Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   2577 / 2577
(#) reloop válasza Pali79 hozzászólására (») 14:14 /

A rajz szerint járj el! Rosszul írtam le.
(#) Pali79 válasza reloop hozzászólására (») 14:46 /

A B-E között a javítottnál 1,27V, az eredetinél 2,35V; a C-E között a javítottnál 63mV, az eredetinél 1,1V mérhető.
(#) reloop válasza Pali79 hozzászólására (») 16:32 /

A méréshez milyen lábkiosztást vettél figyelembe? Ennél a kapcsolásnál a C-E nem lehet kisebb, mint a B-E feszültség.

2SD947.pdf

(#) Pali79 válasza reloop hozzászólására (») 16:41 /

Igazad van, benéztem.
A B-E között 1,2V körül van mindkettőnél. Az E-C között a javítottnál 1,2V az eredetinél 2,3V mérhető.
(#) reloop válasza Pali79 hozzászólására (») 16:48 / 1

A javítottnál a fele E-C feszültség arra enged következtetni, hogy a végtranzisztorok nem darlingtonok. Van beforrasztatlan példányod amit teszterrel meg tudnál mérni? Az Uf és a hFE értékekből eldönthető a kérdés.
(#) Pali79 válasza reloop hozzászólására (») 16:55 /

Ha jól emlékszem ezeket a teszteket beforrasztás előtt csináltam. Összehasonlítottam az újakkal, emlékeim szerint kb egyformák voltak. A másik pár az FR fokozatba került, az jó lett a 2k2-vel. Most az SR fokozattal szenvedek.
(#) Pali79 válasza reloop hozzászólására (») 17:17 /

Elvileg ezeket vettem a javításhoz:
2SD2390
2SB1560
(#) reloop válasza Pali79 hozzászólására (») 17:29 /

A 2SD2390-nél mért Uf=583 mV egy sima tranzisztorra jellemző.
A PNP 917 mV-ja egyértelmű darlington.
Ha van kéznél N-es nagyobb teljesítményű sima tranzisztorod, tedd rá mérődre, lássuk annál mit mutat?
(#) Pali79 válasza reloop hozzászólására (») 17:53 /

Sajnos csak BD241-et találtam.
A hozzászólás módosítva: 17:53
(#) reloop válasza Pali79 hozzászólására (») 18:12 /

Biztató, hogy a mérőd Uf=530 mV-ot mutat, de nem dönti el a kérdést.
Mivel az NPN végtranzisztor bázisáramát ellenállás szolgáltatja, kár nem keletkezhet, ha a tranzisztor áram, feszültség és disszipációs paraméterei amúgy elégségesek.
Ha a 2SD2390 feliratú tranzisztor a valóságban nem darlington, akkor mindössze azt tapasztalod, hogy az a csatorna alacsonyabb hangerőnél kezd torzítani. Szkópon nézve a pozitív félperiódust hamar kezdi vágni.
(#) Pali79 válasza reloop hozzászólására (») 18:14 /

Akkor végülis maradhat így?
(#) reloop válasza Pali79 hozzászólására (») 18:19 /

Ha a hangjával meg vagy elégedve, akkor maradhat így.
A 2SD2390 példányod általam nem tapasztalt mértékben tér el a szokásostól.
(#) Pali79 válasza reloop hozzászólására (») 18:50 /

Talán meg tudom oldani, hogy egy gyári fokozat tranzisztorait a helyükön rákössem a mérőre. Van ennek értelme?
(#) reloop válasza Pali79 hozzászólására (») 20:16 /

Nincs jelentősége a mérésnek, mert a C-E feszültség összehasonlításból következik, hogy az eredeti N-es darlingtonnál azt fogja mutatni a tesztered, mint amit a vásárolt P-snél mértél.
Szerk.: Milyen gyártmányt vásároltál, Sanken vagy PMC? Látom mindkettő kapható.
A hozzászólás módosítva: 20:23
(#) Pali79 válasza reloop hozzászólására (») 20:28 /

Sanken-t vettem. Kívűlről pont úgy néz ki mint a gyáriak.
(#) reloop válasza Pali79 hozzászólására (») 21:58 / 1

Ha a javított csatornák hangjával és teljesítményével meg vagy elégedve, nem tapasztalsz szokatlan melegedést akkor azt javaslom járasd.
Elég lenne probléma esetén elvégeznünk a vásárolt N-es darlington felülvizsgálatát.
(#) wrxtr hozzászólása 22:24 /

Fisher RS-560

Hello,
volt egy kis "padlásseprés" és előkerült egy már kissé elfeledett Fisher RS-560 erösítö, amit a sok év után beindítottam és müködött is viszont amikor másnap újra próbáltam, elöjött az a probémája, hogy "hidegen" indítva sötét a kijelzö, semmilyen hangot sem ad ki, csak a power led világít , de 15-30 perc után indul és teljesen funkciónális, bár nem hajtottam egyáltalán.
Valahol a táp környékén lesz a probléma, még nem mértem rá. Valami olyan is rémlik régről, hogy ezeknek hírhedten hajlamos a nyákja elfáradni és kontaktos lenni szinte akárhol.

Ha nem találom meg a problémát, Budapesten és környékén foglalkozik még valaki ilyenek javításával (nem gányolásával)? Van még egy zúgó/búgó (szerintem ott a trafóval van valami) Videotonom is, amit egyszer rendbe kéne már hozni.
Bár ha belegondolok mennyit érnek ezek, kb. gazdasági totálkár a dolog, ha otthon nem tudja magának megoldani az ember.
Köszi, ha van tipp.
Következő: »»   2577 / 2577
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem