Fórum témák
» Több friss téma |
Fi relé bekötésHali!Egy lakókocsiban kell a képen látható áramvédő-kismegszakító kapcsolót lecserélnem. Ezen nincs megjelölve fázis - nulla. Az újon viszont igen. Az adott helyen, az aljzatba való csatlakozáskor ez a sorrend kérdéses. Mi ilyenkor a teendő? Köszönöm a segítséget!
Ez a párosítás találó lehet?
Az 1 fázisú ÉV relénél nem azért van jelölve a fázis-nulla, mert bontáskor a fázist bontja előbb, bekapcsoláskor pedig a nullát előbb zárja, mint a fázist?
Három fázisúlál biztos, hogy a nulla bont a legkésőbb és a nulla zár elsőre. Egy fázisúnál nem tudom, de jelen helyzetben ez kb. mindegy is, mert a lakókocsit mindkét irányban be lehet dugni.
Az áramvédő kapcsolónál, nem azért van jelölve a fázis-nulla, mert a teszt gomb a fázisról ad próba áramot a működőképesség ellenőrzéhez?
Egy fázisúnál pl. a jobb alsó bekötési pontot köti össze a bal felsővel. Magyarán az egyik bemeneti és a másik pólus kimeneti oldalát. Teljesen mindegy, melyik a fázis és melyik a nulla.
Mutass már ilyen bekötési rajzzal ellátott ÉV relét...
A teszt gombbal "keresztbe van kötve" egy ellenálláson keresztül az év relé (akár külső teszt gombot is lehetne így bekötni). Némelyikre még rá is van rajzolva, hogy van bekötve a teszt gombja. 3 fázisú év relénél, általában az L1 és nulla között van, tehát ha egy fázisra használunk ilyet, akkor az L1-et kell használni.
Ilyesmire gondoltál? Lásd melléklet.
Nem ilyen internetes szerkesztett vackot, hanem rendesen ami rajta van az eszközön!
Mert max ilyennel találkozol, ez meg nem a kimenetre van kötve, mert van még közte beépítve mozgó érintkező rész... A hozzászólás módosítva: Csü, 21:14
Bocsánat a kép minőségéért, most csak ezzel tudok szolgálni. Hirtelen csak három fázisú ÁVK-t találtam a raktárban.
Pontosan erre gondoltam.
Csak ezt írtad: Idézet: „Magyarán az egyik bemeneti és a másik pólus kimeneti oldalát” Ha megnézed, nem a kimeneti oldal van összekötve a bemenetivel.
Közben szerkeztetted a hozzászólást. Elektronikailag teljesen mindegy a dolog, egy "bemenet" és egy másik pólus "kimenete" közé kapcsolja az ellenállást a teszt gomb.
Biztos lehet csatlakoztatni mindkét irányban? A régieket igen, de azokban semmi védelem nincs (1 lámpa, a hűtő és egy vagy két aljzat). Az újabbak már ipari csatlakozóval vannak és ott meg van jelölve melyik a fázis.
Ha már feljött a téma, tényleg érdekel: Hol lehet venni olyan fedlappal rendelkező "dugót", amit a lakókocsikban használtak régen? Mint a normál süllyesztett fedlapos aljzat csak épp a kábel másik végét kell csatlakoztatni.
Nagyon nem mindegy, mert lekapcsolásnál nem valósul meg a galvanikus leválasztás az írásod alapján....
A szerkesztésnél meg a rajzzal egészítettem ki meg egy kiegészítő résszel...
Egy Fi-relé nem tudja, melyik a fázis, melyik a nulla. Azt "érzi", hogy a két pontja között (legalábbis itthon) 230 VAC van. Azt figyeli, hogy a két ág árama azonos-e.
Idézet: Mármint a lakókocsikon? Ha annak nem mindegy, akkor egyértelmű a helyzet, de az indító kérdésben pont az olvasható, hogy így is, úgy is be lehet dugni. „Az újabbak már ipari csatlakozóval vannak és ott meg van jelölve melyik a fázis.”
Bocs itt rosszul fogalmaztam ezt: mert lekapcsolásnál nem valósul meg a galvanikus leválasztás
Helyesen: mert lekapcsolásnál hiba esetén nem valósul meg a galvanikus leválasztás ill zárlati áram besorolás
Régi klasszikus Fi-relé csak azt tudja, hogy a vezetékek által keltett mágneses térben van-e különbség. A feszültséget se tudja.
A kombinált berendezések nem mindig kapcsolnak mindkét pólust. Az új biztosító üzemben csak egyet szakít meg, még a régi mindkét pólust, ezért azon nincs jelölve a Nulla. Érdemes olyat megoldást keresni ami fordított bekötés esetén is megbízható és nem életveszélyes. Amit én láttam újabb (nem a mi 50 éves) lakókocsit az mind kék csatlakozóval volt szerelve. Az a csatlakozó meg fázis jelölt. Ha átalakítóval (vagy többel) kötik be, és schukora át van kötve, akkor lehet fordítva csatlakoztatni. De az már ne a berendezés hibája legyen, hogy nem rendeltetésszerűen táplálják meg. Idézet: Ilyet még nem láttam. Tudsz egyet mutatni?„A kombinált berendezések nem mindig kapcsolnak mindkét pólust.” Idézet: Nem vagyok otthon lakókocsi témában. A feltett kérdésre válaszoltam, abban pedig az szerepel, hogy fordítva is be lehet dugni. „Amit én láttam újabb (nem a mi 50 éves) lakókocsit az mind kék csatlakozóval volt szerelve.”
Szia!
" De az már ne a berendezés hibája legyen, hogy nem rendeltetésszerűen táplálják meg." Pedig ennek az elkerülése lenne a villanyszerelő feladata+ Főleg egy laikus felhasználó üzemeltetésében ! Szóval; Bolondbiztosra készitve. Nagyon sok kempingben (de kikötőben is ) azt az ipari Daf 163 dugaljat F tipusúra cserélik, mert ezt kérte a felhasználó?
Úgy gondolom, a Kollégák rossz irányba mentek el a válaszokkal.
Az általad vásárolt ÁVK nem jó! Egy feilratot figyelmen kívül hagytatok: "DC". Lakókocsiba DC ÁVK kell. Ott nincs fázis meg nulla. Nézzetek utána a szakirodalomban. Vagy segít az AI. A hozzászólás módosítva: 4:07
Hali!
Még nem vásároltam semmilyet. Erre kíváncsi voltam, hogy ennek a "DC" feliratnak van e jelentősége.? Tudnál ajánlani tip., ami ennek megfelelne? A hozzászólás módosítva: 6:10
Nem biztos hogy egyenáramú. Az egyik aprohirdetési oldalon látszik az áramvédő kioldójának felirata és az 220VAC 38A 500mA ugyanilyen DC62N jelöléssel.
Idézet: „Lakókocsiba DC ÁVK kell.” A DC körben mikor és hova van előírva kötelezően? @mraulajos Hova volt ez beépítve? A külső 230VAC csatlakozás fogadásánál? Nincs kapcsolási rajz a lakókocsihoz? Van beépítve további áramvédő például egy 30mA-es?
Kapcsolási rajz sajnos nincs. Ez egy közel 40 éves förmedvény. Már bánom hogy belemarkoltam. Egy jó ismerős. További ÁV kapcsoló biztos nincs. Majd elmegyek, méréseket próbálok végezni, de emlékeim szerint itt van a bejövő 230V. Az előpra még 220V van írva. Csinálok még képeket. Du.tán jelentkezem.
Idézet: „Ilyet még nem láttam. Tudsz egyet mutatni?” Ennél még az is fontos, hogy az alja legyen a betáplálás, mert leég fordítva. ( biztos, mert elkövettem.) Amúgy ha jól kötöd be működik. Ívre leold. ( szintén próbálva) Bár nem tudom egy márkás mitől old le, ez egy 60W-os égő kb fél perc 0,5-1mm ív húzása után elégelte meg. Rövidebbet is jelezte, de nem oldott le. A hozzászólás módosítva: 11:11
Sebtében átlapoztam a Schneider és az Eaton egy-egy katalógusát, azokban csak olyanok vannak, amelyek mindkét pólust szakítják.
Kimértem. Fentről megy be közvetlen a 230V hálózat. Alul, az égett csatkakozóknál jön ki, megyen továɓb. Zavavar ez a DC felirat. Lenne benne valami egyenirányítás? Semmi polaritás jelzést nem látok. Az elmenő vezetékek is egy színű feketék.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |