Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanyszerelés

Témaindító: kumpl, idő: Júl 16, 2008
Témakörök:
  1. A mélyreható szakmai kérdések, magyarázatok kitárgyalása, kifejezetten szakmai fórum: Szakmai.
  2. A forrasztott / rossz a wago / jó a wago kötés témakörök többször kitárgyalásra kerültek, ezért arról kérjük ne nyissatok új vitákat. Műszaki tény, hogy gyári vezetékösszekötők (pl. rugós/csavaros kapcsok, stb) a szabvány megfelelősség miatt kerülnek alkalmazásra (MSZ EN 60204-1:1995 15.1 szakasza, illetve MSZ HD 60364-5-52:2011 szabvány 526.2. pontjának 1. megjegyzésében felsorolt követelmények/indokok a forrasztott kötés elkerülésére épületvillamosság esetében) mert tanusítottak, míg a forrasztott kötés alapesetben nem tanusított, csak és kizárólag akkor ha külön bevizsgáltatod az adott forrasztott kötést. Ide kapcsolódó általatok írt hozzászólások: #1, #2, #3, #4, #5
Lapozás: OK   1018 / 1018
(#) mraulajos hozzászólása Csü, 19:20 /

Fi relé bekötés

Hali!
Egy lakókocsiban kell a képen látható áramvédő-kismegszakító kapcsolót lecserélnem. Ezen nincs megjelölve fázis - nulla. Az újon viszont igen. Az adott helyen, az aljzatba való csatlakozáskor ez a sorrend kérdéses. Mi ilyenkor a teendő? Köszönöm a segítséget!
(#) Bakman válasza mraulajos hozzászólására (») Csü, 19:32 /

Időutazó lettem.

Bővebben: Link
(#) mraulajos válasza Bakman hozzászólására (») Csü, 19:40 /

Köszönöm!
(#) mraulajos válasza Bakman hozzászólására (») Csü, 19:50 /

Ez a párosítás találó lehet?
(#) Skori válasza Bakman hozzászólására (») Csü, 20:47 /

Az 1 fázisú ÉV relénél nem azért van jelölve a fázis-nulla, mert bontáskor a fázist bontja előbb, bekapcsoláskor pedig a nullát előbb zárja, mint a fázist?
(#) Bakman válasza Skori hozzászólására (») Csü, 20:52 / 1

Három fázisúlál biztos, hogy a nulla bont a legkésőbb és a nulla zár elsőre. Egy fázisúnál nem tudom, de jelen helyzetben ez kb. mindegy is, mert a lakókocsit mindkét irányban be lehet dugni.
(#) Gafly válasza Skori hozzászólására (») Csü, 20:53 /

Az áramvédő kapcsolónál, nem azért van jelölve a fázis-nulla, mert a teszt gomb a fázisról ad próba áramot a működőképesség ellenőrzéhez?
(#) Bakman válasza mraulajos hozzászólására (») Csü, 20:54 /

Jónak tűnik.
(#) Bakman válasza Gafly hozzászólására (») Csü, 20:56 / 1

Egy fázisúnál pl. a jobb alsó bekötési pontot köti össze a bal felsővel. Magyarán az egyik bemeneti és a másik pólus kimeneti oldalát. Teljesen mindegy, melyik a fázis és melyik a nulla.
(#) Gabó válasza Bakman hozzászólására (») Csü, 21:03 /

Mutass már ilyen bekötési rajzzal ellátott ÉV relét...
(#) Skori válasza Gafly hozzászólására (») Csü, 21:05 / 1

A teszt gombbal "keresztbe van kötve" egy ellenálláson keresztül az év relé (akár külső teszt gombot is lehetne így bekötni). Némelyikre még rá is van rajzolva, hogy van bekötve a teszt gombja. 3 fázisú év relénél, általában az L1 és nulla között van, tehát ha egy fázisra használunk ilyet, akkor az L1-et kell használni.
(#) Bakman válasza Gabó hozzászólására (») Csü, 21:06 /

Ilyesmire gondoltál? Lásd melléklet.
(#) Gabó válasza Bakman hozzászólására (») Csü, 21:08 /

Nem ilyen internetes szerkesztett vackot, hanem rendesen ami rajta van az eszközön!
Mert max ilyennel találkozol, ez meg nem a kimenetre van kötve, mert van még közte beépítve mozgó érintkező rész...
A hozzászólás módosítva: Csü, 21:14

123.jpg

(#) Bakman válasza Gabó hozzászólására (») Csü, 21:20 /

Bocsánat a kép minőségéért, most csak ezzel tudok szolgálni. Hirtelen csak három fázisú ÁVK-t találtam a raktárban.
(#) Gabó válasza Bakman hozzászólására (») Csü, 21:22 /

Pontosan erre gondoltam.
Csak ezt írtad:
Idézet:
„Magyarán az egyik bemeneti és a másik pólus kimeneti oldalát”

Ha megnézed, nem a kimeneti oldal van összekötve a bemenetivel.
(#) Bakman válasza Gabó hozzászólására (») Csü, 21:27 /

Közben szerkeztetted a hozzászólást. Elektronikailag teljesen mindegy a dolog, egy "bemenet" és egy másik pólus "kimenete" közé kapcsolja az ellenállást a teszt gomb.
(#) KTobi válasza Bakman hozzászólására (») Csü, 21:30 /

Biztos lehet csatlakoztatni mindkét irányban? A régieket igen, de azokban semmi védelem nincs (1 lámpa, a hűtő és egy vagy két aljzat). Az újabbak már ipari csatlakozóval vannak és ott meg van jelölve melyik a fázis.
Ha már feljött a téma, tényleg érdekel: Hol lehet venni olyan fedlappal rendelkező "dugót", amit a lakókocsikban használtak régen? Mint a normál süllyesztett fedlapos aljzat csak épp a kábel másik végét kell csatlakoztatni.
(#) Gabó válasza Bakman hozzászólására (») Csü, 21:30 /

Nagyon nem mindegy, mert lekapcsolásnál nem valósul meg a galvanikus leválasztás az írásod alapján....
A szerkesztésnél meg a rajzzal egészítettem ki meg egy kiegészítő résszel...
(#) Bakman válasza KTobi hozzászólására (») Csü, 21:37 /

Egy Fi-relé nem tudja, melyik a fázis, melyik a nulla. Azt "érzi", hogy a két pontja között (legalábbis itthon) 230 VAC van. Azt figyeli, hogy a két ág árama azonos-e.
Idézet:
„Az újabbak már ipari csatlakozóval vannak és ott meg van jelölve melyik a fázis.”
Mármint a lakókocsikon? Ha annak nem mindegy, akkor egyértelmű a helyzet, de az indító kérdésben pont az olvasható, hogy így is, úgy is be lehet dugni.
(#) Gabó válasza Gabó hozzászólására (») Csü, 21:47 /

Bocs itt rosszul fogalmaztam ezt: mert lekapcsolásnál nem valósul meg a galvanikus leválasztás
Helyesen: mert lekapcsolásnál hiba esetén nem valósul meg a galvanikus leválasztás ill zárlati áram besorolás
(#) KTobi válasza Bakman hozzászólására (») Csü, 22:59 /

Régi klasszikus Fi-relé csak azt tudja, hogy a vezetékek által keltett mágneses térben van-e különbség. A feszültséget se tudja.
A kombinált berendezések nem mindig kapcsolnak mindkét pólust. Az új biztosító üzemben csak egyet szakít meg, még a régi mindkét pólust, ezért azon nincs jelölve a Nulla. Érdemes olyat megoldást keresni ami fordított bekötés esetén is megbízható és nem életveszélyes.
Amit én láttam újabb (nem a mi 50 éves) lakókocsit az mind kék csatlakozóval volt szerelve. Az a csatlakozó meg fázis jelölt. Ha átalakítóval (vagy többel) kötik be, és schukora át van kötve, akkor lehet fordítva csatlakoztatni. De az már ne a berendezés hibája legyen, hogy nem rendeltetésszerűen táplálják meg.
(#) Bakman válasza KTobi hozzászólására (») Csü, 23:10 /

Idézet:
„A kombinált berendezések nem mindig kapcsolnak mindkét pólust.”
Ilyet még nem láttam. Tudsz egyet mutatni?
Idézet:
„Amit én láttam újabb (nem a mi 50 éves) lakókocsit az mind kék csatlakozóval volt szerelve.”
Nem vagyok otthon lakókocsi témában. A feltett kérdésre válaszoltam, abban pedig az szerepel, hogy fordítva is be lehet dugni.
(#) Atis57 válasza KTobi hozzászólására (») Csü, 23:14 /

Szia!

" De az már ne a berendezés hibája legyen, hogy nem rendeltetésszerűen táplálják meg."
Pedig ennek az elkerülése lenne a villanyszerelő feladata+ Főleg egy laikus felhasználó üzemeltetésében !

Szóval; Bolondbiztosra készitve.

Nagyon sok kempingben (de kikötőben is ) azt az ipari Daf 163 dugaljat F tipusúra cserélik, mert ezt kérte a felhasználó?
Következő: »»   1018 / 1018
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem