Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Frekvenciamérő
Lapozás: OK   75 / 76
(#) PEXESO válasza proli007 hozzászólására (») Aug 17, 2024 /

Köszi a választ,
Ebay-en rendeltem,Intersil van ráírva,dugaszolós próbapanelen próbáltam ,a bemeneteket,remélem mindet,a földre kötöttem.Az is kérdés,hogy ilyen körülmények között milyen jő a föld?Display még nincs.Remélem,hogy igazad van és a kiccsi többlet áram dacára jó lesz az IC.
(#) proli007 válasza PEXESO hozzászólására (») Aug 17, 2024 /

Régen használunk ilyen Ic-t, akkor nem volt kétséges az eredete. Meg sosem mértük meg önmagában mit fogyaszt, mert a kijelző fogyasztása mellett nem volt értelme azt méregetni.
(#) PEXESO válasza proli007 hozzászólására (») Aug 17, 2024 /

Csak azért mértem,hogy nincs-e a fogyasztásban túl nagy eltérés mert ez egyértelműen hibára utalna.Természetesen a többihez képest az alapfogyasztás elenyésző.
(#) Ge Lee hozzászólása Vas, 13:47 /

freki mérés

Adott egy generátor ami kijelzi az adott frekit is, ha ezt megmérem két másik műszerrel természetesen mást mutatnak, de ha előveszek egy másik frekimérőt az egy újabb (negyedik) értéket mutat.
A freki egyébként szuper stabil, nem mászik, és az eltérés is ugyanez marad, akár a 10 akár 100kHz-et nézem.
A gond az, hogy be kellene állítani egy jelgenerátort de mihez állítsam hozzá, ha mindegyik műszerem más értéket mutat? Ha rendelnék Kínából valami 8-9 digites 15-25 dolláros frekimérőt az meg mutatna nekem egy ötödik értéket. Létezik valami freki etalon elérhető áron? Esetleg tudna valaki kölcsönözni pár napra olyan műszert (akár generátort, akár frekimérőt) ami valóban pontos?
Nem szeretnék erre nagyobb összeget költeni, nekem tökéletesen elég lenne annyi is, ha tudnám, hogy pontosan mennyit tér el mondjuk a szkópom kijelzése a "valóságtól".

900_kHz.jpg

(#) sany válasza Ge Lee hozzászólására (») Vas, 14:01 / 1

Ha esetleg egy TCXO kvarc oszcillátort megmérnél?
(#) tki válasza Ge Lee hozzászólására (») Vas, 15:06 /

Ötlet hosszú távra: olcsó GPS moduloknak is lehet magasfrekvenciás (high-frequency TIMEPULSE) kimenetük, mint pl. ennek: https://shop.tavir.hu/termek/modulok/iranytu-modulok/gps-modul-neo-7m/ Ugyan a fáziszajuk elég magas, közvetlenül nem lehetne órajelnek használni, de kalibráláshoz talán jók, főleg kerek frekiken. Én csak rendes, PLL-es megoldást használok (GPSDO) több készülékben is, úgyhogy előbb a fenti kulcsszavak alapján utána kell nézni a keresőkben, létezik-e ilyen leírás, jól mondom-e vagy hülyeség - kellene lenniük.
A hozzászólás módosítva: Vas, 15:08
(#) Ge Lee válasza sany hozzászólására (») Vas, 16:02 /

Ilyeneket én is tudnék mondani. Több oka is van, hogy nem mérem. Az egyik, hogy már régebben megmértem, ugyanez volt a helyzet, azok sem pontosak, szórnak stb. A másik, hogy nekem volt egy ugyan, de elkallódott, fogalmam sincs, hogy hol van.
Vannak ugyan ilyen pár dolláros "etalonok" Kínából, de ugye azt is hozzá kéne valamihez állítani, meg ennél már lényeges a referencia feszültség értéke, osztók stabilitása stb.
(#) Kera_Will válasza Ge Lee hozzászólására (») Vas, 16:06 /

Szkópon mért érték .... saccra jó lesz ... persze digitalis meg minden ... tizedes pont utani 1. esetleg 2. digitet elfogadnam 3dikat saccolni jo ... frekimero hasznosabb ... persze egy jobb etalon se lenne rossz ...
(#) Ge Lee válasza tki hozzászólására (») Vas, 16:13 /

Nem ismerem őket, de azt írják hogy eléggé jitteres, és csak periódus méréseket találtam a timepulse-ról.

neo7m.jpg

(#) proba válasza Ge Lee hozzászólására (») Vas, 16:22 /

Volt hogy órát építettem, ahhoz kellett volna valami időalap. Akkor gondolkodtam a pontosság dolgon. Volt egy olyan karórám, amit egy órás állított be, ki tudja hogyan ( biztosan nem két forint volt a műszere) ami heti 1-2 másodpercet tért el a pontos időtől. ( érdekesség ha a karomon volt sietett, ha az asztalon késett) . Így napi használatban pontos volt. Az oszcilloszkóp valószínű nem rendelkezik olyan hőstabil oszcillátorral, ami ennyire pontos lenne. ( bár azóta lehet sokat fejlődtek a kvarcok) A napi 1s az 16Hz eltérés 10MHZ-n. Ami ráadásul hőfok függő is. Bár nem tudom mekkora szórása volt a műszereidnek, de a szkóptól se várj minden körülmény között azonos eredményt. Elég ha a tetejére teszel egy papírt, lehet 10 perc múlva már mást mond ..
(#) Tomi20 válasza Ge Lee hozzászólására (») Vas, 16:29 / 1

Szia

Nem minden frekin annyira jitteres, Én építettem GPSDO-t, 48MHz egész számmal osztott frekvenciái jók etalonnak. Nem szükséges hozzá mikrokontroller sem, egy uart-usb átalakítóval pc szoftverrel állíthatóak a kínai pár dolláros modulok is.
(#) Ferkógyerek válasza Ge Lee hozzászólására (») Vas, 18:06 /

Egy "olcsó" kínai GPSDO ami 30k HUF körül beszerezhető, tudja a 9-10 számjegy abszolút pontosságot. Az antennát ajánlott olyan helyre tenni ahonnan minél több műholdat lát.
A TCXO-val OCXO-val az a baj, hogy stabilak ugyan, de állíthatóak. Pontosan azért hogy rá lehessen állítani valamilyen etalonhoz képest a pontos frekvenciára.
Az etalonok pedig, melyek valamely atom (rubidium, cézium) rezonanciájából nyerik a pontosságukat, nagyon drágák.
Régebben a levetett, kérdéses állapotú, rubidium frekvencia etalonok voltak a menők amatőr körökben. Azonban az olcsó GPSDO-k megjelenésével már létjogosultságukat vesztették.
(#) tki válasza Ge Lee hozzászólására (») Vas, 18:28 /

Igazából az átlagoláson múlik, amúgy pontos: hosszú kapuidővel frekiméréskor vagy egy műszernek az Ext. ref. bemenetére kötve - volt, aki a rádiójával kötötte össze: https://la3za.blogspot.com/2015/10/just-good-enough-10-mhz-reference.html : -) , hogy megint ebből a hobbiból hozzak példát. Ez ránézésre 8 digit, úgyhogy annyira nem lehet rossz. Nem szignálgenerátornak akarjuk használni.

Amúgy valóban, nem jutott eszembe, hogy 48 MHz-hez képest kell kerek értékeket nézni, ott helyből jobb eredményt kell adnia. A magam részéről szándékosan nem javasoltam drágább megoldást, csak pótmegoldást.
A hozzászólás módosítva: Vas, 18:31
(#) Ge Lee válasza Ferkógyerek hozzászólására (») Hé, 9:24 /

Nem sok mindent találtam ezekről, illetve ha még programozni is kell ahhoz meg egyáltalán nem értek. A wiki szerint egy ocxo rövid idejű stabilitása jobb mint a gpsdo-ké de hosszú távon előbbi elmászik, öregszik. Meg a gyakorlatban hogy használnék egy ilyet? Pakoljam ki a fél műhelyt az udvarra, hogy lássa a műholdakat?
Nekem valami kész megoldás kéne, ami nem drága, akár csak időlegesen is.
Egy jobb frekimérő (pl a régi DFM-ek) időalapja is tcxo, tehát ha az nincs valami etalonhoz állítva, akkor pont annyival vagyok előbbre mintha veszek a boltban egy tcxo-t aminek ugyanúgy nem tudom a pontos értékét.

Jut eszembe, pl. ebben a kis kínai FY generátorban is egy pici tcxo az időalap, ezt is hozzá tudnám állítani szoftverből egy etalonhoz, ha lenne. Tegnap olvasgattam róla, azt írják hogy gyakorlatilag profi műszert lehet abból is csinálni, ki kell dobni belőle a gyári vacak apró tcxo-t, tenni bele egy jobbat, utána hozzá kell szoftverből állítani egy etalonhoz és egy ideig valóban pontos. De nekem most nem ezt kéne beállítanom hanem egy másfélét.
A hozzászólás módosítva: Hé, 9:29
(#) Ferkógyerek válasza Ge Lee hozzászólására (») Hé, 10:05 /

Ha kész GPSDO-t veszel azt nem kell programozni.
Külső antenna csatlakozó van rajtuk, általában hosszabb kábellel adják.
Nálam is a padláson van elhelyezve az antenna, a GPSDO pedig a műhelyben.
Az OCXO rövid idejű frekvenciastabilitása jobb tud lenni akár egy rubidium frekvencia standardnál is.
Viszont van egy olyan hátrányuk, hogy kalibrálás után folyamatos fűtésre van szükségük, hog ne másszon el a frekvenciájuk. Ha kikapcsolod és valamikor újra bekapcsolod már nem teljesen ugyanott fog rezegni.
Persze ezek nagyon kis eltérések, de ahol az OCXO indokolt ott számít.
Ha nem akarsz rá költeni egy opció lehet, ha küldesz egy jó minőségű TCXO-t beállítom, lemérem a hangoló feszültség értékét így reprodukálni tudod a frekvenciát. Ezáltal lesz egy viszonylag pontos etalonod egy időre.
A hozzászólás módosítva: Hé, 10:06
(#) tki válasza Ge Lee hozzászólására (») Hé, 10:32 /

"Pakoljam ki a fél műhelyt az udvarra, hogy lássa a műholdakat?"

Ne viccelj, ez a műfaj úgy működik, hogy van egy kis dobozod egy antennával, amihez pl. 5 méter vezeték tartozik a végén egy csatlakozóval... Mióta nemcsak a GPS műholdakat látják a vevőmodulok, hanem több rendszer számos műholdját, általában bőven elég az antennát beltérben egy ablakba odatenni még egy zártabb emeletes házban is. Autókban is használatos. https://www.arukereso.hu/CategorySearch.php?st=gps+antenna
A hozzászólás módosítva: Hé, 10:35
(#) sdrlab válasza Ge Lee hozzászólására (») Hé, 11:54 /

Első megközelítésre, ha gyorsan kell...műszerkölcsönzőben valami komolyabb frekvenciamérő, vagy etalon jelforrás...
Ha otthon akarod megoldani, akkor marad az etalonnak nevezhető rádióadók vétele. A legtöbb adó meglehetően pontos frekvencián sugároz, de van szép számmal kifejezetten etalon frekvenciát sugárzó adó is. A solti adót befogni elég könnyű feladat...
(#) tki válasza sdrlab hozzászólására (») Hé, 12:08 /

"Ha otthon akarod megoldani, akkor marad az etalonnak nevezhető rádióadók vétele."

Milyen módszerre gondolsz, hogyan kalibrálsz?
(#) sdrlab válasza tki hozzászólására (») Hé, 12:30 /

Ezek a módszerek elsősorban min tcxo, vagy ocxo -val rendelkező szignálgenerátorokhoz jók. Ott beállítasz pl 540kHz-t. Ezt ráadod egy kétcsatornás szkóp egyik bemenetére. Erre szinkronozol. A másikra pedig egy 540kHz-re hangolt ferritantennát kötsz, egy 1-2 tranzisztoros előerősítővel megtoldva.
A cél, addig hangolni a generátor jelét, amíg a másik csatorna jelének szaladgálása megáll, vagy legalábbis lelassul... ekkor elég pontosan egyezik a generátor frekvenciája az adóéval. ezzel a módszerrel, nagy erőlködés nélkül be lehet 1...0,1ppm-et is állítani.
(#) tki válasza sdrlab hozzászólására (») Hé, 12:55 /

Aha, nem a szkóp részére gondoltam, de sosem árt leírni: nekem a rövidhullámú, pl. 10 MHz-es adók ugrottak be, azokat nehezebb "venni", bár az elv ugyanaz. A Kossuth-ra ilyen szempontból sosem gondoltam és nem próbáltam.

Még a direkt SDR vevők jutottak eszembe, hogy azoknak könnyű beállítani az órajelét...

Tényleg, talán egy olcsó RTL-SDR dongle-lel is meg lehetne oldani, látom, hogy létezik pár leírás, ill. applikáció a weben, az egyik GSM adókkal dolgozik (kalibrate-rtl), de ahhoz biztosan használatban van a tuner chip-je - csak hátha egy órajelről működnek, és akkor egyszerű. A rajzáról (rajzaikról) biztosan kiderül, de nincs időm utánamenni, hogy használható lenne vagy sem egy külső eszköz kalibrálására, szóval csak ötlet. Amúgy is minél jobb minőségű egy ilyen vevő órajele, annál drágább (bár itt csak rövid idejű stabilitás kell), vagyis egyáltalán nem biztos, hogy megérné.
(#) sdrlab válasza tki hozzászólására (») Hé, 13:27 /

A távolabbi adók vétele már neccesebb. Persze ott vannak valóban etalon frekvenciák is. Én annó ezt használtam kalibrálásra....
(#) Ge Lee válasza Ferkógyerek hozzászólására (») Hé, 14:04 /

A tcxo-n mit akarsz állítani? Van 3 lába, a táp meg a kimenet. Nem tudom elküldeni az enyémet mert nem találom. Venni is már csak smd-ket lehet, ilyen 3,2x2,5 mm meg kisebbeket. De ezeknél is hazudnak, 0,5ppm-esnek írja a farnell, az adatlapon már +/-1ppm de csak 25 +/- 2 fokon, meg ha már reflow-ozva volt akkor már +/-2ppm.
Na mindegy. Van a K2000 meg a Siglent közt mérésben 13ppm különbség, nem szórakozok, úgy veszem hogy valahol a kettő közt van az igazság. Vagy nem, de az már nem érdekel.
(#) sany válasza Ge Lee hozzászólására (») Hé, 15:19 /

Tudom nem nagyon bízol ebbe kvarc oszcillátorban. De szerintem amatőr körökben fiókból nem nagyon tudsz mást, mégha nem is etalon, saccra jó. Én is elfogadtam a frekimérőm, amit mutat.
Ha meg tényleg nincs más lehetőség, akkor beruházás. Hétszàmjegyű rubidíum oszcillàtorral ellàtott készülékek àllítólag a legpontosabbak.

Én ezt hasznàlom etalonomnak, hogy elhigyem, hogy jót mutat a frekimérő. Persze feltételezve,hogy jó.
(#) tki válasza Ge Lee hozzászólására (») Hé, 15:21 /

"A tcxo-n mit akarsz állítani?"

VCTCXO-nak vagy VC-TCXO-nak hívják és egy külön lábra adott fix feszültséggel lehet módosítani a frekvenciát, így kalibrálható. Inkább négy- és hatlábúakat szoktam látni.
(#) Ge Lee válasza tki hozzászólására (») 9:28 /

Közben meglett. És arra is rájöttem, hogy ez csak egy sima oszci, nem tcxo, ez nem tud 1ppm-et csak 10ppm körül. Ennek is 4 lába van de abból egy csak dísz. A Siglent 24,0002-nek látja, a K2000 meg csak 1 megáig mér, kéne hozzá egy osztó de azt meg szétbontottam már régebben.
Na majd nézelődök.

koyo.jpg

(#) Ge Lee válasza Ge Lee hozzászólására (») 10:44 /

Van egy vicsys-es frekimérőm beépítve egy műszerbe ami itt van a cikkek közt, onnan építettem meg évekkel ezelőtt. Ez csak kvarc pontos, de nagyjából ugyanúgy 13ppm-mel mutat kevesebbet mint a Siglent, tehát kb. ugyanúgy mér mint a K2000. Jó lenne egy ilyen frekimérő, csak a kvarc helyett kéne neki egy tcxo vagy ocxo időalap, és azt valami etalonhoz beállítani.
(#) sdrlab válasza Ge Lee hozzászólására (») 12:00 /

Az abszolúte pontosság és a stabilitás nem ugyanaz! Kb a szezon és a fazon esete... Az a sima ócsó kvarc oszci az életben nem lesz se pontos, se stabil! A kettő kizárja egymást...
Azért nem lehet pontosítani a frekvenciáját, mert minek??! Rálehelsz, és elmászik a frekvenciája.
A szkópodban is csak 2ppm-es tcxo van(vagy jobb esetben 0,5ppm-es). Azok jóval stabilabbak már, de az abszolúte pontosságuk ennél rosszabb szokott lenni. Viszont ott legalább van értelme arról beszélni, hogy szoftveresen kalibrálható(esetleg ha hangolható, hardveresen), mert a stabilitásuk megengedi ezt....
(#) Ge Lee válasza sdrlab hozzászólására (») 13:18 /

Ezzel én is tisztába vagyok! Eszem ágában sincs ezt sehova tekergetni, nem is lehet. Arra voltam kíváncsi hogy a műszereim mit mérnek.
Tegnap hozzáállítottam szoftverből az FY6900-át a szkóphoz, ma járattam őket másfél órát, stabilan tartják a frekit, és a K2000 is stabilan tartja hozzájuk képest azt a 12,5ppm különbséget.

Szóval. Van a cikkek közt ez a vicsys féle egyszerű kis frekimérő. Ennek a mintájára lehetne építeni egy hasonlóan egyszerű de jóval precízebb frekimérőt is. Csak hát én nem értek a programozáshoz. Ez az egyszerű bemenő fokozat egész jó, jobb mint amikkel dolgom volt, 35mV-tól stabilan mér már szinuszjelre is. A 2x16-os kijelző is adott, csak nem 6 hanem 8 számjegy kellene, meg jobb pontosság és stabilitás, tcxo vagy ocxo időalappal, az lenne a legnagyobb költség az egész műszerben. Majd egyszer talán valaki megcsinálja, vagy megcsinálta már, csak még nem akadtam rá...
Illetve egyet találtam régebben 10 számjeggyel, de annak a szoftverét a készítője nem tette elérhetővé.
(#) tki válasza Ge Lee hozzászólására (») 13:20 /

"De ezeknél is hazudnak, 0,5ppm-esnek írja a farnell, az adatlapon már +/-1ppm de csak 25 +/- 2 fokon, meg ha már reflow-ozva volt akkor már +/-2ppm."

Az szintén az abszolút pontosság. Nem görgettél le a táblázatig ugyanabban a pdf-ben:
A hozzászólás módosítva: 13:20
(#) Ge Lee válasza Ge Lee hozzászólására (») 13:43 /

Bőven elég lenne nekem egy +/- 3ppm is ha tudnám, hogy az valóban annyi, nyilván ehhez időnként kalibráltatni kéne a műszert. Nézegettem, a néhány százezerbe kerülő frekimérők sem jobbak, és ha nincs szükség extrákra akkor ezt házilag a töredékéből meg lehetne csinálni, már annak aki tud programozni.
Következő: »»   75 / 76
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem