Fórum témák
» Több friss téma |
Fi relé bekötésHali!Egy lakókocsiban kell a képen látható áramvédő-kismegszakító kapcsolót lecserélnem. Ezen nincs megjelölve fázis - nulla. Az újon viszont igen. Az adott helyen, az aljzatba való csatlakozáskor ez a sorrend kérdéses. Mi ilyenkor a teendő? Köszönöm a segítséget!
Ez a párosítás találó lehet?
Az 1 fázisú ÉV relénél nem azért van jelölve a fázis-nulla, mert bontáskor a fázist bontja előbb, bekapcsoláskor pedig a nullát előbb zárja, mint a fázist?
Három fázisúlál biztos, hogy a nulla bont a legkésőbb és a nulla zár elsőre. Egy fázisúnál nem tudom, de jelen helyzetben ez kb. mindegy is, mert a lakókocsit mindkét irányban be lehet dugni.
Az áramvédő kapcsolónál, nem azért van jelölve a fázis-nulla, mert a teszt gomb a fázisról ad próba áramot a működőképesség ellenőrzéhez?
Egy fázisúnál pl. a jobb alsó bekötési pontot köti össze a bal felsővel. Magyarán az egyik bemeneti és a másik pólus kimeneti oldalát. Teljesen mindegy, melyik a fázis és melyik a nulla.
Mutass már ilyen bekötési rajzzal ellátott ÉV relét...
A teszt gombbal "keresztbe van kötve" egy ellenálláson keresztül az év relé (akár külső teszt gombot is lehetne így bekötni). Némelyikre még rá is van rajzolva, hogy van bekötve a teszt gombja. 3 fázisú év relénél, általában az L1 és nulla között van, tehát ha egy fázisra használunk ilyet, akkor az L1-et kell használni.
Ilyesmire gondoltál? Lásd melléklet.
Nem ilyen internetes szerkesztett vackot, hanem rendesen ami rajta van az eszközön!
Mert max ilyennel találkozol, ez meg nem a kimenetre van kötve, mert van még közte beépítve mozgó érintkező rész... A hozzászólás módosítva: Csü, 21:14
Bocsánat a kép minőségéért, most csak ezzel tudok szolgálni. Hirtelen csak három fázisú ÁVK-t találtam a raktárban.
Pontosan erre gondoltam.
Csak ezt írtad: Idézet: „Magyarán az egyik bemeneti és a másik pólus kimeneti oldalát” Ha megnézed, nem a kimeneti oldal van összekötve a bemenetivel.
Közben szerkeztetted a hozzászólást. Elektronikailag teljesen mindegy a dolog, egy "bemenet" és egy másik pólus "kimenete" közé kapcsolja az ellenállást a teszt gomb.
Biztos lehet csatlakoztatni mindkét irányban? A régieket igen, de azokban semmi védelem nincs (1 lámpa, a hűtő és egy vagy két aljzat). Az újabbak már ipari csatlakozóval vannak és ott meg van jelölve melyik a fázis.
Ha már feljött a téma, tényleg érdekel: Hol lehet venni olyan fedlappal rendelkező "dugót", amit a lakókocsikban használtak régen? Mint a normál süllyesztett fedlapos aljzat csak épp a kábel másik végét kell csatlakoztatni.
Nagyon nem mindegy, mert lekapcsolásnál nem valósul meg a galvanikus leválasztás az írásod alapján....
A szerkesztésnél meg a rajzzal egészítettem ki meg egy kiegészítő résszel...
Egy Fi-relé nem tudja, melyik a fázis, melyik a nulla. Azt "érzi", hogy a két pontja között (legalábbis itthon) 230 VAC van. Azt figyeli, hogy a két ág árama azonos-e.
Idézet: Mármint a lakókocsikon? Ha annak nem mindegy, akkor egyértelmű a helyzet, de az indító kérdésben pont az olvasható, hogy így is, úgy is be lehet dugni. „Az újabbak már ipari csatlakozóval vannak és ott meg van jelölve melyik a fázis.”
Bocs itt rosszul fogalmaztam ezt: mert lekapcsolásnál nem valósul meg a galvanikus leválasztás
Helyesen: mert lekapcsolásnál hiba esetén nem valósul meg a galvanikus leválasztás ill zárlati áram besorolás
Régi klasszikus Fi-relé csak azt tudja, hogy a vezetékek által keltett mágneses térben van-e különbség. A feszültséget se tudja.
A kombinált berendezések nem mindig kapcsolnak mindkét pólust. Az új biztosító üzemben csak egyet szakít meg, még a régi mindkét pólust, ezért azon nincs jelölve a Nulla. Érdemes olyat megoldást keresni ami fordított bekötés esetén is megbízható és nem életveszélyes. Amit én láttam újabb (nem a mi 50 éves) lakókocsit az mind kék csatlakozóval volt szerelve. Az a csatlakozó meg fázis jelölt. Ha átalakítóval (vagy többel) kötik be, és schukora át van kötve, akkor lehet fordítva csatlakoztatni. De az már ne a berendezés hibája legyen, hogy nem rendeltetésszerűen táplálják meg. Idézet: Ilyet még nem láttam. Tudsz egyet mutatni?„A kombinált berendezések nem mindig kapcsolnak mindkét pólust.” Idézet: Nem vagyok otthon lakókocsi témában. A feltett kérdésre válaszoltam, abban pedig az szerepel, hogy fordítva is be lehet dugni. „Amit én láttam újabb (nem a mi 50 éves) lakókocsit az mind kék csatlakozóval volt szerelve.”
Szia!
" De az már ne a berendezés hibája legyen, hogy nem rendeltetésszerűen táplálják meg." Pedig ennek az elkerülése lenne a villanyszerelő feladata+ Főleg egy laikus felhasználó üzemeltetésében ! Szóval; Bolondbiztosra készitve. Nagyon sok kempingben (de kikötőben is ) azt az ipari Daf 163 dugaljat F tipusúra cserélik, mert ezt kérte a felhasználó?
Úgy gondolom, a Kollégák rossz irányba mentek el a válaszokkal.
Az általad vásárolt ÁVK nem jó! Egy feilratot figyelmen kívül hagytatok: "DC". Lakókocsiba DC ÁVK kell. Ott nincs fázis meg nulla. Nézzetek utána a szakirodalomban. Vagy segít az AI. A hozzászólás módosítva: 4:07
|
Bejelentkezés
Hirdetés |