Fórum témák
» Több friss téma |
A klónok CH340 Soros-USB illesztőjének drivere (Letöltés)
Adott 2*90 és 2*60 Led . Az ardu negatívot össze kell közösíteni a ledek negatívjával ,a plusz legyen 5 V (nekem van olyan működö bináris órám ami Li-Ion akksiról vígan megy)Ha valamiért az első ledek tönkre mentek ne mögé vidd a jelet , hanem vágd le a francba a hibásat. Ennyi veszteség belefér. Már nincs ötletem tehát kiszállok.
Az új Arduinot csak tegnap vettem, ezért nem tudtam akkor még kipróbálni. Most nyomtam az újra egy 10 db-os piros tesztet, és egyesével mármint a szalagokat próbáltam. Kiderült hogy a 2-es szalag a bűnös a többin le futott a teszt.(végigfutott mind a 10 leden). A kettes szalagnál a forrasztásnál volt a bibi ,zárlat volt.
Ezért gondolom húzta magával a többit. Most le futtattam a szalagon egy 90 -es tesztet ez is jó volt ( és hagytam a D3-lábon mert arra küldtem a jelet a 470 ohmos ellenállást. Köszönöm mindenkinek a segítséget! ![]() UI: "mert nem volt felkapcsolva a kapcsoló " ezen jót röhögtem
Na végre megoldódott a rejtély. De van hasonóság ebben :
Idézet: „UI: "mert nem volt felkapcsolva a kapcsoló " ezen jót röhögtem” "Értem én , hogy gőzgép , de mi hajtja ?!?!" Ok ok , hogy lesed a monitort/vásznat. De a váz talpát, alját melyik periférikusan gülledő szemed sarkából lesed ?!?! Ennek ìgy mi értelme van ?! Esetleg egy egy fenycsikos fordulatszam/sebesseg indikator az orrod elott a kormany melle de azokbol se kell tobb 100 pixeles. A hozzászólás módosítva: Feb 23, 2026
Gőzgépen még nem gondolkodtam, meg füstgépen se, de jó ötlet , ez szélgép, a sebességre reagál, ahogy gyorsul úgy nyomja erősebben a levegőt. Majd jó lesz nyáron a 40 fokos melegben, abba a szobában úgy sincs klíma. A váz talpát nem kell lesned, a szobában csak a tv fénye van így viaszaveri az egészet padlóról, az nem lett volna jó ha olyan helyre rakom hogy a szememet ki vakítsa. Fentről is le lehetett volna videózni
![]() A kormány melett lesz egy sebesség indikátor egy SH1106 kijelzőn. A hozzászólás módosítva: Feb 23, 2026
Anno az egyik ladás munkatársamnak csináltam így sebesség mérőt, de 16 ledes körgyűrűből (aminek alapötlete VU mérővolt) volt köré a fordulat mérő.
Bocsi, mivel az autó bontása után visszakerült hozzám , most néztem meg.TM 1637 volt a sebesség(4*7 segmens) és WS2812 körgyűrűs a fordulat. Telóval lefényképeztem de hogy lehet a képet beilleszteni ??? Buta vagyok....
Ha válaszolsz vagy új szöveget írsz az ablak bal alsó részén találsz olyat , hogy egy zöld gomb, rajta "fájl tallózása" felirat, azt megnyomod , majd megkeresed a számitógépeden, vagy telefonodon azt a képet amit el akarsz küldeni, ha megvan a kép a megnyitás gombra kattintassz, majd szöveges üzenet ablak alsó közepén a hozzászólás elküldése gombot nyomod
Na talán :igen ,sikerült. Bár leporolhattam volna,.
A hozzászólás módosítva: Feb 23, 2026
Sziasztok!
Tisztelet teljes kérdés: Magyarországon hol lesz az Arduino Day? Mert a TAVÍR oldalon még csak a készülődésről láttam cikket. Köszi. Boy
Március 27–28, szokott helyen.
De nem én szervezem.
Szia!
Bocsánat, én nem tudom, sosem voltam. Pedig már jó lenne.
Arduino Nap 2026 – március 28-án, szombaton 14:00-tól!
Lesz élő adás is, a tervezett témák között pedig ott van az Arduino és Qualcomm jövője, a CE jelölés kérdése, a nyáktervezés és Arduino KIT-ek, valamint az UNO Q és a VENTUNO Q is. Élő közvetítés Aki addig ráhangolódna, itt visszanézheti a korábbi Arduino napok videóarchívumát: Archívum Linkek javítva. A hozzászólás módosítva: Pé, 15:00
Moderátor által szerkesztve
Aki személyesen szeretne részt venni?
Hol van a szokott hely, mert én még nem szoktam rá. De nagyon érdekel(ne). És akinek nincs f@szbukja? OLED display gondSziasztok egy display hibával küzkõdõk, de nem olyan egyszerü kideriteni, hogy mi a gond. .Van (sajnos) egy display meg egy tasztatura modulom, amin egy fizikailag nagyobb de 128x64 es display van a gyär szerint SSD1351-s meghajtoval. Azt irjâk, hogy teljesen kompatibilis a 1306-ssal az Adafruit is ezt állitja. Ennek ellenére nem áll òssze a kêp. Egy mäsik kisebb OLED displayen minden jol mükòdik. Sajnos a modulon nem cserélhetò.a display, most megrendeltem mêg kettòt, mert már erre lett megtervezve a berendezês. Ilyen kép jelenik meg rajta a kék szint a kamera okozta, azaz a háttér fehér tele fekete pixelekkel ( vagy 10x nagyitva) . A felsõ mintegy 1/4-ben a szöveg ugyan megjelenik, de fut csak a kamera tudja kimereviteni. Söt a futo szöveg az adafruit indito konfig része ( nem a programbol jõn) . A programmal kommunikál, ha változtatom felbontást, betünagyságot valami változik, de nem használható A hozzászólás módosítva: 0:57
A SSD1351 kétféle SPI módot is támogat, 3 és 4 vezetékes. A megfelelő mód van kiválasztva illetvea mód megegyezik a kis kijelzőjével?
STM32F103 egyedi azonosítóKiolvasom egy függvénnyel a prociban levő 12 bájtos azonosítót, és ebből 2 bájtonként, kizáró vagy kapcsolattal előállítok egy 16 bites számot, mint egyedi azonosítót id-t. (forrasztóállomásom szoftvere). Ez évekig teljesen jó volt, sok-sok különféle helyről beszerzett BluePill panelen, de most egy kaptam egy visszajelzést ahol az ez id, nulla! Nagyon kicsi eséllyel, de elvileg előfordulhat, hogy ez nulla legyen, de a gyakorlatban eddig mindíg 4...5 jegyű számot kaptam az eredeti, és a klón procikon is (tehát pl. még 1000 alatti szám se fordult elő). Sokkal nagyobb az esélye, hogy az adott prociban nem olvasható ez a 12 bájt, ill. valószínűleg csupa nullát ad vissza.Találkozott már valaki ilyesmivel? ChatGPT azt javasolja, hogy a gyári kalibrációs értékeket (hőmérő, ref.) is keverjem bele az id előállításába (ha az eredeti megoldás nullát ad). Milyen más megoldás jöhetne még szóba?
Ugyanaz mind a kettöben, 4 vezetékes. SDA, SCL + a táp.
Szerinten nem egyről beszélünk, SDA és SCL az I2C veztékeinek megnevezése, és a táp nem számít bele. Azaz az 2 vezetékes.
SSD1351 adatlap szerint: 3 vezetékes mód: CLK, DATA, és CS 4 vezetékesnél még van egy parancs/adat vonal is. Mi a pontos kijelző típusa mindkettőnek? Idézet: DS2401, már ha opció egy-két extra alkatrész beépítése. „Milyen más megoldás jöhetne még szóba?”
A mikrovezérlők változói:
- egyedi azonosító(k) = mag (core) ID(k), ethernet MAC cím; - gyári kalibrációs értékek (oszcillátor, ADC, hőmérő, memória <flash> méret-sebesség, analóg perifériák, stb); - gyári bootloader; - idő (óra). ESP32 olcsósága + nagy tudása lehetővé teszi az internetes bejelentkezést - ez sok kérdést és problémát felvet.
A hardver adott, már készen van, dobozolva stb... A szoftvert viszont lehet frissíteni rajta...
A hozzászólás módosítva: 12:00
Nem ESP-ről van szó, hanem STM-ről.
A kalibrációs értékek jók lehetnek, de itt megint a sokféle klón lehet probléma. A kínai beszerzésű olcsó BluePill paneleken 50% alatti az esély, hogy eredeti STM proci van - bár általában a klónok is egész jól használhatók (kivéve azt a néhányat amelyik nem ).Pl. az általam tesztelt klónok hőmérője nem működött. Egyelőre abban reménykedem, hogy legalább néhány kalibrációs érték olvasása sikeres lesz (és ugyanazon a címen van mint az eredeti prociban), és, hogy fel is tudom majd használni.
Sajnos semmit nem lehet tudni egyik displayröl sem. A nagy rá van ragasztva a modulra a kicsin sincs semmi jel csak az van a csomagolasra irva hogy OLED 128x64.
A modul több videón ugyanazzal a koddal müködik amit én is probálok ( example az Arduinoban). Mindkét kijelzön csak az I2C csatlakozáa van, a kicsin lehet cimet is váltani a nagyon nem. Mást sajnos nem tudok rola.
Olyan gondokkal küzdesz, ami nem merül fel, ha eredeti gyártmányt veszel kissé drágábban.
Az árkülönbség néhány dollár - megéri a küszködést? A STM32F103C8T6 a www.ti.com-on <99 darab 2,5 $ + szállítás. HESTORE-n a <5 darab 890 ft+ÁFA, <10 darab 687 forint + ÁFA + szállítás. Nemrég néztem komplett áramkört (nixie cső meghajtó+vezérlő) - a 32 bites mikrovezérlő 10cent$ árával az SMD ellenállások és kisértékű kondenzátorok kivételével a legolcsóbb alkatrész - drágább a trafó, induktivitás, elektrolit kondenzátor, csatlakozók, érintkezők, nyák... Azt kívánom neked, hogy olyan nagy mennyiségben gyárts-eladj termékeket, hogy ez a párszáz forint árkülönbség is számítson!!! A hozzászólás módosítva: 12:49
|
Bejelentkezés
Hirdetés |

Ezért gondolom húzta magával a többit. Most le futtattam a szalagon egy 90 -es tesztet ez is jó volt ( és hagytam a D3-lábon mert arra küldtem a jelet a 470 ohmos ellenállást. Köszönöm mindenkinek a segítséget! 
Alapból az első led világít csak. Utána a gáz ,fékre reagál.