Fórum témák
» Több friss téma |
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd!
I. A helyes tápfeszültségek megléte.
II. A kimeneten van-e egyenfeszültség.
Élesztés.
A B-E között a javítottnál 1,27V, az eredetinél 2,35V; a C-E között a javítottnál 63mV, az eredetinél 1,1V mérhető.
A méréshez milyen lábkiosztást vettél figyelembe? Ennél a kapcsolásnál a C-E nem lehet kisebb, mint a B-E feszültség.
Igazad van, benéztem.
![]() A B-E között 1,2V körül van mindkettőnél. Az E-C között a javítottnál 1,2V az eredetinél 2,3V mérhető.
A javítottnál a fele E-C feszültség arra enged következtetni, hogy a végtranzisztorok nem darlingtonok. Van beforrasztatlan példányod amit teszterrel meg tudnál mérni? Az Uf és a hFE értékekből eldönthető a kérdés.
Ha jól emlékszem ezeket a teszteket beforrasztás előtt csináltam. Összehasonlítottam az újakkal, emlékeim szerint kb egyformák voltak. A másik pár az FR fokozatba került, az jó lett a 2k2-vel. Most az SR fokozattal szenvedek.
A 2SD2390-nél mért Uf=583 mV egy sima tranzisztorra jellemző.
A PNP 917 mV-ja egyértelmű darlington. Ha van kéznél N-es nagyobb teljesítményű sima tranzisztorod, tedd rá mérődre, lássuk annál mit mutat?
Sajnos csak BD241-et találtam.
A hozzászólás módosítva: 17:53
Biztató, hogy a mérőd Uf=530 mV-ot mutat, de nem dönti el a kérdést.
Mivel az NPN végtranzisztor bázisáramát ellenállás szolgáltatja, kár nem keletkezhet, ha a tranzisztor áram, feszültség és disszipációs paraméterei amúgy elégségesek. Ha a 2SD2390 feliratú tranzisztor a valóságban nem darlington, akkor mindössze azt tapasztalod, hogy az a csatorna alacsonyabb hangerőnél kezd torzítani. Szkópon nézve a pozitív félperiódust hamar kezdi vágni.
Ha a hangjával meg vagy elégedve, akkor maradhat így.
A 2SD2390 példányod általam nem tapasztalt mértékben tér el a szokásostól.
Talán meg tudom oldani, hogy egy gyári fokozat tranzisztorait a helyükön rákössem a mérőre. Van ennek értelme?
|
Bejelentkezés
Hirdetés |