián a skin-hatás miatt a felületen folyik az áram nagyobb része, itt az ezüstözés javíthatja pl. az LC körök jóságát. Nikkelezés: kopásállóbb mint a rézfelület, gyakran használt kontaktusok esetén az arany hamarabb lekopik, ilyenkor ez a jobb.
Ez egy gyermeteg szöveg. Egyébként egy (elfogadható minőségű) árnyékoláson kívüli, külső köpeny hogyan fog "nagymértékben" beleszólni a kábel tulajdonságaiba? Még RF koaxoknál sem szokott a kábel kapacitásán annyit változtatni, hogy egyáltalán foglalkozni kelljen vele, hámozva is ugyanolyanok.
"az összekötések ellenállása-e a legfontosabb vagy vannak ettől hangsúlyosabb szempontok is" Azért a "tápvonal-elmélet" kifejezés csak mond valamit. Hangfrekvencián nem a hullámjelenségek dominálnak, inkább a parazita elemek hatásai. A hozzászólás módosítva: Jan 24, 2026
OFF!
Kár volt betenni azt a szórólapot, egy másik fórumon elképesztő zűrzavart teremtett az írója. Szerintem itt erre már nincs szükség. TJ. ON!
Kryo-kezelt, vagyis egy ideig mélyhűtött állapotban tartott.
Köztudott, hogy a szupravezetés, ami egy ideális kábel tulajdonsága lehetne, csak az abszolút nulla fok közelében jön létre. Speciális ötvözeteknél magasabb, de bőven a mélyhűtött tartományban fordul elő. Ez a szórólap ékes példája annak, hogy egzotikus fogalmakkal akarnak marketing sikereket elérni, a tájékozatlan, hiszékeny, szakmailag képzetlen felhasználók táborában. ![]() Ha talált valaki olyan eredményeket, hogy a mélyhűtött rézdrót kristályszerkezete olyan módon változik, hogy bársonyossá teszi a hangzást szobahőmérsékleten, az kérem ossza meg a nagyérdeművel a talált irodalmat. Köszönöm. A hozzászólás módosítva: Jan 24, 2026
Ha valaki szeretne mélyhűtött vezetékkel összehasonlító tesztet végezni, a hűtésben tudok segíteni. Akár több napig is tudom tartani -190°C alatt.
Köszönöm pontosítást. Felsoroltad a szokásos paramétereket, de itt most arra próbáltam egy kicsit elvinni a dolgot, hogy a keresztmetszet növekedésnek lehet egy további sajátossága is, aminek lehet káros következménye.
Valami "áramlik", "halad" a vezetőben (pontosan nem tudom mi és hogyan, mert már többen is rávilágítottak, hogy az elektronok nem mennek sehova). Ha ennek az áramlásnak bármi az útjába áll, akkor az talán befolyásolhatja a hangminőséget, vagy éppen semmi köze hozzá. De ha nő a keresztmetszet, akkor a nagyobb anyagtérfogatban növekszenek azok az anyaghibák is, amik zavarhatják az áramlást. Viszont Karesz50-nek is volt egy nagyon jó meglátása, mi szerint az áram megtalálja magának a legjobb utat, és nagyobb keresztmetszetben erre több lehetősége kínálkozik. Tehát még mindig az a kérdés gyakorlati része, hogyha az indokolt keresztmetszettől nagyobbat használunk az ígér valami többletet, vagy inkább hátrányokat jósol (esetleg nincs hatása csak simán pazarlás)?
Vagy 15 éve jártam ugyan igy , beepitettem a fene sem gondolta hogy megviccel az rca aljztat .
Azoknál már a képen is jól látszik hogy valami gagyi és nem aranyozás. Az aranyozott felület az így néz ki. Mértem a külső felén ellenállást, az aranyozotton is meg egy gagyi nikkelezetten is, nem mintha ennyi ellenállás bármit számítana olyan helyen ahol 10 kΩ nagyságrendű az impedancia.
Az aranyozott 50 uΩ körül van, a gagyi meg 490 uΩ körül szóval egy nagyságrenddel nagyobb. De nem az ellenállása itt a lényeg mert lehetne akár 1 Ω is, hanem az anyag, nekem inkább legyen arany a jelútban mint nikkel, ezért vettem a kimenetre is olyan relét aminek a pogácsák felületei aranyozottak, és nem ilyen AgNi meg AgSnO2 meg AgCdO.
Ez a vékonyka vezetékecske egy fricska az egyre vastagabb és vastagabb kábelek hívőinek, pontosan annyira nem követendő mint a hüvelykujj vastagságú kábelek. A nagyobb keresztmetszet alapvetően kisebb ohmos ellenállást jelent, és kisebb induktivitást. A nagyobb távolság a középső vezető és az árnyékolás között kisebb szórt kapacitást. Az dielektrikum anyaga szintén jelentősen befolyásolja ez utóbbit. Ebből azért adódik, hogy alapvetően a vastagabb előnyökkel jár a nagyon vékonyhoz képest. De egy vastagság felett a kábel már kezelhetetlen, nyűg a használata, nagy a megengedett hajlítási sugara, stb.
Biztosan hallottál már a közgazdaságtanból a Határhaszon elméletről. Ez kimondatlanul itt is érvényesül a vezeték keresztmetszetére. Nagyon kis keresztmetszettől elindulva ha növeljük azt, akkor az hasznos, de egy mérték felett ennek hasznossága átfordul az egyéb hátrányok miatt. És itt csak a vezeték parazita értékeit tekintettük, az még nem merült fel, hogy egy tipikusan nagyon kis impedanciásan meghajtott kábel, ami nagy impedanciás bemenetet táplál mekkora jelentősége van egy kis ellenállás változásnak. Azaz ténylegesen van-e értékelhető előnye a rendszerben. A vezető anyagáról: Sokszor felmerül az ezüst használata. (Most tekintsünk el a nagyfrekvenciás használattól, maradjunk az audio vonalon.) Ha megnézed a réz és ezüst fajlagos ellenállását, akkor létszik, hogy normál vezetési tartományban az ezüst a legjobb vezető. De valójában a különbség kicsi. 6.25%. Azaz, egy picit vastagabb réz vezetéket használsz az ezüst helyett, és itt mondjuk az 1 mm ezüst helyett 1,06 mm réz vezetőt, akkor ugyanakkora fajlagos ellenállást érsz el. Viszont az árban a különbség több mint 10x. Ebből az következik, hogy az ezüst hasznossága eltörpül az árához képest. de akinek a legjobb kell, és nem fontosak a reális érvek az nyugodtan alkalmazza.
Csak érdekességképpen: az oszcilloszkóp kábelt arra tervezték, hogy a jel hullámformája ne változzon (ill. a lehető legkevesebbet változzon) miközben áthalad rajta. Ebben a vezető ellenállása szándékosan és kimondottan nagy. Kisjelű vezetékek esetében nem érdemes a kicsi ellenállásra hajtani. De célszerű kerülni pl. a mágnesezhető anyagok használatát, és a szigetelő anyaga sem közömbös.
Hangszóró vezetéken már folyhatnak jelentős áramok, ott már számít az ellenállás. De mivel itt nem lehet normálisan hozzászólni, vagy menjünk másik témába, ahol nincs ilyen korlátozás, vagy email-ben folytathatjuk.
"De ha nő a keresztmetszet, akkor a nagyobb anyagtérfogatban növekszenek azok az anyaghibák is, amik zavarhatják az áramlást. Viszont Karesz50-nek is volt egy nagyon jó meglátása, mi szerint az áram megtalálja magának a legjobb utat, és nagyobb keresztmetszetben erre több lehetősége kínálkozik."
Jaj.
Ha minél vékonyabb vezeték az ideális, akkor a legjobb a vezetéknélküli összekötés
Fel kell adnom a reményt, hogy születik értelmezhető válasz, mert mindenki úgy csűri csavarja a kérdést, ahogy az a leginkább elidegenedik a kiinduló ponttól.
Fontos!! Én nem mondtam sehol, hogy legyen vékony a vezeték, és azt sem hogy legyen vastag. Csupán idéztem más véleményét, és megkérdeztem van-e az ő okfejtésében valóság. Az alapkérdés: Ígér-e minőségbeli javulást, ha a hangtechnikában az indokolttól sokkal nagyobb keresztmetszetű összekötéseket alkalmaznak?
Sajnos még azok között is darázsfészek téma, akik otthonosan mozognak az audio kábelek világában és valóban kipróbálták. Tunerman célzott rá. Nekem sokszor eszembe jut gyerekkorom egyik kedvenc könyve Grätzer József - Sicc. Abban volt többek között egy olyan találós kérdés, hogy mi a különbség az autó és a tű között, ülj bele és megtudod. Ki kell próbálni, hogy hallod-e és tetszik-e a hangja. Pökhendi válasznak tűnik, de sajnos ilyen a popp szakma.
Technikai és mérhető adatokat nézni és azok alapján összehasonlítani, annyit ér, mint mért technikai adatok alapján összehasonlítani egy 1000 Forintost egy 20.000-ssel. Nyilván mások tapasztalata alapján el lehet indulni vagy egy szimpatikus vélemény mellé lehet állni, de akkor sem hallottad.
A fóruma kommunikációról szólna, ami itt nem működik rendesen, mert szándékosan korlátozott, és ebből a szempontból tulajdonképpen mindegy hogy miért. Pl. mert egyszerűbb, mint folyton kigyomlálni a személyeskedést és hasonlókat, de így elveszti a kérdezz-felelek működését, és az értékét a dolog. Ha ez az üzemeltetőt nem érdekli, vagy a céljainak ez felel meg azzal nem tudok mit kezdeni. Akartam válaszolni pár embernek, amikor éppen lett volna időm írni, de akkor nem tudtam, most meg már nincs is kedvem. Részemről annyi lesz a megoldás, hogy ezt a témát mindjárt kiveszem az értesítések közül, és igyekszem nagy ívben elkerülni, hogy ne okozzon bosszúságot a korlátozás (és ha más ilyen témába is belebotlok azzal is így teszek majd). Másnak is csak a téma bojkottálását tudom javasolni. Amíg a korlátozás él addig nem szándékozom többet ebbe a témába írni. Vannak más témák is amik érdekelnek, sőt, van más fórum is. Ráadásul ez a kábeles kérdés amúgy is teljesen OFF topic itt. Itt amúgy is hamar megkapja az ember, hogy nem kötelező használni ezt a fórumot, és hát tulajdonképpen tényleg nem kötelező. Amúgy is ahogyan látom megint a régi, túlmoderált irány kezd dominálni. Több olyan hozzászólásom is törlődött a közelmúltban, amit nem igazán tudtam mire vélni, de a tapasztalatok azt mutatják, hogy teljesen felesleges és értelmetlen ezeket vitatni, mert semmilyen valós eredményt nem lehet elérni, így csak időpocsékolás is, mint ahogyan ez az egész hozzászólásom is, úgyhogy be is fejezem, meg amúgy is lehet, hogy majd ezt is törlik... mert nem szimpatikus a véleményem, vagy mert "felhasználói bejelentés alapján....blablabla".
Idézet: „Viszont Karesz50-nek is volt egy nagyon jó meglátása, mi szerint az áram megtalálja magának a legjobb utat, és nagyobb keresztmetszetben erre több lehetősége kínálkozik.” Azért ne keverjük a szezont a fazonnal. Emlékeim szerint én ezt a nyáktervezés kapcsán írtam neked, amikor azt kérdezted megtudja-e kerülni a pufferkondit az áram ha vékony fóliasáv helyett "telefóliát" használunk. Mire azt válaszoltam, hogy szerintem nem, mert az áram úgy is a legrövidebb - legkisebb ellenállású/impedanciájú - utat fogja választani. Vagy valami ilyesmi volt, nem emlékszem szó szerint.
Egy két hónapja írtam nekik ez ügyben, sokat elárul a fórumról, hogy válaszra sem méltattak. Más témákból adódóan néha be szoktam nézni külföldi fórumokba, meg néha olyan okból is, hogy ide nem sok értelme van bizonyos kérdéseket beírni mert úgysem lesz rá releváns válasz, csak ilyen szerintem kezdetűek. Ekkor néha megesik az, hogy amit kérdeznék azt már mondjuk egy orosz, angol, lengyel, netán indiai fórumon régen kitárgyalták.
Sehol a világon nem találkoztam olyannal, hogy néhány személyeskedésbe torkolló vita miatt topik korlátozása, netán törlése akár csak felmerült volna. Igazából el sem tudom képzelni (nem is akarom), mi járhat annak a fejében akinek ilyen egyáltalán az eszébe jut. Folyamatában előre menő szakmai topikot, amit bizonyítottan külföldön is olvasnak, bezárni, ahelyett, hogy az a néhány renitens lenne büntetve, adott időre némítva, stb. A világot bizonyos részben a viták viszik előre, más kérdés amikor egy vita már emberek egóját karcolja, akkor elfajulnak az indulatok. Valakitől hallottam, hogy á, nem tűnnek el innét az olvasók, meg egyébként is, ez ma a "divat" mert mindenki elköltözik a frászbúkra. Hát nem. Ha elköltözik az csak azért van, mert ott meg tud beszélni bármit, itt meg lassan semmit... |
Bejelentkezés
Hirdetés |